5 tipp a pénzblokkjaid megszüntetéséhez

A pénzblokkok a pénzel kapcsolatos gondolataid és érzéseid, azok a meggyőződések, amelyek akadályozzák a pénzzel való kapcsolódásodat. A pénzblokkok valójában financiális traumák, amelyek generációkon át öröklődnek. Nagyon nehéz őket felismerni, ahogy azt már kifejtettem a Hogyan befolyásolják az életünket a pénzblokkok cikkemben. Ha viszont már sikerült felfedezned párat az életedben, akkor elkezdhetsz azon dolgozni, hogy megszüntesd őket. De hogyan lehet őket megszüntetni vagy túllépni rajtuk? Ebben a cikkben 5 tippet osztok meg arról, hogyan érdemes nekiállnod. Kezdjünk is bele!

1) Vedd körül magad pénzzel kapcsolatos inspirációval

Van egy idézet, amit már biztosan hallottál:  „A te vagyonod megegyezik az 5 legközelebbi barátod vagyonának átlagával.”

De valójában az emberek, a barátaid, akikkel körülveszed magad, csak a jéghegy csúcsa! Ha azt kérdezem tőled, hogy Te mit fogyasztasz, mi lenne az első dolog, ami eszedbe jutna? Feltehetőleg valamilyen étel. De valójában mindent „fogyasztasz”, amivel nap mint nap találkozol. Legyen az étel, ital, filmek, klipek, videók, könyvek, zene vagy akár a barátoktól kapott tanácsok. Szó szerint mindent, amit látsz, amit olvasol, amit hallasz, azt fogyasztod.  Sőt el se kell olvasnod, elég ha látod. Meg se kell tudatosan hallanod, a tudatalatti az információt elfogyasztja. És ezután az éned részévé válik. Sőt, ha mindezt csoportosan csinálod, akkor energetikai szinten még nagyobb lökést kapsz a csoporttudatosság révén.

Mit jelent a csoporttudatosság?

A csoporttudatosság az, ami akkor történik, amikor sok ember hasonló élményt fogyaszt, majd annak eredményét közösen manifesztálják.

Példaként gondoljatok azokra az emberekre, akik elolvasták Napolean Hill “Gondolkodj és gazdagodj” című könyvét, és nekiálltak használni a benne lévő tudást, ami megváltoztatta az életüket. A könyv önmagában is egy remekmű, de van kevésbé köztudott, kicsit mágikusnak hangzó, mélyebb szintje is: titok az, hogy amikor elolvasod és megtapasztalod a könyv erejét, akkor csatlakozol egy kollektívához. Olyan emberek kollektívájához, akik mind a siker rezgéseit töltik fel. És te is részese leszel ennek a rezgésnek, ha elolvasod a könyvet!

Mit tanulhatsz ebből?

Gondold át alaposan, hogy milyen dolgokat fogyasztasz naponta. Írj róla egy listát, kezdd el vezetni tudatosan.

 • Kikkel találkozol?
 • Milyen filmeket nézel?
 • Milyen YouTube videókat nézel?
 • Az instán milyen tartalmakat dob fel neked az algoritmus?
 • Mik a kedvenc beszélgetőtémáid a barátaiddal?

Kivel (és milyen energiával) töltöd a napod, amikor ezeket a tartalmakat fogyasztod?

Miután felismered azokat a nem támogató fogyasztásokat, cseréld le őket tudatosan támogató, pozitív pénzzel kapcsolatos gondolkodásmódra. Ebbe kell egy kis munkát fektetned. De mégse lehet időbefektetés nélkül megúszni a önismeretet és a fejlődést, ugye?

 • Keress pénz fejlesztésével kapcsolatos programokat és menj el
 • Keress pénzzel kapcsolatos könyveket és olvasd el
 • Keress pénzzel kapcsolatos YouTube videókat, és a korábbiak helyett ezeket nézd meg
 • Keress pénzzel kapcsolatos zenéket, lehet köztük meditációs, tudatalatti hanganyag is
 • Keress pénzzel kapcsolatos témákat, és hozd fel a barátaid körében. Beszélgessetek a pénzről, megfogva a pozitív oldalát, felismerve a negatív blokkokat. Beszéljétek meg, hogy mire cserélitek ki.

Vedd körül magad pénzzel kapcsolatos inspirációval!

2) Koncentrálj a bevételre, ne a kiadásra

Feladat: minden egyes forint vagy euró, amit megteremtesz magad számárá, azt írd fel egy papírra. Jegyezd fel gondosan!

Ez miért segít, kérdezheted most felvont szemöldökkel.

Ennek a technikának az a lényege, hogy a hangsúlyt arra helyezed, amit kapsz, szemben azzal, amire éppen elköltöd a maradék pénzed, vagy ami már megint nincsen. Gyakran annyira elmerülünk a saját problémáinkban, hogy elfelejtünk hálát adni azért, amiért havonta, folyamatosan érkezik a bevétel az életünkbe.

Szóval fogj egy jegyzetfüzetet, és kezdd el feljegyezni minden alkalommal, amikor valamilyen formában pénzt kapsz. Az sem számít, hogy mekkora vagy milyen kicsi az összeg, minden apróság számít! Írd hozzá a dátumot, és írj egy kis leírást arról, hogyan érkezett a pénz, és milyen érzéseket éreztél, amikor megkaptad.

Pénzszámolás

Ez akkor is jól jön, ha negatív gondolataid vannak a pénzáramlással/pénzteremtéssel kapcsolatban, mert akkor érdemes visszaolvasnod.

Néha meglepődik az ember, hogy mennyi pénz manifesztál valójában! És azáltal, hogy hálával ismered el még a legkisebb megnyilvánulásokat is, lendületet adsz annak, hogy még többet vonz magadhoz. És ha a bevétel kerül a fókuszba, akkor a tudatalattid is elgondolkodik azon, hogyan lehetne még több bevételt szerezni. Íme pár gondolatindító kérdés:

 • Mit tudsz eladni a lakásodban, amire nincsen szükséged? Ott a FB Marketplace, a Vinted, vagy hasonló oldalak, ahol a sok kacatból pillanatok alatt lehet pénzt csinálni
 • Milyen hobbid van? El tudod adni a hobbid a munkád mellett? Egy képet festeni, kötni valami jót, elmenni előadni valamit? Kurzust készíteni a már meglévő tudásodból?
 • Beszélgess a barátaiddal arról, hogy milyen élethelyzetben vagytok, és mit gondolnak ők, te hogy tudsz több pénzt szerezni? Te is vizsgáld meg az ő életüket, és adj javaslatot, hogyan tudnak több bevételt szerezni. Ez is segít abban, hogy az agyad még jobban a témára fókuszáljon.

3) Tudatalatti mintáid megváltoztatása

Ez már egy keményebb dió. A tudatalatti minták megváltoztatása nem megy egyik pillanatról a másikra, sőt szokszor hetek, hónapok vagy akár évek munkája a megváltoztatásuk. Nézzünk pár példát, amit tudsz alkalmazni:

 • Hipnózis: ez egy népszerű technika a manifesztációs közösségek témakörében. A módszer működése egyszerű. Egy szakmailag képzett hipnoterapeuta transzállapotba helyez, amely tudat alatt fogékonnyá tesz a változásra. Amíg transzban vagy, a hipnoterapeuta erőteljes mondatokat ismételget, amelyek a tudatalattihoz kapcsolódnak. Ez lehetővé teszi, hogy lebontsd az egyes pénzblokkokat és korlátozó hiedelmeket. De nem győzöm hangsúlyozni azt, hogy itt kifejezetten fontos, hogy hiteles, megfelelően képzett szakember végezze a munkát. Ha rossz emberhez, kuruzslóhoz fordulsz, akkor nagyobb kárt csinálhatsz, mint hasznod.
 • Pénz bevonzása hanganyag: a másik módja, ha nem érzed magad elkötelezve egy hipnoterapeuta agyvarázslásához, az az, hogy például lefekvéskor beidőzítesz egy YouTube videót, amely a pénz bevonzásáról szól. A lényeg, hogy olyan mondatokat ismételjen, amely a bőségről és a pénz bevonzásáról szól. Ezt érdemes legalább 1 hónapig hallgatni. Azt fogok észrevenni, hogy először nagyon lefárasztja az agyad, sőt egyenesen zavarni fog. Innen tudod, hogy jó helyen vagy! Ez azért is van, mert folyamatosan ütközik a tudatalatti korábbi berögződéseiddel, és az agy nem tud mit kezdeni hirtelen a két ellentétes információval. De csináld tovább, hogy végül megtörténjen a felülírás.
 • Tükör-manifesztáció: a harmadik módja, ha a tükörbe nézve ismételgetsz egy manifesztációs szöveget. Keress egy nyugodt pillanatot, ahol csak te vagy, senki sem zavar, csendben. Írj magad számára egy egyszerű manifesztációs szöveget.

Itt egy példa erre:

” -Saját neved-, szeretlek! Büszke vagyok arra a bőséges és anyagilag szabad emberre, akivé váltál. Csodálatos a hozzáállásod, a barátaid és a családod, akik szeretnek téged. Van egy fantasztikus munkád, amit szeretsz, végtelen lehetőségekkel a folyamatos fejlődésre és bővülésre. Elérted a céljaidat, és bőséges gazdagságot nyilvánítasz meg ma és minden nap a jövőre nézve.”

A tükör-manifesztációs gyakorlat használata olyan, mint az univerzum felé kinyilvánított szándékok megfogalmazása, csak szteroidokon. Azzal, hogy a tükörbe nézve hangosan kimondod, a tudatalattidban kialakul egyfajta bizalom. Elvégre te ismered a legjobban önmagad. Azzal, hogy így kimondod a szándékaidat, közvetlenül a hiedelemrendszered támadod meg és csöpögteted az új szándékaidat.

Ha ezt naponta ismétled legalább egy hónapig, akkor a tükörgyakorlat segíthet megszüntetni az önkritikádat és kétségeidet a pénzhez köthető vágyaiddal kapcsolatban. Viszont arra érdemes figyelned, hogy ez akkor működik, ha közben nem azok a gondolatok járnak a fejedben, hogy „Minek csinálom ezt? Úgyse fog hatni, semmi értelme…”

4) Légy jótékonykodó

Egy jó tett vagy adományozás jó módja annak, hogy javíts a szűkösségi gondolkodásmódodon. A pénzhez való túl szoros ragaszkodás gyakran a félelem tünete. Az pedig, hogy attól félsz, hogy esetleg nem lesz elég, hogy elfogy neked, hogy elosztogatod a pénzt: egy hatalmas pénzblokk!

A tetteid lehetnek akár:

 • kávét venni egy barátodnak…
 • adományozni egy rászorulónak vagy nonprofit szervezetnek
 • vagy bőkezű borravalót adni valakinek, aki jó szolgáltatást nyújtott neked!

Amikor megengeded magadnak, hogy megéld az önfeledt, érdekmentes adás élményét, akkor veled is hasonló fog történni. De vigyázz arra, hogy ez csak akkor működik, ha érdekmentesen, örömmel adod.

Ha fogcsikorgatva, nehezen „jótékonykodsz”, alig adod ki a kezedből a pénzt, közben az a gondolat jár a fejedben, hogy  “ezt is csak azért csinálom, hogy több pénzem legyen… mikor lesz már több pénzem? Én mindent megteszek, még jótékonykodok is…” akkor továbbra sem fog működni. Te is alig fogok megkapni.

5) Vigyázz a nyelvedre

Válogasd meg erősen azokat a szavakat, amiket a pénzzel kapcsolatban használsz. Tudatosan figyelj oda. Az olyan mondatok, mint a “sajnálom, nem engedhetem meg magamnak” talán nem ártanak túl sokat, ha egyszer-kétszer kimondod…

De idővel…

“Nem engedhetem meg magamnak.”
“Nem engedhetem meg magamnak.”
“Nem engedhetem meg magamnak”…

Beivódik a tudatalattiba. Pontosan ugyanolyan, mintha a tükör előtt gyakorolnád. Ha eleget mondod, elkezded elhinni. És elkezded megteremteni.

Valójában a pénzblokkok lényegében csak téves hiedelmek a pénzzel kapcsolatban, amelyek megakadályozzák a gazdagságod.

Persze nem mondhatsz mindenre igent. Ehelyett ismerd fel a negatív pénzzel kapcsolatos szavakat, és kezdd el felcserélni olyan kifejezésekkel, amelyek jobban szolgálnak téged. Sokszor apró módosításokkal, a szavak erejének lágyításával is nagy eredmények érhetőek el.

Például ahelyett, hogy azt mondanád:

“Le vagyok égve, és nem engedhetem meg magamnak, hogy ma este elmenjek vacsorázni.”.

Próbálj meg valami olyasmit mondani, mint…

“Ma este nincs lehetőségem elmenni vacsorázni, de majd máskor elmegyek.”

Már ezekkel a szavakkal is megszünteted azt a megerősítést magadban, hogy le vagy égve, és anyagilag nem teheted meg. Ne feledd, a szavakban nagy varázslat rejlik. Apró változtatásokkal kezdődik minden nagy változás.

A legfontosabb tanulság

A pénzblokkok olyan mélyen gyökerező hiedelmek, amelyek blokkolják a pénzáramlást az életedben. De jó hír, hogy a pénzblokkok eltávolíthatóak. Viszont van egy bökkenő! Rendkívül fontos, hogy a blokkokat mélyen a tudatalatti szintjén szüntessük meg, különben visszatérnek. Ahhoz, hogy hosszú távú és tartós eredményeket érjünk el, ahhoz az életünk minden szintjén változatásokat kell bevezetnünk. Ebben kiváló segítőtárs lehet a Dilts-piramis.

Ha naponta néhány percet szánsz a fentiekre, akkor már sikeresen elkezdtél dolgozni, hogy pozitív irányba fordíts a jövődet. Nem hiszel benne, hogy működne? Lehet, hogy éppen megszólalt belül egy pénzblokkod, ami ebben akadályoz?

Ha szeretnél még többet hallani arról, hogyan lehet felismerni a pénzblokkjaidat, és hogyan lehet dolgozni rajta, hogy megváltoztasd, akkor ajánlom a Pénz Energetikája Workshopunkat, ahol megvizsgáljuk a gyerekkori pénztraumákat, és a felnőttkori pénzprogramokat, hogy új pénz identitást alakítsunk ki számodra. Addig is jó munkát a pénzzel való kapcsolatod megváltoztatásához!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Farkas Dezső
Farkas Dezső
Farkas Dezső az F.W. Olin Graduate School of Business, Babson College MBA hallgatója, a Jövőt Építők Generációja Egyesület elnöke, valamint a Global Shapers Budapest Hub Alumni vezetője. Beválasztották az 50 tehetséges magyar fiatal közé. Templeton Fellow. Két TEDx előadás fűződik a nevéhez. Az ASEF Young Leaders Summit kiválasztottja Luxemburgban, valamint a Youth Leaders Forum alumnija.

Felkapott cikkek

Hasonló cikkek
Dezso Farkas

Hogyan befolyásolják az életünket a pénzblokkok? Avagy miért taszítod a pénzt?

Emlékszem, amikor elkezdtük a Jövőt Építők Generációját (2011), nem...

Pénzblokkok: a gazdagodás felé vezető út gátjai

Nehezen vonzod be a gazdagságot az életedbe? Pedig úgy...

Dilts-piramis – Egy modell az önfejlesztéshez

Az önfejlesztést nehéz megfogni, már annyi könyv és leírás,...

A tanulás [Teljes szakmai ismertető]

A tanulásról szóló szakmai cikkben nem kisebb dologra vállalkoztam,...