Családi Vállalkozás: Tényleg itt az ideje, hogy csatlakozz vagy elhagyd?

Sussex hercege és hercegnője a címlapokra kerültek, amikor bejelentették a döntésüket, hogy „hátralépnek” a királyi család kötelezettségeitől, mert nagyobb függetlenségre vágynak. Habár a vágyuk, hogy kibújjanak a királyi családot övező figyelem nyomásából érthető, sőt tiszteletre méltó, a bejelentés megmutatja, hogy az elválás milyen nehéz tud lenni. A kinyilatkoztatás hirtelensége elgondolkoztatta a nyilvánosságot, hogy mi történhetett, és hogy ez mit jelent a monarchia jövőjére nézve. A királynő gyorsan reagált a hírre és bejelentette, hogy a tárgyalás még a korai fázisban van. A média tele volt azzal, hogy a királyi családot mennyire „elvakítják” a hírek és azzal, hogy ki kinek az oldalára állt. Habár a brit monarchia talán híresebb, mint a legtöbb családi „vállalkozás”, a problémák, amik akkor jelentkeznek, amikor egy családtag úgy dönt, hogy elhagyja a családi vállalkozást, nem egyediek.

Családi vállalkozásokba való belépés

A legtöbb ember számára a karrierjük középső szakaszát taposva nem nagy ügy állást változtatni. Ezzel szemben egy családi vállalkozásban dolgozó családtag számára a döntés sokkal bonyolultabb. Egy kritikus hiba a döntés kommunikálásában maradandó károkat okozhat a családi kapcsolatokban, a nem kívánt állapotban való megrekedés viszont keserűséget és megbánást okozhat az elmulasztott karrier miatt, ami elérhető lett volna, ha másképp dönt.

Akkor szembesülhetsz ezzel a kérdéssel, hogyha a belépésed a vállalkozásba nem volt kellően átgondolt – talán kétes ígéretek hatására történt („Egy nap ez mind a tiéd lesz!”), tiszta felelősségek vagy akár igazi pozíció nélkül.

Előfordult egy családi vállalkozás tagjánál, hogy nem kapott névjegykártyát a négy év alatt, amikor a családja ipari anyag beszállító vállalatánál töltött, mert nem tudtak megegyezni, hogy mi a pontos pozíciója.

Ha nap mint nap részt veszel a munkában, felismerheted, hogy a családi vállalkozás előnyei nem érik meg, ha nem járulsz hozzá a munkához jelentősen. Mások a karrierjük későbbi szakaszában kerülnek válaszút elé, amikor szembesülnek a ténnyel, hogy nem ők lesznek a családi vállalkozás következő vezetői, vagy ami még rosszabb, azzal, hogy kihunyt a szenvedélyük az adott munka iránt.

Olvastam egy mélyen boldogtalan lányról, akinek az édesapja vezette a családi vállalkozást. A lány vállalkozó szeretett volna lenni, de kötelességének érezte, hogy csatlakozzon édesapja cégéhez. Mivel hiányzott belőle a szenvedély a családi vállalkozás iránt, az ottani karrierjében sosem lépett elő és most már keserűen bánja, hogy nem azt az utat választotta, amit igazán szeretett volna.

Sokak számára a felelősségek generációk közötti átadása fájdalmasan lassú. Tudunk olyan vezetőkről, akik makacsul ragaszkodnak hozzá, hogy „erejük teljében vannak”, miközben már a nyolcvanas éveiket tapossák és hallani sem akarnak arról, hogy átadják a stafétabotot a családi vállalkozásban dolgozó fiatalabb generációnak, akik frusztráltan várják, hogy végre eljöjjön az ő idejük. Ismerősen hangzik?

családi vállalkozás

Családi vállalkozás: belül vagy kívül?

Hogyha egy sorsfordító döntés küszöbén állsz, vegyél egy nagy lélegzetet és mérlegeld a helyzetedet alaposan, mielőtt bármilyen hirtelen lépést teszel. A legrosszabb, amit tehetsz az az, hogy pénteken viharosan távozol, megbánod a hétvégén, majd a következő héten csendben visszatérsz, mintha mi se történt volna (ilyet is láttunk). Egy ilyen impulzív kirohanás lerombolja a hitelességedet a vállalkozásban és a családban is.

Mielőtt valami nagy lépést tennél, elemezd ki, hogy hol jársz a saját karrierutadon, miért nem tartasz még ott, ahol szeretnél, és mit tehetsz (és mit nem), hogy előre mozdítsd a helyzetedet. Lehet, hogy még nem túl késő újra pályára állítani a karriered.

Azt javasoljuk, hogy menj végig az alábbi hat lépéses folyamaton, hogy kiértékelhesd a lehetőségeid:

Hasonlítsd össze jövőképed a családod jövőképével (családi vállalkozás jövőképével)

A kritikus szempont annak eldöntésekor, hogy egy vállalkozás (családi vállalkozás vagy bármilyen más vállalkozás) megfelelő-e neked az, hogy hiszel-e a hosszú távú víziójában. Egy családi vállalkozás esetén a tulajdonosok közösen formálják a víziót. Nehéz lehet számos nézőpontot tökéletes egyensúlyra / közös nevezőre hozni. De létfontosságú, hogy megállapodás szülessen a nehéz kérdésekben, mert a board és a management erre az alapra fogja felépíteni a vállalat stratégiáját.

Értékeld ki, hogy vajon azonos-e a vállalatról alkotott jövőképed a többi tulajdonossal. Ha látszólag közös nevezőn vagytok, akkor nehéz döntések mellett is kitarthatsz a közös jövőképetekkel szemben, hogy lásd, hogy tényleg így van-e. Ha nem értetek egyet a jövőképpel kapcsolatban, akkor a családi vállalkozásban mindig árral szemben úszol majd, és lehet, hogy máshol jobban boldogulsz.

Tisztázd az ambícióidat

Nem feltétlenül szükséges, hogy egy napon te vezesd a céget. Láttunk sok elégedett családtagot, akik olyan pozíciót töltöttek be a családi vállalkozásban, ami szinkronban volt a képességeikkel és az érdeklődésükkel. Szóval ne tegyél fel mindent egy lapra („Vagy én leszek ennek a vállalkozásnak a vezetője, vagy itt hagyom.”), mintha ez lenne a boldogulás egyedüli útja.

Az egyik legelégedettebb családi vállalkozásban dolgozó, akit ismerünk, úgy döntött, hogy ott hagyja a jól fizető / nagy hatalmú állását a nemzetközi értékesítésben, hogy a család fogyasztási cikkeket forgalmazó vállalkozásának dokumentumait archiválja. Felfedezte, hogy az igazi szenvedélye a családi történet megörökítése, beleértve a sikereiket és kudarcaikat, illetve a tanulságok átadását a következő generációnak.

Legyél olyan őszinte magaddal az ambícióiddal kapcsolatban, amennyire csak lehetséges:

  1. Mit szeretnél elérni a családi vállalkozásban?
  2. Hogyan és mikor fogod megszerezni a készségeket a szerephez, amire vágysz?
  3. Hogyan illeszkedik ez az idősebb generáció által saját karrier útjáról alkotott terveihez?
  4. Hogy tudod úgy alkalmazni a képességeidet, hogy azok leginkább hasznosak legyenek a számukra?

Azonosítsd a válóokokat

Teljesen természetes, ha vannak eltérő vélemények a vállalkozásban. A családi vállalkozásokban ezek a véleményeket az érzelmek és a családi dinamika fűszerezik. Ahhoz, hogy sikeres, hosszú távú karriered legyen a családi vállalkozásban, meg kell tanulnod, hogy hogyan oszd meg az irányítást a többi családtaggal. Érd el, hogy a számodra legfontosabb döntések jól alakuljanak és hagyd, hogy a többiek is alakítsák az eseményeket.

Figyeld meg, hogy mi az, ami arra sarkall, hogy távozz, és különítsd el az okokat, hogy mi az, amire van befolyásod, és mi az, amire nincs. Például ha eltérő véleményed van arról, hogy hogyan kellene vezetni a vállalkozást, fontold meg, hogy ez tényleg válóok-e. Többnyire az egyéni operatív döntések idővel hozzásimulnak a fő sodrásirányhoz, és elveszítik az azonnali “harcolj vagy menekülj” jellegüket. De a főbb stratégiai váltások és a véleményedet állandó jelleggel lesöprő viselkedésminták diplomáciai szempontból is megérhetnek egy-két csatát.

Találj és tanulj mentoroktól, akik vezetnek téged

A tapasztalt mentor egy létfontosságú erőforrás, főleg egy családi vállalkozás esetén, mert egy semleges nézőpontot tud nyújtani. Segít alakítani a karriered anélkül, hogy olyan hátsó szándékai lennének. A jó mentor lehet egy független vezetőségi tanács tag, egy szenior kolléga, aki képes semleges maradni. Vagy egy olyan személy, aki nem közvetlenül kapcsolódik a családi vállalkozáshoz, de eleget tud ahhoz, hogy segítsen.

Kérd meg a mentorodat, hogy adjon egy őszinte visszajelzést arról, hogy hol állsz a fejlődésedben. Kérj segítséget abban, hogy mire lesz szükséged a céljaid eléréséhez. Beszélj rendszeresen a mentoroddal (legalább évente kétszer és ezen felül minden harmadik évben tartsatok egy mélyebb, minden részletre kiterjedő beszélgetést). Kérd a segítségét, hogy a céljaid nyomon követhetőek legyenek. A jó mentor segíthet újrafogalmazni, hogy hogyan néz ki a siker számodra. Ne csak arra koncentrálj, hogy hogyan lehetsz a vállalkozás következő ügyvezető igazgatója.

Kérd meg, hogy adjon érdemeken alapuló visszajelzést és készítsen fejlődési tervet

Ne félj konstruktív visszajelzést kérni, hogy ha tényleg a tőled telhető legjobban szeretnél teljesíteni. Sok családi vállalkozás beleesik abba a csapdába, hogy a családtagokra nem kell, hogy ugyanazok a HR folyamatok vonatkozzanak, mint a nem családtagokra. Az igazság az, hogy a családtagok még fontosabb, hogy őszinte visszajelzést kapjanak, hogy ha a vállalat sikeres akar lenni. Mert valaki, akit a cég élére “segítettek”, olyan döntést hozhat, ami tönkreteszi a vállalat jövőjét.

Kerüld el, hogy te legyél ez a személy. Kérj őszinte, 360 fokos visszajelzést a körülötted lévőktől. Dolgozz együtt a mentoroddal. Dolgozzátok ki, hogyan tudsz tanulni a visszajelzésből, amit kapsz és beépíteni azt a vezetési stílusodba.

Végül, hozd meg a döntést, ami megfelelő a számodra – de légy óvatos, hogyan kommunikálod

Ha óvatos mérlegelések után úgy döntesz, hogy elhagyod a napi szintű munkádat a vállalkozásban, hogy más megélhetés után nézz, mérlegeld, hogyan őrizheted meg az önbecsülésed és a családi kapcsolatokat. Gondoskodj róla, hogy legyen egy letisztult kilépési történeted, amit belül és kívül is kommunikálni tudsz .(Például belekezdesz egy MBA-ba, hogy képességeket szerezz és később még jobban hozzá tudj járulni a cég sikeréhez.) Ne tűnjön úgy, hogy egy hirtelen döntés után távozol.

Legyen egy terved azzal kapcsolatban, hogy mit akarsz elérni legközelebb és tudasd a családtagokkal, mielőtt belekerül a céges hírlevélbe. Végül talán nem leszel többé alkalmazott, de valószínűleg továbbra is tulajdonos maradsz (vagy azzá válhatsz a jövőben) a vállalkozásban. Reflektálj, hogy a kilépésed hogyan alakítja a szerepedet a vállalkozás rendszerében. Továbbra is jó tulajdonos tudsz maradni és együtt tudsz dolgozni a többi tulajdonossal a vállalat irányításán, ha kiléptél a napi operatív működésből?

Ha úgy döntesz, hogy maradsz, tisztázd magadban, hogy mért maradsz és mit remélsz attól, hogy a családi vállalkozásban maradsz. Ha nem beszélsz a problémákról, amik ekkora frusztrációt okoztak, valószínűtlen, hogy megoldódnak. Gondolkozz egy megközelítésen, ami megoldja a fő problémáidat. Megfelelő pozícióban vagy? Elegendő támogatást és iránymutatást kapsz? Milyen változások szükségesek, hogy a maradásod egy hosszútávon is élvezhető döntés legyen? Rendszeresen értékeld a haladásodat. Kövesd nyomon, hogy hogyan haladsz a főbb mérföldkövekhez eléréséhez viszonyítva és a végső karriercélodhoz képest.

Összefoglalás

Ahogy Harry és Meghan felfedezik majd, ahogy kialakítják az új szerepüket az Egyesült Királyság monarchiában, nem csak egy jó út vezet ahhoz, hogy hatásod legyen a családi vállalkozásra, közel maradj a családodhoz és mégis elégedett legyél a karriereddel. Gondolj csak Lord Jacob Rothschildra, Európa nagy múltú bankárdinasztiájának egyik örökösére. Egy a családi vállalkozás jövőjével kapcsolatos nézeteltérés után elhagyta a zászlóshajónak számító N. M. Rotschild bankot és megalapította az RIT Capitel Partners-t. Akkortájt ez a döntés kockázatosnak tűnt, de évekkel később az RIT az egyik legnagyobb befektetési alap lett az Egyesült Királyságban. Jacobnak tiszteletre méltó karrierje volt. Saját erejéből lett milliárdos és visszautat talált a családi üzletbe is. Nemrég egyesítette az Edmond de Rothschild Group-ot és az RIT Capital-t. Az ő élete megmutatja, hogy sok lehetséges útja van a családi üzletben lévő szerepünk alakításának.

Sok vezetőt láttunk, akik számára az elkötelezett részvényes szerep jobban illik, mint napi működést irányító operatív manager szerep és fordítva. Bármi is legyen a döntésed, mutasd meg a családnak, hogy tiszteled és elismered a családi hagyatékot és keresed a személyes elégedettséget. Kérd a támogatásukat az életutad során, vezessen az akár a családi vállalkozáson belül vagy azon kívül.

A cikket Scheller György készítette a Harvard Business Review cikke alapján.

Wolf mindset feliratkozó link

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Farkas Dezső
Farkas Dezső
Farkas Dezső az F.W. Olin Graduate School of Business, Babson College MBA hallgatója, a Jövőt Építők Generációja Egyesület elnöke, valamint a Global Shapers Budapest Hub Alumni vezetője. Beválasztották az 50 tehetséges magyar fiatal közé. Templeton Fellow. Két TEDx előadás fűződik a nevéhez. Az ASEF Young Leaders Summit kiválasztottja Luxemburgban, valamint a Youth Leaders Forum alumnija.

Felkapott cikkek

Hasonló cikkek
Dezso Farkas

Top 10 társasjáték – A világ legtöbbet megvásárolt társasjátékai

Ahogy a jóléti társadalom egyre elterjedtebb lett a világban,...

Mi az a TEÁOR, és mit kell tudni róla?

Mi a TEÁOR szám jelentése, mik a jellemzői? Mit...

Bankszámlaszám felépítése [Minden, amit tudnod kell róla]

Aligha létezhet olyan vállalkozás és vállalkozó Magyarországon, aki ne...

Személyes találkozó! Tényleg szükséges?

„Rendben, találkozzunk és beszéljük meg”, gyakran hangzik el a...