Startup vállalkozás – Mire kell figyelned ügyvezetőként

Kiskoromban otthon anyukámat mindig csodáltam. (Ez azóta sem változott.) Mindenre kellett figyelnie. Mindenre is. Felsorolni sem lehet, mennyi mindent kellett fejben tartania, odafigyelni, felelősséget vállalni emberéletért… főleg miattam, mert amilyen hiperaktív és kockázatvállaló voltam, bármelyik pillanatban kerülhettem életveszélybe. Nem hiába az anyukák dolga az egyik legkeményebb munka a világon.

A startup vállalkozás ügyvezetőjének élete hasonlít ehhez. Nem könnyű. Nem elég, hogy figyelned kell mindenre, még befektetésre is szükséged van, mert csak abból tudod finanszírozni a cég működését.

Egyszerűen mindenhol ott kell lenned, mint a startup ügyvezetőjének. Nem lehet kiemelni egy dolgot, mindenre kell figyelni. Nézzük meg, mi egy Startup CEO legfontosabb feladatai:

Befektetés után kell nézned

Befektetés után kell nézned

Észre fogod venni, hogy az életedben folyamatosan „befektetést keresek” üzemmódba kell lenned. Bármilyen szituációban képesnek kell lenned „pitchelni”, eladni az ötleted, mert sosem tudhatod, hogy akivel beszélsz, éppen egy üzleti befektető vagy angyal-e?

És jobban teszed, ha fel vagy készülve ezekre a helyzetekre. Mert ha éppen egy ilyen lehetőséget engedsz el, mert nem vagy „befektetést keresek” üzemmódban, akkor akár ezen állhat a vállalkozásod jövője.

Embereket kell toboroznod

Embereket kell toboroznod

Ez talán még fontosabb, mint a befektetés. A legjobb tehetséges után kell nézned. Folyamatosan kell keresned a lehetőséget, hogyan tudod a legjobb szakmai tudású tehetségeket a cégedhez vonzani. Még akkor is, ha éppen nincs szükség új alkalmazottra a cégben, készen kell állnod arra, helyet kell csinálnod arra, hogy egy különleges tehetséged felvegyél.

És ha éppen nem befektetést keresel vagy embereket toborzol, akkor…

Tudnod kell eladni

Tudnod kell eladni

Te vagy a cég legjobb értékesítője a 0. naptól kezdve. Neked kell lenned a legjobb értékesítőnek a cégnél egy örök életre. Soha nem adtál el korábban semmit? Ez nem számít. Te vagy az, aki a legszenvedélyesebben szeretné megvalósítani az ötleted, aki jobban érti a terméket, mint bárki más. Képesnek kell lenned hamarabb üzleteket kötni, mint bárki másnak.

A másik, nagyon fontos szempont, hogy egy cég alapítása esetén szinte lehetetlen egy jó értékesítési vezetőt találni. Egyszerűen olyan magas fizetést/tulajdonrészt kérne, ami már nem éri meg neked. Ezért máshonnan találni egy jó értékesítőt a kezdetek során nem egy megvalósítható lehetőség.

Ezért van az, hogy neked kell ott lenni és eladni. Neked kell az értékesítésben odatenni magad.

És ha éppen nem befektetőt keresel, embereket toborzol, értékesítesz, akkor…

Csapatot kell építeni

Csapatot kell építeni

Te vagy az, aki meghatározza az irányokat, a víziót és a missziót a cégben. A te viselkedésed befolyásolja a legjobban az alkalmazottakat.  Egyszerűen nem teheted meg, hogy nem foglalkozol a cég szervezeti kultúrájával.

Sőt, a startup vállalkozás szervezeti kultúrája az egyik legfontosabb tényezője a cég sikerességének. Honosíts meg egy sikeres szervezeti kultúrát, és a céged szárnyalni fog, vagy ne foglalkozz vele, tudattalanul is alakíts ki rossz szokásokat, gyenge rendszereket, és a vállalkozás elkerülhetetlenül csődbe fog menni.

És ha éppen nem befektetőt keresel, embereket toborzol, értékesítesz, csapatot építesz, akkor…

Tanácsadónak/coachnak kell lenned

Tanácsadónak/coachnak kell lenned

A sikeres ügyvezetés egyik fontos alapköve, hogy megértsd, mit jelent a feladatmegosztás és delegálás művészete. Összemérhetetlenül többet tudsz elvégezni, ha a feladataid megfelelően delegálod. Mert a felszabadított időben tudsz a cég számára legfontosabb dolgokkal foglalkozni. De hogyan lehetsz képes minél jobban a stratégiai szinten maradni, mégis mindenről értesülni és tudni anélkül, hogy mikromenedzselned kéne? Úgy, hogy coachingolod a csapatod!

A coaching, ha megfelelően csináljuk, akkor egy kiváló visszajelző rendszer. Találkozhatsz a csapattagjaiddal, átláthatod és ellenőrizheted a döntéshozatali mechanizmusukat, és tanácsod adhatsz, hogyan tegyék a dolgaikat jobban.

Ekkor történnek meg azok a kellemes meglepetések, hogy a csapatod jobb ötletekkel áll elő, mint amit te magad ki tudnál találni.

De még nem végeztünk. Ha éppen nem befektetőt keresnél, embereket toboroznál, értékesítésenél, csapatot építenél vagy coachingolnál, akkor…

A befektetőkkel transzparensen kell kommunikálnod

A befektetőkkel transzparensen kell kommunikálnod

Az egyik legfontosabb szabály ügyvezetőként a befektetővel (igazgatósággal) való kapcsolattartás során, hogy soha ne lepd meg őket! Mindig vannak rossz hírek. Ezt nem tudod elkerülni.

Egy nagyon kedvező tulajdonság az, ha tudod megfelelően tálalni a rossz híreket. De egy biztos, akkor jársz a legjobban, hogy történet elejét veszed? Mit értek ez alatt? Úgy tudod a történet elejét venni, ha nem hallgatod el a rossz híreket. Ha elmondod nekik egyből a rossz híreket, és megmutatod, hogy erre az esetre milyen tervvel készültél.

És igen, még mindig nem végeztünk. Ha éppen nem befektetőt keresnél, embereket toboroznál, értékesítésenél, csapatot építenél vagy coachingolnál, a befektetőkkel kommunikálnál, akkor…

Kezelned kell a beszállítókat és a viszonteladókat/kereskedőket

Kezelned kell a beszállítókat és a viszonteladókat

Az egyik legkellemetlenebb meglepetés a cég építése során, ha a beszállítód, mégha az egyik legjobb is, átver vagy cserben hagy. Mindig toppon kell lenned a beszállítókkal való kapcsolattartásban a céged fejlesztése közben, nehogy a céged vesztét okozza az esetleges beszállítói szerződés felmondás.

Jó kapcsolatot kell ápolnod a kereskedőiddel/viszonteladóiddal, mert ez alapozza meg a későbbi sikereidet is, miközben folyamatosan javítanod kell a terméked minőségén.

Végezetül, ha éppen nem befektetőt keresnél, embereket toboroznál, értékesítésenél, csapatot építenél vagy coachingolnál, a befektetőkkel kommunikálnál, vagy a beszállítóidat és a viszonteladóidat kezelnéd, akkor…

Az ügyfeleiddel kell kapcsolatot ápolni

Ügyfeleiddel kell kapcsolatot ápolni

Meg kell értened az ügyfeleid igényeit, főleg akkor, amikor a vállalkozásod elindítod. Ha nem érted meg megfelelően a szükséges fájdalompontjukat, akkor a terméked/szolgáltatásod sem fog tudni megoldást nyújtani számukra. A fejlesztéseid során meg kell tudnod jósolni, hogy mire van szükségük az ügyfeleknek, és ennek skálázhatónak kell lenni. Tudod azt a megfelelő mennyiséget előállítani, amit a vásárlóid szeretnének? Olyan minőségben, ahogy szeretnék?

Ahogy ezeket a problémákat kezeled, egyben lehetőségek is, amelyből kiderül, hogy a jövőben sikeres leszel-e vagy elbuksz.

Összefoglalás

Startup vállalkozás ügyvezetőjének lenni kifejezetten komplikált. Hihetetlenül sok mindenre kell figyelned, sok mindenhez kell érteni, átlátni. És ezek azok a fontosabb dolgok, amikre te vagy hatással. Nem említettem az olyan tényezőket, mint a gazdaság változásai, az iparág fejlődése, az állami szabályozások, a munkaerőpiac helyzete és számos olyan másik külső tényező, amely hatással van a céged fejlődésére. A társadalom berendezkedési fajtái is gyorsan változnak, kialakultak olyan startup módszertanok, amik segíthetnek mind fejlődés, mind túlélés szempontjából. Te szerinted startup vállalkozás ügyvezetőjeként mire kell a legjobban figyelni?

Wolf mindset feliratkozó link

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Farkas Dezső
Farkas Dezső
Farkas Dezső az F.W. Olin Graduate School of Business, Babson College MBA hallgatója, a Jövőt Építők Generációja Egyesület elnöke, valamint a Global Shapers Budapest Hub Alumni vezetője. Beválasztották az 50 tehetséges magyar fiatal közé. Templeton Fellow. Két TEDx előadás fűződik a nevéhez. Az ASEF Young Leaders Summit kiválasztottja Luxemburgban, valamint a Youth Leaders Forum alumnija.

Felkapott cikkek

Hasonló cikkek
Dezso Farkas

Top 10 társasjáték – A világ legtöbbet megvásárolt társasjátékai

Ahogy a jóléti társadalom egyre elterjedtebb lett a világban,...

Mi az a TEÁOR, és mit kell tudni róla?

Mi a TEÁOR szám jelentése, mik a jellemzői? Mit...

Bankszámlaszám felépítése [Minden, amit tudnod kell róla]

Aligha létezhet olyan vállalkozás és vállalkozó Magyarországon, aki ne...

Személyes találkozó! Tényleg szükséges?

„Rendben, találkozzunk és beszéljük meg”, gyakran hangzik el a...