Weboldal vs. landing oldal. Melyiket, mikor használjam?

A mai világban már alapelvárás egy vállalkozástól, hogy online jelenlétet építsen. Vannak, akik megpróbálják kihozni a maximumot, de olyanok is akadnak, akik ”muszájból” csak egy bemutatkozó weboldal készítésével foglalkoznak.

Több olyan vállalkozót ismerünk, akik igazán kiválóak a szakmájukban, viszont az online térben nem ismerik a lehetőségeiket, nem tudják, hogy mi hozná a legtöbb hasznot, főleg ha kezdő vállalkozásról van szó.

Az elindulás valahogy így néz ki:

 1. kell egy weboldal, valami egyszerű, mert muszáj (a konkurenciának is van) vagy
 2. kell egy weboldal ami ilyen-olyan animációkkal és design elemekkel rendelkezik (amit jó mutogatni, de vásárlókat nem szerez.)

Ezzel szemben az a haladó gondolkodás, ha az alábbi kérdéseket felteszed, mielőtt ebben a témában döntést hozol:

 • Mi a célod?
 • Mikorra kellenek az eredmények?
 • Hány terméked van?
 • Mekkora büdzsével rendelkezel?

Ha például rövidtávon van szükséged eredményre (ritka az, akinek erre nincs szüksége), egy termékkel/szolgáltatással rendelkezel, viszonylag kevés marketingbüdzséd van, akkor:

A legrosszabb, amit tehetsz: ezt az összeget egy teljes weboldal fejlesztésére költöd el.
A legjobb, amit tehetsz: egy landing oldalt készíttetsz, amire hirdetést vezethetsz és rövid idő alatt jelenthet növekedést a vállalkozásod számára. Weboldalad pedig később ebből a bevételből tudod elkészíteni.

Ez persze nem azt jelenti, hogy teljesen felesleges a weboldal és mindenkinek landing oldalt kell készítenie.

Ahhoz, hogy valóban csodás és meggyőző első benyomást kelts a látogatókban, weboldalad és landing oldalad is kell legyen! A kettő kiegészítve tud – mint a jin és a jang – igazán jó eredményeket hozni hosszútávon, mivel mindkettőnek különböző céljai és funkciói vannak.

Azonban vannak olyan helyzetek, ahol a meglévő weboldalad csiszolgatása kevesebb hasznot hoz, mint az, hogy kipróbálj egy új koncepciót; például egy landing oldalt, amivel letesztelheted terméked és piacod.

Ez a cikk segíteni fog abban, hogyan tudod eldönteni, hogy a terméked/szolgáltatásod és vállalkozásod milyen formában jelenjen meg a világhálón.  

Weboldal vs. Landing oldal

 

Weboldal. Mikor használjuk? 

Weboldalad egyik legfontosabb célja az információ átadása. Itt bemutathatod a vállalkozásod küldetését, célját, történetét, alapításának idejét stb.

Nem az a célod, hogy mindenki végig olvasson minden oldalt, de úgy legyen felépítve, hogy könnyen megtalálható legyen a látogatónak az adott információ, amit keres.

Előfordulhat, hogy a látogató még nem tudja mire van szüksége, vagy mi áll rendelkezésre és még mielőtt vásárolna, körbe nézne a weboldalon.

Weboldalad részletesen megmutathatja, mit kínálsz, és ösztönözheti az ügyfeleket, hogy jobban elmélyüljenek egy adott témában.

Ne feledd, hogy egy weboldal célja a tájékoztatás, nem feltétlenül az eladás (az eladás a landing oldal feladata lesz). A legjobb, ha webhelyed hasznos és informatív.

Íme néhány eset, amikor szükséged lenne egy weboldalra:

 1. Megbízhatóság és hitelesség építése

Egy felmérés szerint 10 potenciális vásárlóból 3-at biztosan elveszít egy cég, ha nincs saját weboldala. A 75 százaláka az embereknek pedig a weboldal alapján dönti el, hogy mennyire megbízható a cég.

Több mint 10 éve vagy a piacon és még mindig nincs weboldalad? Ügyfeleid, akik ismernek és megbíznak benned, azok lehet elnézik, de a potenciális új vásárlóid negatív előjelnek vehetik és konkurenciád választják, csak azért mert ő rendelkezik weboldallal.

 1. Márkaépítés – értékadás

A weboldaladnak egyfajta márkaépítő szerepe van. Ahhoz, hogy a márkaépítés részét valóban kihasználd, érdemes minél több értéket adni a látogatóknak és ezt legjobban a blog résszel tudod elérni.

A blogolás újabb marketingcsatornák bevonását teszi lehetővé. Bár a főoldalra alapvetően nem érdemes fizetett hirdetést vezetni, de értékes blogcikkekre annál inkább. Itt a remarketingnek is nagy szerepe van, ugyanis olyan embereket tudsz megcélozni egy kampány során, akiket érdekel az adott téma. Abban a cikken, amit hirdetsz, a landing oldalad linkjét is el tudod helyezni.

Ha van egy blogoldalad, akkor gyakorlatilag a kreativitásodon múlik, hogy mit hozol ki belőle, hogyan viszed tovább az olvasót. Itt például kipróbálhatod a Squeeze Paget is – erről bővebben lentebb olvashatsz.

 1. Funkcionalitás

A vásárlóid számára biztosíthatsz online fizetési lehetőséget, időpontfoglalást, keresést specifikus témában stb.

Néhány példa, hogy milyen funkciókat láthat el egy weboldal:

 • Webshop – Ha termékeket árulsz, online fizetési lehetőséget és automatikus számlázást biztosítasz.
 • Időpontfoglalás– Ha szolgáltatást nyújtasz vásárlóidnak (pl. masszázs), adhatsz weboldaladhoz online foglalási funkciót.
 • Keresés – Csinálhatsz specifikus gyűjtő oldalt, ami egy adott réspiacban ad keresési és megoldási lehetőséget a látogatóknak. Külföldön ilyen oldal a https://www.fiverr.com/ , ami a szabadúszókat gyűjti össze, akiket különböző projektekre lehet felkérni (pl. logó készítés). Magyarországon pedig ilyen például a nagykerkereso.hu , ahol különböző nagykereskedések találhatóak, ami kiskereskedések és webshopok számára jó lehetőség lehet új üzleti partnerek megismeréséhez.
 • Kutatás – Az ilyen oldalakon különböző információkat, kutatásokat, adatokat, lehet letölteni egy adott témában.
 • Fórumok – Itt a felhasználók megjegyzéseket fűznek, vagy beszélgetéseket kezdenek egy témáról vagy egy hozzászólásról. Ilyen oldalakat egyre kevesebbet lehet találni köszönhetően
 • Informálás – Ezek a weboldalak tájékoztatás és bemutatkozás jelleggel készülnek el, nincs webshop, vagy időpont foglalás funkció az oldalon. A vállalkozás vagy a szervezet bemutatatását szolgálja a weboldal mint például a Jövőt Építők Generációja Egyesület oldala.
 1. Termék eladása (főoldal mint landing oldal)

Többször említettem, hogy a weblap nem az eladásról szól és a legtöbb marketinges próbálja elkerülni, hogy fizetett hirdetéssel a főoldalra vezesse a látogatót.

Bizonyos esetekben mégis előfordul, hogy a kezdőlapot úgy készítik el, hogy az egyfajta landing oldalként szolgál.

Ezzel látszólag időt és költséget lehet spórolni, azonban a hirdetési költségek jelentős mértékben megnövekedhetnek.

Többek között ezért nem ajánlatos ezt a „lusta” lehetőséget választani, ha jobb eredményeket szeretnénk készítsünk landing oldalakat.

Mi az a landing oldal és mire jó? 

A landing oldal (vagyis landoló oldal) egy olyan önálló oldal a weboldaladon belül, ahova potenciális vásárlóid érkeznek „landolnak”.

A vásárlóid érkezhetnek:

 •       Különböző fizetett hirdetésekből mint pl. Facebook , Google Ads
 •       Organikus keresésekből (SEO)
 •       Bannerről
 •       Hírlevélről
 •       Blog cikkből
 •       Szórólapról, magazinról
 •       TV reklámról

Legtöbb esetben nem szoktunk hirdetéseket a főoldalra vezetni. Ennek az az oka, hogy egy átlagos weboldal általában túl sok információt és menüpontot tartalmaz, ezért a látogató könnyen elveszítheti a fókuszt és navigálhat egy másik külső oldalra is. Még az is előfordulhat, hogy soha többé nem tér vissza vásárolni.

Ezzel szemben egy landing oldal csak specifikus információkat tartalmaz egy termékről vagy ajánlatról egy specifikus célközönségnek menü és egyéb zavaró elemek nélkül.

A landing oldalak legfőbb célja a vásárlószerzés vagy a lead generálás.

Mivel a landing oldal egy önálló oldal és csak egy célra fókuszál, ezért sokkal könnyebb tesztelni, mint egy teljes weboldalt. Egyesek 2-3 különböző landing oldal verziót tesztelnek, de vannak akik 40-50-et is.

Megfelelő eszközökkel folyamatosan tudod tesztelni az oldalad, ezzel elősegítve, hogy minél felhasználóbarátabb legyen és még nagyobb konverziót tudsz elérni.

Gyakori landing oldal típusok

Squeeze Page

Az egyik leggyakoribb Landing oldal típus a Squeeze Page, melynek az a célja, hogy a legtöbb releváns email címet gyűjtse számodra.

Mivel az a célod ezzel a típusú landing oldallal, hogy minél több feliratkozót szerezz, ezért vagy csak az email címet vagy keresztnevet és email címet kérsz el.

Itt a leghidegebb célközönséget célzod meg, akik átesnek egy úgynevezett lead nurturing-en (látogató felmelegítése ajánlattétel előtt), ahol értékes tartalmakat kapnak, mielőtt vásárlóvá válnának.

Ez egy nagyon egyszerű, kevés szöveget tartalmazó oldal, ami akkor tud hatékony lenni, ha tartalmaz egy ingyenes ajánlatot, az úgynevezett lead magnetet (csalit).

Nem csak az oldalad, hanem a lead magneted is kellőképpen értékes, releváns és csábító kell legyen ahhoz, hogy a látogatók megadják az email címüket. Gyakran használt lead magnetek:

 • ebook,
 • kupon,
 • egy ingyenes próba lehetőség,
 • webinár stb.

A B2B marketingesek 79%-a az emailt tartja a legfontosabb csatornának, éppen ezért a B2B iparágban sokan használnak Squeeze Paget.

Lead Capture Page – Lead szerző oldal

A lead szerző oldal annyiban különbözik a squeeze pagetől, hogy itt nem csak az email címet szeretnéd elkérni, hanem különböző adatokat is pl. telefonszám.

Mivel több adatot kérsz el a potenciális ügyféltől, nagyobb az elköteleződési szint, ezért ezt az oldalt olyan közönségnek érdemes elküldeni, akivel volt korábban valamilyen interakció, például aki már letöltötte az ebookod és elolvasott pár cikket az oldaladon.

Hosszú értékesítési oldal 

Ezeknek az oldalaknak a célja, hogy értékesítési szempontból minden olyan kérdésre választ adjanak, ami az ügyfélben felmerül a termékkel kapcsolatban. Ezáltal le tudod bontani azokat a gátakat, amik megakadályozzák a vásárlás folyamatát. Viszont nem rendelkeznek teljes körű funkcionalitással, mint egy weboldal.

Fontos, hogy itt nem elég csak információt nyújtani. Egy hosszú értékesítési oldalon fontos kommunikálni a hasznokat, előnyöket, a problémákat, megoldásokat és felhasználási lehetőségeket. Gyakorlatilag ezek a pontok alkotják a landing oldal magját.

Összegzés

Felmerül a kérdés, hogy most akkor landing oldalad vagy weboldalad legyen? A legjobb válasz az, ha mind a kettő van.  Egyik sem helyettesíti a másikat, inkább kiegészítik egymást. Tartsd szem előtt azt, hogy mi a célod. És a célnak megfelelően bánj a rendelkezésedre álló anyagi kereted kihasználásával. Sokszor akad olyan helyzet, ahol érdemes egy landing oldallal indítani és csak később fejleszteni a teljes weboldalt. De ez fordítva is megtörténhet, hogy a weboldalnak van először nagyobb létjogosultsága, és később a felépített oldal előnyeit kihasználva kezdesz el termékeidre és szolgáltatásaidra landing oldalakat készíteni.

A hosszútávú növekedéshez viszont mindkettőre szükséged lesz.

Ha még nem használtál landing oldalt vagy még nem építetted fel a weboldalad, akkor itt az idő kipróbálnod. 😊

Te használsz landing oldalakat a vállalkozásod online marketingjében? Ha nem, akkor milyen marketing csatornán értékesítesz?

Wolf mindset feliratkozó link

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Felkapott cikkek

Hasonló cikkek
Dezso Farkas

Top 10 társasjáték – A világ legtöbbet megvásárolt társasjátékai

Ahogy a jóléti társadalom egyre elterjedtebb lett a világban,...

Mi az a TEÁOR, és mit kell tudni róla?

Mi a TEÁOR szám jelentése, mik a jellemzői? Mit...

Bankszámlaszám felépítése [Minden, amit tudnod kell róla]

Aligha létezhet olyan vállalkozás és vállalkozó Magyarországon, aki ne...

Személyes találkozó! Tényleg szükséges?

„Rendben, találkozzunk és beszéljük meg”, gyakran hangzik el a...