Hogyan befolyásolják az életünket a pénzblokkok? Avagy miért taszítod a pénzt?

Emlékszem, amikor elkezdtük a Jövőt Építők Generációját (2011), nem sokkal később készítettünk egy excelt, amiben nyomon lehet követnie a pénzügyeinket. Pár hónapig lelkesen vezettem is, gyűjtögettem a pénzügyi blokkokat és este szorgosan irogattam az excelbe.

Azóta eltelt több mint 10 év, és a korosztályomban továbbra is aktuális téma a pénz helytelen kezelésére való rámutatás (mindig van egy barátod, aki olcsóbban meg tudná oldani…), gyakori az árak és lehetőségek megvitatása (mindig van egy barátod, azt be akarja bizonyítani, hogy okosabban oldotta volna meg). Ha visszatérek kicsiny falumba, Vörsre, akkor nap mint nap lehet hallani szegénységhez köthető mondatokat, és nem ritkák a pénzügyi nehézségekről való megjegyzések sem.

A pénz és a gyerekkkor

Mindannyian tudatalatt tanulunk a pénzről gyerekkorunkban. Olyan fogalmakkal találkozunk, amelyek erősen befolyásolják későbbiekben a gondolkodásmódunkat. Ezek jöhetnek a családunktól, a környezetünktől, a társadalomtól, hallhatjuk tévénézés közben vagy éppen a hírekben.

Ahogy idősebbek leszünk, a pénzzel kapcsolatos sztorikat a fejünkben alakítjuk ki. Összepárosítjuk őket a pénzzel kapcsolatos tudatalatti meggyőződéseinkkel. Észre se vesszük, hogy ezek irányítják felnőttként a viselkedésünket és a kapcsolatunkat a pénzzel.

Amikor elkezdtem foglalkozni a Pénz Energetikájával, akkor sorra górcső alá vettem azokat a meggyőződéseket, amik befolyásolhatják az életemet. Meglepődve tapasztaltam, hogy mennyire ismerősen hangzanak. Hányat hallottam már a barátaimtól, a szüleimtől, a környezetemtől.

Íme néhány példa:

„Aki a kicsit nem becsüli, az a nagyot nem érdemli.”

„Nem engedhetem meg magamnak”

„Addig nyújtozkodj, amíg a takaró elér”

„Ha sok van, ellopják”

„Becsületesen nem lehet ennyit keresni”

és hasonló mondatok, amelyek mind-mind árulkodóak az emberek pénzhez való kapcsolódásához. Neked is ismerősek? Egyben meg is határozzák azt, hogy mennyire vonzod be a pénzt az életedbe.

Zavarba ejtő végiggondolni is, hogy ezek nemcsak gyerekkorban, de még most is előbukkanhatnak az ismerősökkel, barátokkal való beszélgetés során.

Tudatosan figyeld arra, amikor a pénz szót (vagy bármilyen hozzá köthető témát) kiejted, akkor hogyan beszélsz róla? Vajon hol szabotálod akaratlanul a pénzzel való kapcsolatod?Ezek mély, megoldatlan pénzblokkok, amelyek befolyásolják a tudatalattit, és sok emberben ott vannak.

Mik azok a pénzblokkok?

A pénzblokkok a pénzzel kapcsolatos negatív tudatalatti meggyőződéseink, hiedelmeink, amelyek korlátoznak minket a bőség megélésében, a vágyaink elérésében, sőt sokszor a boldogságra való törekvésben is.

Miért olyan nehéz megszüntetni egy pénzblokkot?

A fő ok, amiért olyan nehéz a pénzhez való viselkedésünkön változtatni, mert az agyunk nem ugyanaz a része felelős a pénzblokkokért, mint ami a tudatos változtatásért.

Micsoda? Fussunk neki ennek még egyszer. Nézzünk egy példát erre.

Amikor megnézel egy motivációs videót vagy elolvasol egy önfejlesztő könyvet, akkor tele vagy lelkesedéssel. Kitűzöd célul, hogy változtatni fogsz. Eldöntöd, hogy keményen fogsz dolgozni, hogy több bevételed legyen. Aztán elmész vásárolni, vagy beülsz ebédre, és eluralkodik rajtad az érzelmi csábítás, és már vége is. De megnyugtatod magad, hogy megdolgoztál érte, kiérdemelted. Aztán miután elköltötted a megspórolt pénzed, jön a lelkiismeretfurdalás. Hiába ígérted magadnak, hogy nem így lesz, hogy jobban fogod kezelni a pénzügyeidet miután elolvastad az önfejlesztő könyveket, mégis valahogy kifolyik a pénz a kezedből.

Veled történt már ilyen? Ismerős lehet az érzés? De vajon miért lehet ez? Esetleg megtörtént már többször? Ugyanaz a minta ismétlődik folyton? De vajon miért?

A tudatalatti

Életünk első 5-6 évében az agyunk a théta-hullám állapotában van, és mint a szivacs, úgy szívjük magunkba a dolgokat. Mindent megtanulunk, amit látunk. „Monkey see, monkey do.” És nincs bennünk semmilyen etikai mérlegelés (nem is tudjuk, hogy mi az). Legyen az jó, vagy rossz, amit láttunk a szüleinktől, nagyszüleinktől, környezetünkből, azt megjegyezzük. Ekkor rögzülnek bennünk az érzelmek és alakítjuk ki tudatalatt a szokásainkat, és átvesszük a meggyőződéseiket.

Mindezt a minket körülvevő felnőttektől tanuljuk. Megfigyeljük viselkedésüket, és ahogy múlik az idő, utánozzuk őket. Az ő programjaik telepítve lesznek nálunk, és a mi programjainkká válnak. És ha nincsen gazdag felmenő a családban, akinek jó a kapcsolata a pénzzel, akkor nehéz 6 éves kor alatt ideális progamokat kapni.

gazdag nagybácsi
A gazdag nagybácsi, aki megtanítja a pénzkezelés csínját-bínját

A későbbi években hajlamosak vagyunk ugyanúgy reagálni, ahogyan azt életünk első néhány évében megtanították nekünk (láttuk!). Mindez korán kialakul. Mert akkor nincsen semmilyen tudatos kontroll. A legtöbb hiedelmet, meggyőződést, beleértve a pénzblokkokat is, 6 éves korunk előtt alakítjuk ki. Az agy tudatos része csak később kezd el fejlődni.

Mit jelent ez pontosan?

Amikor megpróbálunk egy új szokást megtanulni, akkor az agy tudatos részét használjuk. Tudatában vagyunk annak, hogy valami nem jó és változtatni szeretnénk rajta. De amint magával a helyzettel szembesülünk, és azonnali reakcióra van szükség, akkor automatikusan bekapcsol a robotpilóta üzemmód, és a tudatalatti hiedelmeink győznek.

Ez azt eredményezi, hogy az idegrendszer a gyerekkori programozásunk alapján a tudatalattiban már meglévő mintákhoz tér vissza. Ezt jóval azelőtt teszi, hogy a tudatos agyunk felfogná, mi történik, így nincs is ideje  átvenni az irányítást a helyzet felett. Hirtelen azt vesszük észre, hogy ugyanazokhoz a pocsék pénzhasználati szokásokhoz térünk vissza, pedig tudjuk, hogy ez nem jó.

Én pénzügy mesterszakon diplomáztam a Budapesti Corvinus Egyetemen. Bár megtanultunk mindent az opcióárazástól elkezdve a kötvényeken át a részvényekig, de semmit nem foglalkoztunk a pénz és az emberi gondolkodás kapcsolatával. Bárcsak azt is tanultuk volna.  Legyen bármilyen gazdag az ember, mindig vannak pénzblokkjai, amik akadályozzák, hogy a következő szintre emelkedjen. A kérdés az, hogy megtanulod-e felismerni őket, és megszüntetni vagy átformálni?

Menjünk vissza a példánkra. Milyen hiedelmek/meggyőződések rejlettek benne? Íme kiemelve:

 • „A pénzért keményen meg kell dolgozni”
 • „A pénzt ki kell érdemelni”
 • „Spórolni kell a biztonságos időkre”
 • „A pénz kifolyik a kezedből”

Nem is beszélve a lelkiismeretfurdalás érzéséről, amit külön lehetne mélyebben elemezni. Íme példa, már kiemelve a rejtett pénzblokkokról, amik ott lapulnak egy ilyen történetben:

Amikor megnézel egy motivációs videót vagy elolvasol egy önfejlesztő könyvet, akkor tele vagy lelkesedéssel. Kitűzöd célul, hogy változtatni fogsz. Eldöntöd, hogy keményen fogsz dolgozni, hogy több bevételed legyen. Aztán elmész vásárolni, vagy beülsz ebédre, és eluralkodik rajtad az érzelmi csábítás, és már vége is. De megnyugtatod magad, hogy megdolgoztál érte, kiérdemelted. Aztán miután elköltötted a megspórolt pénzed, jön a lelkiismeretfurdalás. Hiába ígérted magadnak, hogy nem így lesz, hogy jobban fogod kezelni a pénzügyeidet miután elolvastad az önfejlesztő könyveket, mégis valahogy kifolyik a pénz a kezedből.

Érdemes ezek után végig gondolnod, hogy neked milyen sztorijaid vannak a pénzzel? Leülni és leírni pár bekezdésben. Milyen szavakat használsz? Milyen kontextusban jön elő a pénz? Légy brutálisan őszinte, és fedezd fel a pénzblokkjaidat!

De itt van további 10 általános negatív meggyőződés, hiedelem, ami több ember életét is befolyásolja vagy befolyásolta nap mint nap. Figyeld meg magadon, hogy melyikkel rezonálsz? Melyik lehet igaz? Sokszor első olvasásra az ego azonnal elmondta, hogy „természetesen ez rám nem vonatkozik.” Emiatt is nehéz megtalálni a pénzblokkokat.

 1. Keményen kell dolgoznom, hogy pénzt keressek.
 2. Szülők veszekedésének voltam tanúja pénz miatt.
 3. Nem tudok ennél több pénzt keresni.
 4. A pénz minden gonosz gyökere, és a gazdag emberek gonoszak és kapzsik.
 5. Nem tarthatok magamnál sok pénzt, különben elveszítem.
 6. Könnyebben megbetegszel, ha pénzért dolgozol.
 7. Ha gazdag leszek, a szegényektől veszem el a pénzt.
 8. Nincs elég pénz mindenkinek a világon.
 9. Sok mindent fel kell áldozni a gazdagság megszerzéséért. Túl nagy az ára a gazdagságnak.
 10. Ismernem kell valakit, hogy még több vagyonra tehessek szert.

Hajlamosak vagyunk elhinni és meggyőződésként kezelni ezeket az állításokat, és ezzel sérül a pénzzel való pozitív kapcsolódásunk. Ezek a pénzzel kapcsolatos meggyőződések gátjai a nagyobb pénz megteremtésének.

Hogyan lehet tudni, hogy vannak-e tudatalatti pénzblokkjaid?

Mindenkinek vannak, függetlenül a pénzügyi neveltetésétől vagy a gazgagsági szintjétől. Az egyik legjobb módja annak, hogy kiderítsd, van-e blokkod, hogy megvizsgálod a pénzzel való kapcsolatod. Folyamatosan áramlik hozzád? Ha több van, több stresszel jár? Ha nincs számodra elegendő, miért nem érsz el olyan eredményt, amit szeretnél? Milyen folyamatok, minták, problémák ismétlődnek?

A másik ismérve lehet a pénzblokk meglétének, ha megvan a pénzügyi intelligenciád hozzá, hogy jól kezeld a pénzügyeidet és ennek tudatában is vagy, mikor pénzügyi döntést hozol, mégis döntéseid utólag folyamatosan rossz döntésnek minősülnek, és nem lesz kardinálisan több pénzed.

Összefoglalás

Minden ember életében ott vannak a pénzblokkok, amik befolyásolják a pénzzel való kapcsolódást. Pedig mindannyian olyan potenciállal születünk, hogy tudjuk áramoltatni a pénzt. Születési jogunk, hogy bőségben éljünk.

A használt szavainkkal alakítjuk ki a pénzzel való kapcsolatunkat és az elme hajlamos abból valóságot teremteni. Az elménk arra hivatott, hogy megvédjen minket a bajtól (evolúciós örökség), ezért elkezd olyan forgatókönyvet létrehozni, amely megvéd téged. A feladatod “mindössze annyi”, hogy írj egy jobb forgatókönyvet a hiedelmeidről, a meggyőződéseidről. Nem is olyan nehéz ugye?

Ha szeretnél többet hallani a témában, érdemes ránézned a Pénz Energetikája Workshopunkra, ahol mélyebben foglalkozunk a területtel.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Farkas Dezső
Farkas Dezső
Farkas Dezső az F.W. Olin Graduate School of Business, Babson College MBA hallgatója, a Jövőt Építők Generációja Egyesület elnöke, valamint a Global Shapers Budapest Hub Alumni vezetője. Beválasztották az 50 tehetséges magyar fiatal közé. Templeton Fellow. Két TEDx előadás fűződik a nevéhez. Az ASEF Young Leaders Summit kiválasztottja Luxemburgban, valamint a Youth Leaders Forum alumnija.

Felkapott cikkek

Hasonló cikkek
Dezso Farkas

5 tipp a pénzblokkjaid megszüntetéséhez

A pénzblokkok a pénzel kapcsolatos gondolataid és érzéseid, azok...

Pénzblokkok: a gazdagodás felé vezető út gátjai

Nehezen vonzod be a gazdagságot az életedbe? Pedig úgy...

Dilts-piramis – Egy modell az önfejlesztéshez

Az önfejlesztést nehéz megfogni, már annyi könyv és leírás,...

A tanulás [Teljes szakmai ismertető]

A tanulásról szóló szakmai cikkben nem kisebb dologra vállalkoztam,...