Mi az a TEÁOR, és mit kell tudni róla?

Dátum:

Mi a TEÁOR szám jelentése, mik a jellemzői? Mit tudhatunk meg a négyjegyű számból? Hogyan történik a főtevékenység meghatározása? Hányat választhatok? Kiállíthatok számlát, ha nem rendelkezem azzal a tevékenységgel? Ilyen és hasonló kérdésekre kerestem a választ, mikor elkezdtem vállalkozni. Ezt a téma minden vállalkozó számára érdemes megismerni az ÁFA és a Mérleg és Eredménykimutatás mellett. 

Kezdjünk is bele.

TEÁOR jelentése? Mi az a TEÁOR szám?

A TEÁOR, azaz a Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszere Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatalnál használatos kódrendszer, amely a cégjegyzékben is fel van tüntetve.

Mi az a TEÁOR’03?

Az európai integráció előkészítése során adta ki a KSH a TEÁOR’03 kódrendszert, amit aztán később leváltott a TEÁOR’08. Ehhez a KSH létrehozott egy fordítótáblát.

Mi az a TEÁOR’08?

A TEÁOR’08, azaz a a TEÁOR’03-at leváltó legfrissebb rendszer az Európai Unió NACE rendszerén alapul, amit 2008. január 1-től minden tagállamnak kötelező volt alkalmazni. A TEÁOR’08 tevékenységek adatai részletesen ki vannak fejtve.

Egy csipetnyi történelem

A tevékenységi körök először az 1973-as kormányrendeletben jelentek meg témaként, ahol megbízta a Központi Statisztikai Hivatalt a TEÁOR kidolgozásával.

2009 előtt a TEÁOR számok szerepeltek a cég társasági szerződésében. Ami azt vonta maga után, ha a besorolások, kódok központilag változtak (pl. ’98, ’03), akkor minden cégnek kötelező volt módosítani a társasági szerződésén, melynek költségeit saját maguknak kellett állni.

Ezt követően a cégek adminisztratív terheit csökkentették, a társasági szerződésben, alakítóokiratban már nem volt kötelező érvényű a TEÁOR kód feltüntetése a cégtörvény szerint, csak a Tevékenység megnevezése maradt. Ez 2009-2011 között volt érvényben, ezért abból az időszakból nem lehet TEÁOR alapján visszakeresni cégeket.

2012-től ismét kötelező volt a cégnyilvántartásban a TEÁOR feltüntetése.

Minden cég rendelkezik főtevékenységgel és tevékenységi körökkel. Mi az a főtevékenység?

Főtevékenységnek nevezzük a végzett tevékenységből azt a tevékenységet, amelyik a legnagyobb hozzáadott értékkel rendelkezik a cég tevékenységeihez. Nem szükségszerű, hogy ez a részesedés elérje az 50%-ot.

Tevékenységi körök?

Minden más tevékenységet, ami nem a főtevékenység, másodlagos vagy kiegészítő tevékenységnek hívunk. Az, hogy mi számít pontosan másodlagos tevékenységnek, vagy kiegészítő tevékenységnek, a KSH pontosan szabályozza.

Kíváncsi vagy, hogy egy cégnek vagy egyéni vállalkozónak mi a tevékenysége? => Itt le tudod kérdezni.

Hogyan épül fel a TEÁOR kód? Mi a TEÁOR szám struktúrája?

Ha ismereteid nem teljeskörűek a tevékenységi kör területén, akkor valószínűleg annyit hallottál már, hogy TEÁOR szám az a négyjegyű szám, amit meg kell adni a cégeknek. Valójában 1 betűjel + négyjegyű számból tevődik össze. De nézzük a TEÁOR kódok teljes felépítését:

 1. szint: 21 nemzetgazdasági ág: A-tól U-ig
 2. szint: 88 ágazat, ez egy kétszámjegyű kód: 01-től 99-ig
 3. szint: 272 alágazat: három-számjegyű kód: 011-től 990-ig
 4. szint: 615 szakágazat, négy-számjegyű kód: 0111-től 9900-ig.

Vegyünk egy példát:

Cégjelző jelenlegi bejelentett főtevékenysége az Adatfeldolgozás, vagyis TEÁOR’08 szerint: „J6311”

Az első betűjel a nemzetgazdasági ágazat: Információ-technológiai és információs szolgáltatás (J)
Az ágazat: 63: Információ szolgáltatás
Alágazat: 631: Adatfeldolgozás, web-hosting, világháló-portál szolgáltatás
Szakágazat: 6311: Adatfeldolgozás

Ha kíváncsi vagy a részletes nemzetgazdasági ágak betűjelére, akkor wikipédián elérheted. Ha pedig a négyszámjegyű kódok után szeretnél kutatni, akkor ABC sorrendben a teaorszamok.hu oldalán megteheted.

Hogyan történik a cégem esetén a főtevékenység (TEÁOR kód) meghatározása?

Az általános megállapítás egyszerű, megnézed, hogy kb. mivel fogsz foglalkozni, vagy éppen mivel foglalkozik a cég nagyjából, megkeresed, hogy melyik illik arra a leírásra a legjobban, aztán beadod. 😊

Nézzük meg, hogyan csinálják a profik! (Avagy a jelenlegi szabályozás szerint hogyan kéne mindenkinek)

A főtevékenység meghatározása a „felülről lefelé” (top-down) módszer elve szerint történik.

Ennek  a pontos lépései:

TEÁOR szám meghatározása

Nézzünk meg erre a KSH által hozott konkrét példát. Tegyük fel, hogy a céged az alábbiakban tevékenykedik:

Nézzétek meg a táblázatot. A számok alapján elsőre azt mondhatjuk, hogy a G 46.61, azaz a Mezőgazdasági gép, berendezések nagykereskedelme lehet a cég főtevékenysége, mert 28%-al az a legnagyobb hozzáadott értéket képviselő szakágazat.

Most határozzuk meg a top-down módszerrel a főtevékenységet.

Első lépésként megnézzük a legnagyobb hozzáadott értékű nemzetgazdasági ágat:

 1. „C” Feldolgozóipar: 52% (10+6+5+8+23)
 2. „G” Kereskedelem, járműjavítás: 35% (7+28)
 3. „M” Szakmai, tudományos, műszaki tevékenység: 13%

Vagyis a „C” Feldolgozóipar.

Második lépésként meghatározzuk az ágazatot.

 1. 25 Fémfeldolgozási termék gyártása: 10%
 2. 28 Gép, gépi berendezés gyártása: 42%

Vagyis a 28 Gép, gépi berendezés gyártása

Harmadik lépésként az alágazatot vizsgáljuk meg

 1. 1 Általános rendeltetésű gép gyártása: 6%
 2. 2 Egyéb általános rendeltetésű gép gyártása: 5%
 3. 5 Egyéb speciális rendeltetésű gép gyártása: 31%

Negyedik lépésként az alágazatot választjuk ki.

 1. 93 Élelmiszer-dohányipari gép gyártása: 8%
 2. 95 Papíripari gép gyártása: 23%

Tehát a szabályozás szerint a cég főtevékenysége a C 28.95, Papíripari gép gyártása lesz.

Kiállíthatok számlát, ha nem rendelkezem azzal a főtevékenységgel?

Igen. A főtevékenységnek a top-down módszer meghatározása alapján a legnagyobb hozzáadott értékű tevékenységi körnek kell lennie. És ahogy a fenti példában látszik, nem teszi ki a cég tevékenységének a 100%-át.

Kiállíthatok számlát, ha nem rendelkezem azzal a tevékenységi körrel?

A rövid válasz: Igen. Bármilyen tevékenységi körre kiállíthatsz számlát, függetlenül attól, hogy azt a céged végzi vagy sem.

A korábbi évek során csak akkor lehetett számlát kiállítani, ha rendelkeztek a cégek azzal a TEÁOR számmal. Ezt a nagyobb cégek úgy oldották meg, hogy felvették az összes létező tevékenységi kört. Ezért is fordul elő, hogy a régebben alakult cégeknél rendszeresen előforduló tevékenységi kör volt az űrkutatás is.

Aztán a szabályozói szervek rájöttek, hogy ez nem vezet sehova, még kevesebbet tudunk meg a cégekről, ha minden TEÁOR számot felvesznek.

Azóta ez a szabályozást elengedték. Tehát nyugodtan kiállíthatsz más tevékenységi kör alapján is számlát, ha szükséges. Az viszont fontos, hogy amiből sok számlát állítasz ki, az legyen felvéve tevékenységi körként. Egyébként is, a tevékenységi kör felvétele ingyenes.

TEÁOR szám felvétele

Főtevékenység módosítása

Amennyiben szeretnéd megváltoztatni a főtevékenységed, úgy azt ügyvéd segítségével a Cégbíróságnál kell bejelentened. Vagyis a főtevékenységed megváltozása meg fog jelenni a Cégközlönyben változásbejegyzésként, amelynek van közzétételi díj vonzata.

Melléktevékenység esetén

Ha szeretnél a főtevékenységed mellé további tevékenységi köröket felvenni, úgy jelezd a könyvelőd számára. A NAV felé jelezve, már gyorsan és egyszerűen meg lehet tenni további tevékenységi körök felvételét.

Összefoglalás

Ezennel befejeztük a TEÁOR számok/kódok rövid bemutatását és elemzését. Ha ennél többre vágysz és Ultimate TEÁOR Ninja akarsz lenni, akkor a KSH TEÁOR menü oldalán még nagyon sok szakmai anyagot megtalálhatsz. Ha tetszett a cikk, érdemes elolvasnod még a Bankszámlaszám felépítését.

spot_img
spot_img

2 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Jó napot. PURHAB SZORÁS tevékenységgel szeretnék foglalkozni.Ilyen szakképesítés nincsen”OKJ-s”magyarországi szakképesítések szerint.Mejik TEÁOR szám felel meg a purhab szorásnak azt szeretném megtudni? A vállalkozás bejegyzésével kapcsolatba.Az alábbi TEÁOR szám 4399 Egyéb speciális szaképítés mns vagy 4329 – Egyéb épületgépészeti szerelés alatti tevékenységnek megfelel-e?Mivel ilyen OKj-s végzetég nincsen végezhető e az alábbi kettő felsorolt TEÁOR számok alatt.Köszönöm segítségüket előre is.

  • Kedves Gábor!

   Sajnos konkrétan a purhab szórás területén nem vagyok ismeretes, de az alábbiakban tudok segíteni. A lehetséges tevékenységi körök:

   4332 – Épületasztalos-szerkezet szerelése

   Ebbe a szakágazatba tartozik:
   – a fából vagy egyéb anyagból készült nyílászáró (pl. ajtó, ablak, ajtó- és ablaktok stb., automata és forgóajtó kivételével)
   – beépített bútor, konyha, lépcső, üzleti berendezés, a laboratóriumi berendezés bútorainak felszerelése és hasonlók beszerelése
   – a belsőtéri befejező munkák, például lambériázás a mennyezeten és falon stb.

   Nem ebbe a szakágazatba tartozik:
   – az automata és forgóajtó beszerelése, lásd: 4329

   A 4239 – Egyéb épületgépészeti szeretéshez az alábbi tartozik:

   Ebbe a szakágazatba tartozik az épület és egyéb építmény különféle szerkezeteinek szerelése, beleértve a javítást és karbantartást, kivéve az elektromos, csővezeték, fűtési, légkondicionálási rendszer, valamint az ipari gép szerelését.

   Ebbe a szakágazatba tartozik:
   – a következők felszerelése épületen és egyéb építményen:
   – felvonó, mozgólépcső, mozgójárda
   – automata és forgóajtó
   – irányjelző világító sáv
   – központi porszívórendszer
   – hő-, hang-, vagy rezgésszigetelés

   Nem ebbe a szakágazatba tartozik:
   – az ipari gép, berendezés üzembe helyezése, lásd: 3320

   A 4399 – Egyéb speciális szaképítés mns:

   4399 – Egyéb speciális szaképítés mns

   Ebbe a szakágazatba tartozik:
   – a különböző építmények létrehozásánál alkalmazott szaképítési tevékenység, ami valamilyen szempontból azonos szakértelmet vagy speciális berendezést igényel:
   – alapok építése, beleértve a cölöpverést is
   – dohosság elleni és vízszigetelési munka
   – épület páramentesítése
   – aknamélyítés, -süllyesztés
   – acélszerkezetek felállítása
   – acélhajlítás
   – falazás, kőlerakás
   – állványozás, állványon munkafelület kialakítása és elbontása, kivéve az állvány és munkafelületének kölcsönzését
   – kéménykészítés és ipari kemence kivitelezése
   – különleges szakértelmet igénylő munka, úgymint műszaki alpinista technika és a kapcsolódó szerkezet alkalmazása, pl. magas szerkezeten végzett munkához
   – a föld felszíne alatti munka,
   – a szabadtéri úszómedence építése
   – az épületek külső homlokzatának tisztítása gőz- és homokfúvással vagy hasonló módszerrel
   – a daru és más speciális, építőipari szakágazathoz nem rendelhető építőipari berendezés kölcsönzése személyzettel
   – kútásás

   4331 – Vakolás

   Ebbe a szakágazatba tartozik:
   – az épületek és építmények belső és külső vakolása, stukkók készítése, beleértve a rögzítőhálók felszerelését is

   Függően attól, hogy melyik fedi le az Ön tevékenységét a legjobban, érdemes választani főtevékenységnek. A többit pedig további tevékenységi körként fel lehet venni.

   Remélem tudtam segíteni!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Farkas Dezső
Farkas Dezső
Farkas Dezső az F.W. Olin Graduate School of Business, Babson College MBA hallgatója, a Jövőt Építők Generációja Egyesület elnöke, valamint a Global Shapers Budapest Hub Alumni vezetője. Beválasztották az 50 tehetséges magyar fiatal közé. Templeton Fellow. Két TEDx előadás fűződik a nevéhez. Az ASEF Young Leaders Summit kiválasztottja Luxemburgban, valamint a Youth Leaders Forum alumnija.

Szeretnél elsőként értesülni a legújabb blogcikkeimről? Íratkozz fel a hírlevelemre, és kapd meg a a mindsetről, vállalkozásról vagy éppen a különleges, személyes sztorikról legjobb elemzéseket

Felkapott cikkek

Hasonló cikkek
Dezso Farkas

Bankszámlaszám felépítése [Minden, amit tudnod kell róla]

Aligha létezhet olyan vállalkozás és vállalkozó Magyarországon, aki ne...

Teljes Beszámoló Ismertető – Mérleg és Eredménykimutatás bemutatása

A beszámoló áttekintése és megértése nem pénzügyi végzettségű ember...

Személyes találkozó! Tényleg szükséges?

„Rendben, találkozzunk és beszéljük meg”, gyakran hangzik el a...

Hatékony ütemterv készítése lépésről lépésre

Az ütemterv elkészítése kritikus lépés a projektek megtervezése során,...