Az információ hasznossága [Praktikus tanácsok]

A mai világban az információ érték. Vagyis ez volt az információs társadalom idején. Most, hogy kezdünk átlépni az interakciós társadalom berendezkedése felé (sokan már átléptek), az információ megfelelő feldolgozása kritikus jelentőségűvé vált. Mi hasznos? Mi értékes?

szórakoztató érték

Bármilyen információ, amit feldolgozol – amit olvasol, látsz, tanulsz, – 3 kategóriára osztható:

 • Hasznos információ
 • Kiegyensúlyozott információ
 • Szórakoztató és értéktelen információ

Az alábbi három területet fogjuk megvizsgálni a mostani szakmai blogcikkben. De mielőtt rátérnék ennek a kifejtésére, menjünk bele mélyebben az elméleti megértésbe.

Információ

Az információ egy latin eredetű szó, amely hírt, tájékoztatást, értesülést, üzenetet jelent. Egyben az informatika alapfogalma is. Egyértelmű definíciója nincsen, de több tudományágban létezik rá leírás, jellemzés. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy az információ olyan adat, hír, amely számunkra releváns és ismerethiányt csökkent. Elméleti részletet bővebben a wikipédián találhatsz.

Az információ főbb tulajdonsága

 • Mennyisége
 • Minősége
 • Hozzáférhetősége
 • Érthetősége
 • Védelme

Az információ feldolgozása

Az informatika szerint az információ feldolgozására csak gépi rendszerek képesek, amelyek vezérlőegységgel, memóriával, vagyis komoly központi rendszerrel rendelkeznek. Ehhez feldolgozó szoftverek tartoznak (pl. hanglejátszó, képmegjelenítő, videó lejátszó stb.)

Három fázisa van a feldolgozásnak:

 1. Input fázis: adatgyűjtés, előkészítés, bevitel, ellenőrzés
 2. Feldolgozási fázis: adatmanipuláció, információ-előállítás
 3. Output fázis: megjelenítés, tárolás, biztonsági mentés

Valahogy leegyszerűsítve így működik az agyunk is.

Információ minősége és tartalma

Az információ minősége és tartalma nagyon lényeges és meghatározó. Ez gyakorlatilag befolyásolja azt, akik vagyunk jelenleg.

 • Mit gondolunk
 • hogyan gondolkodunk
 • mire figyelünk oda az életünk során (pl. most a koronavírusra szinte mindenki odafigyel)
 • mit veszünk észre (észrevetted már, ha szeretnél autót venni, akkor azt a típust hirtelen észreveszed mindenhol a környezetedben? Mintha lényegesen több lenne körülötted belőle.)
 • a döntéseink minőségét
 • a munkánk minőségét
 • a személyes jólétünket
 • hány ötletünk van
 • mennyire vesszük figyelembe a másik embert a cselekedeteink, döntéseink során

Mindazonáltal egyértelműen kimondható, hogy az elfogyasztott információ nem egyenlő a szórakoztatással. Az információt alapvetően három kategóriára lehet osztani:

 1. Hasznos
 2. Kiegyensúlyozott
 3. Szórakoztató és értéktelen

hasznosság és szórakoztató érték

Hasznos információ

Ebbe a kategóriába tartozó információ kiemelten fontosak, hasznosak, viszont nem éppen szórakoztatóak. Például egyetemi tankönyvek, szakmai könyvek, folyóiratok, online kurzusok, akadémiai beszélgetések. Az ide tartozó információ azonnal alkalmazható, pontos, és alapvetően sokáig releváns számodra.

Kiegyensúlyozott információ

Az ide tartozó információk segítenek, de lényegesen szórakoztatóbbak, mint az első kategória, ezért sokkal könnyebb is a feldolgozásuk. Erre pár példa: TED videók, dokumentumfilmek, nevesebb üzleti és pszichológiai könyvek.

Szórakoztató és értéktelen információk

Ebben az esetben a tartalom, talán egy picit hasznos, de elsősorban magas a szórakoztató faktora. Ide sorolhatjuk még a haszontalan, értéktelen tartalmat is, amit nagy mennyiségben vagyunk képesek fogyasztani. Például közösségi médiatartalmak (Insta-képek, Facebook hírfolyam), Youtube videók, néhány podcast, késő esti TV műsorok stb.

Minden tartalom, amit fogyasztunk, a fenti 3 kategóriába sorolható. A hasznos információkat akkor érdemes fogyasztani, amikor a legtöbb energiánk van napközben. Az egyensúlyozott információ, ha már kevesebb az energiánk, de mégis úgy érezzük, hogy szeretnénk elérni valamit. A szórakoztató információ pedig akkor javasolt, ha ki akarunk kapcsolni. A haszontalan információk fogyasztását csökkenteni kell, mert egyrészt annak nincs értelme, másrészt vannak más, lényegesen hatékonyabb módok arra, hogyan töltődjünk fel.

Oké, értem. De mit kezdjek ezzel az információval? Kérdezhetek tőlem…

Nagyon fontos odafigyeljünk és megértenünk, hogy a hasznos és szórakoztató grafikon melyik részén vagyunk éppen. Mert az „ott eltöltött idő” meghatározza azt, aki vagyunk. Figyelned kell arra, hogy nehogy a digitális világ átvegye az irányítást feletted.

Praktikus Tanácsok

Hogy segítsek ennek a végig gondolásában, itt van pár hasznos kérdés:

 1. Vedd úgy, hogy az egyes dolgok harcolnak a figyelmedért

Vajon melyik győz? Megérdemli a figyelmedet? Nézd meg a leírását a podcastnak, az audiobooknak, a TV show-nak, és vedd úgy, mintha az lenne nekik a prezentációjuk számodra, hogy válaszd őket. Melyik nyerte el a tetszésed? Melyik a leghasznosabb számodra?

 1. Gondolj végig néhány értékes dolgod, amit hozzá tudsz adni a fogyasztási szokásaidhoz

Milyen szakismeretre van szükséged? Mi az a tulajdonság, amit fejlesztenél? Mi az a tevékenység, amit már régóta szeretnél fejleszteni magadban, de eddig sosem tudnál rá fókuszálni? Mi az a téma, ami iránt nagyon érdeklődsz? Meg tudnád ezeket tanulni ahelyett, hogy a közösségi média hírfolyamot nézegeted?

 1. Figyelj oda arra, hogy milyen információt dolgozol fel, amikor „autopilot” üzemmódban vagy, azaz gondolkodás nélkül cselekszel.

Ez az a folyamat, amikor a legkevésbé hasznos, értékes információ fogyasztása történik. Pl. azon kapod magad, hogy már fél órája csak az instagrammot nézegeted, és te sem tudod, hogy miért? Az agyad átkapcsolt „autopilot” üzemmódba. De tipikusan ilyen, ha elmész toalettre, és már végeztél régen, de mégis ott ülsz és a telefonodat nézegeted.

 1. Találd meg azt a témát, ami csak kevés embert érdekel

Ilyen például nekem a céginformáció. Valljuk be, nem a legszexibb téma, amivel egy végzős egyetemista foglalkozni akar. Viszont az ezzel való foglalkozás, amit én szórakoztatónak tartok, ad egy előnyt másokkal szemben, amire építhetek. De általánosságban is elmondható, hogy ha van olyan tudásod és ismereted, amire különleges, arra érdemes építened.

 1. Kapcsolj ki tudatosan

Ha csak hasznos információkat dolgozol fel, akkor egy robottá válasz. Az agyunknak, és nekünk is szükség van arra, hogy kikapcsoljunk. Szánj pár percet arra, hogy ezt a kikapcsolást tudatosan megtervezed. Így nem fog előfordulni, hogy azon kapod magad, hogy órák óta a közösségi médiát nézegeted értelmetlenül.

Például, ha szeretsz sorozatot nézni kikapcsolás gyanánt, akkor tervezd meg előre, hány részt szeretnél megnézni, hogy milyen ételt-italt fogsz alatta fogyasztani, hogy kiket hívsz meg a sorozatnézésre stb. Egyrészt sokkal hasznosabb lesz az időtöltésed, másrészt nem lesz bűntudatod, hogy például mennyit és milyen snackeket ettél alatta.

Összefoglalás

A mai világban, ha csak az interneten lévő tudásanyagot szeretnénk elolvasni, szükségünk lenne 280 millió évre. És ez a szám folyamatosan nő. Nem beszélve arról a trendről, hogy a fiatalabb korosztály az AVF-szindrómában szenved, mindent akarnak, de azonnal. Ebből már a munkahelyeknek is több problémája adódott. Ezeknek a tényezőknek az együttes hatása érdekében elengedhetetlen, hogy kidolgozzunk modelleket, technikákat, amelyek segítenek az információ feldolgozás területén. A cikk célja az volt, hogy olyan praktikus tanácsokat osszunk meg, melynek köszönhetően segíthetünk a mindennapi életben a hatékony információ megítélésében, jobb döntések meghozatalában.

https://farkasdezso.hu/wolf-mindset/

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Farkas Dezső
Farkas Dezső
Farkas Dezső az F.W. Olin Graduate School of Business, Babson College MBA hallgatója, a Jövőt Építők Generációja Egyesület elnöke, valamint a Global Shapers Budapest Hub Alumni vezetője. Beválasztották az 50 tehetséges magyar fiatal közé. Templeton Fellow. Két TEDx előadás fűződik a nevéhez. Az ASEF Young Leaders Summit kiválasztottja Luxemburgban, valamint a Youth Leaders Forum alumnija.

Felkapott cikkek

Hasonló cikkek
Dezso Farkas

Top 10 társasjáték – A világ legtöbbet megvásárolt társasjátékai

Ahogy a jóléti társadalom egyre elterjedtebb lett a világban,...

Mi az a TEÁOR, és mit kell tudni róla?

Mi a TEÁOR szám jelentése, mik a jellemzői? Mit...

Bankszámlaszám felépítése [Minden, amit tudnod kell róla]

Aligha létezhet olyan vállalkozás és vállalkozó Magyarországon, aki ne...

Személyes találkozó! Tényleg szükséges?

„Rendben, találkozzunk és beszéljük meg”, gyakran hangzik el a...