Kriptovaluták árfolyama [Az árfolyam mozgatórugói]

Gyakran felmerül a kérdés, hogy mitől van értéke egy kriptovalutának. Miért alakul úgy a kriptovaluták árfolyama, ahogy? Vajon mennyit ér a Bitcoin árfolyama?

Jelenleg a CoinMarketCap oldal szerint, amely a leggyakrabban látogatott kriptovaluta árfolyamokat és tőzsdéket listázó oldal, több mint 1,8 millió kriptovaluta van jegyezve és a piaci kapitalizációja meghaladja az 1,18 trillió dollárt.

Ahogy bármilyen más valutának, a kriptovalutáknak is azért van értéke, mert az emberek bíznak benne és elhiszik, hogy van értéke. Néhány deviza mögött arany vagy más értékes fém áll, vagy mögötte áll az ország kormánya, aki abban szedi be az adókat. De akad több olyan is, amely mögött nem áll semmi, csupán az emberek gondolják, hogy értéke van és csereeszközként használják.

A kriptovaluták árfolyama – vajon mi határozza meg?

Természetesen, hasonlóan más valutákhoz, a kriptovaluták árfolyama esetében is sok befolyásoló tényezőről beszélhetünk. Nézzük a legfontosabbakat:

 1. Kereslet és kínálat
 2. Energiafelhasználás, amely a blockchain rendszer biztosításához/fenntartásához szükséges
 3. A blockchain nehézségi szintje
 4. A kriptovaluta hasznossága, a használatának és tárolásának könnyűsége
 5. A kriptovaluta értékének megítélésé az emberek által
 6. A Bitcoin ára
 7. Média
 8. Befektetők
 9. Megtévesztés, csalás
 10. A piac hígítása
 11. Innováció
 12. Magabiztosság a hagyományos rendszerekben
 13. Jogi és kormányzati esetek/döntések
Árfolyam mozgatórugói
A kriptovaluták árfolyama számos mozgatórugó együttes hatásának eredménye.

Kereslet és kínálat

A kereslet és kínálat egy olyan alapvető közgazdasági tényező, amely erős hatással van az árfolyamra. Ha megnézzük a Bitcoint, egyes országokban valutaként, más országokban eszközként tartják számon. Bitcoinból összesen 21 millió van, amelyből jelenleg 16,9 millió van forgalomban.

A kínálata előre meghatározott tudatos döntés, mértéke nem megváltoztatható. Ennek köszönhetően korlátozott, így az emberek hajlandók akár többet is fizetni, hogy hozzájussanak a fizetőeszközhöz, amennyiben azt értékesnek gondolják.

A Bitcoin esetében blokkonként jár jutalom (köszönhetően a bányászásnak), de amint elérjük a felezőnapokat, a jutalom csökken. A felezőnap nem naptári nap, hanem 210 ezer blokk után következik be, amikortól a bányászok az előző jutalom felét kapják már. A legutóbbi felezőnapok 2012 november 28-án és 2016. július 9-én voltak. A jelenlegi jutalom értéke 25 Bitcoin. A 2016-os feleződés következtében az árfolyam lassan emelkedett, mert a feleződés egy egyértelmű jelzése annak, hogy a kínálat korlátozott.

Energiafelhasználás

Az energiafelhasználás mértéke az olyan blokkláncok esetén, melyek Proof of Work (POW)-öt használnak, ami az egyik legismertebb formája a blokklánc rendszereknek, energia-intenzív. A Bitcoin energiafelhasználása már meghaladja Magyarország energiafelhasználási igényét. Az, hogy mennyi energia szükséges egy kriptovaluta bányászásához, befolyásolja az árfolyamát. Minél nehezebb a bányászás folyamata, annál több energiát igényel.

Nehézségi szint

Minél jobban védett a blokklánc és minél magasabb a bányászási nehézség, annál magasabb a kriptovaluta értéke és ára, valamint annál nehezebb bányászással hozzájutni. Ez befolyással lehet az árra, és a nehézségi szint növekedésével együtt nő az energiafelhasználás is a POW alapú blokkláncok esetén, mint a Bitcoin és a Litecoin.

Hasznosság

Az ár egyik legfontosabb tényezője maga a kriptovaluta hasznossága. Ha nem tudjuk semmire sem használni, se befektetési céllal, se fizetési eszközként, akkor nagyon kicsi az értéke vagy elég hamar el fog értéktelenedni. A Bitcoint magas értékű tranzakciókra használják és köszönhetően a decentralizált rendszernek, biztonságos körülmények között lehet végrehajtani nagyon magas összegű tranzakciókat. Ezért a hasznossága is magas. A magas nehézségi szint és energiafogyasztás miatt is elég magas az árfolyama, és sokan befektetésként is használják. Az Ethereum esetében, ahol egy platformot hoztak létre az okosszerződések megkötésére, ez adja a hasznosságát. Az Ethereum platformját használja több más alternatív kriptovaluta is, amelynek köszönhetően nő az Ethereum hasznossága és az ára is.

Közvélemény

Az egyik legnagyobb befolyással az árra maga a közvélemény van. A Bitcoin esetében az egyik legnagyobb húzóerő az volt, hogy a decentralizált főkönyvi kivonatnak köszönhetően alkalmas a teljes banki rendszer kihagyására. Egyrészt beszélhetünk arról, hogy hogyan terjedt el az a hír, hogy a Bitcoin a korrupt bankrendszer kihagyására nyújt megoldást, másrészt szintén a média egyik legfőbb témája volt az, hogy a feketepénzeknek hogyan nyújt anonimitást és kereskedési lehetőséget.

A kereskedési platformok feltörése is erősen befolyásolja az árfolyamokat, de a kriptovaluta egyes országokban való komolyabb szabályozásai vagy esetleges kitiltása is jelentősen mozgatja az egyébként is volatilis árfolyamot. De az egyes technológiai update-ek, bejelentések, partneri kapcsolatok vagy az olyan innovációk, mint az aláírási biztonsági védelem a kriptovaluta walleteknél pozitívan befolyásolják az árakat.

A valuták nagy része a Bitcoin kódjára, alapjaira épült/épülnek, azt fejlesztették tovább vagy vitték át más hasznosítási területekre. Többek között változtattak a valuta kínálatán, a POW algoritmuson, más algoritmust vezettek be (pl. Proof of Stake).

A Bitcoin árfolyama

A Bitcoinra többen tekintenek, mint tartalékvalutára. Elsőként, úttörőként erős hatással van a többi valuta árfolyamára is. Például a Litecoin, amit a Bitcoin kistestvérének hívnak gyakran közvetlenül reagál a Bitcoin esésére vagy repülésére.

Média

A médiának erős befolyása van akár pozitív, akár negatív irányban a Bitcoin közvélemény általi megítélése szempontjából. Sokan fegyverként is használják az árak manipulálására, főleg ha a portál pár ember vagy érdekcsoport tulajdonában áll, akiknek érdeke mozgatni az árfolyamot a magasabb nyereség elérése miatt.

Média
A kriptovaluták árfolyama egy pillanat alatt megváltozhat a média erős befolyása miatt.

Befektetők

Az összes kriptovaluta árfolyamát, főleg a kisebb, kevésbé ismertekét befektetők vagy érdekcsoportok többféleképpen is tudnak befolyásolni:

 • Megvásárolja az elején a valuta nagy részét, majd megpróbálja különböző médiákon keresztül a jó hírét kelteni és mesterségesen felpumpálni az árat;
 • Egy befektető egy nagy összegű vételt vagy eladást eszközölt, ennek köszönhetően nagy mértékben elmozdult az árfolyam;
 • Látják az emberek, hogy a befektető nagy magabiztossággal fektet be a kriptovalutába bátorítva őket is, hogy befektessenek, ami aztán még több befektetőt vonz, amely még nagyobb árakhoz vezet.

Átverések, csalások

Előfordul az is, hogy egy kriptovalutát kifejezetten átverés vagy csalás miatt fejlesztenek ki. Ilyenre a legjobb példa, hogy maga a marketing a legújabb és legfejlettebb technológiát igényli, de még a kibocsátása előtt már a fejlesztők kibányászták. Így már indulás előtt egy nagyobb mennyiségű valutával rendelkeznek, és amikor elér egy bizonyos értéket, hirtelen eladják az összeset, ennek köszönhetően az ár hirtelen lezuhan és összeomlik a valuta. A csalók a bevétellel lelépnek, és jogi úton nagyon nehéz bizonyítani, hogy csalás történt.

Köszönhetően a blokkláncok természetének, az előbányászott valutákat könnyű kideríteni, és amikor ezt észreveszik, akkor ez nagy esést okoz az árfolyamban.

Piachigítás

Naponta jönnek ki új kriptovaluták a piacra, különböző értékkel, hasznossággal. Minél több kriptovaluta születik, annál kevesebb figyelem jut a többire a médiában. A Bitcoint, a Litecoin és az Ethereum árfolyamát ez már kevésbé érinti, mert az elejétől kezdve megvan a célja és ezt be is tölti. A Bitcoin a kriptovaluta világ aranypénze, a Litecoin az ezüstpénze, az Ethereum pedig az okosszerződések alkalmazási platformját teremtette meg. De az olyan kriptovaluták, amiknek nincsen kifejezetten célja és hasznossága, nagyon kevés az esélye, hogy megfelelő figyelmet kapjon a piacon.

Innováció

Mivel maga a kriptovaluta a mögötte lévő informatikai technológiának köszönheti értékét, az itt bevezetett innovációk hatással lehetnek az árfolyamára.

Pár példa az innovációra:

 1. Bitcoin: az első blokklánc rendszerre épülő valuta volt, nyílt forráskódú, magas tranzakciók megvalósítására fejlesztették ki, de még a mai napig is folyamatosan fejlesztik. Az átlagos tranzakciós idő viszonylag lassú összehasonlítva a társaihoz.
 2. Litecoin: kisebb mértékű tranzakciók megvalósítására hozták létre, gyorsabb tranzakciós idővel. Egy időben a második legnagyobb kriptovaluta volt, de mostanában visszaszorult többek között azért is, mert az alapítója eladta az összes tulajdonában álló Litecoint és kevesebb figyelmet kap a médiában.
 3. Ethereum: köszönhetően az okosszerződéseknek, az Ethereum sokkal több, mint egy kriptovaluta.

A hagyományos rendszerekbe vetett bizalom

Amikor a hagyományos rendszerekbe vetett bizalom nő, például a dollár árfolyama növekszik, akkor az emberek nagyobb eséllyel térnek vissza a hagyományos befektetésekhez abban tartva a megtakarításaikat és befektetéseiket. Ennek szintén befolyása van a Bitcoin árfolyamára, és így közvetlenül és közvetve más kriptovaluták árfolyamára.

Jogi és kormányzati intézkedések

Az egyes országok jogi intézkedései erős befolyással vannak az árfolyamra. Ha az országot komoly adófizetés sújtva, akkor triviális megoldás lehet a befektetőknek a pénz egy részét kriptovalutában “eltüntetni”, így annak értéke is megnő ezáltal. Továbbá, ha egy ország úgy dönt, hogy elfogadja hivatalos fizetőeszköznek, ahogy ezt Japán is tette, az erősen befolyásolja pozitív irányba, viszont ha úgy dönt, hogy megtiltja a kereskedésüket az országban, ahogy azt tette például Ecuador, akkor várhatóan nagyot fognak esni az árak.

Nagy problémát okoz még sok országban a bizonytalanság, hogy jogi szabályozása és megfelelő adóztatási forma még nincsen. A lehetőségek tárházát növeli az internetadta hozzáférési lehetőség, így akkor is hozzáférhetnek az emberek, ha a kormány megtiltja a kereskedését.

A kriptovaluták volatilitása

Jelenleg még elég nagy a volatilitása az árfolyamoknak, nem ritka a 20-30%-os napi változás, de előfordulhat akár 50-100% is. Így az árak elég gyorsan tudnak akár növekedni, akár esni. Ezért is a kereskedésük elég magas kockázati besorolású, és megfelelő kutatás és utánanézés hiányában elég sok pénzt veszthet az ember egy ilyen befektetés esetén.

Összefoglalás

Ahogy látható, a kriptovaluták árfolyama elég sok mindentől függ. Elég magas kockázatú, nagy volatilitással rendelkező valutákról beszélünk. A nagy része ún. shitcoin, azért hozták létre, hogy pénzt csaljanak ki az óvatlan befektetőkből. De a megfelelő célra létrehozott kriptovaluták előtt még nagy jövő állhat, amennyiben elkezdik szabályozni ezen területeket, csökkentve a nagy befektetők általi kitettséget, a volatilitást és növelve a megbízhatóságukat.

Wolf mindset feliratkozó link

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Farkas Dezső
Farkas Dezső
Farkas Dezső az F.W. Olin Graduate School of Business, Babson College MBA hallgatója, a Jövőt Építők Generációja Egyesület elnöke, valamint a Global Shapers Budapest Hub Alumni vezetője. Beválasztották az 50 tehetséges magyar fiatal közé. Templeton Fellow. Két TEDx előadás fűződik a nevéhez. Az ASEF Young Leaders Summit kiválasztottja Luxemburgban, valamint a Youth Leaders Forum alumnija.

Felkapott cikkek

Hasonló cikkek
Dezso Farkas

5 tipp a pénzblokkjaid megszüntetéséhez

A pénzblokkok a pénzel kapcsolatos gondolataid és érzéseid, azok...

Hogyan befolyásolják az életünket a pénzblokkok? Avagy miért taszítod a pénzt?

Emlékszem, amikor elkezdtük a Jövőt Építők Generációját (2011), nem...

Pénzblokkok: a gazdagodás felé vezető út gátjai

Nehezen vonzod be a gazdagságot az életedbe? Pedig úgy...

Dilts-piramis – Egy modell az önfejlesztéshez

Az önfejlesztést nehéz megfogni, már annyi könyv és leírás,...