Babson College III. félév [2. negyedév]

Az első negyedéves élmények elsöprő erővel hatottak, kettős érzéseket keltve bennem. Egyrészt hatalmas energiák szabadultak fel bennem köszönhetően a megannyi újonnan szerzett tapasztalatnak és tudásnak, másrészt az anyagi feszültség miatt a fusztrációm a tetőfokára hágott. A bennem mélyen gyökeredző „csak azért sem adom fel” érzések újra és újra előtörtek. Ha már ilyen messze eljutottam, nem fogom csak úgy feladni. Egyszer sem fordult meg a fejemben, hogy abbahagynám a sulit. Viszont többször estem pánikba, vagy éppen úgy éreztem, hogy mindjárt összeroppanok, mert kilátástalannak éreztem a helyzetet. Ekkor, ahogy korábbi Bostoni cikkemben is írtam, elmentem aludni. Mert tudtam, hogy másnap újult erővel fogok nekivágni a saját harcomnak.

Miami

A repülőúton kifelé – már-már szokásommá alakítottam hogy – nem aludtam, hanem az esettanulmányokat dolgoztam fel. Most éppen a Harvard Business School cikkét dolgoztuk fel a Globális Borháború témájában, az új és a régi világ összecsapásáról.

Julien

A szállást most Julien barátom és osztálytársam ajánlotta fel. Az apja nagyvállalkozó, korábban Kubából költözött ide, és már 18 évesen elkezdett vállalkozni. A 6. vállalkozását építette fel éppen. Egy vállalkozó számára igazi példakép. Julien is örökölte az eltökéltségét és energiáját. Ez látszik minden alkalommal, amikor a családi vállalkozásról beszél. Öröm volt hallgatni, mennyire lelkes és áthatja az egész.

Tantárgyaink

Global Enterprising/Globális vállalkozás

Sam, egy indiai származású tanár tanította ezt az órát. Megvizsgáltuk esettanulmányokon keresztül, hogy a multinacionális cégek hogyan tudtak teret nyerni más országokban, milyen jellegzetességei vannak a nagy piacoknak: Amerikának, Kínának, Indiának vagy éppen Brazíliának.

EPS in a Digital World

A cégen belüli digitalizációs folyamatokat vizsgáltuk meg, és olyan eszközöket tanultunk hétről hétre, amiket elemzésre tudunk használni. Pl. Tableu, a Balsamiq, a Tweetdeck vagy éppen az ONA (Organizational Network Analysis) A tantárgy végén egy beadandót kellett készíteni a jelenlegi vagy volt vállalkozásod elképzelt digitalizált projektjéről. Én a Random kávézómat választottam. A termék pedig az ún. „Random Coffee” lett.

Mi az a Random Coffee?

Ennek első lépéseként Balsamiqban elkészítettem a framework-öt a landing pagehez, majd kitaláltam, hogy milyen digitalizációs projektet szeretnék megvalósítani ennek keretében. De erről majd később mesélek, ennek nem itt a helye.

F2F

Sam óráján az elmélet mellett egy szimulációs programon vettünk részt. Nem meglepő, hogy ez szintén a Harvard által elkészített játék volt. (Bár a Babsonnak is sok esettanulmánya van, de a Harvard rendelkezik a világon a legtöbb megírt esettanulmánnyal, ezért sok másik neves egyetem is tőle veszi meg felhasználásra. (Már aki meg tudja fizetni.)

A játék során 3 csoportba lettünk osztva, és az volt a feladatunk, hogy egy nemzetközi telefongyártó céget vezessünk, és körülbelül 100 döntést hozzunk meg „negyedévente”/egy kör során. A verseny 6 körből állt, és az nyert, aki a tulajdonosok számára a legtöbb értéket teremtett. Égett bennem a versenyszellem. Több osztálytársam is elég kompetitív típusú, mint ahogy én is, ezért ez számunkra kifejezetten szórakoztató volt.

És az eredmény? Szívesen elmesélem személyesen.

Vasárnap és BBQ

A suli után Julien szervezett egy kerti partit. Még sosem voltam igazi amerikai BBQ partiban. Nico és Julien sütötték a királyi steaket és hamburgerhúst, néztük az amerikai focit és az osztálytársakkal vidáman beszélgettünk, osztozkodva az örömön, hogy újra egy kemény időszakon vagyunk túl.

BBQ

Taxi

Hétfőn elbúcsúztam Julientől, mert korán indult munkában. Összepakoltam, és elfogyasztottam a reggelimet. Lassan ideje volt felkapni a cókmókot, hogy elérjem a belföldi járatomat Bostonba. Megnyitottam az Uber appot, amikor rádöbbentem, hogy a héten lefogyasztottam a dollár számlámról a pénzt, és fel kell töltenem. Hirtelen átfutott az agyamban, hogy vagy elő kell keresnem egy másik kártyát és feltöltenem Uberre, vagy át kell utalnom a másik számlámról a dollár számlára. Az utóbbi értelmetlen volt, mert dollár számlára nem azonnali az átutalás. Bár ennek nem jártam utána, de nem ez volt a megfelelő alkalom a kísérletezésre. Az előbbi mindig nyűgös, mert a K&H előszeretettel blokkolja a kártyámat külföldön gyanús vásárlás miatt. Hiába telefonálok oda, hogy ettől eddig külföldön töltöm az időmet, szerintem valami algoritmus listázhat ki és függesztheti fel a kártyáimat. KP nem volt nálam, Juliennél a takarítónőn kívül más nem volt. De valamit tennem kellett, mégsem maradhattam tétlen. Beléptem a Bankba, és nagy meglepetésemre 100 dollár volt rajta. Hát ez meg hogy került ide? Az utalás mellett Schveiger Réka neve szerepelt. Réka a blogcikkeimet olvasva utalt nekem 100 dollárt. Mondanom sem kell, hogy a lehető legjobb pillanatban. Szerencsés ember vagyok! Köszönöm Réka! Így újra megnyitottam az Uber applikációt, beütöttem a repülőtér címét és pár perc múlva már a taxiban ültem.  Hihetetlen, hogy egy-egy apró támogatás a megfelelő időzítésben, a megfelelő pillanatban mekkora segítség tud lenni.

Boston

Már a bostoni első látogatásom után megfogadtam, hogy minden alkalommal vissza fogok jönni. Itt percek alatt el lehet intézni azt, amit Magyarországról hetek alatt sem. Nem beszélve arról, hogy a kapcsolatépítésből akkor lehet a legtöbbet kihozni, ha ott vagy, ahol az eseményen folynak.

Gács Péter és felesége, Fruzsina

Fruzsiék a legutóbbi alkalom után felajánlották, hogyha bármikor Bostonba jövök, örömmel fogadnak és tölthettem náluk az időszakot. Jól érzem magam náluk, mintha lenne egy új mamám és papám. És szívből fogadtak be, ami mindennél többet jelent. A mostani ott tartózkodás során az egyik este elvittem őket Bárdi István – Babson Magyar Alumni társam által ajánlott görög étterembe. Fruzsiék – bár közel volt, még sosem voltak ott. Örültem, hogy tudtam egy kis extra élményt nyújtani nekik. A történeteik a múltjukról, életükről továbbra is lenyűgöznek. Több mint 42 éve költöztek Amerikába.

Rosztoczy-ösztöndíj elintézése

Ez volt az egyik legfontosabb kihívásom, amit szerettem volna elintézni az egyetem meglátogatása során. Még korábbi cikkemben írtam, hogy megnyertem 2020-ban a Rosztóczy-ösztöndíjat, amely 12.500 dollár támogatással járt, viszont csak 2022 tavaszára nyertem el, és a folyósítás is akkor fog történni. Ez a 3. félévemre külön motivációt jelentett. Mert ha csúsztatok egy szemesztert pénzügyi okokra hivatkozva, akkor elbukom a 2022 tavaszi támogatást. Annak ugyanis feltétele a folytatólagos iskolai részvétel.

Sikerült lebeszélnem az Alapítvánnyal, hogy a pénzt ne nekem utalják, hanem direktben az iskolának. Ez nekem is könnyebbítés, mert a pénz nem járja meg feleslegesen Amerikából Magyarországot, majd utalhatom vissza. Mert a devizautalások és banki költségek, és a Babson pénzügyi rendszer díja levett volna 1000 dollárt belőle. Ennek az Alapítvány is jobban örült, mert biztosan tudta hogy jó helyre megy a pénz. Ráadásul nekem külön megkönnyebbülés, hogy ezzel az a rész ki lett pipálva, hogy bizonyítsam emailekkel, számlákkal stb., hogy az ösztöndíjnak megfelelően költöttem el a támogatást. De hogy mit is kellett elintéznem? Azt, hogy ne kelljen előfinanszíroznom az összeget. Ugyanis a tandíjat mindig az év elején kell kifizetni, viszont az ösztöndíj támogatás két részletben érkezik, mindkettő a fizetési határidő után.

Besétáltam a Babson pénzügyi ügyeket intéző részlegére, és szempilláimat rebegtetve, az ösztöndíjról szóló eredeti papírt lobogtatva kértem, hogy valahogy oldjuk meg. Készséggel álltak a rendelkezésemre, és jóváírták az összeget az eredeti ösztöndíj igazolás lemásolása után. Újabb nagy teher esett le a vállamról, egy nagy sóhajtást követően kifújtam a tüdőmből a levegőt. Kimentek és örömködtem egy pár pillanat erejéig.

Még vissza volt egy részletem a 3. félévből, 4088 dollár, és ezzel a sikeres manőverrel januárig már csak további 12.000 dollárt kellett összeszednem a tandíjra. Plusz, az utazási költségek természetesen. De az elmúlt másfél évben ennek mindig a dupláját kellett, így valahogy ez már teljesen elfogadhatónak tűnt.

A zászló

Emlékeztek még a magyar zászló történetére? Miután kisétáltam a pénzügyi műveletek főhadiszállásáról, elsétáltam a Babson Parkba. És a sarokban ott várt a magyar zászló! Közel 3 hónapomba tellett a projekt, de végül a magyar zászló ott ragyogott a dicső helyén a világ legjobb vállalkozói egyetemén. És én büszkén álltam mellette, mert valahogy úgy éreztem, hogy engem testesít meg. És ahogy a zászlónak, nekem is jogom van itt lenni. És ahogy nekem is, a zászlónak is megvolt a nehézsége és története. De végül elnyerte méltó helyét. Küzdve küzdj és bízva bízzál.

European Graduate Club/Európai Mesterszakos Klub

Májusban hivatalosan elfogadták az Európai Mesterszakos Klub bejegyzését. Így az őszi időszak során ideje volt az első hibrid, azaz személyes és virtuális találkozó megszervezésének. Ezt a Babson Nemzetközi Hét keretein belül szerveztem le. A köszöntőt a szervezet elnökeként én tartottam, a megnyitóbeszédre az ausztriai származású Brigitte Mühlmann professzort kértem fel. Előadó volt még a lengyel származású Adam Sulkowski professzor, akinek nemrég jelent meg a könyve, az Extreme Entrepeneurship.

Babson Soccer Club

Beléptem a Babson Futball Klubjába is. Ez is egy mesterszakos klub volt, és a játékosok inkább amatőr, a játékot kedvelő harcosok voltak, mint profi labdazsonglőrök. Közel 5 éve hagytam abba a profi pályafutásomat, és évek óta nem volt a lábamon a műfüves cipő. Ennek ellenére meglepően jól teljesítettem. Bár a 30. perc körül már azt se tudtam, hogy hova kapkodjak a levegő után, a technikai képességem és az akaraterőm még mindig a régi volt. Az eseménynek és a klubnak a legnagyobb érdeme mégis az volt, hogy ezzel megismerhettem 20 új embert.

A focicsapat az edzés után

Peak Mindset Mastermind

A fél éves program, amit elindítottam társammal, már javában futott sikeresen. Ennek örömére 2022. júniusában szeretném elindítani a következő Peak Mastermind csoportot.

Kinek való a Peak Mindset?

  • 25-37 éves kor között vagy,
  • Rendelkezel minimum 1 éves vezetői tapasztalattal akár fiatal menedzserként, akár vállalkozóként, és
  •  Szeretnél Szabó Balázs, A CIB vezérigazgató-helyettesének mentorálása alatt vezetéselméletben egy erős közösségben fejlődni,
  •  Elhozni a saját problémáidat, dilemmáidat, amin együtt tudunk ötletelni/megoldást keresni,
  •  Évente kétszer a korábbi mastermind tagokkal egy estén kapcsolatot építeni,
  •  Havonta egyszer a korábbi mastermind tagokkal kávézni
  • és erre hajlandó vagy pénzt is áldozni,

Miért alapítottam ezt a kezdeményezést?

A misszióm egy olyan társaság megteremtése, amelynek tagjai sikeresek és olyan légkör megteremtése, ahol a sikerek megosztása teljesen mindennapi élmény. És – mert minden sikeres ember tele van kihívásokkal – ezeket a kihívásokat meg tudod osztani olyan közösségben, ahol a más iparágból jött sikeres emberek tapasztalatait és fejlődő szemléletét osztják meg veled és fejlődni tudsz.
Ha érdekel egy ilyen kezdeményezés, akkor írj és beszéljünk!

Babson – Corvinusos – csaj találkozó

Az ott tartozkodásom során előszeretettel kerestem fel azokat az embereket, akikkel virtuálisan kapcsolatban voltam a tavalyi évben. Így jutottam el a Nemzetközi Kapcsolat osztályára is, ahol a vízummal kapcsolatos ügyeket intézték. A beköszönésem után nem sokkal kiderült, hogy egy lány jelentkezett cserefélévre Magyarországra, a Corvinus Egyetemre. Azonnal felajánlottam, hogy örömmel segítek neki, bátran kössenek össze vele. Mégis csak nem mindennapi esemény, hogy valaki a Babson Collegeról úgy érzi, hogy Magyarországra, a Corvinus Egyetemre kell mennie cserefélévre.

Így ismertem meg a 20 éves, indiai származású Ridha Mirzát. A találkozásunk alkalmával teljesen le voltam döbbenve, mekkora energiával rendelkezik a kishölgy. A szülei ideköltöztek, viszont a rokonai nagy része még indiában van szegény körülmények között. Így a családja havonta küldi a csekkeket, hogy támogassa és eltartsa az indiai rokonait. Ezért a szüleinek nem is volt lehetősége kifizetni a tandíjat. Ridha az első évben 3 munkát is elvállalt egyszerre az egyetem mellett, hogy tudja fizetni a tandíját. A második évtől a kiemelkedő tanulmányi eredményeinek köszönhetően már ösztöndíjasként nem kellett fizetnie. (Alapszakosként összehasonlíthatatlanul több ösztöndíjat nyerhetsz el.) Szerényen odasúgta nekem hogy az idei évben annyi ösztöndíjat sikerült elnyernie, hogy még maradt is a tandíj befizetése után. 2022 tavaszán lesz a Corvinuson.

Design épület

Amit imádok az egyetem Campusában, hogy a rendelkezésedre álló eszközök és a támogatásod, hogy minél sikeresebb legyél, szinte végeláthatatlan. Az egyik napomat azzal töltöttem, hogy felfedezzem az eddig ismeretlen épületeket. Az egyik újdonság számomra a Design épület volt. Amellett, hogy rengeteg megmunkálásra váró anyag (fa, fém) volt található benne, egy külön szobát találtam csak 3D nyomtatókkal. Az egyik nyomtató ebből óriási volt. És mindet ingyenesen használhattad bármikor. Bármennyiszer.

Az időszak zenéje

Túrázás, Monadnock

Az utolsó napomat túrázással töltöttem. Szeretek 1-1 napra teljesen elvonulni a természetbe. Egyrészt közelebb hoz a lelki békéhez, megengedem a sűrű hétköznapok óriási robaja közepette, hogy az agyam egy kicsit megnyugodjon, és meghalljam a gondolatait. A saját gondolataimat.

Monadnock

A Monadnock hegy 966 méter magas, a Bostoni környék egyik legmagasabb hegye. Kiváló túrázási célpont egy magamfajta kalandvágyó fiatalnak. Híres Ralph Waldo Emerson és Henry David Thoreau írásairól. Érdekesség, hogy a leggyakrabban meghódított hegycsúcsok közé tartozik.

A túra négy órát vett igénybe, és kb. 4 kilométert tettem meg a hegynek felfelé és vissza. Azért, hogy még sötétedés előtt leérjek a hegyről, a végén elég ütemes iramot kellett tartanom. A kirándulás gyönyörű volt, a kövek, a sziklák, a fák és a természet lágy öle. A friss levegő. Olyan mélyeket lélegeztem, amekkorát csak tudtam. Régen tapasztaltam ilyen friss levegőt. A hegy tetejét félig hó födte, és a hőmérséklet is átváltott, hírtelen szelessé vált és zimankós hideg járta át a testemet.

A kalandvágyam gyakran vonz olyan szituációkba, amely megdobja az adrenalin szintemet. Most se történt másképpen. Ugyanis kitaláltam, hogy nem a túraútvonalon fogok lejönni, hanem oldalt a sziklákon. Elkezdtem lefelé mászni, óvatosan, szikláról sziklára. Tíz évvel ezelőtt versenyszinten falmásztam, ezért az ilyen kihívásokkal meg tudtam birkózni. Hopp, egy ugrás, hogy egy szikla, alkalmazva a megfelelő technikát, szépen haladtam előre. Ohh… basszus. Elértem egy olyan pontot, ahol csapdába kerültem. Se lefelé, se felfelé. Életemben először komolyan féltem egy túra során. Se előre, se hátra. Visszamászni biztosan nem tudtam, leugrani 6-8 métert pedig nem tartottam túl jó ötletnek. Lehúzták a függönyt, elkaptak az érzelmek. Mit csináljak. Hamarosan apa leszek, nem hallhatok meg. A gondolataim cikáztak. A telefonomhoz kaptak, kit hívhatok segítségül. Nem volt térerő, basszus. Ki tudja, hogy itt vagyok? Fruzsiék tudnak róla. Instagrammon feltöltöttem a túra felét. Mások láthatják. Bár akik ott megnéznek, biztosan nem jönnek segíteni. Mert az Instán nem feltűnő, ha utána hetekig, hónapokig nem raksz fel új sztorit. Atya ég, miért keveredtem ilyenbe? Hülye ötlet volt, hülye ötlet volt. Jól van, Dezső, nyugodj meg. Meg fogod oldani. Nem tudod még, hogy hogyan, de megoldod. Ilyen és ehhez hasonló gondolatok cikáztak a fejemben. Az adrenalinnak köszönhetően a pulzusom az egekben járt… Mission Impossible.

Isten hozott az életemben!

Méltó lezárása volt a 3. félévnek. Hamarosan érkezem a 4. félév anyagával. Azt már az előző évnek megfelelően 2 részre fogom bontani.

Wolf mindset feliratkozó link

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Farkas Dezső
Farkas Dezső
Farkas Dezső az F.W. Olin Graduate School of Business, Babson College MBA hallgatója, a Jövőt Építők Generációja Egyesület elnöke, valamint a Global Shapers Budapest Hub Alumni vezetője. Beválasztották az 50 tehetséges magyar fiatal közé. Templeton Fellow. Két TEDx előadás fűződik a nevéhez. Az ASEF Young Leaders Summit kiválasztottja Luxemburgban, valamint a Youth Leaders Forum alumnija.

Felkapott cikkek

Hasonló cikkek
Dezso Farkas

Babson College IV. félév 2. negyedév – A lezárás

Az utolsó etap. A célegyenes. Az utolsó hónapok, napok....

Babson College IV. félév [1. negyedév]

A 2022. év eleje egy teljesen más fordulatot hozott...

Babson College III. félév [6. rész] #Miami

Szeptemberben a hőmérséklet és a nap ereje gyilkos. Mégis...

Babson College III. félév [5. rész] #Boston

Boston A nyár során, ahogy korábbi cikkemben is írtam, megpróbáltam...