Pomodoro Technika – Több feladat kevesebb idő alatt

Olyan világban élünk, ahol kifejezetten nehéz fókuszálni. Bárhol, bármikor valaki a füledbe “suttoghat”. A folyamatosan érkező emailek, messenger üzenetek, smsesek és telefonhívások törik meg figyelmet. Ha neked az erre való reakciód teszik ki időd nagy részét, akkor a nap végén azon kapod magad, hogy nem történt fontos előre haladás. Sőt, több elvégzendő feladattal zártad a napot, mint amivel elkezdted. Erre nyújt kiváló megoldást a Pomodoro technika!

A fenti problémára én sokféle időmenedzsment és hatékonyságnövelő tippet és módszert kipróbáltam már, hol több, hol kevesebb sikerrel. Viszont a Pomodoro technika használata hozott kézzelfogható eredményeket a mindennapokban számomra.

Mi az a Pomodoro technika?

A Pomodoro egy önmenedzsment technika, amit Francesco Cirillo olasz úriember talált ki az 1980-as években. A módszer egy paradicsom alakú konyhában használatos időzítőről kapta a nevét, ami 25 perces időintervallumban működik.

A pomodoro technika lényege, hogy 25 percig intenzíven csak egy feladattal foglalkozunk, majd 5 perc szünetet tartunk. Aztán ismét 25 percig dolgozunk és megint 5 perc szünet. Minden negyedik pomodoro intervallum után egy hosszabb 20-30 perces szünetet tartunk.

És ha én több feladatot is meg tudok oldani egyszerre?

Sokszor gondolhatod hatékonynak magad, amikor egyszerre több feladatot végzel el, de tanulmányok igazolták, hogy az emberi elme csak teljesen automatikus tevékenységek, például sétálás közben képes elvégezni párhuzamosan több feladatot. A tudatos erőfeszítést jelentő tevékenységek közben nem létezik multitasking, csak feladatváltás.

Mi az a feladatváltás?

E folyamat során agyadat ide-oda kapcsolgatod a feladatok között. Még akár hatékonynak is érezheted magadat, de valójában mindig csak egy feladaton dolgozol és lényegesen alacsonyabb hatékonysággal, mintha egyszerre csak egy dologra összpontosítál.

Mutatok erre egy példát. Például az olvasás esetén az olyan azonnali üzenetküldő alkalmazások, mint a Messenger lehetővé teszik, hogy “közben” válaszoljunk az üzenetekre és így “egyidejűleg” végezzünk két tevékenységet.

Laura Bowman, a Central Connecticut State University kutatója és csapata tanulmányában fényt derítettek arra, hogy a valóságban mi is történik ilyenkor.

Azoknak a hallgatóknak, akik a tankönyv olvasása közben használták a Messengert, 25%-kal tovább tartott ugyanazt a részt elolvasni (a chateléssel töltött időt leszámítva), mint azoknak a diákoknak, akik csak olvastak. Az eredmények egyértelműen kimutatták, hogy a teljesítmény minősége romlik több feladatra való „egyidejű” koncentrálás esetén.

Akkor nézzük is, hogy hogyan tudsz egyszerre egy feladatot elmélyülten és hatékonyan végezni.

Pomodoro technika lépései

Pomodoro technika 1 lépésElőször is keress egy olyan helyet, ahol nyugodtan tudsz dolgozni és nem fog megzavarni senki sem. Kapcsolj ki a telefonodon minden értesítést. Majd alakítsd ki a számodra megfelelő környezetet. Ha jobban tudsz dolgozni zenehallgatás közben, akkor indítsd el valamilyen zenét. A BrainFM egy nagyon jó alkalmazás erre a célra.

pomodoro technika lépése - 2Mielőtt elindítod az első 25 perces időszakot, írj egy listát azokról a feladatokról, amiket el szeretnél végezni.

pomodoro technika lépése - 3Indítsd el az első 25 perces ciklust (ezt hívjuk pomodoronak). Ebben az időszakban koncentrálj a feladatra. Nincs telefon, nincs facebook, nincs email olvasás és semmi más, ami elvonhatja a figyelmed a munkáról.

pomodoro technika lépése - 425 perc lejárta után pedig tarts 5 perc szünetet. Állj fel az asztaltól. Menj el sétálni, igyál egy csésze kávét vagy egy pohár vizet. 5 perc letelte után pedig jöhet a következő 25 perc.

pomodoro technika lépése - 5Minden negyedik pomodoro után tarts 25-30 perc szünetet.

Próbáld ki és meg fogod látni, hogy mennyivel hatékonyabb lesz a munkavégzésed!

Legjobb támogató eszköz

Marinara Pomodoro Assistant

Ez egy Google Chrome bővítmény, amely méri az időt és riaszt, amikor letelt a 25 perc. Így nem kell folyamatosan az órádat nézned, hogy mikor kell szünetet tartanod.

Pro Tipp: A bővítménynek van egy történet menüpontja, ahol megtudod nézni, hogy melyik időszakban mennyi pomodoro ciklust csináltál. Így láthatod, hogy melyek számodra a leghatékonyabb időszakok.

Összefoglalva

A munkavégzés minősége fontos szempont legyen számodra, ha szeretnéd, hogy a vállalkozásod, munkád minősége fejlődjön. Ehhez a startupoknál alkalmazott módszertanok is a segítségedre vannak. Ha kíváncsi vagy további hatékonyságnövelő ötletekre, akkor itt van még 12 elmetrükk. Viszont mindenképpen javaslom, hogy próbáld ki a pomodoro technikát, főleg ha hajlamos vagy a halogatásra vagy a folyamatosan bejövő üzenetek megválaszolására. Ha sikeresen alkalmazod, az önbizalmad is növelni tudod. Nekem ez a módszer vált be. Te még milyen módszereket ismersz? Mi vált be számodra?

Wolf mindset feliratkozó link

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Farkas Dezső
Farkas Dezső
Farkas Dezső az F.W. Olin Graduate School of Business, Babson College MBA hallgatója, a Jövőt Építők Generációja Egyesület elnöke, valamint a Global Shapers Budapest Hub Alumni vezetője. Beválasztották az 50 tehetséges magyar fiatal közé. Templeton Fellow. Két TEDx előadás fűződik a nevéhez. Az ASEF Young Leaders Summit kiválasztottja Luxemburgban, valamint a Youth Leaders Forum alumnija.

Felkapott cikkek

Hasonló cikkek
Dezso Farkas

Top 10 társasjáték – A világ legtöbbet megvásárolt társasjátékai

Ahogy a jóléti társadalom egyre elterjedtebb lett a világban,...

Mi az a TEÁOR, és mit kell tudni róla?

Mi a TEÁOR szám jelentése, mik a jellemzői? Mit...

Bankszámlaszám felépítése [Minden, amit tudnod kell róla]

Aligha létezhet olyan vállalkozás és vállalkozó Magyarországon, aki ne...

Személyes találkozó! Tényleg szükséges?

„Rendben, találkozzunk és beszéljük meg”, gyakran hangzik el a...