A JÉG sztori [2. rész] – K-Kari Napok [2012]

Az első évünk az alkotásról, a kreativitásról és a teremtésről szólt. A víziónk és a hozzáállásunk továbbra sem változott. Ezt a világos víziót egyébként hirdettem mindenhol. Elmondtam minden egyes alkalommal addig, amíg már nagyon unták, és még utána is folytattam. 🙂 

K-Kari Napok 2012

K-Team csapata
K-Team szervezőcsapata

Az első K-Kari Napok sikere után örömmel látott neki a K-Team szervezőcsapatunk, hogy 2012-re még nagyobb durranással térjünk vissza. Szem előtt tartva a víziónkat, hogy a legnagyobb szakmai, kulturális és sportrendezvény legyünk, azt a célt tűztük ki erre az évre, hogy a korábbi két napos eseményt három naposra fogjuk bővíteni.

“Egy elefántot csak egyféleképpen lehet megenni: egyszerre egy falatot” Desmond Tutu

Ezzel azt sugallta nekünk Desmond Tutu, hogy minden ami az életben nyomasztónak, ijesztőnek vagy akár lehetetlennek tűnik, fokozatosan, egyszerre csak a következő lépésre koncentrálva valósítható meg.

Szerencsére nekünk nem az apartheid rendszer ellen kellett küzdeni, hanem a Corvinus Egyetemen akartunk maradandót alkotni. Elsőre távolinak, szinte hihetetlennek tűnt, hogyan tudunk a semmiből a legnagyobb eseményt szervezni a sok versenytás mellett. De mi nem a versenytársakra koncentráltunk, egyszerűen csak a legjobbat akartuk a hallgatóknak és a tanároknak. És lépésről lépésre egy kicsit többet adni.

A 2011-es esemény elsősorban a Közgazdaságtudományi Kar hallgatóinak és tanárainak szólt, de 2012. április 10-12-i eseményre már az egész Corvinus Egyetem hallgatói bázisa a célközönségünk volt.

Újra kell egy sztori

„Az általunk elmesélt történetek szó szerint világot teremtenek. Ha meg akarod változtatni a világot, meg kell változtatnod a történetedet. Ez az igazság az egyénekre és a szervezetekre egyaránt vonatkozik.” – Micheal Margolis, CEO Get Storied, Educator, Future Anthropologist

Ahogy egy évvel korábban a kezdetek során, ebben az évben is éreztük, hogy kell egy sztori. Egy történet, ami megfogja, magával ragadja az embereket. A tavalyi évben a Dékán úr leleményes elrablóiként felhívtuk magunkra a figyelmet.

A célkitűzésünk az elejétől kezdve nem változott. Mi akartunk lenni a Corvinus Egyetem legnagyobb szakmai, kulturális és sportrendezvénye. Ezért egyeztetve a Dékán Úrral, olyan megnyitón gondolkodtunk, ami ezt a hármasságot szimbolizálja.

Sixtus-i kápolna

Sixtusi kápolna
Sixtusi kápolna és a K-Kari Napok

Az időpont 2012. április 10. Az Egyetem Aulájában összegyűlt szép számú nézőközönség számára a K-Team szervezőcsapata és a Dékán Úr segítségével a Sixtus-i kápolnában fellelhető Ádám teremtése c. freskóját jelenítettük meg.

A szervezőcsapat behozta Somlyai Laci vezetésével a Dékán Urat és én tógában ültem Ádámot megtestesítve. (Ha valaki azt mondja nekem korábban, hogy ezt fogom csinálni, nem hiszem el neki…)

K-Kari Napok - Megnyitó
Dékán Úr megtatja a megnyitót az Aulában

A jelenet kellően meghökkentő volt ahhoz, hogy felhívja a figyelmét a diákoknak a nyitóbeszédre, ahol a Dékán Úr felhívta a figyelmet a szakmaiság és tanulás, a kultúra és szórakozás, az egészség és a sport helyes egyensúlyának megtalálására.

Ez volt az az üzenet, amit közvetíteni akartunk akkor a K-Kari Napokkal. Lehet szórakozni, ha közben teljesítesz. Lehet jól érezni magad, ha közben tanulsz. Lehet kikapcsolódni, ha közben figyelsz az egészségedre és sportolsz. Találd meg az egyensúlyt!

A videók ebben az évben sem maradhattak el

Poénvideó

Az egy évvel korábbi sikerekre alapozva, újra előálltunk valami frappáns videóval. Felkértünk egy tanárt és egy diákszínészt a szerepléshez. A forgatás az egyik szervezőtagunk lakásában történt közel a Corvinus Egyetemhez. A lányokkall a jelenetet pedig közvetlenül az új épülettel szemben – az akkor még működő Corvinus Caféban forgattuk. 

Kultikus filmek logóval ötvözve

Készítettünk egy másik videót is, amihez filmjelenetek lettek összevágva. Ez az a videó, amit érdemes kétszer megnéznetek.

Először végignézni és elolvasni a szöveget… másodszor, ha már megismerted a jelet, a Kari Napok jelét, az akkori logónkat, megnézni újra úgy, hogy már minden jelenetben keresed. Megtalálod őket? 

Az innováció és kreativitás utólag sokszor magától értetődő

Arra vagyok az egyik legbüszkébb a K-Team csapatában, hogy folyamatosan ötleteltünk azon, hogyan lehetne a szervezet jobb és jobb. És a tagjaink nem vártak arra, hogy Somlyai Laci vagy én megkérdezzem a véleményüket, hanem jöttek maguktól és mondták, hogy milyen nagyszerű kezdeményezéseik vannak. És ami a legfontosabb, utána azokat az ötleteket meg is valósították. El merték vállalni a projektvezetői szerepet és mertek segítséget kérni, ha elakadtak.

Sokszor hallom most a fiataloktól, hogy „engem senki se kérdezett” – Ilyenkor szoktam feltenni a kérdést provokatívan, hogy „De miért kellett volna?” – Te vagy az, aki kikaparja magának a gesztenyét. Ne várd, hogy más megtegye helyetted. Te vagy a saját életed felelőse.

Sudoku

2012-ben nagy divatja volt a Sudokunak, mindenki azt játszotta, sokszor az órák alatt is. Ha már ennyire a figyelem középpontjában volt, éreztük, hogy ezzel érdemes lenne a marketing kampányunkat ötvözni.

Ezért kitaláltuk, hogy olyan szórólapot készítünk, amelyre rárakunk egy Sudokut. Ezeket kiraktuk az iskola padjaira, amit aztán nem nagy meglepetésünkre vittek is magukkal a diákok órákra, és játszottak vele.

Egyrészt egy egyszerű, de briliáns ötlettek kiszerveztük a szórólaposztást, másrészt nem csak másodpercekre, de órákra látták  – és a mellette ülök is látták – a K-Kari Napok marketingjét. 😊

Sudoku - K-Kari Napok
Sudoku – K-Kari Napok

Matrica

Akkoriban az Egyetem főépületében csak két büfé üzemelt, melyek a két bejárathoz közel, az épület széleinél helyezkedtek el. Mi egyszerűen északi és déli büfének hívtuk őket. Ebből az északi büfé volt a forgalmasabb. A leggyakrabban eladott áru az előre elkészített meleg tea volt, amit műanyag pohárban adtak ki.

Megkerestük őket azzal a kéréssel, hogy készítettünk ezernyi matricát, és szeretnénk ezeket a matricákat a műanyag pohárra felragasztani. És mikor kiadják a teát, kérjük ezeket a poharakat adják ki. Megvolt a megállapodás, és katalizáltunk egy olyan marketingplatformot, amit előtte senki sem használt, utána hirtelen mindenkinek magától értetődő volt. A fejedre csaptál, hogy ez miért nem jutott nekem eszembe? Mi büszkék voltunk magunkra, mert nekünk igen. 😊  

Matrica
K-Kari Napok reklámmatrica – Egyszerű, de nagyszerű

Ezek apróságnak tűnnek, magától értetődő dolgoknak. De előtte senkinek nem jutott az eszébe, mi voltunk az elsők. És ez a sok apróság összeadódott.  

Honnan tudtuk, hogy akkoriban „piacvezetők” vagyunk?

Onnan, hogy az ötleteinket a következő hónapokban, években a diákszervezetek és szakkollégiumok mind lemásolták. Először mérgesek is voltunk, de aztán megnyugtattuk magunkat, hogy csak a jót másolják le. Büszkék lehettünk arra, hogy elkezdtünk az egyetemi élet meghatározó szereplői lenni.

Az egyik legnagyobb riválisunk a CEN, azaz a Corvinus Egyetemi Napok voltak. Két programot szeretnék kiemelni a CEN-nel kapcsolatosan, amit ők szerveztek.

 Egyetem színei

 Egy művészeti kiállítás volt. Az egyik csapattagunknak merült fel először ötletként, hogy szervezzünk egy művészeti kiállítást. Mivel nem kapcsolódott közvetlenül a közgazdaságtanhoz, ezért kikértük a Hallgatói Önkormányzat akkori elnökének a véleményét az eseményről, hogy mit gondol. „Szerinte nincs helye ennek az egyetemen. Ide nem festők járnak, hanem közgazdászok. Bukott programnak tartja” – Ezért végül mi nem szerveztük meg. A Hallgatói Önkormányzat által szervezett CEN egyik programja lett, ők megszervezték.

 Tanulság: mindig higgy magadban! Másoknak nem az az érdekük, ami neked. Amikor valaki negatív kritikát fogalmaz meg, nem tudhatod, hogy milyen számodra nem látható érdekek mentén mondja el a negatív véleményét. Ezt tartsd szem előtt. Ha a hallgatókra fókuszáltunk volna és inkább tőlük kérdezzük, nem a HÖK véleményét kértük volna ki, akkor mi szerveztük volna meg (először).  

 A második esemény leírását, amit a CEN szervezett, bemásolom szó szerint:

Ki-mit-tud?

 Tehetséges vagy és ezt szívesen megmutatnád a világnak? Tánc, ének, zene vagy bármi őrület? A színpad most csak a tiéd lehet! Egyedül, párban vagy magad, meg opcionálisan a nézők is, hiszen a tapsvihar mégiscsak dob a produkción. Csak félénknek lenni kár. Már csak azért is, mert úgy hallottuk, a bátor indulók jutalma sosem marad el! Hamarosan pedig mindenre fény derül.

Mintha a tavalyi évben sikeresen elsőként megrendezett K-Faktort másolták volna, nem?

Megállapítottuk, hogy ez volt a legjobb visszajelzés, amit kaphattunk. Hogy jó irányba haladunk. Jó az, amit csinálunk! Mert amíg mi a kreatív energiáinkat az új dolgokra fordítjuk, addig mások azzal vannak elfoglalva, hogy mi mit csinálunk!

Elmélkedés a riválisokról

Ha egyáltalán lehet ilyet mondani, mert én erre azt szoktam válaszolni, hogy ezek a programok a hallgatókért vannak, minél több, annál színesebb az élet az Egyetemen. Hasonlót szoktam válaszolni arra, amikor megkérdezik, hogy ki a JÉG Versenytársa? A válaszom: Számít? Nem az a cél, hogy minél gazdagabbak legyünk, hogy minél több profitot kisajtoljunk. Egy nonprofit szervezet vagyunk, aki az oktatás területén közhasznú tevékenységet lát el. Minél több ilyen szervezet van, annál színesebb lehetőséget nyújtunk a fiataloknak. 

Tematizálás a víziónk eléréséhez

Mivel tudtuk, hogy a víziónk a legnagyobb szakmai, kulturális és sportrendezvény megszervezése, ezért az esemény három napját már így is tematizáltuk. A három napot felosztottuk, azaz volt egy szakmai, egy kulturális és egy sport nap.

A szakmai nap

Sakkszimultán

Sakkszimultán
Sakkszimultán Kállai Gáborral

A Sixtusi kápolna megformálása után, a meghökkentő megnyitót követően bárki összemérhette tudását Kállai Gábor nemzetközi sakknagymesterrel, az akkor nemzeti csapatunk szövetségi kapitányával is, aki egy látványos sakkszimultán keretein belül 20 ellenféllel mérte össze erejét. A kar hallgatói és oktatói is beszálltak a versenybe, de végül senkinek nem sikerült felülmúlnia a sakkmestert.

Mit jelent a sakkszimultán?

Sakk

A sakkszimultán lényege, hogy a szimultánt adó játékos (Kállai Gábor) több ellenfél ellen játszik egyszerre. Mindegyik ellenfél esetén ő teszi meg a kezdi lépést, azaz a táblán a fehér színnel van. A sakkasztalok rendszerint körben helyezkednek el, Kállai Gábor ránézett a táblákra és pár másodperc után lépett. Az ellenfeleknek annyi idejük volt gondolkodni, amíg Gábor körbe nem ért.

A sakk szerelmeseinek érdemes Kállai Gábor indexen található sakk feladványait megtekinteni.  

Anekdota Kállai Gáborral

Kállai Gábor nemzetközi sakknagymesterrel a K-Kari Napok során ismerkedtem meg. Először 2012-ben, majd ’13-ban és ’14-ben is eljött hozzánk sakkszimultánt játszani. 2014-ben találkoztam vele az egyetemen utoljára.

Ugorjunk 6 évet. 2020-ban vettem egy nagy levegőt és jelentkeztem a Babson College MBA képzésére, amely a vállalkozás területén nemzetközileg a legjobb egyetemnek számít. Miután megkaptam az értesítőt arról, hogy felvettek, rám nehezedett az egyetem tandíjának súlya: a 100.000,- dollár. És ehhez jött hozzá még az utazási és lakhatási költség is. Összesen meghaladta az 50 millió forintot. Mivel nem volt cég, aki kifizesse nekem, (sajnos) nincs dúsgazdag nagybácsim, aki felajánlotta volna ennek kifizetését, saját magam vágtam bele a pénz összeszedésébe. Indítottam támogatásszerző kampányt, írtam magánszemélyeknek, cégeknek. Mindent megtettem, hogy össze tudjam szedni ezt a pénzt, hogy teljesíthessem az álmomat. Elindítottam a blogoldalamat is – így született meg ez az oldal -, hogy élőben írjam meg a történetemet.

2020. augusztusa volt, éppen Lukács Istvánnal gyakoroltuk az esküvői táncot. (Pisti akkor az Aria Hotel menedzsere volt és korábbi években profi táncos), amikor megcsörrent a telefonom.

Láttam, hogy Kállai Gábor keres, el volt mentve a száma még 2014-ről. Meglepődve vettem fel a telefont.

 • „Szia! Kállai Gábor vagyok, emlékszel még rám?”
 • „Persze, hogy emlékszem”
 • „Azért kereslek, mert szeretnék egy szívességet kérni tőled”
 • „Rendben, miben tudok segíteni?”
 • „Azt szeretném kérni, hogy adj nekem 5 percet és hallgass meg”

Olvasta a blogcikkemet és segíteni akart nekem. Majd közel fél órát ötletelt nekem azon, hogyan tudnék összeszedni minél több támogatást a Babsonra. Javasolta, hogy keressem fel a Magyar Nemzeti Bankot, PAKS-ot és az MVM-et is, többek között.

Ennek nyomán készítettem el egy közel 10 oldalas anyagot, amit elküldtem a Nemzeti Banknak. Ők így ismertek meg engem és a sztorimat. Így kerültem a Wekerle Sándor Kárpátmedencei Junior Díj jelöltjei közé felterjesztésre. Azt a presztízsértékű díjat, ami komoly pénzügyi jutalommal is járt, végül nekem ítélték oda.

Ki hitte volna, hogy 6 évvel később, a semmiből felhív Kállai Gábor segíteni nekem? És az ő buzdítására ismer meg az MNB? És mindezt azért, mert a K-Kari Napok rendezvénysorozat során elhívtuk őt sakkszimultánra és megismertük egymást.

Ez volt az egyik legjobb visszajelzés, amit kaphattam az élettől arra, hogy a fiatalkoromban beletett proaktív hozzáállásom és energiám megtérül a jövőben!

Szakmai partnerség ereje

“Szeretkezz, ne háborúzz”Hair

Hittük és hiszünk a partnerségekben. Hiszünk abban, hogy együtt win-win szituáció alakulhat ki, ahol 1 + 1 = 3. Ezért nyitottak voltunk a megkeresésekre, de aktívan kerestük a potenciális partnereket is.

Kik lehetnének jobb partnereink a szakmai nap során, mint az évek óta ott működő szakkollégiumok és diákszervezetek? Ők szerves részét képezték az egyetem hallgatói közösségének.

Elsőként a FAKT Szakkollégiumhoz fordultam, hogy támogassam a szervezetet már, mint Alumni tag. Megegyeztünk abban, hogy a szakmai naphoz ők hívnak előadót. A helyszínhez a Rektori különtermet biztosítottuk.

Kitekintés

A FAKT 2008-ban alapult, én is akkor csatlakoztam a szervezethez, majd később 1 évnyi vezetőségi tagság után 2010-ben sikerült kiharcolni a Szakkollégiumi státuszt, – ha jól emlékszem – se azelőtt, se azóta nem sikerült szervezetnek ilyen hamar elérni ezt a státuszt. A FAKT a Közgazdaságtudományi Kar hivatalos szakkollégiuma lett. Én 2010-ben lettem alumni (öregdiák) a szervezetben. 

Szakmai előadások.

A FAKT és Zala Márton előadása mellett célunk volt egy erős szakmai meghívottat biztosítani. 

Magyar Nemzeti Bank

A K-Kari Napok szakmai előadása során szerettünk volna egy erős szakmai előadót, ezért Simor Andrást hívtuk meg, a Magyar Nemzeti Bank akkori elnökét.  Az Elnök úr kifejtette véleményét a monetáris politikáról a válság idején. (Ezt nehéz leírni, de ez még a 2008-as válságról és annak utóhatásairól szólt, nem a mostani válságról – rohan az idő.)

A szakmai előadás megnyitó beszédéhez Rostoványi Zsolt Rektor Urat kértük fel. A levezető elnök Sugár András Oktatási Dékánhelyettes Úr volt.

Az előadás alkalmával olyan kérdésekre tért ki az MNB elnöke többek között, minthogy miképpen alakultak ki az egyensúlytalanságok a válság előtt, milyen erőteljes alkalmazkodást kellett végrehajtani a válság során, hogy miért is torpant meg a kilábalás. Kirért arra is, hogy mit tehet a Nemzeti Bank a gazdasági helyzet javítása érdekében. Végül bemutatta az MNB addigi elvégzett intézkedéseit.

Az előadás sajtónyilvános volt, a nemzetközi sajtó is figyelemmel kísérte. (Beszéljen a sajtó is a K-Kari Napokról 😊 )

Diákszervezeti Vetélkedő

Ahogy korábban említettem, a diákszervezetek és szakkollégiumok az Egyetem szerves részét alkották. Ezért mindenképpen szerettük volna a tagjait megszólítani. Milyen formában lehetett volna ezt a legjobban? Mi egy játékos versenyre gondoltunk.

Így a K-Kari Napok keretein belül először megszerveztük hagyományteremtő módon Fodor Emese vezetésével a diákszervezeti műveltségi vetélkedőt. A Közgazdaságtudományi Kar „Legműveltebb K-Kari Diákszervezet” címéért folyt a harc, és 6 diákszervezet jelentkezett: GEM, FAKT, Oikos Budapest, KDSZ, SKM és az ÖCSI.

A Trivial Pursuit nevű társasjáték K-kari változatában a versenyzők 6 kategóriában mérettették meg magukat: Sport, Természettudomány, Szórakozás-kultúra, „Corvinus”, Aktuális gazdasági problémák és Elméleti közgazdaságtan.

A verseny során építettünk egy óriási alapterületű társasjátékot. Külön erre az eseményre a szervezőcsapat készített egy hatalmas dobókockát, ami önmagában felért egy szórakoztató elemmel.

A döntőben a FAKT és az Oikos Budapest jutott, ahol végül az Oikos csapata került ki győztesnek, és nyerte el a „Legműveltebb Diákszervezet”-nek járó vándorserleget.

Vetélkedő és a Soron kívüli TO kártya

A tavalyi nagy sikert aratott „Dékáni mentőakció” vetélkedőt, a hallgatók kedvenc programját 2012-ben is megismételtük. A tematika hasonló volt, a végső győztes csapatnak lehetősége volt „filmbe illő körülmények” között teljesíteni az utolsó próbatételt, és kiszabadítani az összeláncozott Dékán Urat a terroristák karmai közül.

A megnyitóban elhangzott szavakhoz és a víziónkhoz hűen – szakma, kultúra és sport összhangjának megteremtése – a kihívásokat és játékokat ezek alapján válogattuk össze. A résztvevőknek feladatuk volt különböző országok, kulturák kihívásait elvégezni, művészeti alkotásokat felismerni, táncgépen a tánctudásukat bizonyítani, vagy éppen a K-Kari Napok Lovagi Próbán erényeiket megcsillogtatni a kitartás, bátorság és tettrekészség területén.

Végül, de nem utolsósorban spontán szerelmet vallani egy kiválasztott szépségnek, elkápráztatva a zsűrit és az érdeklődőket.

Az első helyezett csapat teljesítményéért büszke tulajdonosa lehetett a tavaly is nagy sikert aratott „Soron kívüli TO kártyának” – egészen a 2013. évi K-Kari Napokig.

A Vetélkedőt akkor többek között a Coca-Cola támogatta, amelynek munkatársa Takács András szívesen válaszolt kérdésünkre:

Szia, hogy emlékszel, miképp történt a kapcsolatfelvétel a K-Team és a Coca-Cola között?

“Mikor először megkerestetek telefonon, felkeltettétek az érdeklődésemet a rendezvény iránt. Személyes találkozásunk után felgyorsultak az események, úgy érzem jól megtaláltuk a középutat egymás igényei között. Ehhez nagyban hozzájárult, hogy Ti nem csak a saját igényeiteket néztétek, amely számomra nagyon szimpatikus hozzáállás volt. Azt is érdemes megemlíteni, hogy mielőtt még a megállapodás megszületett volna, kértem Tőletek egy szívességet egy K-Kari Napoktól teljesen független dologban, ahol gyorsan és hatékonyan segítettetek, ami kellemes csalódás volt számomra.”

Anekdota a Bankárképzőről

Akkoriban lehetett jelentkezni a Bankárképző által indított mentorprogramra, amiben korábbi évben több társam is bejutott és nagyon jó véleménnyel voltak. A lényege az volt, hogy kapsz egy 6 hónapos mentorálást egy felsővezetőtől, valamint heti 1 programot szervez a bankárképző, amelyek beszélgetések voltak fontos témákról befolyásos vezetőkkel.

Jelentkeztem én is, és a három fordulós kiválasztás során a második fordulóban fel kellett mutatni, hogy ki mit csinált az elmúlt pár évben. Én a K-Kari Napok ’11 és ’12 szervezését mutattam be, amivel sikerült elnyernem a következő fordulóba való jutást.

Persze ez nem volt ilyen egyszerű, egy kis készülést is igényelt. Akkor a 2. fordulóban két napon keresztül 8-10 fős csoportokban hívtak be, és arra kért fel minket a zsűri , hogy egymásnak tegyünk fel kérdéseket. Verseny volt, a 8-10 fős körből 2-3 fő jutott csak tovább. Ezért a kérdéseket úgy fogalmazták meg a társak, hogy abból nehezebb volt megcsillogtatni a képességedet. Pl. Mi a kedvenc városod? Mi volt a legnagyobb pofon az életedben? Mi a rossz tulajdonságod? stb. Még véletlenül sem az, hogy mi a legnagyobb sikered és hasonló.

Ha elkezdesz arra válaszolni, hogy a kedvenc városod Róma, mert ott sok a múzeum stb. Bullshit, elveszted a zsűri érdeklődését.

Úgy készültem rá, hogy összegyűjtöttem általános kérdéseket, és kitaláltam, hogy abból hogyan mondom el a K-Kari Napokat és korábbi cikkemben említett Nemzetközi Diákolimpián elért eredményeket.

Pl. Mi a kedvenc városod? Szentpétervár a kedvenc városom, mert ott vehettem részt a Nemzetközi Diákolimpián, ahol…

Mi a kedvenc kultúrád? Az orosz kultúra kifejezetten megfogott, amikor ott jártam a Nemzetközi Diákolimpián, ahol…

Mi volt a legnagyobb kihívás az életedben? Amikor egy hónapot kaptam arra, hogy bebizonyítsam, meg tudom szervezni a K-Kari Napok rendezvényt…

Mi volt a legmeghökkentőbb szituáció az életedben? Amikor odamentem a Dékán Úrhoz, és megkértem, hogy szerepeljen az elrablós videónkban és igent mondott… Ezt a K-Kari Napok keretein belül…

Vagyis bármi volt a kérdés, az első két mondatom célja az összekötés volt a témával, de utána a válaszom változatlan.

Sikerült továbbjutnom.

A harmadik forduló előtt kinéztem, hogy kit szeretnék mentornak a 10 fős listából. Balogh Imrére, akkor az MKB Bank vezérigazgató-helyettesére esett a választásom. Az interjúbeszélgetés során a 10 mentor ült szembe a 15 mentorált jelölttel.  Végül 10 mentorált kaphatott lehetőséget a mentorok által 1-1 párosításban. Tilos volt konkrétan megnevezni, hogy kihez szeretnél menni, ezért mindenki nagyon általánosan fogalmazott. Én egy kicsit tökösebben az első mondatomban azt mondtam, hogy egy olyan mentortól szeretnék tanulni, aki legalább 1000 fő irányításával foglalkozott már multinacionális környezetben, és nemzetközi háttérrel is rendelkezik. Balogh Imre, aki egyébként a Harvardon végzett, mint az egyetlen olyan ember, akire ez a leírás illett a mentorok közül, körbenézett, és rám mosolygott. Láttam az arcán, hogy: „You got my attention. Please continue.” (Azaz „Felkeltetted a figyelmemet. Kérlek folytasd.) Onnantól kezdve csak neki mondtam, és ő folyamatosan figyelt is rám. Szemben a korábbi jelentkezőkkel, akik mondták mindenkinek, és a mentorok vagy figyeltek vagy nem.

Bejutottam a Mentorprogramba. Balogh Imre lett a mentorom. Megtaláltok a IV. évfolyamnál.

Tanári Vetélkedő

K-Kari Napok Oktatói Vetélkedő
K-Kari Napok Oktatói Vetélkedő Vándorkupája

Az első Kari Napok tanári vetélkedője számunkra is meglepetésszerűen jól sikerült. Ezért úgy döntöttünk, hogy újra nekiveselkedünk ennek a megszervezésének, de már jóval több energiát mozgósítva, sokkal színvonalasabban fogjuk megrendezni. Ebben az évben már nem egyéniben indultak a tanárok, hanem Tanszékenként 3-3 fő versenyzett a Tanári Vetélkedő győztese kupáért. 

Öt kihívást kellett megoldani a tanároknak. Az esemény emlékezetesre sikerült, de ez legfőképp a tanárok méltó helytállásának volt köszönhető. Nagyon színvonalassá tették a programot. Az alábbi kihívásokat kellett megoldaniuk:

A feladatok sorrendben:

 1.     Szerelmi vallomás, azaz a csapatoknak egy szerelmeslevél alkotása az adott szakterületük szókincsét felhasználva, az ismert fogalmakat beépítve.
 2.     Gól tüdőből. A tanszékek 3-3 játékosa játszott egymás ellen, ahol az asztal két ellentétes oldalán körülbelül 20 cm-es kapukat jelöltünk ki. A csapatok célja a ping-pong labda “befújása” az ellenfél kapujába.
 3.     Hamupipőke. Bekötött szemmel adott idő alatt a tanároknak minél pontosabban szét kellett válogatni a kupacba összeöntött lencsét, babot és borsót. A bónusz az volt, hogy a háttérben retroszámokat játszottunk le, és a válogatás után emlékezetből fel kellett sorolniuk a mindenki által ismert számokat
 4.     Rajzold le! Mi sem egyszerűbb! Felmutattunk egy képet az oszlopban felálló csapatoknak, amely képet csupán az első ember láthatott. Aki elmutogatta a másodiknak, majd ő a harmadiknak. A harmadik játékosnak végül le kellett rajzolni. Végül összehasonlítottuk a mutogatott és a rajzolt képet. Néhol vicces eredmények születtek. Pl.: az Összehasonlító Gazdaságtan Tanszék alkotta csapat végül egy Darth Vadert ábrázoló képpel állt elő, holott a mutogatásnak ahhoz semmi köze nem volt. A feladat elvégzését Farkas Zsuzsanna Hivatalvezető Asszony ellenállhatatlan nevetései színesítették.
 5.     Reklámozás. A csapatok küldetése egy tárgy reklámozása (pl. wc pumpa stb.), illetve eladása volt a közönség számára. A legemlékezetesebb a Közszolgálati Tanszék volt, ahol egy bornyitót adtak el, és az eladási folyamatba becsempészték a romantika teljes tárházát.
Tanári Vetélkedő
Mikroökonómia Tanszék feladatmegoldás közben

Végül szoros versenyben a 2012-es Közgazdaságtudományi Kari Napok Tanári Vetélkedő győztese a Mikróökonómia Tanszék lett, amely büszke tagjai név szerint Atanaszov Dávid, Berde Éva és Hajdu Tamás egy évig tudhatták magukénak a címet és vándorkupát, amelyet a 2011-es Egyéni Tanári Vetélkedő Nyertese – kissé fájó szívvel – Vigvári Gábor adott át.

Anekdota a Tanári Vetélkedőről és Berde Éváról

A 2012-ben már készítettünk egy teljes összefoglalót az akkori K-Kari Napokról, hogy a jövő számára és számunkra meglegyenek a részletes információk. Ennek köszönhetem, hogy ilyen részletesen nevekkel tudok beszámolni a több mint 10 éve történt rendezvényről. Ebben a beszámolóban az alábbi mondat szerepel többek között:

„A Tanári Vetélkedőről a csapat garantálta, hogy később is beszédtémát fog képezni a oktatók karrierje során.” 

Később Berde Éva, a Mikroökonomia Tanszék vezetője a diplomaosztó során a beszédében kiemelte, hogy a K-Kari Napok Tanári Vetélkedő volt pályafutásásának egyik legvidámabb élménye. 

Sőt, 10 évvel később, 2022-ben a JÉG egyik tagjának egy elbeszélgetés során egy tanár külön megemlítette a K-Kari Napok Tanári Vetélkedőjét kellemes emlékként. Jó érzés volt ezt visszahallani.

Ismétlődő programjaink

A tanári vetélkedő mellett ismételten megszerveztük a nagy sikert aratott K-faktor rendezvényünket, valamint a Tudományos szenzációkat is. Ezekről részletesebben a cikk alján a jegyzetekben találsz információt. 

Tőzsdebajnokság

A K-Kari Napok szervezése előtt már elkezdtünk szponzorokat keresni az eseményre. Így sikerült megállapodnunk az azóta már nem létező Questorral is. Ennek eredményeként született meg a Quaestor által szervezett Tőzsdebajnokság. Illés László, az árutőzsdei operatív vezető tartott két részes előadást, majd a Questor tőzsdei programja, az “eQTRADER” segítségével tőzsdézhettek egymással a Corvinus fiataljai. A virtuális tőzsde segítségével meg tudtunk mozgatni és tanítani nemcsak már tőzsdéző, de tőzsdézni vágyó fiatalokat is, akik a platform segítségével tét nélkül tanulhatták meg a tőzsdézés csínját-bínját.

Somlyai László, a Kari Napok főszervezőjének, és később a JÉG alelnökének a visszaemlékezése 

“Az első komoly munkahelyemet a K-Kari Napoknak köszönhetem. Itt ismerkedtem meg a QUAESTOR csapatával, akikkel én voltam az egyik kapcsolattartó. A 2012-es K-Kari Napok utáni szervezői ünnepségre meghívtuk a QUAESTOR képviselőit is. Már kezdte magát jól érezni a csapat, amikor egyszer az egyikük hozzám fordult és azt mondta, hogy szeretnék, ha náluk dolgoznék. Bevallom nem számítottam ilyen típusú ajánlatra. Elsőre nem is vettem komolyan, csak a jó hangulat számlájára írtam a dolgot. Aztán a következő héten már konkrét megkeresést kaptam és felvázoltak számomra egy elég pozitív jövőképet, amely a gyakornoki programtól, a főállású brókerig terjedt. A megállapodás értelmében szeptemberben kezdtem meg a pályafutásomat a cégnél, még a mesterképzésem utolsó évében. Nem töltöttem ott sok időt, de ez volt az ugródeszka ahhoz, hogy utána megtaláljam azt a munkát és hivatást, amit akkor még nem is ismertem, de utólag már tudom, hogy legjobban illik hozzám: a kockázati tőkealap kezelést.” 

K-Kari Sportnap

Ebben az évben már egész napos sportprogramok választékával kedveskedtünk a hallgatóknak. 

 • K-Kari Futball Torna, ahol az első három helyezett csapat kupát és érmet kapott, míg a gólkirály, valamint a legjobb kapus és legjobb játékos, egy FC Internationale Seria A-s futball mérkőzésre való jegyet nyerhetett a QUAESTOR csoport felajánlásából.
Futballkupa
Futballkupa díjkiosztó – Átadjuk a Seria A jegyeket
 • Császár Tamás Krav Maga edző és instruktor és tanítványai mutatták be a küzdősport minden csínját bínját fegyver nélkül és fegyverrel támadó ellenfél leküzdésére és lefegyverzésére.
 • Zumba szerelmeseinek Havelda Zsuzsanna Dékáni Hivatalvezető Asszony kedveskedett, az oktatójával egy egyórás edzést tartottak a résztvevők számára.
Zumba a K-Kari Napokon
Zumba a K-Kari Napokon

Kitekintés a Zumbáról

A Zumba társalapítója Alberto Perlman, aki a Babson College végzett hallgatója. Erre nyilván azért is vagyok büszke, mert én is ezen az Egyetemen végeztem el az MBA képzésemet nemrég. Alberto Perlman, 1998-ban végzett. 2001-ben kezdte el további két társával a Zumba Fitnesst, amely 2005-ig sikertelen volt. Abban az évben stratégiát váltottak és nem sokkal később már világszerte ismert branddé vált.

 • A Spinning Teremben a több éves tapasztalattal rendelkező Sugár András Dékán helyettes Úr vezetésével megkezdődött az egy órás kemény spinning edzés, amelynek kitartó résztvevője volt Havelda Zsuzsanna és Nagy Sándor Gyula Dékán helyettes Úr is. Az élmény kedvéért dr. Trautmann László Dékán Úr is nyeregbe szállt és mutatta meg a részt vevő hallgatóknak, hogy ez a sport is eltökéltség és kitartás kérdése. 
Spinning
A spinning teremben pörgős volt a hangulat

Egyébként akkor a Közgazdaságtudományi Kar vezetésének részvétele a Sportnap során példaértékű volt minden hallgató számára. Bebizonyították, hogy a tanítás és az egyéb egyetemi elfoglaltságok mellett igenis van helye a sportnak.

JÉG - Jövőt Építők Generációja Felvételi

Főzőverseny

Az idei Sportnap végeztével egy külön programmal leptük meg a diákokat. A K-Kari Napok Grill- és Főzőverseny során nem volt megkötés, ízlés szerint lehetett saját ételt készíteni. Az első három helyet kiérdemlő csapat grillcsirkével, chilis babbal és tárkonyos csirkeraguval lepte meg a zsűrit.  Az első helyezett résztvevő csapat a budai Tájépítészeti Karról érkezett Tóth Tádé Dániel csapata lett. Szerencsénkre mindenki nagy adagot készített, így mi is kóstolhattunk az ínycsiklandó ételekből.

A Főzőversenyen készül az ínycsiklandozó étel

Összefoglalás

 1. Ez volt az első év, ahol már nem kellett a spanyolviaszt feltalálnunk, egy sikeres programra építhettünk. Nagy tanulság volt számomra, hogy az innováció nem alszik, folyton kell törekedni a programjaink fejlesztésére.
 2. Mindig a célcsoportunkat, azaz a tanárokat és a diákokat tartottuk szem előtt, ezért is volt sikeres a program. Ha ők elégedettek voltak, mi is azok voltunk. Ezt a vállalkozói könyvekben így olvasnád: „Ha az ügyfél elégedett, a vállalkozásod jól fog menni.”
 3. Egy kis nosztalgia, ha szeretnéd tudni, hogy milyen volt a K-Kari Napok programleírása, akkor ezt elérheted változtatások nélkül itt: K-Kari Napok 2012 Program.

JÉG - Jövőt Építők Generációja Támogatás

Képek a K-Kari Napok 2012 eseményéről

100 lufi elengedése a Corvinus előtt-min
100 lufi elengedése volt az egyik marketingprogramunk a Corvinus előtt
Tanári Vetélkedő
Tanári Vetélkedőn felhőtlen a szórakozás
K-Team előre!
K-Team előre!
K-Team csapatával szervezői megbeszélés
K-Team szervezői megbeszélés
Havelda Zsizsanna, a dékáni hivatalvezető és Bugovics Adrienn, a K-faktor szervezője
Az Aulában Teasarok várta a kikapcsolódó fiatalokat
Tanári Vetélkedő
Dékáni Kabinet csapata feladatmegoldás közben: Bánfi Tamás, Hámori Balázs, Jenei György
K-Kari Napok futballtorna csapata
Tanári Vetélkedő
A Tanári Vetélkedő győztese: a Mikroökonómia Tanszék
Részletek a Tanári Vetélkedőből
Részletek a Tanári Vetélkedőből – Feladatmegoldás közben
Részletek a Tanári Vetélkedőből
Részletek a Tanári Vetélkedőből – Feladatmegoldás közben
Főzőverseny
Főzőversenyen készül az egyik étel
Főzőverseny győztes csapta
A Főzőverseny győztes csapata Tóth Tádé Dániel csapata a budai Tájépítészeti Kartól (azóta elcsatolták a Corvinus Egyetemtől)
Diákszervezeti Vetélkedő győztes csapata
Diákszervezeti Vetélkedő győztes csapata
Donkó Dániel, a K-Team szervezőcsapatának tagjai munkában
Donkó Dániel, a K-Team szervezőcsapatának tagjai munkában
K-Faktor zsűrije nézi az előadást
K-Faktor zsűrije nézi az előadást
Karcagi Dalma tánca a K-faktoron
Karcagi Dalma tánca a K-faktoron
Aula díszítés alatt
Aula díszítés alatt
K-Team angyalai a Megnyitó során
K-Team angyalai a Sixtusi Kápolna megnyitóján

Wolf mindset feliratkozó link

Jegyzetek

FAKT

A FAKT előadásában Bíró Noémit, a PwC (PricewaterhouseCoopers) magyarországi toborzási vezetőjét hívta meg, aki pályafutása során több mint 3000 interjút bonyolított le.

Zala Márton

Rövid szünet után Zala Márton tartott előadást a Pécsi Tudományegyetemről a facebook profilokból kinyerhető információkról, aki a kutatásaiban olyan dolgokat is kimutatott, hogy miben különböznek a férfiak és a nők a közösségi hálókon, valamint miképpen hat a szingliség vagy a párkapcsolat az emberek én-megjelenítésére

Tudományos Szenzációk

A Díszelőadóban újra megtartottuk a 2011-es évben nagy sikert arató Tudományos Szenzációkat, amelyben az egyetemi tanárok szórakoztató és humoros vizsgálódásairól láthattak előadásokat az arra betérő diákok. Ha esetleg az előző cikket nem olvastad, akkor röviden ennek az előadásnak az volt a célja, hogy az oktatók megvillantsák humorukat. Egy olyan oldalukat mutassák meg, amit az unalmas, hétköznapi órákban nem feltétlenül tudnak. A lényeg, hogy egy komolytalan témát mutassanak be komoly szakmai levezetéssel.

Először Szegő László, az Operációkutatás és Aktuáriustudományok Tanszék docense tette fel a közönség számára a kérdést: „Megoldottak-e amatőrök híres matematikai problémákat?, avagy az első millió dollárod: P=NP”. Sajnos majdnem minden remény elveszett az amatőrök számára, ugyanis a szórakoztatást követően kiderült a válasz: NEM. 

A második előadás során Sugár András Dékánhelyettes Úr, a Statisztika tanszék docense állította feje tetejére a HalVelt (Hallgatói Véleményezés), létrehozva ezzel az OkVelt, azaz az „Oktatók Véleményezése a hallgatókról”-t. A Stand-up comedy címe: Hallgatók Véleményezése, elméleti alapvetés, illetve alapvető elméletesedés.”

Néhol az oktatókat is meglepő, néhol a diákok számára is egyértelmű, olykor-olykor lesújtó eredmények jöttek ki az elemzés során. Viszont egy dolgot nem lehetett megkérdőjelezni, ha Sugár András Tanár úr adta elő, akkor az fergeteges volt.

Tanári Vetélkedő

A Tanári Vetélkedőt én és Stukó vezettük le, ahol hat csapat vett részt a K-Kari Napok Vetélkedő Vándorkupáért. A nosztalgia kedvéért felsorolom a neveket, ha nem ismered őket, ugord át ezt a részt.

 • Dékáni Vezetés (Havelda Zsuzsanna, Nagy Sándor Gyula, Sugár András, Trautmann László)
 • Világgazdaságtan Tanszék: (Vertetics Ádám, Vigvári Gábor, Kutasi Gábor)
 • Összehasonlító gazdaságtan Tanszék (Feirabend Izabella, Kertész Krisztián, Székely-Doby András)
 • Közszolgálati Tanszék (Gulácsi László, Péntek Mária, Baji Petra)
 • Dékáni Kabinet (Bánfi Tamás, Hámori Balázs, Jenei György)
 • Mikroökonomia Tanszék (Atanaszov Dávid, Berde Éva és Hajdu Tamás)

K-faktor

A Corvinus Egyetem hallgatói nemcsak a közgazdaságtudományokban, hanem az élet más területein is igencsak tehetségesek, ahogyan ezt a 2011-es K-Faktor tehetségkutató verseny is bizonyította. 2012-ben is szó szerint özönlöttek a kíváncsi hallgatók és oktatók a Kinizsi kollégium Africafé-jának nagytermébe. Az estet a későbbi HÖK-elnök Farkas Fanni, valamint Nagy Sándor Gyula Dékánhelyettes Úr szórakoztató párosa vezette.

A produkciókat bíráló zsűri sem volt mindennapi.

 • Elnöke Dr. Sugár András karunk Dékánhelyettese
 • Kiskovács Luca karaokee világbajnok
 • Benkő Klaudia, volt kari HÖK elnök és EHÖK alelnök, a hallgatóságot képviselte a zsűriben
 • Hegyi Dávid Szabolcs nem először ült a K-Faktor zsűrijében, mint volt X-Faktoros
 • Géczi András (X-faktor 2012) is helyet foglalt helyet a bírák között

A közönség végül 10 produkciót hallgathatott meg, akik a K-Faktor 2012 győztese megtisztelő címért versengtek. A teljesség igénye nélkül volt acapella csapat az Öcsitől, stand-up, egy több szempontból is emlékezetes videó, tehetséges énekesek, fergeteges táncprodukció, sőt versenyen kívül még a szervező csapat is képviseltette magát elénekelve a Queen együttes Show Must Go On c. számát, hogy bezsebelje a zsűri dicséretet.

A produkciók után és az eredményhirdetés előtt érkezett újra érkezett a tavalyi nagy sikert aratott meglepetésprodukció: Somlyai Laci főszervező barátom híres tánca. Az őrjöngő tömeg buzdítása után a visszatapsolt produkcióba beszállt műsorvezetői részről Nagy Sándor Gyula és a zsűriből Géczi Andris is, hogy megpróbálják utánozni az zseniális mozdulatsorokat.

Egy újabb meglepetésprodukció fokozta az izgalmat, – a később a Szombat Esti Lázból is ismert – Karcagi Dalma lejtett vérpezsdítő táncot partnerével, megadva az alaphangulatot a K-Faktor utáni bulihoz.

A zsűri döntése alapján a K-Faktor 2012-es győztese a 4P elnevezésű lány tánccsapat lett, akik a nyeremények mellett a közönség vastapsát is begyűjtötték miközben még egyszer eltáncolták a győztes számukat.

K-faktor hirdetőplakátja

Quaestor

Ha kíváncsi vagy, mi történt a Questorral, a wikipédián olvashatsz róla.  

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Farkas Dezső
Farkas Dezső
Farkas Dezső az F.W. Olin Graduate School of Business, Babson College MBA hallgatója, a Jövőt Építők Generációja Egyesület elnöke, valamint a Global Shapers Budapest Hub Alumni vezetője. Beválasztották az 50 tehetséges magyar fiatal közé. Templeton Fellow. Két TEDx előadás fűződik a nevéhez. Az ASEF Young Leaders Summit kiválasztottja Luxemburgban, valamint a Youth Leaders Forum alumnija.

Felkapott cikkek

Hasonló cikkek
Dezso Farkas

A JÉG sztori [5. rész] – Jövőt Építők Generációja Egyesület alapítása [2015]

A 2015. év több érdekességet is tartogatott számunkra. Ebben...

A JÉG sztori [4. rész] – K-Kari Napok [2014]

A korábbi év sok szempontból pozitív és tanulságos volt...

A JÉG sztori [3. rész] – K-Kari Napok [2013]

Egy év eltelt. Nagyon sok tapasztalatot szereztünk. A sok...