Önbizalom [Betekintés]

Emlékszem középiskolás koromban mekkora belső küzdés volt az, hogy lemerjek szólítani egy vonzó lányt. Már maga az a tény, hogy oda kell menni, nehézséget okozott. Állandóan az pörgött bennem, hogy “nincs elég önbizalmad hozzá?” – Aztán ez persze sok másik kérdéshez is vezetett, onnantól, hogy “elég jóképű vagy hozzá?” egészen odáig, hogy “elég jó vagy neki?” – De most nem fogjuk átvilágítani lelkifurkászként a gyerekkoromat.  Az első kérdésre koncentrálunk. Mert ha az első kérdést rendbe rakjuk, akkor nem biztos, hogy szükség van a többi kérdésre. Vagy lehet, hogy először a többi kérdést kéne rendbe rakni, hogy legyen önbizalmunk? Még mielőtt elvesztem a témáját ennek a cikknek, térjünk vissza az önbizalomra. Elemezzük egy kicsit. Mit is jelent az, hogy nincs elég önbizalmam? Miért nincs? Egyáltalán mit jelent az, hogy önbizalom?

Mit jelent az önbizalom?

Az önbizalom egy gyakran használt kifejezés, amely számos összefüggésben megjelenik a mindennapjainkban a mentális egészség témakörétől kezdve, a céltudatos vezetőn át az üzleti sikerekig. Gyakran használjuk a legkomolyabb, legmélyebb érzelmi beszélgetésektől kezdve a haveri poénkodásig.

Az önbizalom ezért nemcsak egy szleng, egy menő kifejezés; hanem egy olyan fogalom, amivel komolyan és mélyen kell foglalkozni az egyéni fejlődésünk érdekében. Kapcsolódik ugyanis a mentális egészségünkhöz, a jóléthez és a világban való pozitív létezésünkhöz is.

Az önbizalom magában foglalja az érzéseket és a tetteket egyaránt!

Az önbizalom egy gondolat?

Az önbizalom nem annyira egyetlen gondolat, mint inkább egy folyamat, amely magában foglalja azt, hogy hogyan gondolkodsz önmagadról és másokról, valamint azt, hogy hogyan reagálsz az élet adta kihívásokra, hogyan viselkedsz a bizonytalanságok közepette. Az önbizalom vonatkozik a belső, privát világodra és a téged körülvevő külső világra is.

Egy másik magyarázat szerint az önbizalom a készségeiddel és képességeiddel kapcsolatos hozzáállásod. Azt jelenti, hogy elfogadod magad, bízol magadban, és te irányítod az életedet. Jól ismered az erősségeidet és gyengeségeidet, és pozitívan gondolkodsz. Reális elvárásokat és célokat tűzöl ki, magabiztosan kommunikálsz, és képes vagy kezelni a kritikát.

Hmm, ez a meghatározás elég tágnak tűnik. Nézzük meg, mit mondanak a szakértők.

Konkrétan mi az önbizalom?

 • Susanna McMahon – A hordozható terapeuta (1992) című könyvében úgy magyarázza, hogy az önbizalom “a világban való létezés olyan módja, amely lehetővé teszi, hogy megismerjük önmagunkat és gondoskodjunk önmagunkról”.
 • Mary Welford (2013) szerint az önbizalom arról szól, hogy tudatában vagyunk annak, hogy kihívások előtt állunk és éppen küszködünk, és van erőnk arra, hogy elkötelezzük magunkat amellett, hogy megoldjuk, hogy teszünk valamit ellene.
 • Anneli Rufus (2014) azt állítja, hogy az önbizalom magában foglalja az önbecsülést és azt, hogy van hozzá merszünk és bátorságunk, hogy kiálljunk az igazunkért és az általunk képviselt értékekért. Őszintén elmondani, hogy kik vagyunk, mit szeretünk és miben hiszünk.

Az önbizalom tehát egyrészt a bátorság, hogy megismerd önmagad, higgy magadban, és cselekedj a meggyőződésed szerint. Másrészt az önmagunkkal és a világgal kapcsolatos pozitív érzés, amely az önbecsülés érzéséből fakadó bátor cselekedetekhez vezet.

Az önbizalomról tudományosan

Judge, Locke és Durham az 1997-es cikkükben az önbizalmat alapvető önértékelésként definiálják, és kifejtik, hogy két részből tevődik össze: önhatékonyság (self-efficacy) és az irányítás helye (locus of control).

Önhatékonyság/Self-efficacy

Az önhatékonyság szintje arra utal, hogy mennyire hiszel abban, hogy bizonyos helyzetekben képes vagy sikerrel járni.

Az önhatékonysági szintedet három dolog befolyásolja:

 • a közvetlen tapasztalatod,
 • a megfigyelt tapasztalatod és a
 • társadalmi meggyőzés.
A közvetlen tapasztalat

Amit akkor érzel, ha valami újat próbálsz ki sikerrel, és ezért nő az önbizalmad. És ezáltal nagyobb valószínűséggel próbálsz ki más új dolgokat is a jövőben. Az önhatékonyságod  úgy tudod növelni, ha új feladatokat vállalsz, új kihívásokat próbálsz ki.

A megfigyelt tapasztalat

Amikor úgy tanulsz, hogy megfigyeled egy példaképedet (pl. szülő, sztár stb.) ahogy az adott folyamatot sikerrel vagy sikertelenül oldja meg. Ez a fajta tanulás születésed után elkezdődik, és hatással van az életedre, és az önbizalmadra. Ez befolyásolja, hogyan közelíted meg a kihívásokat a saját életedben.

 • Ha valakinek a szülei vállalkozók, akkor nagyobb valószínűséggel lesz a gyerek is kockázatvállalóbb, többször próbálkozik, magasabb a kudarctűrése, és ezáltal nagyobb is az önbizalma
 • Ha valakit a szülei egész életében korlátozták, semmit sem engedtek neki, ez negatív hatással volt az önbizalmára.
 • A kisgyerekeknél nagyon jól megfigyelhető, hogyha látja a gyerek, hogy a játszótársa megugorja a vele szemben álló akadályt, akkor utána már ő is utánozza.

Érdekesség: Azok, akik magasabb önhatékonysági szinttel rendelkeznek, ha látnak egy sikeres példát az életükben a szemük előtt, akkor nagyobb valószínűséggel fogják lemásolni, mint azok, akik alacsony önhatékonységi szinttel rendelkeznek.

A társadalmi meggyőzés

Amikor valaki megdícsér, hogy jó vagy valamiban, vagy valalmit jól csináltál, akkor ezzel nő az önbizalmad. És mivel ehhez pozitív érzelmeket kapcsolsz, nagyobb valószínűséggel fogsz ezen a területen kiteljesedni, és folytatni a tevékenységedet. A magas önhatékonysággal rendelkező emberek jobban el tudják fogadni a dícséretet, és lényegesen könnyebben fogadják a kritikát is.

Az önhatékonyságod úgy tudod többek között növelni, ha kérsz visszajelzést másoktól és nyitott vagy az építő jellegű kritikára. És ha meghallgatod, akkor utána megteszed a megfelelő lépéseket, hogy fejlődj.

Az irányítás helye

Julian Rotter használta ezt a kifejezést 1954-ben először. Az irányítás helye kifejezés arra utal, hogy hiszel abban, hogy képes vagy befolyásolni az életedben előforduló helyzeteket (legyen az pozitív vagy negatív, a lényeg, hogy elhiszed, hogy hatással vagy rá.) Ennek két fajtája van, a belső és a külső irányítás helye.

A belső irányítás helye

Azoknak a személyeknek, akiknek az irányítás helye belső, úgy vélik, hogy a sikerük belülről fakad, a saját kemény munkájuk, tulajdonságaik és döntéseik határozzák meg az eredményeiket.

A külső irányítás helye

Azoknak a személyeknek, akiknek az irányítás helye külső, abban hisznek, hogy a sikerük kívülről irányított, vagyis a jó vagy rossz szerencse, a körülmények és a sors határozzák meg az eredményeiket.

Melyik jobb?

Azok a személyek, akik esetén az irányítás helye belülről ered, nagyobb valószínűséggel rendelkeznek nagyobb önbizalommal, mivel úgy vélik, hogy ők maguk képesek befolyásolni a környezetüket.

Önbizalom szemléltetése

Evezzünk egy kicsit konkrétabb vizekre. Ezek a példák szemléltetik az önbizalmat.

 • Önmagad megbecsülése azért, aki vagy, függetlenül a pozíciódtól, és attól, hogy milyen hibákat követsz el, milyen munkát végzel vagy nem végzel,
 • Jól érzed magad a bőrödben; bármilyen testi vagy szellemi tökéletlenséged ellenére is méltónak érzed magad,
 • Elég bátor vagy ahhoz, hogy kiállj magadért és az igazadért,
 • Tudni, hogy méltó vagy mások tiszteletére és barátságára,
 • Egész lényed megismerése és elfogadása, mind az erősségeiddel, mind a gyengeségeiddel együtt.

Sokszor az önbizalom pontosabb meghatározásában segítségünkre van, ha egy picit körbejárjuk azt, hogy mivel nem szabad összekeverni az önbizalmat.

Mi nem az önbizalom?

 • Azt hiszed, hogy tökéletes vagy, vagy azt gondolod, hogy tökéletesnek kellene lenned.
 • Irreális elvárásokat határozol meg másoknak (egoból) és ezekhez a normákhoz tartod magad (alaptalanul viselkedsz királyként, nagyképű vagy jogtalanul)
 • A nagy önbizalom nem egyenlő a problémáktól, fájdalomtól és nehézségektől mentes élettel (de az önbizalom segít megbirkózni az élet problémáival, fájdalmaival és nehézségeivel).
 • Önzőként viselkedsz (épp ellenkezőleg, ha van önbizalmad és magabiztos vagy abban, hogy ki vagy és mire vagy képes, akkor nagyobb valószínűséggel fordulsz mások felé és kapcsolódsz hozzájuk)
 • Úgy teszel, azt állítod, hogy mindent tudsz (ezzel alapból elutasítod mások segítségnyújtását, és sok lehetőségtől elesel az életben)
 • Nem mutatod ki az érzéseidet, mert kemény legény vagy; katonadolog, ahogy a szüleink mondták. (Sokszor pont ellenkezőleg, az érzelmek és a sebezhetőség megmutatása mutatja igazán, hogy milyen magabiztos vagy)

Az önbizalom nem azt jelenti, hogy „kedvelni fognak engem.” Az önbizalom azt jelenti, hogy akkor is minden rendben van velem, ha nem kedvelnek

Gyakori, hogy az emberek összetévesztik az önbizalmat más fogalmakkal, mint például az önbecsülés, a nagyképűség vagy az arrogancia. Járjuk körbe ezt a témát is egy kicsit.

Mi a különbség az önbizalom és az önbecsülés között?

Az önbizalom és az önbecsülés nagyon hasonló, de természetes nem teljesen azonos fogalmak. Az önbizalom elsősorban az önmagunkkal és a világgal kapcsolatos pozitív érzések, amelyek hatással vannak a cselekedeteinkre.

Az önbecsülést pedig azt mutatja, hogy mennyire értékeled önmagad. Az önbecsülés az önmagaddal való kapcsolatodat, az önmagaddal kapcsolatos érzéseidet fejezi ki.

A kettő azért is van szoros kapcsolatban, mert ha magas önbecsüléssel rendelkezel, akkor az erős hatással van az önbizalmadra is, mert aktív, pozitív irányú cselekvésekre ösztönöz téged.

Mi a különbség az önbizalom és az arrogancia között?

Sok esetben kis különbség választja el az önbizalmat az arroganciától. Ahogy a fentiekben láttuk, az önbizalom arról szól, hogy hiszünk a képességeinkben és a tudásunkban, és ehhez cselekedet is társul. Ezzel szemben az arroganica esetén az ember a képességei és tudása miatt lenézi a másik embert.

Mi a különbség az önbizalom és a nagyképűség között?

Ha van önbizalmad, akkor tisztában vagy a képességeiddel, és meg is teszed hozzá a szükséges lépéseket. Sokkal inkább tettekben, mint szavakban mutatod meg, hogy mire vagy képes. Ezzel szemben a nagyképű ember sokkal többet gondol magáról, mint azt a képessége és tudása indokolná. És elsősorban szavakban akarja megmutatni, nem tettekben.

Önbizalom és az Életminőség

Az önbizalom kihat az életminőségedre. Befolyásolja a mindennapjaidat, a döntéshozatalt, a boldogságodat, az eredményeidet, a kapcsolataidat. Ezért érdemes foglalkoznod az önbizalmad növelésével.

 • Mert az önbizalom növelése olyan, mint egy varázspálca a kezedben. Először talán csak egy kis trükközésre használod, hogy elbűvöld a barátaidat, de hamarosan rájössz, hogy a varázslat valójában benned van. Végül az önbizalmad magáért beszél, és magától meggyőzi az embereket, hogy a nyúl a cilinderben volt, és nem holmi trükkökkel csempészted oda.
 • Mert az önbizalom növelése olyan, mint a felfújható mentőmellény. A legjobb része az, hogy nem csak a vízben tart felszínen, hanem a szárazföldön is. Így a következő családi ebédnél képes leszel nemet mondani a nagynéni harmadik szelet túróstortájára is!

Viszont az önbizalom hiánya negatívan befolyásolja az életminőséged. A kevés önbizalom negatív érzéseket kelt benned. A kevés önbizalomnak, vagyis az önbizalom hiányának a következményei:

 • Értéktelenség
 • Kisebbrendűség másokkal szemben
 • Apátia
 • Az öröm elvesztése
 • Szorongás, depresszió és egyéb mentális egészségügyi kihívások

Viszont a jó hír az, hogy az önbizalom nem egy veled született képesség, amin már nem lehet változtatni. Az önbizalom növelése igenis lehetséges tudatos hozzáállással, az önbizalom hiánya mögött lévő problémák feltárásával és pozitív gondolkodással.

Összefoglalás

Le lehet vonni tanulságként az önbizalom tudományos területi elemzéséből, hogyha szeretnéd növelni az önbizalmad, akkor érdemes elsősorban a belső irányítás helyét használnod, azaz hidd el, hogy hatással vagy az életedre, és tudod befolyásolni annak irányát, történéseit. Másrészt vállalj új feladatokat, kihívásokat  az életben (közvetlen tapasztalat), hogy tanulj minél többet; keress egy sikeres példaképet, akire fel tudsz nézni és le tudod másolni a tetteit (megfigyelt tapasztalat) és kérj minél több konstruktív visszajelzést a kollégáktól, barátoktól, ismerősöktől, szülőktől a fejlődés érdekében (társadalmi meggyőzés)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Farkas Dezső
Farkas Dezső
Farkas Dezső az F.W. Olin Graduate School of Business, Babson College MBA hallgatója, a Jövőt Építők Generációja Egyesület elnöke, valamint a Global Shapers Budapest Hub Alumni vezetője. Beválasztották az 50 tehetséges magyar fiatal közé. Templeton Fellow. Két TEDx előadás fűződik a nevéhez. Az ASEF Young Leaders Summit kiválasztottja Luxemburgban, valamint a Youth Leaders Forum alumnija.

Felkapott cikkek

Hasonló cikkek
Dezso Farkas

5 tipp a pénzblokkjaid megszüntetéséhez

A pénzblokkok a pénzel kapcsolatos gondolataid és érzéseid, azok...

Hogyan befolyásolják az életünket a pénzblokkok? Avagy miért taszítod a pénzt?

Emlékszem, amikor elkezdtük a Jövőt Építők Generációját (2011), nem...

Pénzblokkok: a gazdagodás felé vezető út gátjai

Nehezen vonzod be a gazdagságot az életedbe? Pedig úgy...

Dilts-piramis – Egy modell az önfejlesztéshez

Az önfejlesztést nehéz megfogni, már annyi könyv és leírás,...