Human Design [Ismertető]

A Human Design az elmúlt években egyre elterjedtebb módszere az egyén önmegismerésének. Egyre gyakrabban lehet hallani a külföldön már lényegesen elterjedtebb, de Magyarországon még kevésbé ismert rendszernek a hasznosságáról és jelentőségéről. De mit is jelent a Human Design? Mit mutat meg? Miért jó? Milyen változást tud hozni az életedben? Milyen energiatípusok vannak és mi ennek a jelentősége? Ezekre keressem ebben a cikkben a választ. 

Mit jelent a Human Design?

A Human Design egy önismeretet és önértelmezést segítő rendszer, amely öt szemlélet – a kínai Ji csing, a hindu brahmin csakrarendszer, a kabbala, a nyugati asztrológia és a kvantumfizika – összevonásából született.

Minden embernek egyedi Human Designja, egyedi energetikája van. Segít feltárni a veled született tehetségedet, és egy térképet ad a kezedbe ahhoz, hogy önmagad legyél. Rávilágít arra, hogyan tudsz önazonos lenni, hogyan tudsz a legjobban az intuíciódra hallgatni.

Útmutatást ad, hogyan működik a saját egyedi intuíciód, testintelligenciád és döntéshozatali mechaniumusod. Megmutatja, hogy tudsz bármit könnyedén, önazonos módon megvalósítani. Mindezt úgy, hogy közben jól érzed magad.

Mi nem a Human Design?

Nem vallás, nem hit, nem hiedelem, nem filozógia, nem metódus, nem spirituális tan, nem pszichológiai irányzat. Nem szabály, sem hangzatos, megúszos sikerrecept. A Human Design nem mondja meg a jövődet, sem azt, hogy mire vagy képes, vagy mire nem vagy képes. Nem beszél korlátokról, sem arról, hogy milyen karriert kell választanod. Nem mondja meg, hogy ki a hozzád illő társ.

De akkor miben segít?

Abban segít, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb utat ahhoz, hogy felfedezd magadnak a saját válaszokat. Utat mutat a szívedhez. Nem az egódhoz beszél. Azt mutatja meg, hogyan válhatsz azzá, akinek születtél. Ha beleállsz abba, aki vagy, akkor visszatalálsz magadhoz, és segít helyreállítani az életed, az önbizalmad, de nem csodaszer, nem teszi meg helyetted. Utat mutat, de az ajtón neked kell bemenned.

Mit jelent a Human Design magyarul?

A Human Designnak nincs konkrét magyar fordítása. Ha szó szerint fordítanánk, annyit mondana, hogy „Ember Modell” vagy „Ember Terv”.

Mit mutat meg a Human Design?

Megmutatja, hogyan működsz eredendően, természetesen. Megmutatja, hogy milyen vagy kondícionálástól mentesen. Segít felismerni és elismerni azt, aki mindig is voltál. Megmutatja a pontos részleteit annak, hogyan működik az energetikád.

Mi akadályozza meg, hogy önazonos legyél az eredendő éneddel?

 1. El kell távolodnunk attól a gondolkodásmódtól, hogy kiszolgáltatottak vagyunk és mások határozzák meg milyen életünk van.
 2. Minden, ami körülötted van, az, aminek hiszed. Te, vagyis pontosabban az egód az, ami címkézi, és jelentőséged ad neki az alapján, amit tanítottak neked (akár szülők, akár a környezet, akár az iskolarendszer, vagyis amire kondícionáltak. Nehéz kilépni a már sok éve tartó kondícionálásokból.

Bekapcsol az önzőség

Amikor észreveszed, hogy mások eltérnek a megszokott, a környezet által elvárt viselkedési formától, akkor bekapcsolnak a félelmek. Beindul az ítélkezés is. De mélyen legbelül ott motoszkál a gondolat, hogy „Nekik miért lehet, és neked miért nem?” vagy „Persze, nekik könnyű, mert…”

Azért tartod a dolgokat igazságtalannak, mert érzed, hogy akár Te is átírhatnád ezeket a viselkedési szabályokat, csak nincs elég életbátorságod arra, hogy megtedd. Nem akarsz szembemenni a környezet megszokott elvárásaival.

„Nem adsz rá felhatalmazást, nem engeded meg magadnak” hogy megtedd. És a kondícionálások futószalagon szállítják a kifogásokat számodra.

Szeretnél ezen javítani, de nem tudod, hogy merre indulj el? Erre jó a Human Design Testtérkép, amely térképként kalauzol téged és megmutatja, hogy hogyan tudsz önmagad lenni.

Mit jelent a Human Design Testtérkép, vagy másnéven a Human Design chart?

A Human Design testtérkép a születési helyedet és a születési adataidat használja fel, amely megmutatja a veled született energetikád vizuális reprezentációját.

Human Design kalkulátor

A kalkulátor számítja ki, és készíti el a Testtérképedet, ahol egyben megkapod az energiatípusod, az autoritásod is. A cikk végén elérsz egy kalkulátorhoz linket.

A Human Design kalkulátor segítségével kiderül az energiatípusod, amely a legjobban leírja a működésed. Ez egyben a Human Design esszenciája is. Alapvetően 5 féle energiatípust különböztet meg.

Mi az 5 energiatípus?

 • Manifesztor
 • Manifesztáló Generátor
 • Generátor
 • Projektor
 • Reflektor

Human Design energiatípusok

Mi az 5 energiatípushoz tartozó stratégia?

Az energiatípusokhoz tartozó stratégia fontos szerepet játszik az életedben, mert egyben meg is mutatja, hogy az energiád milyen formában áramlik ellenállás nélkül a testedben. Ez meghatározza egyben azt is, hogy hogyan áramlik az energia a kapcsolataidban, az egészségedben. Ha használod a stratégiát, megengeded, hogy automatikusan összhangban kapcsolódj a világgal.

Az 5 stratégia

 • Manifesztor: Informálás
 • Generátor: Válaszadás
 • Manifesztáló Generátor: Válaszadás, majd informálás
 • Projektor: Várakozás a felhívásra
 • Reflektor: Holdciklusra hangolódás

Autoritás

Az autoritásod a valódi intuíciód, amely a testedbe van építve és segít neked a megfelelő döntések meghozatalára. A belső iránytűd, ami minidig az „igaz Északodat” mutatja. Viszont fontos kiemelni, hogy csak a stratégiáddal együtt működik, nem tudod külön-külön használni.

Összesen 7 féle autoritás van:

 1. Érzelmi
 2. Szakrális
 3. Lép
 4. Akarat
 5. Projektált
 6. Mentális
 7. Lunáris

Az összes energiatípus és autoritás bemutatása túlmutat ezen a cikken, ha szeretnél ennél többet tudni, érdemes elolvasnod Lakos Lilla – A Human Design könyv című művet, amely részletesen taglalja a témát, bemutatva a profilokat is. A cikk végén találsz egy kuponkódot is, amivel kedvezményesen megvásárolhatod.

De, hogy azért adjak mégis valamilyen betekintést, bemutatok egy konkrét példát.

Én Manifesztor vagyok, a belső autoritásom pedig érzelmi. Mit jelent ez az én életemre nézve?

A manifesztorok feladata a kezdeményezés, a nagy ötletek és innovációk megosztása a világgal. Az erőterem kezdeményező ingert közvetít, és egyben provokatív is, mert kihívást intézek ezzel mások felé. Ezzel segítem másokat, hogy kizökkentsem a megszokott gondolkodásmódjából.

Egy manifesztornak hatalmas a szabadságvágya, szereti magát előtérbe helyezni a vágyaival és ötleteivel. Nem szívesen hallgat másokra, és ez teljesen önazonos viselkedés. Nehezen viseli, ha más inditványoz valamit, és nem ő kezdeményez. Vagyis belső konfliktushoz vezet, ha úgy érzem, hogy mások próbálnak irányítani, vagy ha meg akarják mondani, hogy mit tegyek.

A manifesztor pozitív érzelmi jele a béke, a negatív a düh. Egy manifesztor akkor érez dühöt, ha letért az önazonos útról, és békére lel, ha önazonos.

Fontos az, hogy a manifesztor a döntéseiről értesítse a azokat, akik érintettek a döntésben. Dühöt élünk meg, ha azt érezzük, hogy az emberek lelassítanak vagy segíteni akarnak olyan dolgokban, amikre nincs szükségünk. Vagy éppen arról próbálnak előadást tartani, hogy az innovatív ötleteink miért nem fognak működni.

A manifesztorok azért vannak itt, hogy olyan dolgokat alkossanak, amik még nem léteznek. Mások képzeletének a határa nem a manifesztorok határa.

Két lecke, amit egy manifesztornak meg kell tanulnia

 1. Ne engedjük, hogy más emberek kellemetlen érzései befolyásoljanak
 2. Nem kell engedélyt kérnünk másoktól ahhoz, hogy elkezdjünk dolgozni egy késztetés megvalósításán. Egyszerűen bejelenthetjük, hogy mit fogunk tenni és megengedhetjük, hogy a többiek eldöntsék, hogy csatlakoznak vagy sem. Viszont közben folyamatosan tájékoztatni kell a környezetünket.

A manifesztor aurája (vagyis az én aurám is) megosztó, taszító és zárt. Mit jelent ez?

Elsőre negatívnak tűnik a kijelentés, pedig ez alapvetően pozitív dolog. Ez a tulajdonság lehetővé teszi, hogy az életfeladatomat elvégezzem. Egyfajta védőburokként szolgál, amelynek következtében mások nehezebben tudnak megközelíteni. A Manifesztor aura a legerősebb aura, emiatt sokan leuralónak és dominánsnak is érzékelik, és lehet így is használni. A többi energiatípushoz képest nem túl empatikus, viszont nem is erre született egy manifesztor.

És még nagyon sok információ tartozik ide, de ezt csak példaként akartam bemutatni, hogy megértsétek, hogy miről is szól egy energiatípus. A manifesztor bemutatásából kapok egy jól követhető leírást, amely segít abban, hogy hogyan tudok autentikus lenni, és mikor térek le az útról.

Érzelmi autoritással rendelkezem. Mit jelent az?

Az emberek nagyjából fele rendelkezik érzelmi autoritással, ez a leggyakoribb a 7 féle autoritás közül. Szokták solar plexus autoritásnak is hívni.

Ez azt jelenti, hogy nem tudunk azonnali, spontán döntéseket hozni, meg kell tanulnunk a kivárást és azzal fog jönni a tisztánlátás. Egy kis türelemmel sok fájdalmat, megbánást és csalódást tudunk elkerülni. Számunkra a spontán döntés nem megbízható. Egy kis várakozást követően tisztánlátást kapunk a döntéseinkre vonatkozólag.

Természetesnek kell tartanunk, hogy nem tudunk döntést hozni azonnal, amikor az események történnek, vagy amikor mások elvárják. Nekem a döntéseknél érdemes azt válaszolni, hogy szükségem vagy egy kis időre, hogy átgondoljam. Ezért türelmet kérek.

A bennem felhalmozott érzelmek folyamatosan nőnek, ezért egy ponton akkora a nyomás, hogy ki kell eresztenem. Egyszer csak úgy érzem, hogy azonnal ki kell adni az érzelmi energiát üvöltéssel, sírással, kiabálással, bármilyen módszerrel. Van egy pont, ahol már nem lehet elfolytani vagy visszafojtani, ki kell törnie.

Ha ezt tudom és megtanulom kezelni, akkor tudom, hogy havonta egyszer szükségem van valamilyen formában „csak” az érzelmi energia levezetésére.

Hogyan ne használd a Human Designt?

A HD arra való, hogy jobban megéld a könnyedséget, az összhangod saját magaddal. Hogy áramlás legyen az életed minden területen. És nem arra való, hogy a rendszer mögé bújj és kifogásként használd indoklásra és önigazolásra.

„Tudod, csak azért nem hallgattam rád, mert manifesztor vagyok és egy manifesztor nem hallgat másra…”

„Tudod, csak azért kiabáltam vele, mert érzelmi az autoritásom, és le kell vezetni az érzelmi energiát…”

Nem erről van szó. Ha a Human Design szerinti énedet éled, akkor egyszerűen úgy cselekszel szívből és nem egóból. Felvállalod a döntéseidet, felvállalod önmagad, felelősséget vállalsz az életedért. A Human Designt nem kifogásként, vagy a cselekvésed önigazolására használod mások ellen.

Összefoglalás

A HD, azaz a Human Design egy fantasztikus eszköz arra, hogy jobban megismerd magad, és kapj egy térképet az életedhez. De mint minden másra is, erre is igaz, hogy nem egy csodaszer, nem tud csodát tenni. Neked kell megtenni a megfelelő lépéseket. A pozitív gondolkodás és önbizalom növelés nem szerezhető meg csupán a Human Designod megismerésével. Viszont abban segít, hogy megmutatja, hogy milyen ajtón érdemes bemenned, de bemenni a megfelelő ajtón neked kell. A segítségével közelebb kerülhetsz a vágyaid megéléséhez, jobban megtudhatod, hogy ki is vagy valójában, és hogyan viszonyulj másokhoz. Ebben segít a kalkulátor.

Human Design kalkulátor

Szeretnéd megismerni, hogy Te milyen energiatípus vagy, mi az autoritásod és a testtérképed? Az alábbi oldalon meg tudod tekinteni.

Szeretnéd megtudni, hogy mit jelent az energitatípusod? Mik a jellemzői? Mit jelent az autoritásod? Hogyan tudod a saját javadra fordítani? Ha a cikknél mélyebb megismerésre vágysz, akkor szeretettel ajánlom Magyarország első számú HD Közösségének szellemi vezetőjének, Lakos Lillának a könyvét.

Human Design Könyv

Human Design könyv - Lakos Lilla
Human Design könyv – Lakos Lilla

Ha szeretnél a témában több ismeretre szert tenni, akkor ajánlom Lakos Lilla Human Design könyvét. Abban, amellett, hogy bemutatja az 5 energiatípust részletesen, megismerheted a profilokat is. Külön érték szerintem, hogy Lilla beszél az Önfelszabadításról, azaz hogyan tudsz megszabadulni a kondícionálásaidtól, hogyan tudod életre hívni az energiatípusod és mikor vagy autentikus.

Lakos Lilla – Human Design könyvkupon

Ha szeretnéd megrendelni Lakos Lilla – A Human Design könyvet, akkor ezzel a kuponnal kapsz 5% kedvezményt a megrendelés során: FARKAS5

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Farkas Dezső
Farkas Dezső
Farkas Dezső az F.W. Olin Graduate School of Business, Babson College MBA hallgatója, a Jövőt Építők Generációja Egyesület elnöke, valamint a Global Shapers Budapest Hub Alumni vezetője. Beválasztották az 50 tehetséges magyar fiatal közé. Templeton Fellow. Két TEDx előadás fűződik a nevéhez. Az ASEF Young Leaders Summit kiválasztottja Luxemburgban, valamint a Youth Leaders Forum alumnija.

Felkapott cikkek

Hasonló cikkek
Dezso Farkas

5 tipp a pénzblokkjaid megszüntetéséhez

A pénzblokkok a pénzel kapcsolatos gondolataid és érzéseid, azok...

Hogyan befolyásolják az életünket a pénzblokkok? Avagy miért taszítod a pénzt?

Emlékszem, amikor elkezdtük a Jövőt Építők Generációját (2011), nem...

Pénzblokkok: a gazdagodás felé vezető út gátjai

Nehezen vonzod be a gazdagságot az életedbe? Pedig úgy...

Dilts-piramis – Egy modell az önfejlesztéshez

Az önfejlesztést nehéz megfogni, már annyi könyv és leírás,...