Farkas Dezső – Babson College MBA [Az első amerikai út története]

Miami, jövök! Januárban beiratkoztam a második félévre! – ezzel fejeztem be az első félévem történetét. Lassan eltelik egy egész év, mióta eldöntöttem, hogy felvételizek a Babson College MBA programjára. Az első félévet teljesen online végeztem. Azért alakult így, mert amikor el kellett döntenem, hogy online vagy személyesen veszek részt a képzésen, akkor jelent meg Trump rendelete, miszerint semmilyen külföldi állampolgár nem utazhat be az országba. Ez nagy felháborodást keltett az egyetemek körében, mert ezzel kizárta a sok-sok millió dollárt fizető külföldről érkező diákokat.

Pár héttel később ezért ezt meg is változtatta, beengedve a diákvízummal rendelkezőket. De sajnos addigra nekem már meg kellett hozni a döntésemet. A másik érvem a teljes online képzés mellett az utazások ára volt. Egy utazás körülbelül 1 millió forintba kerül. Az első félévben négyszer kellett volna kiutaznom.

A második félévben úgy döntöttem a covid ellenére, hogy megpróbálkozom a kiutazással. Alábbiakban az első “F2F session” Miami túrám történetét olvashatjátok.

Mit jelent a F2F session?

A F2F session, azaz Face-to-Face session legjobb fordítása talán a „Szemtől szembe esemény”. Ez a Babson College üzleti képzés (Blended Learning MBA) különlegessége. Ahogy azt korábbi cikkemben említettem, ez 49% online, 51% offline. Minden félévben van három vagy négy F2F alkalom amire ki kell utazni és ez egy intenzív, 4-5 teljes napos személyes képzésből áll. Vagyis minden héten vannak óráim, amelyen részt kell vennem, de azokat megtehetem virtuálisan is. Viszont a F2F session alkalmával ki „kell” utaznom.

Azért írtam idézőjelbe, hogy „kell”, mert a Covid-19 miatt lehetővé tették, hogy saját magad döntsd el, hogy szeretnél-e kiutazni vagy sem. Én nagyon szerettem volna, hiszen a Babsonon tanulok, ez nem csak abból áll, hogy rengeteg tudást szívok magamba,hanem az ottani légkör megtapasztalása is. Ez a sava-borsa a képzésnek. Itt találkozol a többi osztálytársaddal, és tudsz kialakítani olyan életre szóló barátságokat és kapcsolatokat, amire az egész képzés épül. A személyes találkozásokat semmivel nem lehet pótolni. 

Az igazság az, hogy számomra a covid most nagyon jól jött, mert a min. 12-16 alkalom kiutazás, a 32-35 millió forintos tandíjat (árfolyamingadozás, plusz tankönyv és egyéb költségek) további 12-16 millió forinttal dobná meg. Tehát az, hogy kihagytam az első félévben 4 alkalmat, az tulajdonképpen óriási segítség volt. Viszont most úgy éreztem, hogy ki kell mennem. Mert nem azért jelentkeztem a képzésre, hogy online diplomát szerezzek.

Az utazás előtti nap

Sokkal fárasztóbbra sikerült, mint terveztem. Este 11-től éjjel fél 2-ig egy Babson eseményen vettem részt. Sikerült másfél órát aludni, aztán felkelés, kis készülődés, és indultam is a repülőtérre. A repülő reggel 6 órakor indult. A másfél óra alvás után a közel mínusz 10 fok éjjel, nem esett a legjobban. De a lelkesedés és az izgatottság plusz energiát adott, vitt előre.

A repülőút

Utazás Miami
Repülőút során éjjel fényképeztem

Hosszú. Nagyon hosszú. Az oda út egy megállóval Frankfurti átszállással tartott. Németországban csak 2 órát kellett várni, aminek örültem. A Budapest-Frankfurt utat végig aludtam. Ami meglepett, hogy a repülő teljesen tele volt. (A tervem az lett volna, hogy elfoglalok egy hosszú sort és alszom. De ez a teltház miatt meghiúsult.) A maszkot egészségügyi okok miatt végig magunkon kellett tartani.

A Frankfurt-Miami járat tervezett hossza 11 óra, de nekünk ezt 12 óra alatt sikerült megtenni. Hogy mi volt az oka a késésnek, a mai napig nem tudni. Mivel nagyon meg lettek ritkitva a járatok, az biztos, hogy nem volt dugó a légifolyosókon. A fél napnyi utazás alatt szintén kötelező volt a maszk. Elég kényelmetlenné tette a hosszú utat, a komfortérzet némileg romlott, de mindent az egészségért.

Skyler

Mellettem ülő srác, Skyler a Miami Egyetem tanulója, és nagy álmokat dédelget. Elmesélte, hogy éppen most kapott állást a LinkedInnél, és ezt szeretné fő munkatapasztalatnak használni, mielőtt elkezdi a saját vállalkozását. Már meg is van az ötlete a társával: szeretnének egy olyan applikációt készíteni, amellyel a gazdag diákok leadhatják másnak a mosnivalót, mert jelenleg néha fél-egy órát is kell várnod, mire sorra kerülsz. És ha nagyon sietsz és ott hagyod, akkor könnyen előfordulhat, hogy ellopják a ruháidat. Főleg ha nagyon gazdag vagy. Kellemeset beszélgettünk, leszámítva azt, hogy a lelkesedése és a rengeteg kérdése miatt nem igazán tudtam kipihenni magam. De végül is szerencsésen megérkeztem Florida állam Miami városába.

Miami

Babson College Miami

Miami egy metropolisz, a 7. legnagyobb város Amerikában. Itt található a harmadik legmagasabb felhőkarcoló, de 55 további épület is meghaladja a 150 méter magasságot. A harmadik leggazdagabb városa az Egyesült Államoknak. Egyébként nagyon különbözik a többi amerikai nagyvárostól. Szokták nevezni „Latin-Amerika fővárosának” is. Miami belvárosában van koncentrációját tekintve az egyik legtöbb nemzetközi bank, és nagyon sok nemzetközi cégnek szolgál székhelyül. Óriási a latin befolyás. A városnak van az egyik legnagyobb befogadóképességű kikötője a világon. Mint megtudtam a helyi barátaimtól, jelenleg négy család uralja, akik kubai és zsidó családok. Az erős latin befolyásnak köszönhetően a korrupció szintje is sokkal magasabb, mint más amerikai városokban.

Covid-19

Floridában a szabályozás nagyon laza. Egyáltalán nem érdekli az államot a vírushelyzet. Minden nyitva van, az éttermektől a bárokig, az éjszakai helyektől a kávézókig. Sok az ún. vírustagadó, illetve akit egyáltalán nem érdekelnek a következmények.

Az első este a Riverside Miamiben találkoztam egy itt élő osztálytársammal, Brandennal és feleségével. Nagyon szimpatikus pár. Van egy golden retrieverjük. A kutya kész csajmágnes. Asztalfoglalásunk volt az óceánba ömlő folyó parton és folyamatosan idegen csajok álltak meg, hogy simogassák és babusgassák ezt a kedves állatot. Mindketten a megérkezés során maszkot viseltek, kérték, hogy a helyen szigorúan kint üljünk le, és tartózkodjunk mindenféle tömegtől. Jeleztem, hogy számomra ez a hozzáállás üdvözlendő.

Nem kívánok elmenni semmilyen partiba, se olyan helyre, ahol az emberek nem viselnek maszkot. A helynek, ahol voltunk, volt egy belső része is, ahol legalább 150 ember önfeledten bulizott. (Mint a régi szép időkben itthon…) A pincérnő, aki szintén maszkot viselt, látta érdeklődő nézésemet és kettős érzésem, ami az arcomra lehetett írva a látottak kapcsán. Egyrészt szívesen lettem volna én is bent a bulizók között, másrészt tudtam, hogy ez a felelőtlenség netovábbja. Megerősítve a gondolatmenetben a rendelésem után hozzátette: „Bent elég pozitív a party” – Ő a papáját vesztette el a vírus miatt. 

Florida nem ír elő a megérkezést követően karantént,szemben sok más amerikai állammal, mint ahogy nem igényli a negatív teszt felmutatását sem. Viszont a Babson College igen. Két hivatalos dokumentummal alátámasztott tesztre van szükség, addig az épületbe nem teheted be a lábad. De erről lentebb részletesebben írok majd.

Miami önkormányzata a lazaságot azzal próbálja ellensúlyozni, hogy ingyenessé tette a gyorstesztelési lehetőséget mindenki számára, valamint ingyenessé tette a tömegközlekedést. Bár az itteni szolgáltatás összehasonlíthatatlan a budapestivel. Lassú és megbízhatatlan, nincs rendesen kitáblázva, ezért a tájékozódás komoly kihívás. Például a metrónál, amely a föld felett közlekedik, nem írják ki a megállók nevét. Nem egyszerű kitalálnod, hogy éppen hol jársz. Az ablakon keresztül, levadászva a megálló nevét,(ha véletlenül valahova ki van írva) szükséges kifundálnod, hogy éppen hol jársz, szeretnél-e leszállni, vagy tovább mennél.

Szállás

A szállásom egy Copper Miami nevezetű 3,5 csillagos hotel, amelynek az ára 30.000 Ft/éjszaka. Hozzáteszem, hogy ez volt az egyik legelviselhetőbb ár amit találtam, mert ennél olcsóbban már csak 12 fős, emeletes ágyas helyeket lehetett foglalni, közös fürdővel és WC-vel. Airbnb nem elérhető a környéken. Ez gondolom most főleg a Covid miatt van így. Gyalog 10 percre volt Brickell negyedtől, ahol az Egyetem épülete található. Ez a Miami üzleti központ helye, ahol az összes felhőkarcoló is található. (Az utóbbi években gombamódra nőnek ki a felhőkarcolók, az építkezések eszméletlen ütemben haladnak.)

Később megtudtam, hogy a hely, ahol laktam az Overtown negyedben volt. Az osztálytársaim mondták, hogy jobban teszem, ha sötétedés előtt hazaérek, mert előfordulhat egy egy lövöldözés, és itt nem ritka a gengszterháború sem.

De hogy lehet az, hogy 10 percre Miami legmenőbb üzleti negyedétől gengszterháborúk vannak?

Overtown, vagy eredeti nevén „Colored Town” (Színezett város) történelmi jelentőségű helyszín. Miami hivatalos megalapítását követően a szegregáció miatt a vasútvonal és az óceánpart között laktak a fehérek, és a vasútvonal túloldalára lettek visszaszorítva a feketék. Ami gyakorlatilag megmaradt 5 évvel ezelőttig. Öt éve kezdtek el azon gondolkodni, hogy ha valójában világszinten is komoly üzleti központtá szeretnék tenni Miamit, és az ingatlanokat minél drágábban értékesíteni, akkor közvetlenül az üzleti negyed mellett zajló gengszterháborúk nem segítenek a helyzeten. Ezért rehabilitációs központokat, gördeszkapályákat, művészeti központokat alakítottak ki, hogy fejlesszék a területet, és távolabb szorítsák a problémás embereket. A régi vasútvonal mentén most egy metróvonal található.

Ez megmagyarázza így utólag azt a tényt, hogy amikor a szállást kerestem, akkor miért volt az, hogy a metróvonal egyik oldalán 60.000 Ft/éjszaka vagy magasabb volt az ár, a másik oldalon pedig találtam 30 ezer forintért szállást. 😊

Wynwood

Az első pár napot a tanulás mellett a város megismerésével töltöttem. Ebben Branden, az osztálytársam segített.

Wynwood a város egy híres negyede. Korábban a bűnözés egyik jellegzetes helyszíne volt. Majd a negyed nagy részét, 4-5 évvel ezelőtt, konkrét utcákkal együtt, felvásárolták az oroszok. A gettó városnegyed képét teljesen megváltoztatták. A világ minden tájáról graffiti művészek adhatják le előnézetre a munkájukat, és akinek elfogadják a művét, az ide jöhet és a házfalakra elkészítheti a graffitijét. A negyed így tele van minőségi falfestményekkel, amerre csak nézel. Ez olyan népszerűvé tette a környéket, hogy meglehetősen sok embert vonz. A színes, különleges művészeti alkotások feledhetetlen élményt nyújtanak.

Little Havanna

Ez a kubai negyed. Miaminek meglehetősen magas a kubai populációja. Elmentünk a híres Versailles kávézóba, ahol kubai kávét és snackeket vásároltunk. Itt megittam életem negyedik kávéját, amely majdnem kiugrasztotta a szívemet. Ebből a számból kitalálhatjátok, nem vagyok hozzászokva – nem fogyasztok semmilyen koffeint, beleértve ide az energiaitalt, kólát stb.

Ez a típusú kávé kifejezetten erős. De ez kihagyhatatlan, akkor is ha nem kávézik az ember. A Coladát dupla adag, a célja, hogy két ember megossza egymással. Ehhez adnak két centes kicsi poharakat, és fejenként 3 shot adag jut. A hatás pedig elmaradhatatlan. Woooww! A pupilla kitágul, és már pörögsz is. A helyiek kultúrájába be van már épülve olyan szinten, hogy ezt fogyasztják reggelente, illetve a munkahelyi pihenők során, ha egy kis felpörgetésre vágynak.

Sport

Ép testben, ép lélek – ahogy a mondás is tartja. Nyáron, ha tehetem szabadidőm egy részét a Margitszigeten töltöm, a Street Workout pályán, saját testsúlyos edzéssel. Mivel ez télen nem egy vonzó opció, komoly akaraterőt igényel, örömmel kaptam a lehetőségen, hogy az óceánparton, a homokos talajon van lehetőségem edzeni.

Ha szeretitek a hollywoodi filmeket, el tudjátok képzelni, micsoda feeling lemenni a partra és ott villogni. Bár hozzáteszem, néha komoly kisebbségi érzésem támadt az ottani, magyarosan fogalmazva, “kétajtós szekrényektől”, akiknek a keze vastagabb volt a combomnál.

A második edzés alkalmával beszélgetésbe elegyedtem egy amerikai fickóval, nevezetesen Illennel. A szokásos, mióta edzel – ügyesek a trükkjeid, -nagyon kitartó vagy,- kérdéseket követően, miután megbizonyosodtunk egymásról, hogy a fejünkben is van valami, kicsit mélyebben is belemerültünk a diskurzusba. Illen egy kétgyermekes családapa, vállalkozó. Miamiban van egy nyaralója, az óceánparton.

Utólag kíváncsiságból kiderítettem, ha Miami Beachen szeretnél nyaralót venni, akkor a telek ára 3 milliárd és 12 milliárd forint között van. Nem meglepően mindegyik előtt ott áll egy 500 millió és pár milliárd forint érték közötti jacht.

Miami Beach mellett szemmel látható távolságban van egy privát sziget, a Fisher Island, amely kizárólag dúsgazdag emberek számára elérhető. Ez a sziget a lakás árakat tekintve négyzetméteráron az USA legdrágább helye. Hogy pontosan mennyi, arról nem találtam információt, de kiindulva a Miami Beach-i telek árakból, nem aprópénz. A szigetet csak hajóval vagy helikopterrel lehet megközelíteni. A sztároknak fontos a privát szféra, és hogy ne zavarja senki a nyugalmukat.

Miami Beachen egyébként ezalatt a pár nap alatt több Lamborghinit láttam, mint életemben eddig. Tele volt luxusautókkal az Aston Martintól kezdve a Rolls Royce-ig. A személyes kedvencem a Ford Platinum volt. Az emberek szeretik megmutatni, hogy van pénzük. Egy luxus kocsiból kiszálló embernek pl. arany volt a fogszabályzója. A luxusnak nincs határa…)

Na, de térjünk vissza Illenre. Mint említettem, vállalkozó. Karácsonyfákat ad el. Miután elhumorizáltunk ennek a jelentőségén, elmesélte, hogy ő volt az első, aki az xmas.com domaincímet először megvásárolta. Hogy ennek mi a jelentősége? Később az emberek egyre többet használtak Google keresésekben rövidítést, és a christmas (karácsony) helyett az xmas szót írták be. Ezzel azonnal az első helyen találta magát a keresések között, és nem sokkal később ő lett New England állam legnagyobb karácsonyfa disztribútora. Felvásárolta a fákat az ún. „fa farmokról”, majd eladta őket a Wholesalenek és a Target bevásárlóközpontoknak. (Mint itthon a Tesco vagy Auchan). A cége külön szakosodott az óriásfákra is, azaz, ha egy város vagy bevásárlóközpont szeretett volna 10-20 méteres fát állítani, akkor őt hívták.

Miután a beszélgetésben oda jutottunk, hogy honnan jöttem,elment a telefonjáért. Elmesélte, hogy a vállalkozása beindítása előtt egy hajón dolgozott, és egy munkatársa, aki szintén magyar volt, ezt a zenét mutatta neki. Majd berakta a Spotifyon, a JBL kihangosító hangszórón keresztül a Holliganstől a Ki a fasza gyerek? című számot. Teljesen abszurd élmény volt! Miamiban, az óceánparton a sok “kétajtós szekrény” között egy magyar rap számot hallgatni.. És Illen, aki kizárólag a refrént ismételte, mert annyit jegyzett meg, fura tört magyarsággal hangosan kiabálta, hogy „Kí a fászá dzsirek”.

Vacsora után busszal terveztem hazamenni. A buszon a Covid miatt korlátozott létszámban, csak egyesével lehetett ülni. Huszan vártunk már a megállóban, amikor a 3. busz is elment mellettünk.. A sofőr jelezte, hogy tele vannak, már nincs hely. Hétfő volt,(minden év januárjának harmadik hétfője Martin Luther King ünneplésének az ideje) Az egész hétvégét erre szánják. Fontos nap ez az amerikaiak számára. Az ünnep miatt a boltok nagy része zárva, ezért nem tudtam SIM kártyát sem vásárolni, így internetem se volt.

Szóval az UBER hívása, mint lehetőség kiesett. Úgyhogy hirtelen ötletként úgy döntöttem, hogy hazafutok. Az kicsivel több, mint 10 km. Benne van a Miami Beachet és Miamit összekötő leghosszabb híd, amely közel 1,5 kilométer hosszú. Egyszerre volt a hosszát tekintve fárasztó, a száguldó kocsik mellett izgalmas, az óceánparton álló, és több ezer férőhelyes szellem óceánjárók mellett rémisztő futni. Mindezt tetézte, hogy két ponton a hídon erősen fújt a szél. Azokon a pontokon elég rossz ötletnek tartottam a hazafutás mellett döntést, de ha már belevágtam, nem volt jó ötlet visszafordulni sem. A hídon száguldó extrém motorosok zaja és az őket levadászó Miami Police macska-egér harca csak színesítette a élményemet. 

Miami-Night

Tesztelés

Ahogy korábban is említettem, bár Florida nagyon laza a korlátozásokat és a tesztelést illetően, a sulim ezt nagyon komolyan veszi. Nem engednek be az épületbe, ha nincs meg a két tesztem, eredménnyel együtt. Nem fogadják el a gyorstesztet, csak a hivatalos dokumentummal alátámasztott eredményeket. Viszont ennek a költségét állják.

A szállás elfoglalása után pár órával meg is érkezett Gustavo Trindade, az Babson College – Miami programjának az igazgatója a két tesztel. Laza szerelésben, mosolyogva. Az elszántságát és a diákok magas mértékű megbecsülését jelezte, hogy este 8 órakor házhoz hozta a két számomra rendelt tesztet, hogy ne okozzon nekem kényelmetlenséget a felvétele, illetve az esetleges postai bosszankodás.

A hagyományos PCR tesztre számítottam, amivel már korábban többször is találkoztam itthon. Vagyis az orr nyálkahártyáját megdörzsölő hosszú pálcika, amit a könnycsatornán túl kell dugni. Meglepődve tapasztaltam, hogy itt másról van szó. Ennél a típusú tesztnél kb. fél deci nyálra van szükség. Ezt sokkal nehezebb feladat összehozni, mint elsőre gondolná az ember. Mert amint elfogy a nyálad, inkább habzik.

A dolgot nehezíti, hogy mindezt virtuálisan egy videó híváson keresztül, végig nézi egy hölgy, hogy megbizonyosodjon róla a mintavétel valóban tőlem származik. Kifejezetten komolyan vette a munkáját. Bemutattam az útlevelemet, majd 10 percig bámulta, ahogy nyálat köpködök. Elég gusztustalan, de kétségkívül fájdalommentes! Amint elkészültem a nemes feladattal, a nyálam össze lett keverve egy kék cuccal, majd le lett zárva. A csövet beleraktam az előre elkészített és kifizetett postai dobozba. Másnap reggel pedig elvittem egy UPS feladóhelyre, és másodpercek alatt feladtam. Az eredmény 2 napon belül meg is érkezett. A következő tesztet 3 nappal később kellett megcsinálnom.

A második hölgy már nem volt a munkahelye mintaképe. Mondta, hogy telítsem a tubust. Majd kikapcsolta a kameráját, és jelezte, hogy 10 perc múlva visszajön. Másnap kicsit izgultam, mert ha késik az eredmény, akkor nem mehettem volna be az első napra. De szerencsére minden rendben zajlott, egy nappal később már meg is volt az eredmény. Leadtam az Egészségügyi Osztálynak, és megkaptam az engedélyt, hogy részt vehetek a képzésen. 

Kaja

Panaszra nincs okom. Itt aztán volt minden. Ettem venezuelai, kubai, ecuadori, perui, dominikai, mexikói kaját, de volt tenger gyümölcsei és halételek, illetve a jó öreg amerikai steak is. Az adagok sokkal nagyobbak, mint Magyarországon. Igazán neki kell gyürkőzni, ha mindent meg akarsz enni. Itt tényleg nem nehéz hízni. A végén kaja szempontjából már örültem, hogy hazamehetek, mert éreztem, hogy az emésztő rendszeremnek szüksége van egy kis pihenésre.

Péterffy Tamás története

Győri András barátom segítségével végeztünk egy kis kutatómunkát, hogy lehetséges támogatókat találjak. Rátaláltunk Péterffy Tamás email címére. Aki esetleg nem tudná, ki ő, Thomas Peterffy, az Interactive Brokers alapítója, jelenleg a leggazdagabb magyar a világon, és egyben a leggazdagabb floridai lakos is. A vagyonát 2019-ben 4984,7 milliárd forintra becsülték. 

Éppen Miamiban a hotelben üldögéltem, amikor arra jutottam, hogy ha már megvan az email címe, elküldöm neki is a támogatási anyagomat, és megkérdeztem, hogy az Alapítványa tudna-e támogatni. Délelőtt nagy lelkesedéssel el is küldtem, és meglepetésemre délután már válaszolt is. 

Jelezte, hogy az alapítványa nem tud támogatni oktatási tandíjat, mivel Amerikában minden alapítványnak meg van szabva, hogy kit támogathat.

Viszont maga a tény, hogy ilyen gyorsan reagált, meglepett. Csak, hogy húzzunk párhuzamot Magyarországgal. Képzeld el, hogy fel szeretnéd keresni Csányi Sándort, a leggazdagabb Magyarországon élő üzletembert. Meg tudod találni az email címét a neten, ez igaz. Majd miután elküldted az emailed, fél napon belül kapsz választ tőle? Mennyire tartod ezt elképzelhetőnek?

Mindenesetre, ha már van egy élő e mail kapcsolatom, ha legközelebb ott leszek – a tervek szerint áprilisban -, akkor úgy tervezem írok neki, hogy esetleg egy találkozó, egy kávé lehetséges lenne-e, hogy személyesen is megismerjem? Veszteni valóm nincs.

F2F session

Babson Miami F2F session

Ebben a negyedévben három tantárgyunk van:

  1. Marketing
  2. Managerial Economics – rövidítve: Econ – (Vezetői Közgazdaságtan)
  3. Data, Models and Decisions – rövidítve: DMD – (Adat, Modellek és Döntések)

A suli egyik óriási előnye, hogy ezeket a tantárgyakat úgy képes ötvözni, hogy azonnal meglátod a területek összefüggéseit is. A tantárgyak nagyon gyakorlatiasak. Ahogy Terry, a DMD tanára kifejtette, a célunk, hogy olyan vezetőket neveljünk, akik értik a számokat, az elemzéseket. Nem kell feltétlenül tudni, hogyan készülnek, mert ahhoz tudtok arra szakosodott alkalmazottakat felvenni, viszont pontosan tudnotok kell, hogy mit jelentenek.

Ezért az időnk nagy részét az eredmények elemzésére, boncolására fordítottuk. Ez számomra üdítő élmény volt. A Corvinuson Alkalmazott Közgazdaságtan alapszakkal, és Pénzügy mesterszakkal a tantárgyak elméleti alapjai már ismerősek voltak. A szakszavakat kellett megtanulnom, és a memóriámat felfrissíteni. Viszont a Corvinuson nagyon az elméletre, a képletekre és a számolásokra volt a hangsúly helyezve. Itt pedig a gyakorlati alkalmazásra és értelmezésre.

Kedden kezdtünk egy bemelegítő órával, majd csütörtöktől vasárnapig reggel fél 9-től este fél 6-ig óráink voltak. Pénteken és szombaton este 6 -kor pedig egy vizsgával zártunk. A vizsgákhoz bármilyen könyvet, jegyzetet, és az internetet is használhattuk. A tanárok azt mondták „That’s real life” – „Ez a valódi élet”, ahogy a munkánk és az életünk során is használhatunk bármit. Ismételten, itt nem a képletek visszaböfögése a cél, hanem az, hogy az esettanulmányok és a feladatok felsővezetői szintű gyakorlati értelmezése kapjon teret.

Az Econ könyv ára azért mellbevágó volt egy kicsit. Az ára 284 dollár, vagyis 84 ezer forint. Én digitálisan vásároltam meg, így „mindössze 36 ezer forint.” A DMD-hez egy Palisade’s DecisionTools nevezetű Excel kiegészítőt használunk Babson licensszel, ezért díjmentesen tölthettük le.

Az osztálytársak

Babson College Miami MBA'21-'22

A jelenlegi osztálylétszám 12 fő. Megint kiesett sajnos egy ember a csapatból. Egyébként amennyire szomorú, hogy elvesztettünk egy osztálytársat, annyira egy jó képet ad az iskoláról. Jelzi, hogy nem csak azon múlik, hogy be tudsz-e fizetni 100.000 dollár tandíjat, hanem azon is múlik, hogy tudsz-e teljesíteni. Ha igen, itt a helyed. Ha nem, akkor jobb, ha tovább állsz. Mert csak a többiek fejlődését hátráltatod. Három osztálytársamat mutatom be, akikhez közelebb kerültem a mostani utazásom során. 

Branden

Kifejezetten kellemes meglepetés volt Branden. A második héten átköltöztem hozzájuk, hogy együtt tudjuk tanulni, és jobban meg tudjuk ismerni egymást. Nem mellesleg kedvessége pénzügyileg is segítség volt. Branden félig ír, félig mexikói származású fiatalember, aki az egyik felhőkarcoló igazgatói posztját tölti be jelenleg.

Születésétől fogva az egyik keze hibás, ezért mindjárt a világrajövetele után több műtéten esett át. Egyik kezét tudja csak használni, a másikat korlátozottan. Az ujjait nem tudja mozgatni. Emellett le a kalappal, hogy milyen óriási eredményeket ért el. Végtelenül szerény ifjú, látszik rajta, hogy az élet folyamatosan próbára teszi, de megállja a helyét. A szépséges ecuadori származású feleségével lakik együtt, aki éppen a Miami Egyetem doktori programját végzi a Mesterséges Intelligencia és adatelemzés területén. Éppen az ott létem alatt jelentkezett állásokra, és végül az Apple állását fogadta el. Úgyhogy covid után költözni fog a család Kaliforniába, az Apple központjához.

José

A szüleinek Kolumbiában van gyógyszergyártó cége, és rendelkeznek Miamiban is központtal. José Bogotában, Kolumbia fővárosában lakik és dolgozik a családi cégben. Megosztó személyiség, egyszerre szerény és nagyképű. Látszik rajta, hogy a pénz soha nem volt gond a számára,hogy neki sok minden aprópénz, nem is igazán nézte az árakat az étteremben. /Pedig nem volt nehéz 15-20 ezer forintért ebédelni./

Linda

Ő egy csoda. Jelenleg 43 éves, egy 7 éves kisgyerek és egy egyetemista mostohagyereket édesanyja, nevelőanyja, mellette viszi a saját marketing ügynökségét. És mindemellett végzi az MBA megterhelő képzését, és hogy ezt tetőzze, éppen válik a férjétől. Mindezek ellenére soha nem látszott rajta, hogy meg lenne törve, esetleg nem készült volna fel az órákra. Mindig kedélyes, rengeteget kérdez, mert szeretné megérteni az elhangzottakat. Egyértelműen jelzi az elejétől kezdve, hogy tanulni és fejlődni jött ide.

A következő alkalmak

Legközelebb február végén lesz hasonló F2F session, de arra sajnos nem tudok pénzügyi okokból kijönni. Az otthoni megoldást választom. Viszont a harmadik, áprilisi alkalomra szeretnék kijönni. Mert gyakorlatilag ez alatt a három nap alatt jobban megismertem a többieket, mint az elmúlt félévben. És annyi élményt gyűjtöttem, hogy csak szösszeneteket meséltem el itt nektek. Ezek a személyes alkalmak adják lényegében az igazi javát a képzésnek. Enélkül olyan lenne, mint egy online diplomát szerezni. Márpedig nem ez volt a célom az elejétől kezdve.

Áprilisi karantén

Biden az elnökség átvétele után az egész országra vonatkozóan bevezette a karantént. Ez eddig, ahogy feljebb írtam, Florida esetében nem így volt. Tehát az áprilisi személyes képzéshez ki kell/kéne mennem két héttel hamarabb, hogy egy szálláson karanténban töltsem azt az időszakot. Még azért bízom benne, hogy addig a szabályozások változhatnak. Biden szintén bejelentette a 100 nap, 100 millió védőoltás programot. Jelenlegi napi 1,4 millió védőoltást állítanak elő, úgyhogy a terve akár még sikerülhet is. A folyamatos oltások zajlanak jelenleg is. Bízom benne, hogy ennek eredményei már áprilisra a szabályozásokat illetően is meg fog látszódni.

Támogatások

Nagy örömömre szolgál, hogy az utóbbi időszakban egyre többen követik, követitek nyomon a cikkeket és a történeteimet, ami arra enged következtetni, hogy foglalkoztat, érdekel benneteket.Engem is boldoggá tesz, hogy megoszthatom veletek az élményeimet. Ennek köszönhetően kaptam újabb támogatást Nagy Bálint, volt futsalos csapattársamtól is, aki szerint „ritka az akaraterőm”, és szerette volna ezt pénz támogatás formájában is jelezni. Ezúton is nagyon köszönöm!

Luterán Emesétől kaptam még támogatást, ami azért is szívet melengető, mert ők Floridában élő magyarok, és úgy követik nyomon az elbeszélésemet. Hihetetlen az ő történetük is. Az 1% esély ereje mekkora jelentőségű! Eszméletlen tapasztalatokon vannak túl. Remélem áprilisban lesz lehetőségem találkozni velük! Akkor majd megosztom veletek is.

Összefoglalás

Összességében az első Miami út nagyon intenzív és eseménydús volt. Óriási tapasztalatokat szereztem. Megértettem annak az erejét, hogy milyen érzés kint lenni az osztálytársakkal és erős szakmai és magánéleti kapcsolatokat építeni.

A következő, februári alkalmat anyagi okok miatt ki fogom hagyni. Viszont ez a tapasztalat nagy motivációt jelent, hogy áprilisban mindenképpen megpróbáljak újra kijutni. Hogy még miből fogom finanszírozni? Az jó kérdés.

De egy biztos, nem adom fel! Ad Maiora!

Wolf mindset feliratkozó link

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Farkas Dezső
Farkas Dezső
Farkas Dezső az F.W. Olin Graduate School of Business, Babson College MBA hallgatója, a Jövőt Építők Generációja Egyesület elnöke, valamint a Global Shapers Budapest Hub Alumni vezetője. Beválasztották az 50 tehetséges magyar fiatal közé. Templeton Fellow. Két TEDx előadás fűződik a nevéhez. Az ASEF Young Leaders Summit kiválasztottja Luxemburgban, valamint a Youth Leaders Forum alumnija.

Felkapott cikkek

Hasonló cikkek
Dezso Farkas

Babson College IV. félév 2. negyedév – A lezárás

Az utolsó etap. A célegyenes. Az utolsó hónapok, napok....

Babson College IV. félév [1. negyedév]

A 2022. év eleje egy teljesen más fordulatot hozott...

Babson College III. félév [2. negyedév]

Az első negyedéves élmények elsöprő erővel hatottak, kettős érzéseket...

Babson College III. félév [6. rész] #Miami

Szeptemberben a hőmérséklet és a nap ereje gyilkos. Mégis...