12 elmetrükk, hogyan legyél jobb vállalkozó!

A vállalkozó élete nem egyszerű. Éjjel-nappal pörög az agyad, folyamatosan azon kattogsz, hogyan lehetne jobb. Este pedig lelkesedéssel, de hulla fáradtan esel be az ágyba. Viszont ahhoz, hogy jobb eredményt érj el, hatékonyabban tudj munkát végezni, szüksége van az elmédnek a kikapcsolódásra. Ehhez szedtem össze 12 elmetrükköt, hogyan növeld saját teljesítőképességedet!

Kezdjünk is bele.

1. Legyen reggeli rutinod és ragaszkodj hozzá!

Akár vállalkozó vagy, akár nem, reggelente bizonyos dolgokat megteszel, előkészítesz, mielőtt elhagyod a lakást és munkába indul. Néhányat felsorolok a teljesség igénye nélkül:

 • Felöltözés
 • Fogmosás
 • Beágyazás
 • Reggeli készítés
 • Megfőzöd a kávét
 • Megigazítod a frizurád
 • Sminkelsz
 • Elkészíted az ebédet
 • Edzel vagy nyújtasz egyet

Bármi is legyen a reggeli szokásod, tervezz meg egy reggeli rutint és ehhez ragaszkodj.

A kutatások szerint az okostelefon felhasználók 84 %-a reggel egyből felkelés után megnéz a telefonján egy applikációt.

Sőt, egyes kutatások szerint az emberek többsége hamarabb nyúl a telefonjához és olvassa el az értesítéseit, minthogy a mellette fekvő párjával beszéljen/puszit adjon neki.

Az ágyból kikelni kifejezetten fárasztó. Ha rendelkezel reggeli rutinnal, akkor a tested és az elméd automatikusan tudja, hogy mit kell tenni.

A legtöbb ember reggeli rutinja abból áll (ha ezt egyáltalán rutinnak lehet hívni…), hogy villámgyorsan kikel az ágyból, késésben van, kapkodva készül, stresszelve rohan a munkába.

Sokaknak az első dolga az emailek elolvasása. Ennek az a következménye, hogy mindjárt felkelés után rengeteg információval sokkolod az agyad, amely így az első, beérkező információk szerint fog viselkedni. Tényleg azt szeretnéd, hogy az emailjeid alapján döntse el az agyad, hogy milyen lesz a reggeled?

Arról nem is beszélve, hogy az így kialakult stresszes állapot káros az egészségre, szerinted milyen hangulatban állsz neki így dolgozni? Hogy fogsz mosolyogni az ügyfelekre? A munkatársaidra?

Alakíts ki egy reggeli apró, de sikeres érzést a rutinod során. Ez lehet az, hogy lenyomsz 10 fekvőtámaszt, vagy beveted az ágyad.

Igen, érdemes minden reggel beágyaznod. Hogy miért fontos ez? Mert akkor egy apró, reggeli sikerrel kezded a napod. Egy alapos, mégis egyszerűen elvégezhető munkával. Ahogy William McRaven admirális beszédében kifejti: „Ha meg akarod változtatni a világot, kezd azzal, hogy beveted az ágyat!”

Lehet, hogy az tesz boldoggá, hogy olvasod a híreket (vagy ezt a blogcikket 😊 ) miközben reggel megiszod a kedvenc kávédat.

A lényeg, hogy a reggeli rutinod olyan legyen, ami boldogságot okoz és örömmel indulsz neki a napnak.

2. Fókuszálj és törekedj a hatékonyságra.

Paradoxon: Egy vállalkozó minél több időt szán a hatékonyságának fejlesztésére, annál többet tud a mindennapi üzleti életben elérni. A skálázható vállalkozásokban a hatékonyság fejlesztése kiemelkedően fontos szerepet játszik.

Az agy – még ha be is akarod ezt bizonyítani másnak, vagy magadnak – nem képes egyszerre több dologgal foglalkozni. A multitasking fogalma ismerős lehet. Hiába erőlteted, ez csak a hatékonyság rovására fog menni.

Bármivel is foglalkozol, az üzenetek és telefoncsipogások áradata megtöri a munkádat. A minőség és a teljesítmény ezzel arányosan csökken.

A közösségi média használatának csökkentése és az olyan technikák használata, amely segíti a koncentrációt, legyen a barátod a mindennapi élet során.

Egy átlagos felhasználó 1,7 órát tölt el a közösségi médián. Majdnem két órát vagyunk elfoglalva azzal, hogy fotókat nézegetünk, kattintgatunk a képekre, mások (sokszor idegenek) posztjait olvasva.

Hacsak nem a márkád építése a célod a közösségi médián, akkor javaslom, hogy ezt hagyd el. Egy vállalkozó mindig talál jobb dolgot, mint a közösségi médián való szörfözés.

Ha nehéz ezt megvalósítanod, akkor itt az ideje, hogy letölts erre is egy applikációt. Vannak nagyon hasznos appok, amelyek kifejezetten erre szakosodtak, limitálva az időd és a közösségi platformok elérhetőségét.

De lehet, hogy nem is ez a legnagyobb probléma. Lehet, hogy sok időt töltesz az emailekkel, a hírek olvasásával vagy játékokkal? Bármiről is van szó, érdemes kiderítened, lemérned és mérlegelned, hogy tényleg megéri-e? Segíti-e a munkád? A mindennapi életben előrelépést hoz számodra?

A hatékonyságra egy kifejezetten alkalmas technika a Pomodoro technika.

3. Írd le!

Igen, igen. Ez furának hangzik a 21. században. Miért kéne leírnod, ha gépelni gyorsabban tudsz? Dr. Marc Seifer grafológus 7 pontban szedte össze, hogy miért fontos ez.

Azt javaslom, ha legközelebb egy nagy meetingen ülsz, akkor vegyél elő egy noteszt és kézzel jegyzetelj. Egyrészt sokkal jobban fogsz emlékezni rá, másrészt a laptopra való jegyzetelés közben (emailek és közösségi média miatt) túl sok a zavaró tényező és nem fogsz tudni rendesen figyelni.

4. Limitáld a napi döntéseid számát

Ha az előző furcsán hangzott, akkor ettől még nagyobbra nyithattad szemeid. Miért kéne a napi döntéseimet korlátozni?

Az a helyzet, hogy minél több döntést hozol meg egy nap, annál nehezebbé válik dönteni a végén már apró dolgokban is. Előfordult már Veled olyan, hogy egy egész napi kemény munka után, este ott állsz a boltban lefagyva, mert azt sem tudod, hogy mit egyél vacsorára, vagy mit válassz a boltban?

Velem gyakran előfordult már. 😊

A reggeli fárasztó döntések egyike, hogy mit viseljünk a aznap. A kutatások szerint egy ember átlagosan 28-46 percet tölt el reggel a megfelelő öltözködési és ápolási dolgok elvégzésével.

Ehhez 2 tipp: vagy egyszerűsítsd a ruhatárad, vagy előző este készítsd elő azt a ruhát, ami fel szeretnél venni.

Az olyan híres cégek vezetői, mint Mark Zuckerberg (Facebook) vagy Steve Jobs (Apple) a munkában mindig egyszerű, sima pólót vagy pulóvert vett fel. Ha csak egy választási lehetőséged van, akkor nem kell döntést hoznod.

Szintén tudod limitálni a döntéseid számát, ha priorizálod őket. Ha tudod, hogy aznap fontos üzleti döntéseket kell hoznod, a többi döntést egyszerűsítsd le, amennyire csak tudod.

5. Ismerd fel a stresszfaktoraid! Hagyd el vagy vezesd le őket!

Vállalkozónak lenni alapvetően stresszes. Ennek ellenére sok vállalkozó mégsem tudja, hogyan reagáljon a stresszre.

Te mit csinálsz, amikor stresszelsz? Egyes emberek ilyenkor lefogynak. Mások stresszevők, és híznak tőle. Van, akinek azonnal ki kell mennie egy cigire. Van, aki azt mondja: „Erre innom kell, én ezt nem bírom tovább.”

Bármi legyen is, figyelj oda! És ha már reagálsz, akkor annak megfelelően tedd, ami elősegíti a vállalkozásod és egészséged. Nem szeretnék ódákat zengeni arról, hogy az egészséges testnek és léleknek köszönhetően mennyivel jobb döntéseket hozol, mennyivel jobb ötleteid lesznek. Ez ha érzed, ha nem, pénzben (is) megtérül neked a vállalkozásod során.

Viszont bárhogyan reagálsz is a stresszre, egyet biztosan tudok: mindenképpen van reakciód rá.

És ha már van reakciód rá, akkor inkább ilyen legyen:

 • Edzés
 • Meditáció
 • Légzési gyakorlatok
 • Leírni, naplót vezetni
 • Sétát tenni

Ha megváltoztatod a módját annak, hogyan reagálsz a stresszre, észre fogod venni azt, hogy ez milyen jó hatással van a vállalkozásodra is!

6. Pihenés, alvás

A vállalkozók rendszerint keveset alszanak. Egy harvardi kutatás szerint a minimálisan szükséges alvás, ami alatt nem csökken a hatékonyságod, teljesítményed: 7 óra 11 perc.

A megfelelő teljesítmény nyújtásához az alvásnak prioritásnak kell lenni. Ha nem élvez prioritást, hiába dolgozod ki a beled, a kialvatlanság miatti rossz döntéseknek köszönhetően sokkal rosszabb helyzetbe hozod a vállalkozásod.

A legtöbb vállalkozó sokat törődik az időmenedzsmenttel. Ha foglalkozol önfejlesztéssel, akkor már biztos voltál ilyen jellegű képzésen.

Szeretném, ha innentől máshogy gondolkodnál! Ahelyett, hogy az időmenedzsmenteddel törődsz, foglalkozz az energiamenedzsmenteddel!

Ha nincs energiád, nem fogsz minőségi munkád végezni. Ha nem végzel minőségi munkát…

7. Legyél látható!

Vállalkozóként folyamatosan kutatnod kell pénzszerzési lehetőségek, új ötletek és módszerek után, keresned kell a lehetőségét annak, hogy milyen partnerekkel tudsz együtt dolgozni a jövőben. Ha nem vagy látható, nem mutatod magad, akkor hogyan fogsz találkozni ilyen dolgokkal?

Habár az online világ egyre nagyobb teret nyer, semmi sem helyettesítheti a személyes kapcsolatokat.

Üzletkötés személyes találkozóNyiss a világra! Menj el Meetupokra! Vegyél részt konferenciákon! Ismerkedj és törekedj arra, hogy minél többen megtudják, te mivel foglalkozol!

8. Sajátítsd el a fejlődő szemléletmódot

30 éven keresztül több ezer gyerek viselkedését tanulmányozta Dr. Carol Dweck, keresve, hogy vajon miért vallanak kudarcot. A kutatások során észrevette, hogy kétféle gondolkodásmódot lehet azonosítani a fiataloknál. Az egyik a fix vagy rögzült szemléletmód, a másik a fejlődő szemléletmód.

Aki fix szemléletmóddal rendelkezik, az fél a kihívásoktól, irigy mások sikereire, a kritikákat sértésnek veszi és megállítják az akadályok.

A fejlődő szemléletmóddal rendelkező ember tanul a kudarcból, imádja a kihívásokat és inspirálják mások sikerei.

Carol, a Standordi Egyetem professzora szerint bármikor képesek vagyunk szemléletet váltani, ez csak rajtunk múlik. Részletesebben a TEDx előadásában ismerheted meg a témát. De érdemes elolvasnod a pozitív gondolkodás hatalmát is a témában.

9. Szakadj ki az online világból

Vállalkozóként folyamatosan online vagy. A telefonnal már egyszerű emailt küldeni, frissíteni a közösségi médián a posztjainkat, nyomon követni a híreket vagy a vállalkozásunk adatait.

A kutatások szerint az emberek 64%-a úgy alszik, hogy a telefonja karnyújtásnyira van az ágytól. Csakhogy a telefon frekvenciájának hatása miatt nehezebben alszunk el és kisebb a mélyalvás időtartama is.

Ráadásul a telefon miatt csökken a személyes közvetlenség is, az első dolgunk egy nyugodt másodperc esetén, hogy nyúlunk a telefonért és megnézzük, milyen üzeneteket kaptunk.

Több cég is bevezette, hogy a meeting előtt a telefont be kell tenni egy kosárba. Célja, hogy ne a közösségi médiával vagy az emailekkel legyenek elfoglalva, hanem egymással beszélgessenek.

Ha elmész ebédelni vagy találkozol valakivel, hagyd otthon a telefont. Vagy tedd fel egy töltőre a másik szobában, hogy megszabadulj a folytonos kísértésről. Mikor én először elkezdtem használni ezeket a technikákat, a zsebemben többször éreztem a telefonom rezgését, pedig ott se volt nálam. 😊

Bármilyen technikát alkalmazol, szükség van arra, hogy üzlet nélkül/technológiamentesen tölts időt, még ha most kezded/kezdted a vállalkozást is.

10. Olvass

Ez egy kritikus lépés. Több cikk is részletezi, hogy Bill Gates, a Microsoft atyja hetente egy könyvet olvas el, Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója minden két hétben elolvas egy könyvet. Elon Musktól, a Tesla elnökétől megkérdezték, hogy honnan tanult rakétát építeni, annyit felelt: „könyvekből tanultam”. Warren Buffet, a világ egyik leggazdagabb embere azt válaszolta a siker titkára, hogy „olvass el napi 500 oldalt és így fog nőni a tudásod. Erre mindannyiunknak lehetősége van, de garantálom, hogy nagyon kevesen fognak így cselekedni.”

Amellett, hogy az olvasástól nagyon sokat fejlődsz, kitűnő stresszlevezető is.

Az olvasás csökkenti a stressztOlvass! Vállalkozói újságot, szakmai blogoldalt, könyveket! Bármit, ami fejleszt, csak olvass!

11. Merj segítséget kérni

Akár hiszed, akár nem: mindenkinek szüksége van segítségre. Néhány emberben él még az a kép, hogy egyedül mindent megold. Ha nem teszi, akkor nem is igazi vállalkozó. Egy vállalkozónak mindent tudnia kell, nem?

Hát NEM!

Minden élethelyzetben tudunk újat tanulni. Kérdezni és segítséget kérni nem szégyen. Senki sem tud mindent… még a vállalkozók sem.

Erre ajánlom a 2013-as Nyilvános Beszéd Világbajnokság nyertesének videóját, nagyon tanulságos.

12. Hagyd abba a dumálást és cselekedj.

Ez az egyik leggyakoribb hiba. Sok vállalkozó jár találkozóról találkozóra, eseményről eseményre, folyton mesél az ötleteiről, amit végül soha nem valósít meg. Te is ismersz ilyen embert, ugye?

Néha egyszerűen abba kell hagyni a dumálást, és neki kell állni cselekedni. Ha csak dumálsz, semmi nem lesz elvégezve. Márpedig munka nélkül nem lehet sikert elérni.

Just do it!

Még egy apró érdekesség ennél a témánál: ha nem beszélsz annyit, akkor az agyad tud gondolkodni. És sosem tudhatod, hogy a következő nagy ötlet mikor pattan ki a fejedből.

Egy kutatás szerint a vállalkozók 41% mondta, hogy a nagy ötlete akkor jutott eszébe, miközben a wc-n ült. 😊

Ötlet születéseÖsszefoglaló

Ez a 12 elmetrükk segít abban, hogyan legyél fejben mindig ott, ahol kell. Segít abban, hogy jobb vállalkozóvá válj.

A vállalkozók és a startupok vezetőinek többsége szenvedélyesen dolgozik, és túlhajszolja magát. Nekem folyamatosan a Jövőt Építők Generációja Egyesületen pörög az agyam, és nehéz kikapcsolni. De hidd el, megéri. Remélem meg tudtam osztani pár elmetrükköt arra vonatkozólag, hogyan tudj hatékonyabban munkát végezni. Ha szeretnél még többet ismerni, akkor Neil Patel cikkében bővebb leírást találsz.

Ezek segítenek az utadon, hogy sokkal egészségesebben végezd a munkád és sikeres vállalkozó legyél!

Wolf mindset feliratkozó link

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Farkas Dezső
Farkas Dezső
Farkas Dezső az F.W. Olin Graduate School of Business, Babson College MBA hallgatója, a Jövőt Építők Generációja Egyesület elnöke, valamint a Global Shapers Budapest Hub Alumni vezetője. Beválasztották az 50 tehetséges magyar fiatal közé. Templeton Fellow. Két TEDx előadás fűződik a nevéhez. Az ASEF Young Leaders Summit kiválasztottja Luxemburgban, valamint a Youth Leaders Forum alumnija.

Felkapott cikkek

Hasonló cikkek
Dezso Farkas

Top 10 társasjáték – A világ legtöbbet megvásárolt társasjátékai

Ahogy a jóléti társadalom egyre elterjedtebb lett a világban,...

Mi az a TEÁOR, és mit kell tudni róla?

Mi a TEÁOR szám jelentése, mik a jellemzői? Mit...

Bankszámlaszám felépítése [Minden, amit tudnod kell róla]

Aligha létezhet olyan vállalkozás és vállalkozó Magyarországon, aki ne...

Személyes találkozó! Tényleg szükséges?

„Rendben, találkozzunk és beszéljük meg”, gyakran hangzik el a...