A Pozitív Gondolkodás Hatalma

Végeztél a munkával, hosszú napod volt. Találkozol a barátaiddal/barátnőiddel, meghallgatod a sztorikat, de van egy ember a csapatban (mindig van), aki folyamatosan panaszkodik. Először még sajnálod, együtt érzel vele. Talán csak arra van szüksége, hogy meghallgassák! De nem, folytatja. Minden egyes alkalommal. Próbálsz tanácsod adni, de mintha egyik fülén be, a másikon ki. Semmi haszna, úgysem tartja be. Aztán azon kapod magad, hogy oh-oh, bizony-bizony, már ismered ezt a típust. Ő az a fajta ember, akinek a panaszkodás a benzinje. Aki azért létezik, hogy panaszkodjon. Ha éppen nincs mire? Nem kell aggódnod, azonnal keres valamit, amit lehet hibáztatni, hogy sanyarú sorsát újra középpontba állíthassa.

Ugye Te is ismersz ilyen embereket? Vagy talán még rosszabb? Te vagy az az ember? Bármelyik is legyen, ez a cikk reméljük elgondolkodtat és hatással lesz az életedre.

Az emberi elme rendkívül erőteljes eszköz, amely képes befolyásolni az életünket és a környezetünket. Azért tartom fontosnak, hogy elolvasd, mert a pozitív gondolkodás kulcsfontosságú lehet az életünk boldog és sikeres kialakításában.

De mit is jelent a pozitív gondolkodás?

A pozitív gondolkodás olyan mentális és érzelmi hozzáállás, ami alapján kedvező eredményekre számítunk, és nem csüggedünk, ha a tervek nem a várt módon alakulnak. Azt jelenti, hogy újra és újra próbálkozunk, és nem fogadjuk el a vereséget.

Biztos gyakran hallottad már azt a kérdést, hogy “számodra a pohár félig tele vagy félig üres”?

Félig üres, félig tele? Legyen más perspektíva, és teljesen tele lehet!

A pozitív gondolkodás azt jelenti, hogy az élet kihívásait a pozitív oldaláról közelítjük meg. Ahogy a fenti kérdés esetén a pozitív gondolkodók számára a válasz az, hogy a pohár félig tele van.

Szeretném hangsúlyozni, hogy a pozitív gondolkodás nem azt jelenti, hogy rózsaszínben látjuk a világot, figyelmen kívül hagyva az élet negatív aspektusait.

A pozitív gondolkodók kerülik a nehéz helyzeteket?

A pozitív gondolkodás nem feltétlenül jelenti a nehéz helyzetek elkerülését. Sőt, azt jelenti, hogy a legtöbbet hozzuk ki a lehetséges akadályokból, megpróbáljuk a legjobbat látni másokban, és pozitívan tekintünk magunkra és képességeinkre.

A pozitív gondolkodás alapelve

A pozitív gondolkodás az optimizmus és a remény alapvető megnyilvánulása. Ez nem azt jelenti, hogy mindig minden tökéletes, vagy hogy elhanyagoljuk a problémákat. Inkább arról van szó, hogy tudatosan választjuk megközelítésünket és reakciónkat az élet kihívásaira.

Pozitív gondolkodás - Mindset

A pozitív gondolkodás hatása az életre

A pozitív gondolkodásnak számos pozitív hatása van az élet minden területén. Az alábbiakban bemutatok néhány főbb területet, ahol az optimista hozzáállás rendkívül előnyös lehet.

Egészség és jólét: Az optimizmus és a pozitív gondolkodás segíthet csökkenteni a stresszt és erősíteni az immunrendszert. Továbbá, a pozitív hozzáállásnak kedvező hatása lehet a szív- és érrendszeri egészségre is. Az optimista emberek gyakran egészségesebb életmódot folytatnak, például egészségesen táplálkoznak és rendszeresen mozognak.

Sikeres karrier: A pozitív gondolkodásnak jelentős hatása lehet a karrierünkre. Az optimizmus és a magabiztosság segíthet az új lehetőségek felismerésében és kihasználásában. Emellett segíthet áthidalni a kudarcokat és a nehézségeket, és tartós motivációt nyújthat a céljaink eléréséhez.

Kapcsolatok és szociális élet: A pozitív gondolkodás hozzájárulhat a pozitív kapcsolatok kialakításához és fenntartásához. Az optimista emberek gyakran vonzzák magukhoz az embereket, mivel pozitív energiával töltik meg a környezetüket. Emellett képesek kezelni az érzelmi konfliktusokat és megoldásokat találni a problémákra.

A pozitív gondolkodás egészségügyi előnyei

A kutatók továbbra is vizsgálják a pozitív gondolkodás és az optimizmus egészségre gyakorolt hatását. Az eddigiek alapján az alábbi egészségügyi előnyei lehetnek:

 • Magasabb átlagéletkor
 • Csökkenti a depressziót, szorongást
 • Kevesebb szorongás és fájdalom
 • Nagyobb ellenállóképesség a betegségekkel szemben
 • Jobb mentális és fizikai jólét
 • Jobb szív- és érrendszeri egészség, valamint a szív- és érrendszeri betegségek és a stroke okozta halálozás kockázatának csökkenése.
 • A rák okozta halálozás kockázatának csökkenése
 • A légzőszervi megbetegedésekből eredő halálozás kockázatának csökkenése
 • A fertőzések okozta halálozás kockázatának csökkenése
 • Jobb megküzdési készségek a nehézségek és a stressz idején.

A pozitív és negatív magyarázó stílusok

Egyes kutatók, köztük Martin Seligman pozitív pszichológus, a pozitív gondolkodást a magyarázó stílus szempontjából közelítik meg.

Mit jelent a magyarázó stílus?

A magyarázó stílusnak nevezzük azt, ahogyan megmagyarázzuk magunknak, hogy miért történtek velünk az események.

Alapvetően kétféle magyarázó stílust különböztetnek meg:

Optimista magyarázó stílus: Az optimista magyarázó stílussal rendelkező emberek hajlamosak arra, hogy önmaguknak adjanak hitelt, amikor jó dolgok történnek, és jellemzően külső erőket hibáztatnak a rossz eredményekért. A negatív eseményeket is hajlamosak átmenetinek és atipikusnak tekinteni.

Pesszimista magyarázó stílus: A pesszimista magyarázó stílusú emberek gyakran önmagukat hibáztatják, amikor rossz dolgok történnek, de nem adnak maguknak megfelelő elismerést a sikeres eredményekért. Hajlamosak arra is, hogy a negatív eseményeket várhatónak és tartósnak tekintsék. Az önhibáján kívül álló eseményekért önmagukat hibáztatják, és ezeket a szerencsétlen eseményeket az életük tartós részének tekintik, ami károsan befolyásolja a lelkiállapotukat.

Azt érdemes kiemelni, hogy a magyarázó stílusok változhatnak a különböző területeken is. Tehát előfordulhat, hogy a magánéletben pozitív magyarázó stílust használsz, de munkában a negatív van előtérben. Vagy éppen fordítva, attól függően, hogy korábban mi rögzült és vált elfogadottá számodra.

Ha a pozitív gondolkodásnak ennyi egészségügyi, mentális és fizikai előnye van, és a negatív gondolkodás ilyen káros, akkor miért létezik egyáltalán a negatív gondolkodás?

Ennek evolúciós okai vannak. Utazzunk egy pár ezer évet a múltba. Éppen botorkálsz éhesen és szomjasan a vadonban, a tűző nap éppen kifacsarja az utolsó életenergiádat is, amikor hirtelen egy kardfogú tigris ugrik eléd. Farkasszemet néztek egymással, és tudod, hogy ha rosszul döntesz, akkor másodperceid vannak hátra az életedből.

Mi történik ilyenkor?

Az agyad rögzít egy negatív információt, ebben az esetben félelmet érzel. És ez a negatív információ azonnali cselekvésre buzdít, a semmiből átváltozol egy sivatagi rohamkukaccá, aki gyorsabban futja a 100-at, mint Usain Bolt. Ilyenkor a világ dolgai nem érdekelnek, kizárólag a kardfogú tigris számít és az, hogy túléld. Nem kezdesz el azon morfondírozni, hogy éhes vagy-e, hogy vajon merre van árnyék, mikor látod újra a pajtásaidat. Erre nincs idő.

Vagyis a negatív érzelmek elősegítik a túlélést,„az agy mentális kapacitása lekorlátozódik”, és erősen fókuszált állapotba kerül a túlélés érdekében.

Ebben a pillanatban az agy mérlegelhetné azokat a döntéseket is, hogy vajon felugorj-e a legközelebbi fára, keress valahol egy botot és azzal vágd fejbe a kardfogú barátodat, falevelekkel álcázd magad és így tovább. De az összes ilyen kreatív döntés felesleges időtöltés lenne egy kardfogúval szemben, ahol a túlélés a tét.

Igen ám, de a modern társadalomban nem sűrűn fordul elő az, hogy a szomszéd utcában egy kardfogúval találod szembe magad. Viszont a stressz és negatív érzelmek hatására ez a „korlátozott agy” ugyanúgy megvalósul. Ami csökkenti a lehetőségeidet számát, mert egyszerűen lekapcsolod az agyad, hogy más opciókon ne is gondolkodjon.

„Mindig a logika az erős érzelmek első áldozata” – Dűne Messiása

Vegyünk egy egyszerű példát. Éppen összevesztél valakivel, aki fontos számodra. Dühös vagy, az érzelmek eluralkodtak rajtad. Ilyenkor képtelen vagy bárminemű munkát is végezni. Az agyad egyszerűen lekapcsolt, és csak azon az összeveszésen pörög, újra és újra. Egyszerűen nem tudsz továbblépni. Voltál már ilyen helyzetben?

Ilyenkor az agy negatív gondolatokkal és érzésekkel teli túlélő üzemmódban van.

Mi még a negatív érzelmek következménye a mindennapi gondolkodásban?

 • Ha azon stresszelsz, hogy mennyi mindent meg kéne tenni aznap, és végül azon kapod magad, hogy nehéz is bárminek nekiállnod
 • Ha rosszul érzed magad, mert nem edzel normálisan vagy nem eszel rendesen, és csak arra tudsz gondolni, hogy miért van ilyen kevés akaraterőd, miért nincs motivációd és miért vagy ilyen lusta?

Ezek az agy természetes reakciói a negatív érzelmekre, mert lekapcsoltad annak a lehetőségét, hogy az agy keresse a lehetséges megoldásokat, hogy más opciókat mutasson neked. A negatív érzelmek megakadályoznak abban, hogy bármilyen más megoldást megláss. Ez egy evolúciós túlélő ösztön.

Frederickson, a neves pozitív pszichológiakutató végzett ezzel kapcsolatban egy érdekes kísérletet, amelyben 5 csoportra osztotta az embereket. Az első két csoport számára csak pozitív képeket mutattak (szeretet, boldog, hála, elégedettség stb.), a kontroll csoportnak semleges képeket, az utolsó két csoportnak olyan képeket, amely a félelmet és düh érzését váltja ki.

Utána megkérdezték mind az 5 csoportot, hogy ha bekerülnének bizonyos szituációkba, akkor mit tennének abban a helyzetben. Az utolsó két csoport írta a legrövidebb válaszokat, az első két csoport írta a legtöbb/leghosszabb válaszokat. Azaz a pozitív érzések a lehetőségek tárházát nyitják ki számodra, és sokkal nyitottabb leszel a világra.

Frederickson úgy utal erre, mint a „bővíteni és építeni” elméletre (Barbara L. Fredrickson – The broaden-and-build theory of positive emotions), azaz a pozitív érzelmek és a pozitív gondolkodás bővítik a lehetőségeidet, és ezáltal könnyebben építesz új képességeket, amivel nagyobb értéket teremtesz magad számára.

Ahogy a fentiekben említettem, a negatív érzelmek ennek az ellenkezőjét váltják ki. Miért is? Azért, mert a jövőbeli képességek fejlesztésére nincs szükség akkor, ha éppen komoly veszély fenyegeti az életedet (pl. egy kardfogú tigris).

Szóval maradj pozitív!

Oké, oké. De hogyan? Hogyan lehet a pozitív gondolkodást fejleszteni?

Pozitív gondolkodás - Hegymászás

A pozitív gondolkodás fejlesztésére több technika is rendelkezésre áll. Talán ilyenkor a legnehezebb lépés nem is maga a feladat elvégzése, hanem a döntés, hogy tényleg leülsz-e és megcsinálod ezeket a feladatokat. Beleteszed-e az energiát, és tudatosan figyelsz rá? Ha igen, akkor rövid időn belül meg fogod tapasztalni ennek az eredményét.

De mielőtt még belekezdünk a pozitív gondolkodás fejlesztésébe, érdemes a negatív gondolatokat korlátozni. Mire is figyelj ezzel kapcsolatban?

1. Negatív filter probléma

Ez az az eset, amikor történnek veled jó dolgok, de közbejön egy rossz dolog is, és neked végül csak a rossz dolog marad meg. Csak arra tudsz koncentrálni. Erre egy egyszerű példa, amikor elmész a barátokkal egy esti beszélgetésre, kikapcsolódni. És az étteremben a végén a számlát elrontják, te ettől ideges leszel, és mikor hazamész, akkor nem az marad meg benned, hogy milyen jót beszélgettél a barátaiddal, hanem azon zsörtölődsz, hogy a pincér elrontotta a számlát.

De itt van egy másik példa is: Kaptál egy negatív kommentet a közösségi média posztodra, és annak ellenére, hogy 20 pozitív komment volt mellette, meg vagy róla bizonyosodva, hogy rossz posztot raktál ki.

Voltál már így? Ha igen, vedd észre legközelebb és változtass!

2. Katasztrófacsiga probléma

Ezt a kifejezést az egyik ismerősömtől hallottam. Ez azt jelenti, hogy még meg sem történt az esemény, de már előre a negatív kimenetelre készülsz, sőt azon aggódsz előre. Sőt, ha reggel történt egy-egy negatív élményed, akkor kijelented, hogy „milyen rossz napod van.” – Holott még csak reggel 9 van. Ez azért is veszélyes, mert az agy ezután be is vonzza a rossz eseményeket. Nincs rossz nap, csak rossz pillanat!

Voltál már így? Ha igen, vedd észre legközelebb és változtass!

3. Ptolemaiosz probléma

Amikor azt gondolod, hogy a világ körülötted forog, ezért magadra veszel olyan dolgokat is, ami alapvetően független lenne tőled. Például áthívsz egy ismerőst meglátogatásra, aki váratlanul lemondja indok nélkül. Akkor te azt gondolod, hogy ez biztos miattad van, azért mert nem akar időt tölteni veled. Ez kapcsolódik a negatív magyarázóstílushoz is.

Voltál már így? Ha igen, vedd észre legközelebb és változtass!

4. Fekete-fehér probléma

Amikor úgy gondolkodsz, hogy minden vagy csak jól vagy csak rosszul mehet az életben, nincsen köztes átmenet. Azaz, ha éppen nem jól mennek a dolgaid, akkor egyéltelműen úgy véled, hogy rosszul mennek a dolgaid.

Voltál már így? Ha igen, vedd észre legközelebb és változtass!

Ha ezeket a problémákat észreveszed magadon, már nagyot léptél előre az elkerülésében. Igy tudod leállítani a negatív gondolataidat. Ha ezzel megvagyunk, nézhetjük a következő lépést.

Milyen pozitív gondolkodás-fejlesztő gyakorlatok vannak?

1. Mosolyogj többet

Írd fel egy papírra, rakd a zsebedbe, a pénztárcádba. Készíts egy random emlékeztetőt a telefonodon, és amikor emlékeztet, akkor mosolyogj. Egy tanulmány szerint, még akkor is, ha fake mosolyt erőltetsz magadra, stresszes munkavégzés után sokkal pozitívabban érzed magad, mint azok, akik „semleges arccal” vágtak bele. Tölts több időt olyan emberekkel, akik mosolyognak, és mosolyogj te is többet!

2. Keretezd újra magad

Legközelebb, ha valami rossz dolog történik veled, akkor tegyél fel két kérdést:

 • Hogyan tudom ezt a magam javára fordítani?
 • Hogyan tudom ezt újrakeretezni?

Például, ha dugóba kerülsz, akkor ahelyett, hogy ideges lennél, és káromkodnál megint a forgalom miatt, emlékeztesd magad, hogy milyen szerencsés vagy, hogy van kocsid, sokaknak ez sem adatik meg. És használd ki a lehetőséget: ilyenkor meg tudod hallgatni a podcastot, vagy újra hallgatni a kedvenc zenédet, amit régóta szerettél volna.

De a klasszikus negatív mondataidat is át tudod keretezni pozitív mondatokká. Íme két példa:

 • Ahelyett, hogy azt mondanád: “Nem akarom ezt csinálni, még soha nem csináltam ilyet”, mondd azt: “Megpróbálom, mert tanulhatok valami újat”.
 • Ahelyett, hogy azt gondolnád: “Soha nem leszek jobb ebben”, mondd: “Addig próbálom újra, amíg rá nem jövök, hogyan kell”.

3. Hálanapló

Kutatások bizonyítják, ha minden nap leülsz és írsz pár mondatot arról, hogy miért vagy hálás a mai nap során, akkor az agyad arra van kényszerítve, hogy a jó dolgokra figyeljen. Azok az emberek, akik hálanaplót írnak, sokkal kedvesebbek, pozitívabbak, optimistábbak a jövőjükkel kapcsolatban, és jobban is alszanak.

4. Meditáció

Ez egy sokak által ismeretlen terület, de érdemes ennek az alapjait elsajátítani. A meditáció a lelki ellazulás állapota, amikor egy személy minden figyelmét befelé, a saját testére irányítja, testét tudatosan ellazítja, és elméjét átengedi a nyugalomnak.

5. Környezet és a társaság

Fontos, hogy körülvegyük magunkat pozitív emberekkel, akik támogatnak bennünket és ösztönöznek a pozitív gondolkodásra. A negatív környezet és társaság könnyen lehúzhat bennünket, ezért fontos megválogatnod az embereket és a helyeket, amelyek inspirálóak és ösztönzőek. Ilyen például az általam alapított, 17-30 éves korosztály számára szóló Jövőt Építők Generációja Egyesület is.

6. Célkitűzések és motiváció

A pozitív gondolkodás és a sikerélmény szoros kapcsolatban van egymással. Érdemes napi apró célokat meghatároznunk, aminek elérése után tudatosan örülünk. Teret adunk magunknak, megengedjük magunk számára az ünneplés élményét. A céljaink elérése pozitív érzéseket és elégedettséget nyújt!

Te használtad már ezeket a technikákat? Ha nem, itt az ideje!

positive gondolkodás - spirituális

Összefoglaló

A pozitív gondolkodás rendkívüli ereje alapvető fontosságú az életünk boldog és sikeres alakításában. Ha szeretnél elmélyedni ebben a területben, akkor rengeteg anyagot találsz még a neten. Megemlítek párat, akiket érdemes hallgatni és megismerni: Tony Robbins, James Clear vagy Brian Tracy által írt témák, videók, útmutatók és tanácsok nagyban segíthetnek abban, hogy fejleszd a pozitív gondolkodásod és megtapasztald ezekenek az elveknek a hatalmát.

A pozitív hozzáállás segít csökkenteni a stresszt, növeli az önbizalmat, erősíti az immunrendszert, növeli a motivációt és elősegíti a sikeres kapcsolatokat és karriert. Aprópó, motiváció. Ha kell egy kis motivációs fröccs, érdemes megnézned a a top 10 motivációs film listáját, amiből meríthetsz erőt. Ne feledd, hogy a pozitív gondolkodás tulajdonképpen egy gyakorlat, amit rendszeresen kell gyakorolni, hogy teljes mértékben ki tudd használni annak előnyeit.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Farkas Dezső
Farkas Dezső
Farkas Dezső az F.W. Olin Graduate School of Business, Babson College MBA hallgatója, a Jövőt Építők Generációja Egyesület elnöke, valamint a Global Shapers Budapest Hub Alumni vezetője. Beválasztották az 50 tehetséges magyar fiatal közé. Templeton Fellow. Két TEDx előadás fűződik a nevéhez. Az ASEF Young Leaders Summit kiválasztottja Luxemburgban, valamint a Youth Leaders Forum alumnija.

Felkapott cikkek

Hasonló cikkek
Dezso Farkas

5 tipp a pénzblokkjaid megszüntetéséhez

A pénzblokkok a pénzel kapcsolatos gondolataid és érzéseid, azok...

Hogyan befolyásolják az életünket a pénzblokkok? Avagy miért taszítod a pénzt?

Emlékszem, amikor elkezdtük a Jövőt Építők Generációját (2011), nem...

Pénzblokkok: a gazdagodás felé vezető út gátjai

Nehezen vonzod be a gazdagságot az életedbe? Pedig úgy...

Dilts-piramis – Egy modell az önfejlesztéshez

Az önfejlesztést nehéz megfogni, már annyi könyv és leírás,...