Dilts-piramis – Egy modell az önfejlesztéshez

Az önfejlesztést nehéz megfogni, már annyi könyv és leírás, videó és anyag van hozzá, az ember sokszor azt se tudja, hogy hol kezdjen neki. A nehézség többek között az, hogy az adott témát megközelítő anyag vagy túl specifikus, egy kis területet megcélzó vagy túl általános, és a sok szövegnek híg a leve, ezért nehéz nagyobb horderejű változást elérni az életünkben.

Az igazi kihívás abból fakad, hogy egy komolyabb változáshoz az élet több terülén, több szinten kell változást elérni. De egyből fel lehet tenni a kérdéseket: de melyek ezek a területek? Hogyan lehet nekifogni?

Egy átfogó modell: a Dilts-piramis

Robert Dilts egy csodálatos modellt dolgozott ki, amit személyes fejlődésünkhöz és a változási folyamatok leírásához fel tudunk használni: a Dilts-piramist. A modell használatával értékes javaslatokat tudunk kinyerni és segítséget nyújt többek a személyiségfejlesztés területén.

Mi az a Dilts-piramis?

A Dilts-piramis, vagy eredeti nevén „logikai szintek” (Locigal Levels) modellje abban segít, hogy jobban megértsd önmagad és a környezeted. Egyúttal rámutat arra, hogy milyen szinten kell változtatnod, amikor belevágsz az önfejlesztés rögös útjába. Az egyes szintek határozzák meg a változás területeit. Arra szolgál, hogy tudd lokalizálni a problémát, és emellett segít a küldetés tisztázásában is.

A modell útmutatása és az egyes szinteken lévő kérdések révén tudatosítani tudod, hogy hol van elakadás az életedben.

Logikai bukfenc

Ennek a koncepciónak egy gyakori félreértése az, hogy a Dilts-piramis “logikai szintjei”, ahogy a korábbi elnevezésében is használták, közelebbről megvizsgálva nem igazán logikusak (legalábbis nem az, amit mi a logikus alatt értünk), és nem is pontosan körülhatárolt szintek. Ez az oka annak, hogy ma inkább Dilts-piramisról beszélünk, és nem logikai szintek modellről.

Mit érdemes tudni a Dilts-piramisról?

 • A motiváció piramisa
 • Egy szuper modell a változási folyamatok strukturálására
 • A magasabb szintek általában nagyobb hatást gyakorolnak az alacsonyabb szintekre, mint fordítva.
 • A probléma megoldása ritkán a probléma szintjén található meg
 • Az egyik legfontosabb coaching-modell

Kicsoda Robert Dilts?

Robert B. Dilts az USA-ban született, szerző, tréner, tanácsadó és fejlesztő a neuro-nyelvi programozás (NLP) tudományágában. Úttörő szerepet játszott az NLP alkalmazásainak bevezetésében a szervezetfejlesztés, a vezetés és a tanulás területén. Több mint 30 országban dolgozik olyan vállalatoknak, mint a Világbank, a  Fiat vagy az IBM.

Az 1980-as évek közepén megalkotta a „logikai szintek” modelljét, amit később átkereszteltek Dilts-piramisnak. Bateson logikai tanulási szintjei ihlették meg a modellt. A megjelenése óta óriási jelentőségre tettek szert. Könyv formájában először 1990-ben jelent.

A Dilts-piramis szintjei

Dilts-piramis

A legalsó szinten, a “Környezetben” (1. szint) az ember a “Viselkedésével” (2. szint) mozog. A viselkedés mögött a “Képességek” (3. szint) állnak, amelyek lehetővé teszik, hogy egyáltalán bármilyen viselkedést végre tudjunk hajtani. A képességek mögött/felett a motiváció áll, hogy valamit meg akarunk tenni, vagy hogy kifejlesszünk egy képességet és gyakoroljuk. Mivel ez a motiváció nem csak „drive”-vezérelt, itt nem csak motívumokról beszélünk, hanem “Értékekről és meggyőződésekről” (4. szint) is.

Ezekből hozzuk létre a világképünket, ami alapjául szolgál annak eldöntésére, hogy mit hiszünk, azaz mit tartunk helyesnek, igaznak és fontosnak. A modell angolul a „Beliefs” szót használja, magyar fordításban legtöbb helyen a “Meggyőződés” lett használva, de találtam olyat is, aki a hiedelmek szót használta erre a szintre.

Az 5. szinten határozzuk meg az “Identitásunkat”. Ezáltal különböztetjük meg, hogy kik vagyunk, mik vagyunk, mi tartozik hozzánk és mi nem. A kilencvenes években Dilts az identitás fölé még tett egy szintet. A személyiségen túllépve “hovatartozásról” és “spiritualitásról” egyaránt beszél. Gyakran a “Vízió” kifejezést használják erre a 6. szintre, mivel a “spiritualitás” könnyen félreérthető.

Vizsgáljuk meg az egyes szinteket

 1. Környezet

A legalsó szinten a környezet van. Minden esemény az életedben időbeli és térbeli kontextusban zajlik. A környezet szintje tartalmazza az összes külső körülményt, amely hatással van rád. Ezek külsőleg, az érzékszerveiddel tapasztalhatók.  Legjobban a “Hol?”, “Mikor?”, “Ki?”, “Kivel?” és “Ki mással?” kérdésekkel találod meg rá a választ.

 1. Viselkedés

A viselkedés szintje a személy minden külsőleg érzékelhető cselekedetére és reakciójára vonatkozik: a tetteire, a szavaira, döntéseire, a gesztusaira, a mozdulataira, a légzésére. A viselkedés érzékszervi kifejezésekkel írható le. Itt legjobban a “Mi?” kérdés segít.

 1. Képességek

A tevékenységek olyan kognitív és érzelmi folyamatok, amelyeken egy személy keresztül megy, hogy egy bizonyos viselkedést lehetővé tegyen. Ezek kívülről nem érzékelhetők. Tudásról, gondolkodásról és érzésről van szó, beleértve e képességeid tudatosítását. A segítő kérdés a “Hogyan?”.

 1. Értékek és meggyőződések

A következő szint a meggyőződések, a hiedelmek, az értékek, a cselekedetek (tudatos és tudattalan) alapjául szolgáló belső programok, ezek az ember tényleges motívumai, vezérelt elképzelések, amelyeket igaznak hiszel, és amelyek alapján felhasználod képességeidet.

Csak akkor használod a meglévő képességeidet, ha a megfelelő meggyőződések alátámasztják a cselekedeteidet. A meggyőződéseid korábbi tapasztalatokból származó értelmezések. Ezek a saját egyéni/individuális elméleteid arról, hogy valami miért ilyen és nem más.

 1. Identitás

A következő szint az identitás szintje: az énképed, azok az elképzeléseid, amelyeket magadról és viselkedésedről, képességeidről és meggyőződéseidről alakítasz ki, többnyire tudattalanul. Az identitásod értelmezhető a saját vallásos meggyőződésednek (ez a te saját vallásod). Ez a központi eleme a személyiségednek.

 1. Vízió

A legmagasabb szinten a vízió, a hovatartozás vagy küldetés szintje található. Ez a szakmai, családi, társadalmi, esetleg filozófiai, vallási hovatartozásodról és jövőképedről szól. Ez a spirituális szint irányítja és alakítja életedet, és alapot ad létezésednek. Az élet “nagy kérdéseiről” szól: “Miért élsz?”, “Miért vagy itt?”, “Mi az életed értelme?”.

Önfejlesztés tudatosan

Ahhoz, hogy változást tudj elérni az életedben, úgy kell kidolgoznod a következő lépéseket, hogy az összes szintre gyakorolj hatást.

A Dilts-piramis egy példán keresztül

Vegyük példának a pénzt, és a pénzhez köthető kialakult blokkokat, negatív szokásokat. Elemezzük az egyes szinteket ezen a szemüvegen keresztül és nézzük meg, hogy mit tehetünk az egyes szinteket, hogy változást érjünk el.

Felhívom a figyelmet, hogy most általánosságban a pénzblokkokról beszélek. Ahhoz, hogy valóban igazi változást érj el, ahhoz a modellben a konkrét pénzblokkodat kell megvizsgálni, amit azonosítottál. Mit jelentenek a pénzblokkok? Írtam egy cikket a pénzblokkokról, ha még nem ismered, érdemes elolvasnod. Továbbá fontos kiemelni, hogy miután sikerült azonosítani, hogy melyik szint(ek)en van elakadás, utána az egyes szinteket sok technika létezik, amely segít a kívánt változások elérésében.

 1. Környezet

Mi a környezed és a pénz kapcsolata?

A válaszok lehetnek: ez a lakás, ahol élsz, az autó, amivel jársz, az éttermek, kaják minősége, minden olyan, amit pénzzel meg tudsz vásárolni. A pénz használata stresszt vált ki? Mi lehet ennek a környezeti oka? Magas infláció, rossz piaci környezet, alacsony bérfizetés, beérkező csekkek, folyamatosan panaszkodó barátok stb.

Ezen a területen vannak olyan környezetei elemek, amiken könnyebben, van amik nehezebben változtathatóak. Segítség lehet a környezet váltása, például munkahely váltás, vagy lecseréled/megjavíttatod a már idegesítő autódat, vagy kihelyezel egy perselyt a bejárathoz, ami megteremti a félrerakás lehetőségét stb.

pénz-persely

Itt fontos megjegyezni, hogy nagyon ritka az, hogy ezen a szinten legyen a pénzzel kapcsolatos elakadás. Elsősorban a magasabb szinteken szokott elakadás lenni, ami manifesztálódik a környezetben. Például neked a rossz piaci környezet aktivizálhat pénzblokkot, másnak – akinek nincsen ezen a téren pénzblokkja -, a válság kitűnő lehetőség, mert olcsón tud felvásárolni olyan eszközöket, amiket amúgy nem biztos, hogy megtenne/megtehetne.

 1. Viselkedés

Mi a helyzet a viselkedésem és a pénz kapcsolatával?

A válaszok lehetnek: aggósz ha több pénzed van? Azonnal elköltöd? Befekteted? Stresszt okoz vagy szabadságot ad?

Miután megválaszoltad ezt a kérdést, meg kell nézni ezekből azokat a viselkedési formákat, amik hasznosak, azokra tudsz építkezni. Azok a viselkedési formák, amik károsak, azoknál egyrészt törekedni kell a megváltoztatására, másrészt meg kell nézni magasabb szinten, hogy vajon mi okozhatja, mi válthatja ki ezt a viselkedést?

Például ki tudsz alakítani egy napi vagy heti befektetési formát. Kialakítani egy viselkedési formát, hogy mindig felfelé kerekíted az összeget, és adsz borravalót. Miért fontos borravalót adni? Erről már ebben a cikkemben a pénzblokkoknál írtam.

 1. Képességek

Hogyan végzed a tevékenységeket, milyen belső folyamatok és programok futnak?

A válaszok lehetnek: nem tudsz félrerakni, mert mindig kifolyik a kezedből a pénz. Nem tudod kifizetni a számláidat, mert elfogy, mire megérkeznek a csekkek. Nem tudod, hogyan tudod befektetni a pénzedet

Itt hasznos, ha megtanulod, hogyan fejlesztheted a hiányzó képességeidet. Elsősorban a pénzügyi intelligencia fejlesztéséről van szó, például megismerni a befektetési lehetőségeket, megtanulni az államkötvények, vállalati kötvények és részvények jelentését. Megtanulni, mit jelent az ÁFA, hogyan néz ki a Mérleg és Eredménykimutatás, vagy miért kell ellenőrizni a cég adószámát számlakiállítás előtt? Vagy hogyan tudod kamatoztatni a pénzedet, mérlegelve a megfelelő kockázatokat.

 1. Értékek és meggyőződések

Milyen meggyőződésed van a pénzzel kapcsolatban?

A válaszok lehetnek: erre a kérdésre a legjobban az segít, ha az alábbi mondatot behelyettesíted az általad gondolt megfelelő szavakkal:

„A pénz ____________”

Ebből készíthetsz egy listát, mert egyből kiderül, hogy mire gondolsz elsősorban a pénzről.

Vegyünk például egy klasszikus pénzblokkot, egy gyakran felismerhető meggyőződést: „A pénzért keményen meg kell dolgozni”

Akinek ez a meggyőződése, annak lelkiismeretfordulása lesz, ha a pénze „könnyen jön” számára, mert nem dolgozott meg keményen érte. Sőt az is előfordulhat vele, hogy valaki megveszi a szolgáltatását, és ő még kb. házhoz akar menni és még jobban segíteni, hogy „megdolgozzon a saját szolgáltatása eladásán.”

Hogyan lehet felismerni ezeket a pénzblokkokat és kiiktatni az életedből? Erről írtam több cikket is:

 1. Identitás

Ki vagyok én (a meggyőződéseim alapján)?

Válaszok lehetnek: a pénz rabja vagyok. Kiszolgáltatott vagyok a pénznek. A pénz az úr, a pénz diktál nekem.

Az egészséges önbizalom a legjobb energiaforrás a pénzzel való kapcsolat kezelésének elkezdésére. Az önbizalommal teli emberek tudják, hogy kik ők, és ezért mit tudnak tenni magukért. A pénzzel való negatív kapcsolat ezen a szinten tudatosan akkor keletkezik, ha valaki nem éli meg saját személyiségét, ha nem az eredendő éne alapján cselekszik. Hogyan tudsz az eredendő éned alapján cselekedni? Erre is sokféle technika van, nekem az egyik kedvencem a Human Design. Ha nem a saját személyiségedet éled, az megnyilvánulhat abban is, hogy nem mutatod ki az érzéseidet és egy olyan álarcot viselsz, amely megvéd másoktól, de eltávolodsz önmagadtól is.

Ezen a ponton fontos elmélyülni a valódi személyiségben. Például tudatosan meg lehet kérdezni magunktól: “Ki vagyok én valójában, amikor pénzem van?” és “Milyen vagyok, ha sok pénzem van? De a másik oldalról megközelítve is sokat megtudhatsz magadról: “Milyen nem vagyok, ha sok pénzem van?”, “Milyen nem akarok lenni, ha sok pénzem van? Ugyanezeket a kérdéseket érdemes feltenni arra a verzióra is, hogy kicseréled a sok pénzt kevés pénzre. Ha a válaszok változnak, akkor miért változnak? Mi az oka ennek?

 1. Vízió

Van valami/valaki vagy egy csoport, akihez szakmai, magánéleti, eszmei vagy filozófiai szinten tudod, hogy tartozol? Mi a szereped ebben a világban?

Az ezekre a kérdésekre adott válaszok igen jelentős támogatóerő vagy visszahúzó erő tudnak lenni. Gondold végig, hogy a szüleidnek, családodnak, vallásodnak, filozófiai elmélkedéseidnek milyen kapcsolata van a pénzzel?

Például ha valaki megrögzött hívője a pénzmentes világnak, mert szerintem a pénz minden ember megrontója, ördögtől való, és egy olyan világot vízionál, ahol nincsen kapitalizmus és mindenki egyenlő, akkor nehezen illeszthető bele az életébe, hogy bevonzza a pénzt.

Viszont ha jó válaszokat találsz ezekre a kérdésekre, és annak megfelelően is él, a pénz nem fog igazán szerepet játszani az életében. Ahogy egy gazdag rokonom mondta: „Pénzről nem beszélünk, mert az mindig van” Boldog és hálás lesz, hogy minden nap egy kicsit jobban megélheted a sorsod. A jelenlegi identitásod határait ezzel a tudatossággal lehet áttörni és egy átfogó én-érzésbe integrálni.

Összefoglalás

A Dilts-piramis egy kiváló eszköz arra, hogy megvizsgált, hol van elakadás az életedben. Végig tudsz menni szintről szintre és elemezni az adott terület sajátosságait. De ami ennél is fontosabb, segít rávilágítani arra, hogyha pozitív változást szeretnél az életedben, akkor mind a hat szinten érdemes változásokat eszközölnöd.

Ezzel foglalkozik a Pénz Energetikája Workshopunk. Nézz ha, ha felkeltette az érdeklődésedet.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Farkas Dezső
Farkas Dezső
Farkas Dezső az F.W. Olin Graduate School of Business, Babson College MBA hallgatója, a Jövőt Építők Generációja Egyesület elnöke, valamint a Global Shapers Budapest Hub Alumni vezetője. Beválasztották az 50 tehetséges magyar fiatal közé. Templeton Fellow. Két TEDx előadás fűződik a nevéhez. Az ASEF Young Leaders Summit kiválasztottja Luxemburgban, valamint a Youth Leaders Forum alumnija.

Felkapott cikkek

Hasonló cikkek
Dezso Farkas

5 tipp a pénzblokkjaid megszüntetéséhez

A pénzblokkok a pénzel kapcsolatos gondolataid és érzéseid, azok...

Hogyan befolyásolják az életünket a pénzblokkok? Avagy miért taszítod a pénzt?

Emlékszem, amikor elkezdtük a Jövőt Építők Generációját (2011), nem...

Pénzblokkok: a gazdagodás felé vezető út gátjai

Nehezen vonzod be a gazdagságot az életedbe? Pedig úgy...

A tanulás [Teljes szakmai ismertető]

A tanulásról szóló szakmai cikkben nem kisebb dologra vállalkoztam,...