Cégjog 1.0 kezdőknek – 10 cégjogi alapfogalom, amit ismerned kell

Hét évet dolgoztam a cégjog és a pénzügy határterületén. Amikor elkezdtem ismerkedni az alapinformációkkal, akkor csupa paragrafusjeleket láttam mindenféle zárójelekkel. Ezt tetézte az a jellegzetes jogi megfogalmazás, amitől az egeremnek kialakult egy különös vonzása az ilyen szövegek láttán a jobb felső sarok irányába, és kiléptem a szövegből.

Viszont!

Előfordult már, hogy találkoztál cégjogi szöveggel, de nem tudtad, mit jelent? Vagy a szerződésben nem minden úgy volt, ahogy te – nem jogászként – ezt elgondoltad? Ha volt már ilyen vagy hasonló eset, akkor már rájöttél, hogy a jogot nem lehet kikerülni. Becsukhatod a szemed, tehetsz úgy, mintha nem létezne, de attól még létezik.

Hogy mit lehet elérni a jog segítségével, jó példákat láthatsz hollywoodi köntösben az egyik kedvenc sorozatom, a Briliáns elmék részeiben.

Ezért összegyűjtöttem 10 cégjogi alapfogalmat, amit érdemes ismerned. Mindezt könnyen emészthető formában. (A jogász olvasóimtól ezúton elnézést kérek a nem tökéletes fogalmazás miatt.)

 1. Cégjog
 2. Cég
 3. Cégközlöny
 4. Cégbejegyzés
 5. Cégbíróság
 6. Cégnyilvántartás
 7. Cégjegyzék
 8. Cégnyilvánosság
 9. Cégkivonat
 10. Cégmásolat

1. Cégjog

A cégjog az a szabályrendszer, amely a cégek alapításával, nyilvántartásával és megszüntetésével foglalkozik. Egyrészt ebbe a témába tartozik az összes fenti fogalom (ezeket lentebb részletesen bemutatom), másrészt ide tartoznak a cégek megszüntetésének különböző formái is: a felszámolási eljárás, a kényszertörlési és a végelszámolási eljárás is.

2. Cég

A cég, vagy másnéven gazdasági társaság, a tulajdonosok vagyoni (ami lehet pénzbeli és nem pénzbeli is) hozzájárulásával létrehozott vállalkozás, amit nyereség megszerzésére hoztak létre. Amelyben a tulajdonosok közösen részesednek a nyereségből és közösen viselik a veszteséget. A cég a cégnyilvántartásba való bejegyzéssel jön létre.

3. Cégközlöny

A Cégközlöny régen egy olyan hetilap volt, amelyben közzétették a megalapított cégek adatait, valamint a vállalkozások adataiban bekövetkezett változásokat (cégbejegyzés, változásbejegyzés). Az oldal 2002 óta már elektronikusan is elérhető. Itt teszik közzé a csőd, felszámolás és kényszertörlési közleményeket. Ez azért is kifejezetten fontos, mert a Cégközlönyben való megjelenéstől számított x napon belül (felszámolás és végelszámolás esetén 40 nap, kényszertörlés és csőd esetén 30 nap) van lehetőséged a követeléseidet bejelenteni. Ha ezt nem teszed meg, akkor nagyon kicsi az esélye, hogy a pénzedből a későbbiekben bármit is látni fogsz.

A Cégközlönyben megjelenő adatok számítanak közhitelesnek.

Közhitelesség: azt jelenti, hogy a cégnyilvántartás hitelesen tanúsítja a benne lévő adatokat, a bejegyzett információk valódiságát, és ezeket az ellenkezőjének a bizonyításáig valósnak kell elfogadni.
Esettanulmány: az egyik ismerősöm cége esetén a tulajdonos anyja neve helyett véletlenül az apja nevét tették közzé. Amikor a pályázat során megadta az anyja nevét, visszautasították, mert azt mondták, hogy nem az a közhiteles adat. Vagyis, ha a Cégközlönyben rosszul van közzé téve, akkor az számít a cég adatának, ha nincs közzé téve, akkor az nem számít a cég adatának.

Mi a teendő akkor, ha rosszul van közzé téve? Egy változásbejegyzést kell kérelmeznünk, vagyis 15.000 forintot kell fizetnünk, hogy megváltozzon az adat.

4. Cégbejegyzés

A cégbejegyzés során hivatalosan is közzéteszik a Cégközlönyben a megalapított cég adatait. Azaz –  a cégjog szempontjából – a Cégközlönyben való megjelenés után tudod elkezdeni működtetni a cégedet. A cégbejegyzési eljárásban a jogi képviselet kötelező, magyarul ügyvédet kell fogadnod.
A cégbejegyzés költsége kft. és bt. esetén az egyszerűsített cégbejegyzés során illetékmentes, zrt. esetén 50.000 Ft., normál cégbejegyzés esetén 100.000 Ft összegbe kerül. Továbbá ehhez hozzájön még az ügyvédi munkadíj is.

Ehhez hasonló eljárás a változásbejegyzési eljárás, amelyről akkor beszélünk, ha már létezik a céged, és szeretnéd bármilyen adatát (pl. székhely, bankszámlaszám, tulajdonos, cégnév stb.) megváltoztatni. Ehhez természetesen fizetned kell, jelenleg ennek az illetéke kft., bt. és Zrt. esetén 15.000 Ft.

5. Cégbíróság

A cégbíróság a cégek alaki törvényességét vizsgáló bírói csapat. Mit jelent az alaki törvényesség?

Kétféle lehet

 • áll egy regisztrációs eljárásból, ahol megvizsgálják az alapításhoz szükséges szerződésed,
 • valamint egy törvényességi felügyeleti eljárásból, ahol a már működő céged jogszabályoknak megfelelő működését figyelik.

Ebből is következik, hogy nem feladata a tartalmi ellenőrzés. Vagyis, ha a cégalapítás során te rosszul vagy nem megfelelő formában adod meg a cégadataidat, akkor ettől függetlenül el fogják fogadni. (Lásd előző példában anyja neve helyett apja neve volt megadva.) Annak javítási költségeit a későbbiekben neked kell fizetni.

Jelenleg Magyarországon 20 cégbíróság van, amely a 19 megyei és a fővárosi cégbíróságból tevődik össze. A cégbíróság az adatokat az Európai Unió bármely hivatalos nyelvén nyilvántarthatja.

6. Cégnyilvántartás

A cégbejegyzés eredményeként a cég megjelenik a cégnyilvántartásban. A cégnyilvántartás a cégek adatainak nyilvántartására szolgáló adatbázis. A cégnyilvántartás a közhiteles adatokat tartalmazza, a cégadatok közzététele pedig történhet hagyományos, papír alapú módon vagy elektronikusan is.

Cégjog

7. Cégjegyzék

A cégjegyzék a cégjog egyik fontos fogalma. A cégbíróság a cégjegyzékben tartja nyilván a konkrét céget és a cégre vonatkozó adatokat. Ennek az elektronikus változata a sokak által ismert e-cégjegyzék. Ha kíváncsi vagy a cégjegyzékben megjelenő összes adatra, akkor érdemes elolvasnod a Teljes E-cégjegyék Ismertetőt.

8. Cégnyilvánosság

A cégnyilvántartás egyik jellemzője a cégnyilvánosság. Ez azt jelenti, hogy a cégjegyzék és a benne szereplő adatok bizonyítására szolgáló mellékletek és okiratok nem titkosak, hanem megismerhetők.

 • Egyrészt a cégbíróságon személyes betekintést lehet kérni a cégiratokba.
 • Másrészt az e-cégjegyzék.hu oldalán és a Cégközlönyben megjelennek a cégek alapításakor és cégadatok változása esetén az információk, amit te megnézhetsz, amihez hozzájuthatsz.

9. Cégkivonat

A cégjog másik fontos fogalma a cégkivonat. A cégkivonat a cég jelenleg hatályos adatait tartalmazza, azaz hasonlatként azt mondhatjuk, hogy a cég jelene. Jelenleg az e-cégjegyzek.hu oldalon a cégkivonatot tekintheted meg ingyenesen.

10. Cégmásolat

A cégmásolat vagy másnéven cégtörténet a cég hatályon kívül helyezett adatait is, azaz a már lezárt adatokat is tartalmazza, vagyis a cég jelenét és múltját együtt.

Összefoglalás

Ezek az információk olyan alapfogalmak, amiket vállalkozóként, cégvezetőként, az üzleti partnerekkel való közös munka során érdemes ismerned. Segítenek a cégjog világában való könnyebb tájékozódásban.

Wolf mindset feliratkozó link

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Farkas Dezső
Farkas Dezső
Farkas Dezső az F.W. Olin Graduate School of Business, Babson College MBA hallgatója, a Jövőt Építők Generációja Egyesület elnöke, valamint a Global Shapers Budapest Hub Alumni vezetője. Beválasztották az 50 tehetséges magyar fiatal közé. Templeton Fellow. Két TEDx előadás fűződik a nevéhez. Az ASEF Young Leaders Summit kiválasztottja Luxemburgban, valamint a Youth Leaders Forum alumnija.

Felkapott cikkek

Hasonló cikkek
Dezso Farkas

Top 10 társasjáték – A világ legtöbbet megvásárolt társasjátékai

Ahogy a jóléti társadalom egyre elterjedtebb lett a világban,...

Mi az a TEÁOR, és mit kell tudni róla?

Mi a TEÁOR szám jelentése, mik a jellemzői? Mit...

Bankszámlaszám felépítése [Minden, amit tudnod kell róla]

Aligha létezhet olyan vállalkozás és vállalkozó Magyarországon, aki ne...

Személyes találkozó! Tényleg szükséges?

„Rendben, találkozzunk és beszéljük meg”, gyakran hangzik el a...