Babson College – A II. félév [2. rész]

Nyugodtan állíthatom, hogy az első év befejezése igazi megmérettetés volt számomra, méltó kihívásokkal és óriási nyomással. Az eddigi legkeményebb időszakom volt, noha részint erről én tehetek. Mind fizikailag, mind mentálisan nagyon megterhelő volt. Lehetséges, hogy ezért is tartott olyan sokáig, hogy leüljek a gép elé és elkezdjem írni ezeket a sorokat.

Ez volt az az időszak, amikor, ha a teendőimet besorolnám az Eisenhower-mátrixba (Sürgős-Fontos mátrix), akkor azok kimerítették volna a sürgős-fontos négyzetbe kerülő tevékenységek. Így sutba dobhattam volna az időmenedzsment modelleket és ajánlásokat.

Üzleti előzmények

Sajnos a COVID-19 erősen érintett. Korábban említettem, hogy van Vörsön a Tüskevár ABC nevezetű élelmiszerboltom, valamint a télen megrendezendő Adventi Vásár vállalkozásom. Sajnos az utóbbi a szabályozások és a magas koronavírus fertőzöttek magas száma miatt elmaradt. A felvásárolt készletet épphogy sikerült kis veszteséggel, áron alul értékesíteni.

Az ABC esetén pedig az első vörsi koronás beteg, kicsit szerencsétlenül, az egyik alkalmazottam, Ancsa lett. Ezért – a rosszakaróink /ez falu, sajnos vannak/ – elkezdték terjeszteni a pletykát, hogy a boltunk a falu covid kiinduló pontja. Gondolhatjátok, hogy ez milyen hatással volt a bevételre. Így télen, ha csak az üzleti érzékemre hallgatok,akkor a túlélés miatt el kellett volna bocsátani 2 embert. De – egyeztetve a csapattal – úgy döntöttünk, hogy megtartjuk, és veszteségesen is működtetjük tovább a COVID alatti időszakban a boltot azért, hogy biztosan tudjunk megélhetést nyújtani a 4 alkalmazottnak, hogy ne veszítsék el a munkájukat a legnehezebb időszakban.

Ez sajnos egyáltalán nem segítette a pénzügyi helyzetemet.

Babson College

Mivel már eltelt pár hónap, ezért kezdjük egy kis historikus elhelyezéssel. A második negyedév március-áprilisban volt, és május 1-én lett vége hivatalosan az első évemnek. Az alábbi tantárgyaim voltak a 2. negyedévben

Babson College – Tantárgyak

 1.       Introduction to Financial Management/Bevezetés a Pénzügyi Menedzsmentbe
 2.       Law/Jog
 3.       Special Topics: Social Innovation/Különleges témák: közösségi innováció

Jog

Ez kőkemény volt. Amikor még a korábbi cégemben, a Cégjelzőben dolgoztam, akkor a partneremnek, dr. Pomogyi Lászlónak köszönhetően nagyon sokat tanultam a jogról. Megismertem a legfontosabb szakszavakat, és egy kis rálátást kaphattam a jogi gondolkodás módba. De… ez teljesen más volt. Úgy éreztem, mintha angolul az idegen szavak szótárából olvastak volna fel nekem. Azokat az angol szavakat soha életemben nem hallottam, és a jelentésüket se értettem, és az amerikai jog ráadásul teljesen eltér a magyar jogtól. Mikor vettük az esettanulmányokat, és rákérdezett a tanár, hogy mit gondolunk, hogy milyen esetről beszélünk, akkor én kiestem a játékból. Google Fordítót használni értelmetlen volt, és mégha találtam is egy-egy jó jogi szótárat, nem tudtam, hogy mit írjak be. Mire kikukáztam valamit, már régen a másik esettanulmánynál tartottunk.

A amerikai jogi könyvből heti 50-80 oldalt kellett elolvasni, de ez nekem egy teljes napomba tellett, mert fel kellett dolgoznom a szavakat, kiszótárazni és megérteni a pontos jogi jelentését. De igazi harcosként, mint egy erős kihívás, úgy tekintettem rá! A végén büszke voltam magamra, hogy megértettem az amerikai rendszert, és elértem azt, hogy angol szavak segítségével tudok gondolkodni az amerikai jogi ügyekről.

Bevezetés a Pénzügyi Menedzsmentbe

Ezzel ellentétben a Pénzügy könnyű volt számomra. A Corvinuson Pénzügy Mesterszakot végeztem, azon belül is Vállalati Pénzügyek szakirányon tanultam. Ezért a jelenérték számítás, az annuitás, a projekt NPV számítás már ismerős volt, és könnyen is boldogultam vele. Az első teszten a tudásom vissza is tükröződött, 100/100 pontot értem el. Az egyetlen dolog, ami nehézséget okozott, az a magyar és angol Excel közötti különbség. Nekem magyar office van telepítve, ezért a függvények is magyarul jelentek meg, és úgy kellett őket használnom. /Excelben jártasak számára: FV, RATE vagy EFFECT helyett nekem MÉ, JBÉ, RÁTA vagy éppen TÉNYLEGES függvényeket használtam./ Szóval készítettem egy jegyzetet a Magyar-Angol Excel Függvényekről, és munka közben használtam villámfordításra.

A tantárgy kifejezetten izgalmas volt. Megtanultunk több szempontból értékelni cégeket, projekteket, illetve tanultunk különleges üzleti modelleket is. Erre a legjobb példa:

Solar City projekt – Üzleti modell

Ez volt az egyik üzleti modell, ami a legjobban megfogott. Kitűnően kitalált, jól átgondolt. Aki ezt kitalálta – legyen az Elon Musk, a csapata, vagy éppen a tanácsadói – egyszerűen zseniális. Nehéz lenne röviden leírni, mert a modell komplex. Ha szeretnél többen tudni róla, ezt érdemes elolvasnod

Elon Musk sztori – Botrány

Ez a kedvenc történetem. Történt ugyanis, hogy a Tesla felvásárolta a SolarCity nevezetű céget. Mi ebben az érdekes, gondolhatnánk? Nézzünk egy kicsit mögé.

Ahhoz, hogy felvásárlás történjen, – leegyszerűsítve -, az Igazgató Tanácsnak ki kell adnia a cég vezérigazgatójának egy engedélyt, hogy indítsa el a felvásárlási folyamatot. Tenni kell egy ajánlatot, amit aztán a másik cég tulajdonosa elfogad. De mi ebben az érdekes, gondolhatnánk? Na nézzük csak!

Ki a Tesla Igazgatótanácsának elnöke, aki kiadja a felkérést? A válasz: Elon Musk

Ki a Tesla vezérigazgatója? A válasz: Elon Musk

Ki a SolarCity legnagyobb tulajdonosa? A válasz: Elon Musk

Tehát Elon Musk kiadta Elon Musknak, hogy vásárolja fel Elon Musk cégét 2,6 milliárd dollárért. Azért ez nem kispályás, ugye? Ez természetesen pár embernek nem tetszett, főleg a Tesla többi tulajdonosának. (Ott is Elon Musk a legnagyobb tulajdonos, de „csak” majdnem 20 százalékát birtokolja a cégnek.

Ha szeretnél többet megtudni az ügyről, itt vannak információk:

Közösségi Innováció

Mindjárt az elején egy egyszerű, de mégis nagyszerű modell bemutatásával kezdtünk, az Üzlet-Társadalom-Természet kapcsolatával. Mert e 3 területnek összhangban kell lenni egymással.

És nemcsak „odafelé”, hanem visszafelé is foglalkozni kell a 3 terület egyensúlyával és egymásra gyakorolt hatásával. Vagyis ha nincsen természet, akkor nincsen társadalom sem. Ha nincs társadalom, akkor az üzleti élet is meg fog szűnni. Ezért nem teheted meg, hogy hosszú távon figyelmen kívül hagyd a Társadalmat és a Természetet, mert annak meglesz a komoly következménye. És ez a te felelősséged, hogy a gyerekeid számára mit szeretnél hagyni. Egy jobb vagy egy rosszabb kort.

A Tanárunk kifejtette, hogy az óra legfontosabb célja az, hogy „Nem megváltoztatni akarja, hanem kihívni/megkérdőjelezni” a gondolkodásmódunkat. /”Not change us, but to challenge.”/ Ez nagyon szimpatikus hozzáállás volt.

Mindjárt az első példa meg is fogott. A GDP növekedése egy fontos mérőszám sokak számára. Te tudtad, hogy a Deep Horizon katasztrófa GDP-t növelő esemény volt? Érdekes, nem?  

Playpump-sztori

Itt is szívesen megosztok egy érdekes történetet. Egy felfedező kitalálta, hogy mi lenne, ha Afrikában, ahol komoly gondot jelent még mindig a víz és a vízhez való hozzájutás, készítenének egy olyan pumparendszert, amely kör alakú, és amennyiben a gyerekek játszanak vele, hajtják körbe-körbe, akkor pumpálja a vizet. Így szórakozással, játékkal a falu népe hozzá tud jutni a vízhez. Kevésbé megterhelő, mintha egy csapot kéne fel-le pumpálni.

Az ötlet zseniális volt, azonnal elnyerte Amerika tetszését. Olyan nagy embereke adakoztak és álltak az ügy mögé, mint Bill Gates. Íme a videó róla.

A sztori nagyot ment, össze is gyűlt óriási pénz, meg is volt a terv: telepítsünk 10.000 Playpump rendszert Afrikában szerteszét.

Az ötlet tökéletes példája az innovációnak. Hogyan kapcsoljuk össze a gyerekek játékos viselkedését a jótékonysággal.

Évekkel később

Pár évvel később utána néztek a nagysikerű projektnek, hogy valóban beváltotta-e az ígért eredményeket?  Meglepődve tapasztalták az újságírók, hogy messze nem felelt meg a várakozásoknak. Miért lehetett ez? Először is, a támogatás összege csak az új eszközök telepítésére szólt. A támogatók azt akarták látni/hallani, hogy minél több ilyen eszköz kerül telepítésre Afrika-szerte. Viszont az adománynak  az nem volt a része, és külön nem is foglalkoztak vele, hogyan legyen fenntartható és hosszú távon működőképes az eszköz.

Mivel nem költöttek semmit a karbantartásra, elhagyatottá váltak az így készített eszközök. Hamar el is romlottak. Nem folyt már többé víz belőle. Ha esetleg folyt is, akkor a nőknek, akik elsősorban hordták a vizet, még nehezebb volt a víz pumpálása. Ahelyett, hogy fel-le kellett volna húzni-tolni, körkörösen kellett tolni a rozsdás vasat, hogy jöjjön egyáltalán belőle a víz.

Tanulságos projekt. Érdemes megnézni a második videóját is.

Így lehet egy sikeresnek indult projektet teljesen tönkretenni.

Egy Random ötlet

Random Az idei év februárjában tartottunk egy Közgyűlést a Jövőt Építők Generációja Egyesület keretén belül, ahol megkérdeztem a 130 fős tagságot, hogy mit gondolnak, mi az, ami a legnagyobb akadálya jelenleg, hogy fejlődjön a szervezet. És a válasz meglepő volt számomra: „Hiányzik egy közösségi hely, ahol találkozhatnak.” – Ez akkor teljesen beékelődött az agyamba, és nem is tudtam másra gondolni. Kerestem a lehetőséget, a helyet, hogy hogyan lehetne megoldani. A szervezettel már többször próbálkoztunk, hogy kiválasszunk egy helyet, amit törzs helynek tekinthetünk. De igazán sosem sikerült. Vagy bezárt, vagy nem érezték a tagok jól magukat.. Tehát ezt a lehetőséget újfent elvetettem. A szervezetnek pénzügyi erőforrása nem állt rendelkezésre, hogy béreljünk irodát/helyiséget, így azzal sem tudtam számolni. Nem sokkal később, adódott egy lehetőség,egy hely, ami alkalmas lehet arra, hogy nyissak egy kávézót/italbárt.

Azt a kávézót, amely a JÉG közösségi helye lehet.  Amelybe a tagok bele tudják rakni – aki szeretné – szívét-lelkét, a saját elképzeléseiket. Ahol megjelenhet a kreativitás és meglátások. És ahol jól tudják érezni magukat és más, értékes emberekkel tudnak ismerkedni. Így jutottam el odáig, hogy márciusban kibéreltem ezt a helyet, ahol elkezdtük a felújítást. De ez egy másik történet… Erről fogok hamarosan egy új cikket írni, hogy mi a kávézó nyitás teljes története, kendőzetlenül. Egyelőre annyit ide, hogy meggyőzte  a szívem az agyamat és elköltöttem a Babson Collegera félrerakott félévi pénzemet. [Uppsz…] Másrészt a felújítási munkálatok és a bürokrácia felemésztette a meglévő kis szabadidőmet és kapacitásomat, ezért az MBA tárgyak elvégzése egy gyilkos tempót igényelt, hogy mindent megfelelő minőségben tudjak teljesíteni… De ha ez a terhelés nem lett volna elég, akkor…

Amikor a korona közbeszól

Januárban voltam kint először a Babson College MBA képzésén személyesen, és április elején eljött a második alkalom, amikor kiutazhattam… volna. Mert én is elkaptam a koronavírust. Hogy honnan? Azóta sem sikerült kideríteni. Az előtte lévő héten összesen 5 emberrel találkoztam, akiknek abban a két hétben semmilyen problémájuk nem volt. Lehet, hogy az utcán szedtem össze, vagy a boltban… ki tudja? 

Először az izmaimban és végtagjaimban éreztem fájdalmat. Nem értettem teljesen, mert nem edzettem előtte. Izomlázam nem lehetett, de mitől volt a fájdalom? Aztán jött a fáradékonyság, és a hidegrázás. Hazaértünk, és készítettünk a feleségemmel egy gyorstesztet. Pozitív lett! Egy rövid pánik után azonnal elkezdtünk intézkedni. Aznap este a teszt előtt testvéremmel találkoztam 10 percre a konyhában, de 2 méter távolságban ültünk. Egy köszönés volt előtte. Márti utána fertőtlenített mindent. A testvéremék a barátnőjével elvonultak karanténba egy másik lakásba. Mi is karanténba raktuk magunkat. De hiába az erőfeszítés, a testvérem és barátnője is elkapta. Majd később a feleségem is.

Hogy milyen volt? Szörnyű. Az izomfájdalom mellé napi 50 hidegrázás érkezett, hőemelkedésem volt napokig, folyamatosan köhögtem, és szorult a mellkasom. Néha elfogyott a levegőm, csak úgy kapkodtam utána. Nagyon megviselt. Hála Istennek, a testvérem és a feleségem könnyebben átesett rajta. Mártinál, mintha egy sima influenza lett volna. Bár hozzáteszem, ő akkorra már megkapta az első oltását. Szegény Niki (öcsém párja) volt az, aki még rosszabbul viselte az egészet.

Így hát, írtam is Gustavonak (Babson College egyik vezetője) a helyzetemről. Jelezte, hogy természetesen maradjak otthon. Mondanom sem kell, mennyire voltam egyszerre megkönnyebbült és ideges. Megkönnyebbülést éreztem, mert nem kellett fáradtan, betegen utaznom, frusztrált voltam, mert a fránya Covid miatt ki kell hagynom a képzés személyes részét, amely a sava-borsa az egésznek.

Így lettem másfél hétig beteg, kevés levegővel és sok hidegrázással próbáltam életet lehelni magamba éjfélkor, amikor a jog, pénzügy és közösségi innováció óráim voltak.

Minden héten háromszor volt órám, magyar idő szerint éjféltől fél 2-ig, vagy 2-ig. Mondanom sem kell, milyen erőfeszítést igényelt a koronavírus tüneteitől szenvedve, hulla fáradtan, angolul jogi szöveget elemezni, vagy éppen kitárgyalni Elon Musk cégének projektfinanszírozási modelljeit.

Viszont hajtott még egy dolog! Utánajártam, hogy szeptemberben kiírnak 4 ösztöndíjat, amit el lehet nyerni (abból maximum egyet), és tudok rá pályázni. Azért szeptemberben írják ki, mert a teljes első év elvégzése szükséges hozzá. Az ösztöndíjak összege 2000-3000 dollár között mozognak. Nem váltja meg a világot, de nagy segítség a 3. negyedévre. De erre még később visszatérek.

Eredmények

A fenti képen láthatjátok a tavaszi eredményeimet is. Ahogy a korábbi cikkemben már olvashattátok, az „A” értékelés a legjobb értékelés, a GPA 4.0 (Magyarországon 5-öst jelent) a hibátlan értékelés. Ezzel sikerült megtartanom az osztályelsőséget. Amire nagyon büszke vagyok, mert óriási energiákat mozgattam meg, hogy ez így maradjon.

Európai Mesterszakos Klub és a Kelet-, és Közép-Európai Alumni Klub vezetője lettem

Nagy célkitűzésem volt tavasszal, hogy az általam alapított Európai Mesterszakos Klubot,  sikeresen bejegyezzék a Babson College honlapján! Hónapok izgalmas munkája és működése után megvolt az suliban az interjú. Jóváhagyták, sikeresen az Európai Klub elnöke lettem. Ez nagy lépés és nagy elismerés. Szóval szeptembertől el tudom kezdeni építeni az európai kapcsolatokat is. Itt találod meg róla a leírást.

Mellette aktívan foglalkoztam a Magyar Alumni Klubbal is (aki esetleg nem ismerné, az Alumni az Öregdiák, Véndiák Klub, azaz a már az iskolában végzettek csapata). Sikeresen fogtam össze a csapatot, ezért kineveztek a Kelet-, és Közép-Európai Alumni Klub vezetőjének. Sajnos a Random kávézó, és a pénzügyi és vállalkozási kihívások mellett a nyáron nem volt időm foglalkozni ennek a kiépítésével olyan mértékben, ahogy szerettem volna. De szeptembertől/októbertől neki fogok vágni ennek is.  

Peak Mindset Mastermind – egy új vállalkozás

Az előző cikkemben írtam, hogy nem ülhetek a babérjaimon, várva arra, hogy támogassanak az emberek. Szükségem van egyéb bevételi forrásokra is, hogy tudjam mivel kiegészíteni és kipótolni a tandíjamat augusztustól.

Nah, de nem is ez volt a motivációm a Peak Mindset Mastermind megalkotásával. Létre akartam hozni egy olyan csoportot, amelynek tagjai 25-35 éves kor közötti vérbeli vállalkozók vagy már több fős csapatot irányító vezetők  jó pár év vezetői tapasztalattal.

Ugyanis mi vagyunk a magányos farkasok. Az üzleti kihívásainkat nem tudjuk megtárgyalni a családdal, a párunkkal (ha meg is osztjuk, inkább együttérzés, panaszkodás jellege van, afféle “lelki szemetesládának” használjuk csak társainkat), de nem várhatunk el tőlük tanácsokat (aki igen, annak szerencsés társa, családja van!).

Viszont ha lenne egy olyan csapat, akik többféle iparágból tevődnek össze, és már rendelkeznek tapasztalatokkal ezen a téren, milyen jó lenne? Ez a Peak Mindset Mastermind. A csoportunkban van ügyvéd, pubtulajdonos, informatikai cégvezető, ingatlanfejlesztő, mezőgazdasági területen vállalkozó és marketing cégvezető is. Megannyi tapasztalat, különböző területek, mégis hasonló kihívások és persze az esettanulmányok. És amely a legjobban emeli a minőségét, a mentorunk, Szabó Balázs, a CIB vezérigazgató-helyettesének tanácsai.

Örömmel jelentem be, hogy a vállalkozás sikeresen elindult, és az első két hónap a 6-hónapos programból eredményesen telt el. Ha kíváncsi vagy bővebben a Peak Mindsetre, akkor itt megtalálod

Az időszakom zenéi

Kezdjük a listával:

 1. Two steps from hell: Victory
 2. Two steps from hell: Strength of a thousand men 
 3. Thomas Bergersen: Immortal

Ezeknek a zenéknek magas a frekvenciaszintje, fokozza az agyhullámokat, így az agyad átkerül a „gamma” állapotba. ÉS ezáltal éberebbé, koncentráltabbá válsz, és jobban fel tudod idézni az emlékeidet. Nekem pont erre volt szükségem este a magas teljesítményt igénylő órák során (és a vizsgákra tanulás közben).

A nyári időszak

Május 1. – a munka napja. De nekem a pihenést jelentette. Ezzel a nappal hivatalosan is vége lett a Babson College első éve. Nagy megkönnyebbülés és egy méltó ünneplés számomra, hogy aznap elutazhattam Madridba, Spanyolországba egy konferenciára. Egyik nap a képzés után lehetőségem volt elmenni és megnézni kedvenc csapatom, a Real Madrid stadionját, valamint vehettem saját névvel legyártott eredeti mezt! (Madrid szurkoló… tudom, tudom. Ezt majd megbeszéljük máskor.)

Geri barátommal vettünk egy üveg rumot, és koccintottunk erre a nemes alkalomra. Egy év kemény időszakon vagyok túl, és ideje volt már egy picit megpihenni.

Legalább is ezt terveztem a nyárra. Az első nyaram 7 év után, hogy nem foglalkozom már az informatikai céggel. Arra gondoltam, hogy saját magamat állítom a középpontba: nyaralok, pihenek, olvasok és edzek. Ez volt a tervem. A Random tervezett nyitása május közepe volt. Nem húzom tovább ezt a részét, július 29-én volt a nyitóparty. Úgyhogy odalett a nyaram. Kávézót/pubot nyitni nem egyszerű. De ez már megint a másik történet, amit hamarosan szintén publikálni fogok.

Pénzügyek

Azzal, hogy idén februárban ki volt fizetve a második negyedévem, egy kis időre fel tudtam lélegezni, és összpontosítani a tanulásra. De a suli végeztével újra rám nehezedett a nem kis pénzügyi nyomás. Már májusban éreztem, hogy közel az augusztus, és nem akarok hasonló helyzetbe kerülni, mint egy évvel korábban.

Bár félig megveregethetem a vállamat, mert túl vagyok a felén, de a másik fele vissza van. A nehezebbik fele. Egyrészt 50 ezer dollár vissza van a tandíjból (15 millió forint), másrészt a suli úgy döntött, hogy innentől megszünteti a COVID helyzetet, vagyis kötelező az éves 7 kiutazás, amely utazásonként 1-1 millió forint plusz költséget jelent. Ehhez hozzá jönnek az egyéb kiadások (tankönyvek, egészségbiztosítás, licenszek stb.), vagyis összesen várhatóan 25 millió forintot kell előteremteni.

Itt még elméleti szinten fennáll egy olyan lehetőség, hogy egy évet csúsztatom a sulit, hogy összeszedjem a díjat. De akkor elveszteném a Rosztoczy-ösztöndíjat. Korábbi cikkemben már említettem, hogy elnyertem ezt az ösztöndíjat, amely 12.500 dollárt, vagyis 3 750 000 Ft támogatást jelent. Igen ám, de ez időponthoz van kötve. Ezt kizárólag 2022 tavaszára nyertem azzal a feltétellel, ha akkor még mindig tanulok/van aktív tanulói jogviszonyom. Ha halasztanék egy évet, akkor azzal elveszteném az aktív jogviszonyomat, ezzel ez a támogatás is elveszne. Tehát mindenképpen meg kell próbálnom.

Ehhez társult az a nyomás, hogy a Random kávézó megnyitására elköltöttem a maradék félretett pénzemet is.

Újra lapot kellett húznom 19-re.

 1.       Benne van a pakliban, hogy lesz 4. hullám, és a Random csődbe megy
 2.       Benne van a pakliban, hogy a Random nem fut fel úgy, ahogy terveztem, és csak veszteségesen égeti a pénzt, és vagy bezárom, vagy raknom kell bele pénzt (amit nem tudom egyenlőre honnan…)
 3.       Benne van a pakliban, hogy a Tüskevár ABC a Covid miatti csapásoktól gazdaságilag meginog, és pénzt igényel. Nem beszélve arról, hogy a vörsiek egy része rászokott arra, hogy elmegy Keszthelyre bevásárolni, ahelyett, hogy a helyi boltban költené el a pénzt. Ezzel mindig egy picit, de hozzájárulva a boltunk tönkretételéhez.
 4.       Benne van a pakliban az, hogy nem tudok részletfizetést igényelni. Igen, mert minden félév kezdetekor kell befizetni az adott tandíjat (kb. 25 ezer dollár/félév). Ebben már biztos voltam a Random miatt, hogy egyben nem fogom tudni kifizetni, ezért az egyetlen út a részletfizetés kérelmezése. Így a 25 ezer dollárt 4 részletben kell kifizetni havonta. Ha ezt nem kapom meg, akkor kiesek a suliból.
 5.       Benne van a pakliban, hogy nem lesz pénzem kiutazni Amerikába. Ha nem veszek részt személyesen az intenzív hét (korábban F2F eseményként mutattam be) képzésben, akkor kiesek a suliból, hiába fizetem be a tandíjat. Mert a személyes részvétel kötelező, és az oktatás része. Abból való hiányzás nem lehetséges, kizárólag nagyon erős indokkal. De „ezt a kártyát” sem lehet kijátszani indokolatlanul, mert akkor olyan szinten lemaradok az oktatásból, hogy erősen rontja az átlagomat is. Ha nem érném el a minimum igényelt átlagot, kiesnék. Nem beszélve arról, hogy azért vagyok itt, hogy tanuljak, nem azért, hogy kihagyjam az eseményeket.

Szóval újra Black Jacket játszok, újra lapot húztam 19-re. Kívánjatok sok szerencsét! Szükségem lesz rá…de hál’ Istennek, most már nem vagyok egyedül a kis küzdelmemben. Egyre többen segítenek nekem. De ez már a következő cikk témája lesz!

Emellett hamarosan megírom az „Egy Random-sztori [Kávézó és italbár nyitásának története]” cikkemet, ahol bemutatom az elejétől kezdve, hogyan gondolkodtam, milyen kihívásaim voltak az alkalmazottak keresésétől a bürokrácia dzsungeléig. És természetesen a változatlan visszajelzések: „Ne nyiss kávézót, mert itt semmi értelme. Csődbe fogsz menni, mielőtt elindulsz.” De most már ismertek annyira, hogy ezek a visszajelzések süket fülekre találnak. Szóval ha kíváncsi vagy a Randomra, megtalálod a Károly körút 10. alatt. 

És ígérem, a következő cikk hamarabb fog jönni!

Addig is,

Ad Maiora!

Wolf mindset feliratkozó link

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Farkas Dezső
Farkas Dezső
Farkas Dezső az F.W. Olin Graduate School of Business, Babson College MBA hallgatója, a Jövőt Építők Generációja Egyesület elnöke, valamint a Global Shapers Budapest Hub Alumni vezetője. Beválasztották az 50 tehetséges magyar fiatal közé. Templeton Fellow. Két TEDx előadás fűződik a nevéhez. Az ASEF Young Leaders Summit kiválasztottja Luxemburgban, valamint a Youth Leaders Forum alumnija.

Felkapott cikkek

Hasonló cikkek
Dezso Farkas

Babson College IV. félév 2. negyedév – A lezárás

Az utolsó etap. A célegyenes. Az utolsó hónapok, napok....

Babson College IV. félév [1. negyedév]

A 2022. év eleje egy teljesen más fordulatot hozott...

Babson College III. félév [2. negyedév]

Az első negyedéves élmények elsöprő erővel hatottak, kettős érzéseket...

Babson College III. félév [6. rész] #Miami

Szeptemberben a hőmérséklet és a nap ereje gyilkos. Mégis...