Motivációs filmek [Top 10 inspiráló film, amit látnod kell]

A filmek mágikus hatalma abban rejlik, hogy képesek elragadni minket más világokba, más emberek életébe és más érzelmekbe. Vannak olyan alkotások, amelyek mélyen megérintik a lelkünket, inspirációt és motivációt nyújtanak számunkra, hogy új szemmel lássuk a világot és életünk kihívásait.

Ezek a motivációs filmek nem csak szórakoztatnak, hanem örökre megváltoztathatják az életünket. Ebben a blogcikkben bemutatok tíz olyan filmet, amelyek egyszerre ösztönöznek bennünket, a magával ragadó sztorijukkal pedig a képernyő elé ragasztanak. Az egyes filmeknél sokszor fordult elő velem, hogy borsózott a bőröm, mert annyira tudtam rezonálni a sztorival vagy a főszereplővel.  

A motivációs filmek listája

Ezeket a filmeket már láttam többször is, és előszeretettel nézem meg egy-egy jelenetét YouTubeon is. Mert évekkel később is lehet belőlük erőt meríteni, főleg amikor az ember kihívás elé állítja magát. Többek között ilyen volt, amikor jelentkeztem a a Babson College MBA képzésére, ahol elhinni azt, hogy van esélyed bejutni a vállalkozás területén a nemzetközileg legjobb MBA képzésre, már önmagában egy külön motivációs beszélgetést megér.

1. A remény rabjai (The Shawshank Redemption, 1994)

A remény rabjai egy 1994-ben bemutatott amerikai film, amely Stephen King azonos című novelláján alapul. A történet főszereplője Andy Dufresne, aki egy elítélt bankárt alakít, és az életét az egyik legkeményebb börtönben, a Shawshankben tölti.

A film egy megragadó és mélyen emberi történet arról, hogyan lehet megtalálni a reményt akkor is, amikor az ember már régen feladná. Az emberséget és az átalakulást a legzordabb körülmények között is. Andy hihetetlenül kitartó és okos, a börtönben is megőrzi az integritását és méltóságát. Barátságot köt Reddel, egy másik elítélttel, és egy közös célt fogalmaznak meg: a szabadság megszerzését.

Azért is vettem fel a listára, mert egyszerre inspiráló és mutatja be az emberi szellem erejét és a remény fontosságát, még a legkilátástalanabb helyzetekben is. Andy elkötelezetten harcol az igazságért és a saját belső szabadságáért, miközben – a pozitív gondolkodás erejét felhasználva – pozitív hatást gyakorol a börtönben élő többi fogolyra. Az ő története emlékeztet arra, hogy soha ne adjuk fel, mindig maradjunk hűek önmagunkhoz és az értékeinkhez, függetlenül attól, milyen körülmények között találjuk magunkat.

A film egyébként több olyan alapértéket is érint, ami kifejezetten fontos (lenne) a mai világban. A barátság, a kitartás, a megbocsátás és az emberség témáit feszegeti. Megmutatja, hogy a jó cselekedetek és a szeretet ereje képes átformálni az embereket és meghatározóan befolyásolni mások életét. A film arra ösztönöz bennünket, hogy higgyünk a saját erőnkben és képességeinkben, és merjünk álmodni nagyot, még a legnagyobb nehézségek közepette is.

Már csak azért is érdemes megnézned, mert az IMDB (Internet Movie Database/Online Filmadatbázis) szerint a világ legjobb filmjének számít.

 

2. Emlékezz a titánokra! (Remember the Titans, 2000)

A 2000-ben bemutatott amerikai film igaz történet alapján készült. A történet az 1970-es években játszódik, ahol betekintést nyerhetünk az amerikai futball és a rasszizmus világába.

A film középpontjában a T.C. Williams High School futballcsapata áll, ahol az integrációnak köszönhetően az eddig elkülönült fehér és fekete játékosoknak és edzőknek össze kell dolgozniuk, hogy egy egységes és sikeres csapatot alkossanak.

Az Emlékezz a titánokra! bemutatja, hogy a sokszínűség és az egység ereje hogyan képes áthidalni különbségeket és elősegíteni a pozitív változást. A filmben a játékosok és edzők között feszültség és előítéletek vannak, de az idővel és a közös célok felé vezető úton ezek lassan oldódnak.

Kiemeli a sport szerepét az összetartozás és a csapatmunka erősítésében. A futball nem csak a játékról szól, hanem az egymás iránti tisztelet kialakításáról, a szolidaritásról és az összetartozás érzéséről. A játékosok és edzők kemény munkával és eltökéltséggel legyőzik a rasszizmust és az előítéleteket, és egy egységes csapat kovácsolódik össze megnyerve a közönség tiszteletét.

A film azért inspiráló, mert megragadó és egyfajta érzelmi utazást nyújt számunkra, és rávilágít arra, hogy a szeretet, a megbékélés és az összefogás milyen fontos tényezők a pozitív változás elérésében a társadalomban. Arra ösztönöz bennünket, hogy az előítéletek és a sztereotípiák helyett tegyünk az egységért, az elfogadásért és a méltóságért.

3. A boldogság nyomában (The Pursuit of Happyness, 2006)

A Boldogság nyomában egy 2006-ban bemutatott amerikai film, amely Chris Gardner igaz történetén alapul, az álmodozás, a kitartás és az emberi akarat erejét tárja elénk.

A történet főhőse Chris Gardner (Will Smith), egy elszánt és küzdő szellemű apuka, aki nehéz anyagi körülmények között él és a jobb életről álmodozik. Az álmai felé vezető úton számos nehézséggel és akadállyal szembesül, de soha nem adja fel.

A film arra ösztönöz, hogy elgondolkodjunk az élet értelméről és a boldogság megtalálásáról. Az álmok megvalósítása gyakran kemény munkát és áldozatot igényel, de ha elszántak vagyunk és hajlandók küzdeni értük, akkor az eredmények elérhetők. Emellett kiemeli a család fontosságát is. Bemutatja az apa-fiú kapcsolat megrázó és megható pillanatait, ahol a szeretet és az elkötelezettség erőt ad a nehézségek leküzdéséhez.

A film inspiráló, mert emlékeztet minket arra, hogy minden nehézség és akadály ellenére elérhetjük a boldogságot, ha hiszünk magunkban, követjük az álmainkat és kitartunk azok mellett. Chris Gardner története arra ösztönöz bennünket, hogy ne engedjük, hogy a körülmények vagy a külső tényezők meghatározzák az életünket, hanem mi magunk alakítsuk és teremtsük meg boldogságunkat és sikerünket.

4. Rocky (1976)

A Rocky első része egy 1976-ban bemutatott amerikai film, amely Sylvester Stallone által írt és főszereplőként alakított ikonikus sportdramatikus alkotás. A film a küzdőszellemről, a kitartásról és az álmok megvalósításáról szól.

A történet középpontjában Rocky Balboa, egy fiatal bokszoló áll, aki kisegérként él az ökölvívó világban. Egy váratlan lehetőség adódik számára, amikor lehetőséget kap, hogy a nehézsúlyú világbajnok ellen harcoljon.

A film emlékeztet minket arra, hogy az életben nem mindig a győzelem számít, hanem az elszántság és a szív. Rocky Balboa karaktere hihetetlenül inspiráló, mert a kemény munkával és a felkészüléssel megmutatja, hogy bármennyire is nehéz az út, az álmainkért és a szenvedélyünkért mindig megéri küzdeni.

A “Rocky” azért inspiráló, mert megmutatja, hogy mindenki képes az álmait valóra váltani, ha elkötelezett és eltökélt. A film olyan értékeket hangsúlyoz, mint az elszántság, a kitartás, az alázat és a belső erő, és arra ösztönöz bennünket, hogy soha ne féljünk megküzdeni az álmainkért és a sikerért, bármilyen kihívás is vár ránk az úton.

Bár Sylvester Stallone az írója és főszereplője volt a Rocky című filmnek, a szerepet azonban nem kapta meg könnyen. A történet szerint Stallone több mint 1500 színész közül került ki a szerepre. Azonban a producerek nem akarták őt a főszerepre, mert nem volt elég ismert. Stallone azonban nem adta fel és végül sikerült meggyőznie őket arról, hogy ő legyen Rocky.

5. Pénzcsináló (Moneyball, 2011)

A “Moneyball” című film 2011-ben jelent meg, és a baseball világában forradalmi megközelítést mutat be egy sikeres csapat összeállítása terén. A történet középpontjában Billy Beane (Brad Pitt), az Oakland Athletics baseballcsapatának vezetője áll, aki a korábban elfogadott hagyományos scouting módszerek helyett a statisztikai elemzésekre és adatokra támaszkodik a játékosok kiválasztásában.

Beane az egyik legkisebb költségvetésű csapat vezetőjeként rájön, hogy az alacsonyabb költségvetésből adódó korlátok miatt nem tud versenyre kelni a gazdagabb klubokkal. Új szemlélettel közelít a játékosok értékeléséhez, és az adatok alapján olyan kevésbé ismert, alulértékelt játékosokra fókuszál, akik mégis kiemelkedően jó teljesítményt nyújthatnak a pályán.

A film inspiráló, mert bemutatja, hogy az innováció és a merész döntések hogyan vezethetnek eredményekhez még a hagyományosan konzervatív iparágakban is. Beane küzdelme az elfogadott normák megkérdőjelezésével és az újítások bevezetésével inspiráló lehet mind a sport, mind a üzleti világban. A Pénzcsináló rámutat arra, hogy az adatok elemzése és a felismerhető minták kihasználása milyen hatékony eszköz lehet a siker elérésében, még akkor is, ha a kezdeti ellenállás és szkepticizmus ellenünk dolgozik.

6. Az út (The Way, 2010)

“The Way” egy 2010-ben bemutatott amerikai dráma, amelyet Emilio Estevez írt és rendezett. A film középpontjában egy apának, Tomnak, és a Camino de Santiago zarándokútján való útkeresésének története áll.

A történet szerint Tom fia, Daniel, váratlanul meghal a Camino de Santiago-n, és Tom úgy dönt, hogy folytatja a fia által megkezdett zarándokutat, hogy feldolgozza a gyászt és megtalálja önmagát. Útja során találkozik más zarándokokkal, betekintést nyerve abba, hogy mindenki más céllal és kihívással küzd.

Az út inspiráló, mert bemutatja az önfelfedezés és a változás erejét. Tom egy korábban bezárkózott és önbecsüléssel küszködő ember, aki az út során megnyílik és megérti a valódi értékeket az életben. A film arra ösztönzi a nézőket, hogy nyitottak legyenek az új élményekre, és merjenek kilépni a komfortzónából az önmegvalósítás és a személyes fejlődés érdekében.

A Camino de Santiago útjának spirituális dimenziója is inspiráló. A film a hit, a megbocsátás és a közösség erejét hangsúlyozza. A zarándokok együtt haladnak, támogatják egymást, és közös élményeket osztanak meg. Ez a közösség segít nekik feldolgozni a személyes kihívásokat és megtalálni a belső békét.

A “The Way” azért is inspiráló, mert megszólítja azokat, akik keresik az élet értelmét és válaszokat a nagy kérdésekre. A film arra ösztönöz, hogy merjünk kilépni a megszokott keretek közül, és nyitottak legyünk a változásra és az önmegvalósításra. A történet arra emlékeztet, hogy az utazás, legyen az fizikai vagy belső, lehetőséget ad a személyes növekedésre és a megújulásra.

7. A zöld könyv (Green Book, 2018)

A zöld könyv egy 2018-ban bemutatott amerikai film, amely igaz történet alapján készült. A film a rasszizmus, az előítéletek és a barátság témáit érinti.

A történet középpontjában a valós karakterekről mintázott Tony Vallelonga és Don Shirley állnak. Tony egy olasz-amerikai sofőr, aki felkérést kap, hogy vigye Don Shirley-t, egy afroamerikai zongoraművészt egy turné során az Egyesült Államok déli részén. Az utazás során Tony és Don Shirley szokatlan barátságot alakít ki, miközben szembesülnek a különböző kulturális kihívásokkal és a rasszizmussal.

A “Green Book” inspiráló, mert bemutatja a különbségek áthidalásának erejét és az előítéletek legyőzését. A film rávilágít arra, hogy a valódi megértés és emberség megszüntetheti a társadalmi és rasszbeli szakadékokat. Tony és Don Shirley karaktereinek fejlődése és kölcsönös támogatása azt mutatja, hogy a barátság és az empátia hogyan képes áthidalni a kulturális és társadalmi szakadékokat.

A film olyan érzékeny témákat érint, mint a társadalmi igazságosság, az egyenlőség és a kölcsönös tisztelet. Arra ösztönöz, hogy lépjünk ki a saját komfortzónánkból, és nézzünk szembe az előítéleteinkkel és a társadalmi problémákkal. Arra ösztönöz, hogy tartsunk össze, segítsünk egymásnak és álljunk ki az igazságért és az emberi méltóságért.

8. Carter edző (Coach Carter, 2005)

A Carter edző egy 2005-ben bemutatott amerikai sportdráma, amely szintén igaz történet alapján készült. A film a kitartásról, a felelősségről és az oktatás erejéről szól.

A történet középpontjában Ken Carter, egy volt kosárlabdázó és iskolai edző áll, aki felkérést kap, hogy vezesse a Richmond High School kosárlabdacsapatát. Carter szigorú szabályokat és magas elvárásokat állít fel a játékosoknak nemcsak a pályán, hanem az iskolában és az életben is.

Ez persze nem tetszik pár játékosnak, akik azonnal fel is mondanak. Egyik emlékezetes jelenet, amikor a két legjobb játékos felmond, és a többiek mondják, hogy ők voltak a legjobb játékosaink. Erre Carter edző azt válaszolta, hogy bizonyára lesznek új legjobb játékosaink.

A Carter edző inspiráló, mert bemutatja, hogy milyen meghatározó hatást gyakorolhatunk a fiatalokra, ha hiszünk bennük és segítünk nekik kiteljesedni. Carter szilárd elveivel és elkötelezettségével inspirálja a játékosait, és megtanítja nekik, hogy mit jelent a kitartás, az önfegyelem és a tanulás. A film rámutat arra, hogy az oktatás és a sport hogyan járulhat hozzá a diákok személyes növekedéséhez és az életbeli sikerekhez.

A film emlékeztet minket arra, hogy a felelősségvállalás és a következetesség milyen fontos az életünkben. Carter karaktere példát mutat arra, hogy a határozott döntések és az elkötelezettség hogyan vezethetnek a változáshoz és az eredményekhez, még ha az inicialis ellenállás is erősen jelen van.

“Coach Carter” olyan értékeket hangsúlyoz, mint a kemény munka, a csapatmunka, az önfegyelem és a célok kitűzése. A film arra ösztönöz bennünket, hogy higgyünk a fiatalokban, segítsünk nekik a potenciáljuk felszabadításában és támogassuk őket a céljaik elérésében.

A film akkor jött ki, amikor még a ZTE futballcsapatában játszottam. Emlékszem, hogy a film alapján kezdtem el otthon 1 órán keresztül „gyilkosokat” futni a kertünkben arra gondolva, hogy ha a filmben a játékosok meg tudták csinálni, akkor én is meg tudom.

9. A legyőzhetetlen (Invincible, 2006)

A legyőzhetetlen egy 2006-ban bemutatott amerikai sportdráma, amely igaz történet alapján készült. A film a kitartásról, az álmok valóra váltásáról és a lehetetlen legyőzéséről szól.

A történet középpontjában Vince Papale (Mark Wahlberg), egy középkorú férfi áll, aki a Philadelphia Eagles amerikai futball csapatának játékosává válik. Papale, aki korábban amatőr focista volt, meghallja, hogy lehetősége van bárkinek az utcáról is megmutatni, hogy mire képes, és részvételi lehetőséget kap egy megmérettetésre.

A legyőzhetetlen inspiráló, mert bemutatja, hogy a kemény munkával és a kitartással bármit elérhetünk az életben. Vince Papale példája arra ösztönöz bennünket, hogy soha ne adjuk fel az álmainkat, még akkor sem, ha azok elérhetetlennek tűnnek. A film rávilágít arra, hogy bárki képes meghaladni önmagát és elérni a sikerét, ha hajlandó megtenni az erőfeszítéseket és áldozatokat.

A film olyan értékeket hangsúlyoz, mint az álmodozás, a kemény munka, az elszántság és a kitartás. Arra ösztönöz bennünket, hogy merjünk nagyot álmodni és lépjünk ki a komfortzónánkból. Inspirál minket, hogy higgyünk a saját képességeinkben és hogy ne féljünk szembeszállni a kihívásokkal.

Azért is inspiráló, mert igaz történeten alapul. Bizonyítja, hogy egy túlkorosnak hitt, csapos számára is elérhető a siker és a győzelem, ha az ember elkötelezett és kész harcolni az álmaiért. A film arra ösztönöz, hogy tegyünk lépéseket a saját sikerünk felé, és hogy soha ne hagyjuk abba a küzdelmet, mert az akadályok csak az erőfeszítéseinket és kitartásunkat teszik még értékesebbé.

Szerintem ezt a részt néztem meg a legtöbbet! Teljesen véletlenszerűen eszembe jutott a jelenet, amikor éppen befut, és a szövegét hangosan szoktam mondani. (Mások meg néznek, hogy ennek a srácnak mi a baja?)

10. Forest Gump (1994)

A Forest Gump egy 1994-ben bemutatott amerikai film, amely azonos című regény alapján készült. A film a szeretetről, az élet értelméről és a lehetőségek kihasználásáról szól.

A történet középpontjában Forest Gump (Tom Hanks), egy egyszerű, de jó szívű és optimista férfi áll, akinek életét végigkíséri az amerikai történelem ikonikus eseményein és személyein keresztül. Forest észrevétlenül válik az ország hősévé, ahogy az életútja során átéli az örömöt, a szerelmet és a veszteséget.

A Forest Gump minden tekintetben egy különös és fantasztikus film. Inspiráló, mert bemutatja, hogy még az élet legkiszámíthatatlanabb pillanataiban is találhatunk boldogságot és megtalálhatjuk az élet értelmét. A főhős karaktere a szívre, az őszinteségre és az emberi jóságra épül, és példát mutat arra, hogyan tegyük boldoggá mások életét a szeretettel és az emberséggel.

A film olyan értékeket hangsúlyoz, mint az elfogadás, a szolidaritás és az élet szeretete. Forest Gump különböző emberekkel és helyzetekkel találkozik az életében, és mindig tisztelettel és nyitott szívvel fordul feléjük. Ez az emberközpontú megközelítés arra ösztönöz bennünket, hogy tekintsünk túl a külső jellemzőkön és lépjünk kapcsolatba az emberek valódi lényegével.

A film azt üzeni, hogy bármi lehetséges, ha hajlandók vagyunk elhinni és megtenni azokat az intézkedéseket, amelyek az álmunk felé vezetnek. Forest Gump története arra ösztönöz minket, hogy merjünk kockázatot vállalni, higgyünk saját képességeinkben és bátran éljünk az élet minden pillanatában. Hozzunk pozitív hatást mások életére, és hogy soha ne veszítsük el a hitünket a saját képességeinkben, függetlenül attól, milyen kihívásokkal nézünk szembe az életben.

Ez a jelenet jól bemutatja Forest Gump személyiségének és gondolkodásának különlegességét.

Bónusz Mese –  Énekelj 1-2. (Sing 1-2, 2016,2021)

Az „Énekelj!” 1. és 2.  (Sing 1-2.) 2016-ban és 2021-ben bemutatott animációs vígjáték-filmek az Illumination Entertainment stúdiótól. A mesék a zene szeretetéről, az álmok követéséről és az önfelfedezésről szól.

A történet középpontjában egy állatokból álló csoport áll. A főszerepben az elszánt és optimista koala (hangja Matthew McConaughey), aki egy tehetségkutató énekesversenyt szervez, hogy megmenthesse csapatával a színházukat a pénzügyi válságtól. A karakterek különböző álmokat és tehetségeket hoznak a színpadra, és megmutatják, hogy bármilyen háttérrel és korlátozással rendelkező emberek is képesek lehetnek megvalósítani az álmaikat.

Az „Énekelj!” inspiráló, mert azt üzeni, hogy mindenki képes kimutatni a tehetségét és az érzelmeket a zene révén. A mese arra ösztönzi a nézőket, hogy higgyenek a saját képességeikben és merjenek kitűnni a tömegből. A karakterek arra ösztönöznek, hogy ne féljünk követni az álmainkat és a szenvedélyünket, még ha ez kihívásokkal is jár.

A mese emlékeztet bennünket arra, hogy a közösség és a támogató környezet mennyire fontos a siker elérésében. A karakterek segítenek és támogatják egymást, és közösen dolgoznak az álmaikért. Ez az üzenet arra ösztönöz bennünket, hogy építsünk erős kapcsolatokat másokkal, és támogassuk egymást az álmaink elérésében.

Olyan értékeket hangsúlyoz, mint a kitartás, a pozitív hozzáállás és a tanulás fontossága. A karakterek megtapasztalják a kudarcot és a csalódást, de soha nem adják fel, és mindig tovább fejlődnek.

Összefoglalás

Ezek a motivációs filmek bemutatják, hogy az inspirációnak milyen széles palettája van. És az az igazság, hogy simán lehetne még egy teljes tízes listát írni hasonlóan fantasztikus filmekből. Minden egyes alkotásban van valami, ami rezonálhat velünk és magával ragadhat minket. Az élet sokszor nehéz és kihívásokkal teli, de ezek a filmek emlékeztetnek bennünket arra, hogy az akarat, a kitartás és a remény mindig a segítségünkre lehetnek.

Ha éppen magad alatt vagy, esetleg szükséged van egy kis motivációs fröccsre, akkor bátran ajánlom ezeket a filmeket, hogy feltöltődj, inspirálódj és továbbra is higgy a saját álmaidban!

2 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Egy ideje olvasom az oldalon megjelenő írásokat, ezért egy építő jellegű kommenttel élnék. Mindenképpen javasolnék valamilyen stilisztikai kurzust vagy csak egyszerűen sok-sok szépirodalom olvasását. Ezek segítségével az itt megjelenő posztok is biztosan érettebbé, kiforrottabbá, olvasmányosabbá válnak majd, és elkerülhetőek lesznek a különböző nyelvi és stilisztikai bakik. Minden jót kívánok!

  • Kedves Márton!

   Először is meg szeretném köszönni, hogy régebb óta olvasója vagy az oldalamnak! Jólesnek az ilyen visszajelzések mindig egy blogíró számára!

   Köszönöm szépen a hozzászólást is. A kritika jogos, sajnos valóban kapok visszajelzéseket a stilisztikai hibákra, amit azonnal javítok is. Számomra a blog elsősorban hobbi jellegű, nem ez a fő foglalkozásom. Ez abból is kiderül, hogy a blogból semmilyen bevételem nincsen, ezért pusztán szabadidőmben, munka után vagy hétvégén foglalkozva készítem a cikkeket. Természetesen ha ez lenne a fő foglalkozásom, akkor mélyrehatóan foglalkoznék stilisztikai képzésemmel, illetve irodalmi képességeim növelésével.

   Mindenesetre – figyelembe véve az időkorlátomat – sokkal jobban fogok figyelni, hogy a cikkek minőségi és szakmai szórakozást nyújtsanak az olvasónak! Mert számomra az értékteremtés az első! Köszönöm!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Farkas Dezső
Farkas Dezső
Farkas Dezső az F.W. Olin Graduate School of Business, Babson College MBA hallgatója, a Jövőt Építők Generációja Egyesület elnöke, valamint a Global Shapers Budapest Hub Alumni vezetője. Beválasztották az 50 tehetséges magyar fiatal közé. Templeton Fellow. Két TEDx előadás fűződik a nevéhez. Az ASEF Young Leaders Summit kiválasztottja Luxemburgban, valamint a Youth Leaders Forum alumnija.

Felkapott cikkek

Hasonló cikkek
Dezso Farkas

5 tipp a pénzblokkjaid megszüntetéséhez

A pénzblokkok a pénzel kapcsolatos gondolataid és érzéseid, azok...

Hogyan befolyásolják az életünket a pénzblokkok? Avagy miért taszítod a pénzt?

Emlékszem, amikor elkezdtük a Jövőt Építők Generációját (2011), nem...

Pénzblokkok: a gazdagodás felé vezető út gátjai

Nehezen vonzod be a gazdagságot az életedbe? Pedig úgy...

Dilts-piramis – Egy modell az önfejlesztéshez

Az önfejlesztést nehéz megfogni, már annyi könyv és leírás,...