Pénzblokkok: a gazdagodás felé vezető út gátjai

Nehezen vonzod be a gazdagságot az életedbe? Pedig úgy érzed, hogy már sok technikát kipróbáltál? Sőt kezded már unni a pozitív gondolkodásról, a vizualizációról és egyéb vonzás törvényéről szóló szövegeket és videókat? Mintha semmi sem működne?

Ha a fenti állítások igazak rád, akkor nagy az esély rá, hogy a pénzzel kapcsolatos blokkok alakultak ki benned, amik megakadályoznak a pénz teremtésében. De mit jelenteken a pénzblokkok? A mai cikkben erről fogok egy kicsit bővebben beszélni.

Mik a pénzblokkok és miért vannak?

A pénzblokkok a pénzzel kapcsolatos gondolataid és érzéseid, azok a meggyőződések és hiedelmek, amelyek akadályozzák a pénzzel való kapcsolódásodat.

Tegyük fel, hogy a pénz olyan, mint a víz, amely folyamatosan áramlik hozzád (, ha hagyod.) Akkor a pénzügyi blokkok a gátak a folyóban, amik megakadályoznak abban, hogy feléd áramoljon, azaz megteremtsd a bőséget az életedben.

Miért vannak pénzblokkok az életünkben?

Nos, ezek a gyerekkori programozásnak köszönhetőek. A korábbi cikkemben erről már beszéltem egy kicsit bővebben, de röviden 5-6 éves korunkig ivódik belénk a szülőktől, a környezetünktől, a társadalomtól, és válik a tudatalatti részévé. Ezek az alapvető programok azok, amelyek életünk nagy részében meghatározzák mélyen gyökerező kapcsolatunkat a pénzzel.

Csak gyerekkorban szerzünk pénzblokkokat?

Ezután, idősebb korban is lehetséges új meggyőződések és hiedelmek kialakítása vagy átvétele, de ahhoz már sokkal több meggyőzésre van szükség. Felnőttkorban már bekapcsol az agyunk tudatos része is, és bizony erősen kéri a logikai alátámasztást az új meggyőződésekhez.

A fő probléma az, hogy a neveltetésünk társadalmi és környezeti körülményeinek köszönhetően erősen korlátozó hiedelmeket és meggyőződéseket veszünk át gyerekkorban. Egy hasonlattal élve ez olyan, mint egy számítógépes kártevő, nagyon nehéz megtalálni, felismerni és kiírtani.

Vegyünk egy példát

Például ha a szüleid azt érezték, hogy sosem volt elég pénzük, akkor ez a viselkedésükön és cselekedeteiken keresztül is megnyilvánult. Gyerekkorodban te pontosan ugyanezeket a pénzblokkokat fogadtad el tudattalanul. Úgy nőttél fel, hogy a világ így működik. Kialakult az a meggyőződésed, hogy kevés pénz van a világban, nincs elég mindenki számára. (Vagyis a gazdagok elveszik a szegényektől? Tehát a pénz  minden rossz forrása?) Ezek gyakori pénzblokkok.

És a meggyőződéseink szerint vonzunk be dolgozak, vagyis a hiedelmeinknek megfelelően alakítjuk, teretjük a saját valóságunkat.

Mielőtt tovább megyek, valamit szeretnék kiemelni.

A pénzblokkjaid nem a te hibád! És nem is a szüleid hibája! Nem tesz jót, ha haragot vagy csalódottságot kezdesz el táplálni emiatt. Sokszor ez generációról generációra öröklődik, és ki tudja hol kezdődött. Az első lépés az, hogy ezt a részét engedd el, és elkezdesz dolgozni a blokkok feloldásán.

A második lépés a pénzügyi blokkok felismerése

pénzblokkok felismerése

Az alábbi listában bemutatok pár gyakori pénzblokkot, ami hathat rád is. Sokszor, amikor az ember elolvassa, azt mondja, hogy rám ez biztos nincs hatással. Az ego azonnal bekapcsol. De hiába a védekező mechanizmus, nem ezen múlik. A pénzblokkok tudatalatti szinten hatnak rád, így lehet, hogy észre sem vetted, hogy ott vannak.

Ami segít a felismerésben, az az, hogy miközben végig olvasod, próbáld meg a saját életed végig gondolni. Ezek a kijelentések megjelentek valahol az életed során? Gondolhattál bármikor ilyet vagy ehhez hasonlót? Rezonálsz bármelyik kijelentéssel?

Sokszor az is segít, ha elkezded végig gondolni, hogy hallottad-e már mástól? A barátaidtól, a szüleidtől, rokonaidtól? Tudsz olyan embert, aki ezzel a meggyőződésel él?

  1. Kétségbeeséssel kapcsolatos pénzblokkok

“Soha nem találok kiutat ebből az adósságból.”

“Pénzre van szükségem a boldogsághoz.”

“A pénz segít megtartani a barátaimat/kapcsolataimat.”

“Az életem romokban hever, mert nincs elég pénzem”.

 

  1. A hiány igazolásával kapcsolatos pénzblokkok:

“Minél több pénz, annál több probléma.”

“Pénzt csak kemény munkával lehet keresni.”

“A barátaim és a családom önzőnek tartana, irigy lenne, ha több pénzt keresnék”.

“A több pénz nem tesz boldogabbá.”

 

  1. Kritika és negatív ítélkezéssel kapcsolatos blokkok:

“Azok az emberek, akiknek pénzük van, sznobok/rossz emberek. Én nem akarok olyen ember lenni.”

“A pénz a gyökere minden rossznak ezen a világon.”

“A gazdag embereknek a pénzüket a rászorultaknak/szegényeknek kellene adniuk.”

“Minden mindig olyan drága.”

Ha kicsit közelebbről megvizsgálod a fenti pénzblokkokat, akkor észreveheted, hogy a pénzblokkok egy része abból ered, hogy a pénzt istenítjük, piedesztálra emeljük. A másik részénél a pénzt, vagy azokat, akiknek van pénze, teljes mértékben elutasítjuk.

Természetesen egyik sem megoldás, ettől is nevezzük őket pénzblokknak. Ha választani kell, az első lépés, amit javaslok, hogy a pénzhez egy egészséges tisztelettel állj, és vizsgáld meg, hogy mely szinteken vannak elakadások az életedben. Ehhez jó segítőtárs a Dilts-piramis.

A következő lépésben meg kell változtatnod a pénzről a gondolkodásmódod. Ha szeretnél további pénzblokkokat felismerni magadban, vagy tippeket kapni, hogyan tudod megváltoztatni a pénzről való gondolkodásmódod, akkor javaslom a Pénz Energetikája Workshopot, ahol részletesen foglalkozunk ezekkel a témákkal.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Farkas Dezső
Farkas Dezső
Farkas Dezső az F.W. Olin Graduate School of Business, Babson College MBA hallgatója, a Jövőt Építők Generációja Egyesület elnöke, valamint a Global Shapers Budapest Hub Alumni vezetője. Beválasztották az 50 tehetséges magyar fiatal közé. Templeton Fellow. Két TEDx előadás fűződik a nevéhez. Az ASEF Young Leaders Summit kiválasztottja Luxemburgban, valamint a Youth Leaders Forum alumnija.

Felkapott cikkek

Hasonló cikkek
Dezso Farkas

5 tipp a pénzblokkjaid megszüntetéséhez

A pénzblokkok a pénzel kapcsolatos gondolataid és érzéseid, azok...

Hogyan befolyásolják az életünket a pénzblokkok? Avagy miért taszítod a pénzt?

Emlékszem, amikor elkezdtük a Jövőt Építők Generációját (2011), nem...

Dilts-piramis – Egy modell az önfejlesztéshez

Az önfejlesztést nehéz megfogni, már annyi könyv és leírás,...

A tanulás [Teljes szakmai ismertető]

A tanulásról szóló szakmai cikkben nem kisebb dologra vállalkoztam,...