Mi az a TEÁOR, és mit kell tudni róla?

Mi a TEÁOR szám jelentése, mik a jellemzői? Mit tudhatunk meg a négyjegyű számból? Hogyan történik a főtevékenység meghatározása? Hányat választhatok? Kiállíthatok számlát, ha nem rendelkezem azzal a tevékenységgel? Ilyen és hasonló kérdésekre kerestem a választ, mikor elkezdtem vállalkozni. Ezt a téma minden vállalkozó számára érdemes megismerni az ÁFA és a Mérleg és Eredménykimutatás mellett. 

Kezdjünk is bele.

TEÁOR jelentése? Mi az a TEÁOR szám?

A TEÁOR, azaz a Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszere Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatalnál használatos kódrendszer, amely a cégjegyzékben is fel van tüntetve.

Mi az a TEÁOR’03?

Az európai integráció előkészítése során adta ki a KSH a TEÁOR’03 kódrendszert, amit aztán később leváltott a TEÁOR’08. Ehhez a KSH létrehozott egy fordítótáblát.

Mi az a TEÁOR’08?

A TEÁOR’08, azaz a a TEÁOR’03-at leváltó legfrissebb rendszer az Európai Unió NACE rendszerén alapul, amit 2008. január 1-től minden tagállamnak kötelező volt alkalmazni. A TEÁOR’08 tevékenységek adatai részletesen ki vannak fejtve.

Egy csipetnyi történelem

A tevékenységi körök először az 1973-as kormányrendeletben jelentek meg témaként, ahol megbízta a Központi Statisztikai Hivatalt a TEÁOR kidolgozásával.

2009 előtt a TEÁOR számok szerepeltek a cég társasági szerződésében. Ami azt vonta maga után, ha a besorolások, kódok központilag változtak (pl. ’98, ’03), akkor minden cégnek kötelező volt módosítani a társasági szerződésén, melynek költségeit saját maguknak kellett állni.

Ezt követően a cégek adminisztratív terheit csökkentették, a társasági szerződésben, alakítóokiratban már nem volt kötelező érvényű a TEÁOR kód feltüntetése a cégtörvény szerint, csak a Tevékenység megnevezése maradt. Ez 2009-2011 között volt érvényben, ezért abból az időszakból nem lehet TEÁOR alapján visszakeresni cégeket.

2012-től ismét kötelező volt a cégnyilvántartásban a TEÁOR feltüntetése.

Minden cég rendelkezik főtevékenységgel és tevékenységi körökkel. Mi az a főtevékenység?

Főtevékenységnek nevezzük a végzett tevékenységből azt a tevékenységet, amelyik a legnagyobb hozzáadott értékkel rendelkezik a cég tevékenységeihez. Nem szükségszerű, hogy ez a részesedés elérje az 50%-ot.

Tevékenységi körök?

Minden más tevékenységet, ami nem a főtevékenység, másodlagos vagy kiegészítő tevékenységnek hívunk. Az, hogy mi számít pontosan másodlagos tevékenységnek, vagy kiegészítő tevékenységnek, a KSH pontosan szabályozza.

Kíváncsi vagy, hogy egy cégnek vagy egyéni vállalkozónak mi a tevékenysége? => Itt le tudod kérdezni.

Hogyan épül fel a TEÁOR kód? Mi a TEÁOR szám struktúrája?

Ha ismereteid nem teljeskörűek a tevékenységi kör területén, akkor valószínűleg annyit hallottál már, hogy TEÁOR szám az a négyjegyű szám, amit meg kell adni a cégeknek. Valójában 1 betűjel + négyjegyű számból tevődik össze. De nézzük a TEÁOR kódok teljes felépítését:

 1. szint: 21 nemzetgazdasági ág: A-tól U-ig
 2. szint: 88 ágazat, ez egy kétszámjegyű kód: 01-től 99-ig
 3. szint: 272 alágazat: három-számjegyű kód: 011-től 990-ig
 4. szint: 615 szakágazat, négy-számjegyű kód: 0111-től 9900-ig.

Vegyünk egy példát:

Cégjelző jelenlegi bejelentett főtevékenysége az Adatfeldolgozás, vagyis TEÁOR’08 szerint: „J6311”

Az első betűjel a nemzetgazdasági ágazat: Információ-technológiai és információs szolgáltatás (J)
Az ágazat: 63: Információ szolgáltatás
Alágazat: 631: Adatfeldolgozás, web-hosting, világháló-portál szolgáltatás
Szakágazat: 6311: Adatfeldolgozás

Ha kíváncsi vagy a részletes nemzetgazdasági ágak betűjelére, akkor wikipédián elérheted. Ha pedig a négyszámjegyű kódok után szeretnél kutatni, akkor ABC sorrendben a teaorszamok.hu oldalán megteheted.

Hogyan történik a cégem esetén a főtevékenység (TEÁOR kód) meghatározása?

Az általános megállapítás egyszerű, megnézed, hogy kb. mivel fogsz foglalkozni, vagy éppen mivel foglalkozik a cég nagyjából, megkeresed, hogy melyik illik arra a leírásra a legjobban, aztán beadod. 😊

Nézzük meg, hogyan csinálják a profik! (Avagy a jelenlegi szabályozás szerint hogyan kéne mindenkinek)

A főtevékenység meghatározása a „felülről lefelé” (top-down) módszer elve szerint történik.

Ennek  a pontos lépései:

TEÁOR szám meghatározása

Nézzünk meg erre a KSH által hozott konkrét példát. Tegyük fel, hogy a céged az alábbiakban tevékenykedik:

Nézzétek meg a táblázatot. A számok alapján elsőre azt mondhatjuk, hogy a G 46.61, azaz a Mezőgazdasági gép, berendezések nagykereskedelme lehet a cég főtevékenysége, mert 28%-al az a legnagyobb hozzáadott értéket képviselő szakágazat.

Most határozzuk meg a top-down módszerrel a főtevékenységet.

Első lépésként megnézzük a legnagyobb hozzáadott értékű nemzetgazdasági ágat:

 1. „C” Feldolgozóipar: 52% (10+6+5+8+23)
 2. „G” Kereskedelem, járműjavítás: 35% (7+28)
 3. „M” Szakmai, tudományos, műszaki tevékenység: 13%

Vagyis a „C” Feldolgozóipar.

Második lépésként meghatározzuk az ágazatot.

 1. 25 Fémfeldolgozási termék gyártása: 10%
 2. 28 Gép, gépi berendezés gyártása: 42%

Vagyis a 28 Gép, gépi berendezés gyártása

Harmadik lépésként az alágazatot vizsgáljuk meg

 1. 1 Általános rendeltetésű gép gyártása: 6%
 2. 2 Egyéb általános rendeltetésű gép gyártása: 5%
 3. 5 Egyéb speciális rendeltetésű gép gyártása: 31%

Negyedik lépésként az alágazatot választjuk ki.

 1. 93 Élelmiszer-dohányipari gép gyártása: 8%
 2. 95 Papíripari gép gyártása: 23%

Tehát a szabályozás szerint a cég főtevékenysége a C 28.95, Papíripari gép gyártása lesz.

Kiállíthatok számlát, ha nem rendelkezem azzal a főtevékenységgel?

Igen. A főtevékenységnek a top-down módszer meghatározása alapján a legnagyobb hozzáadott értékű tevékenységi körnek kell lennie. És ahogy a fenti példában látszik, nem teszi ki a cég tevékenységének a 100%-át.

Kiállíthatok számlát, ha nem rendelkezem azzal a tevékenységi körrel?

A rövid válasz: Igen. Bármilyen tevékenységi körre kiállíthatsz számlát, függetlenül attól, hogy azt a céged végzi vagy sem.

A korábbi évek során csak akkor lehetett számlát kiállítani, ha rendelkeztek a cégek azzal a TEÁOR számmal. Ezt a nagyobb cégek úgy oldották meg, hogy felvették az összes létező tevékenységi kört. Ezért is fordul elő, hogy a régebben alakult cégeknél rendszeresen előforduló tevékenységi kör volt az űrkutatás is.

Aztán a szabályozói szervek rájöttek, hogy ez nem vezet sehova, még kevesebbet tudunk meg a cégekről, ha minden TEÁOR számot felvesznek.

Azóta ez a szabályozást elengedték. Tehát nyugodtan kiállíthatsz más tevékenységi kör alapján is számlát, ha szükséges. Az viszont fontos, hogy amiből sok számlát állítasz ki, az legyen felvéve tevékenységi körként. Egyébként is, a tevékenységi kör felvétele ingyenes.

TEÁOR szám felvétele

Főtevékenység módosítása

Amennyiben szeretnéd megváltoztatni a főtevékenységed, úgy azt ügyvéd segítségével a Cégbíróságnál kell bejelentened. Vagyis a főtevékenységed megváltozása meg fog jelenni a Cégközlönyben változásbejegyzésként, amelynek van közzétételi díj vonzata.

Melléktevékenység esetén

Ha szeretnél a főtevékenységed mellé további tevékenységi köröket felvenni, úgy jelezd a könyvelőd számára. A NAV felé jelezve, már gyorsan és egyszerűen meg lehet tenni további tevékenységi körök felvételét.

Összefoglalás

Ezennel befejeztük a TEÁOR számok/kódok rövid bemutatását és elemzését. Ha ennél többre vágysz és Ultimate TEÁOR Ninja akarsz lenni, akkor a KSH TEÁOR menü oldalán még nagyon sok szakmai anyagot megtalálhatsz. Ha tetszett a cikk, érdemes elolvasnod még a Bankszámlaszám felépítését.

2 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Jó napot. PURHAB SZORÁS tevékenységgel szeretnék foglalkozni.Ilyen szakképesítés nincsen”OKJ-s”magyarországi szakképesítések szerint.Mejik TEÁOR szám felel meg a purhab szorásnak azt szeretném megtudni? A vállalkozás bejegyzésével kapcsolatba.Az alábbi TEÁOR szám 4399 Egyéb speciális szaképítés mns vagy 4329 – Egyéb épületgépészeti szerelés alatti tevékenységnek megfelel-e?Mivel ilyen OKj-s végzetég nincsen végezhető e az alábbi kettő felsorolt TEÁOR számok alatt.Köszönöm segítségüket előre is.

  • Kedves Gábor!

   Sajnos konkrétan a purhab szórás területén nem vagyok ismeretes, de az alábbiakban tudok segíteni. A lehetséges tevékenységi körök:

   4332 – Épületasztalos-szerkezet szerelése

   Ebbe a szakágazatba tartozik:
   – a fából vagy egyéb anyagból készült nyílászáró (pl. ajtó, ablak, ajtó- és ablaktok stb., automata és forgóajtó kivételével)
   – beépített bútor, konyha, lépcső, üzleti berendezés, a laboratóriumi berendezés bútorainak felszerelése és hasonlók beszerelése
   – a belsőtéri befejező munkák, például lambériázás a mennyezeten és falon stb.

   Nem ebbe a szakágazatba tartozik:
   – az automata és forgóajtó beszerelése, lásd: 4329

   A 4239 – Egyéb épületgépészeti szeretéshez az alábbi tartozik:

   Ebbe a szakágazatba tartozik az épület és egyéb építmény különféle szerkezeteinek szerelése, beleértve a javítást és karbantartást, kivéve az elektromos, csővezeték, fűtési, légkondicionálási rendszer, valamint az ipari gép szerelését.

   Ebbe a szakágazatba tartozik:
   – a következők felszerelése épületen és egyéb építményen:
   – felvonó, mozgólépcső, mozgójárda
   – automata és forgóajtó
   – irányjelző világító sáv
   – központi porszívórendszer
   – hő-, hang-, vagy rezgésszigetelés

   Nem ebbe a szakágazatba tartozik:
   – az ipari gép, berendezés üzembe helyezése, lásd: 3320

   A 4399 – Egyéb speciális szaképítés mns:

   4399 – Egyéb speciális szaképítés mns

   Ebbe a szakágazatba tartozik:
   – a különböző építmények létrehozásánál alkalmazott szaképítési tevékenység, ami valamilyen szempontból azonos szakértelmet vagy speciális berendezést igényel:
   – alapok építése, beleértve a cölöpverést is
   – dohosság elleni és vízszigetelési munka
   – épület páramentesítése
   – aknamélyítés, -süllyesztés
   – acélszerkezetek felállítása
   – acélhajlítás
   – falazás, kőlerakás
   – állványozás, állványon munkafelület kialakítása és elbontása, kivéve az állvány és munkafelületének kölcsönzését
   – kéménykészítés és ipari kemence kivitelezése
   – különleges szakértelmet igénylő munka, úgymint műszaki alpinista technika és a kapcsolódó szerkezet alkalmazása, pl. magas szerkezeten végzett munkához
   – a föld felszíne alatti munka,
   – a szabadtéri úszómedence építése
   – az épületek külső homlokzatának tisztítása gőz- és homokfúvással vagy hasonló módszerrel
   – a daru és más speciális, építőipari szakágazathoz nem rendelhető építőipari berendezés kölcsönzése személyzettel
   – kútásás

   4331 – Vakolás

   Ebbe a szakágazatba tartozik:
   – az épületek és építmények belső és külső vakolása, stukkók készítése, beleértve a rögzítőhálók felszerelését is

   Függően attól, hogy melyik fedi le az Ön tevékenységét a legjobban, érdemes választani főtevékenységnek. A többit pedig további tevékenységi körként fel lehet venni.

   Remélem tudtam segíteni!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Farkas Dezső
Farkas Dezső
Farkas Dezső az F.W. Olin Graduate School of Business, Babson College MBA hallgatója, a Jövőt Építők Generációja Egyesület elnöke, valamint a Global Shapers Budapest Hub Alumni vezetője. Beválasztották az 50 tehetséges magyar fiatal közé. Templeton Fellow. Két TEDx előadás fűződik a nevéhez. Az ASEF Young Leaders Summit kiválasztottja Luxemburgban, valamint a Youth Leaders Forum alumnija.

Felkapott cikkek

Hasonló cikkek
Dezso Farkas

Top 10 társasjáték – A világ legtöbbet megvásárolt társasjátékai

Ahogy a jóléti társadalom egyre elterjedtebb lett a világban,...

Bankszámlaszám felépítése [Minden, amit tudnod kell róla]

Aligha létezhet olyan vállalkozás és vállalkozó Magyarországon, aki ne...

Teljes Beszámoló Ismertető – Mérleg és Eredménykimutatás bemutatása

A beszámoló áttekintése és megértése nem pénzügyi végzettségű ember...

Személyes találkozó! Tényleg szükséges?

„Rendben, találkozzunk és beszéljük meg”, gyakran hangzik el a...