Top 10 társasjáték – A világ legtöbbet megvásárolt társasjátékai

Ahogy a jóléti társadalom egyre elterjedtebb lett a világban, úgy a középosztály számára jelentősebb jövedelem állt rendelkezésre és ehhez egyre több szabadidő párosult. A háztartások számára a szórakozás is egyre központibb szerepet játszott. A kisgyermekeket társasjátékokra ösztönözték, amelyek segítették az írástudás fejlődését, erkölcsi útmutatást nyújtottak és fejlesztették a játékosok gondolkodását és szemléletét. Bár sok minden elavulttá vált az elmúlt időszakban, mégis a társasjátékok a fénykorukat élik.

A társasjátékok évezredek óta kedvelt időtöltésnek számítanak, a ma legnépszerűbb társasjátékok közül néhányat már Kr.e. 3000-ben bevezettek. Még a videojátékok, a streaming-szolgáltatások és az elektronikus szórakozás egyéb formái ellenére is sokan fordulnak a társasjátékokhoz, mert mindamellett, hogy kellemes időtöltés a családdal és a barátokkal, a költségvonzata is alacsony. A Covid-világjárvány hozzájárult a társasjátékok népszerűségének növekedéséhez, mivel sokaknak kellett valami elfoglaltság, amíg bent rekedtek. A társasjátékok piaca 2020-ban 20%-kal nőtt, és a társasjátékok értékesítéséből származó bevétel 2023-ban várhatóan eléri a 12 milliárd dolláros határt.

Két típusú társasjáték

Az európai típusú társasjátékok inkább gazdálkodással, kevesebb konfliktussal és szerencsével, valamint rövidebb játékidővel rendelkező játékok (Catan telepesei, Ticket to Ride, Tobago, Caylus, Power Grid, Pandemic)

Az amerikai típusú társasjátékok általában hosszabb, inkább harci jellegű, erős hangulatú játékok (ilyen játékok például a Rizikó, Talizmán, Rettegés Arkhamban, Twilight Imperium, Axis & Allies).

A 2000-es évektől ez a két típus elkezdett összemosódni köszönhetően az internet közösségének. Egyre gyakoribbak a vegyes játékok.

Top 10 társasjáték lista

Összeszedtem a világ top 10 társasjátékát, amit eddig a legtöbbet értékesítettek.

1. Sakk

Minden idők legkelendőbb társasjátéka a sakk. Ez az egyik legjobban játszható társasjáték világszerte, amióta először bevezették Kr. u. 1200-ban. A játék bevezetése óta eladott sakk-készletek száma nem ismert, de csak az Egyesült Államokban évente több mint hárommillió készletet adnak el. A sakk egy kétszemélyes játék, amelyben mindkét félnek 16 bábuja van: nyolc gyalog, két futó, két huszár, két bástya, egy királynő és egy király. A különböző típusú bábuk mindegyike más-más célt szolgál, és egyedi módon mozog a táblán. Hogyan lehet sakkot nyerni? A játék célja az ellenfél királyának leütése, amit sakk-mattnak is neveznek. Ha szeretnél részletesebb leírást a sakkról, akkor a magyar Wikipédián nagyon sok anyag található.

Top 10 társasjáték - Sakk2. Dáma

A legkelendőbb társasjátékok listáján a dáma következik. A dáma a sakk egyszerűbb változata, és a sakk is inkább alkalmi játék. Nincs akkora kulturális jelentősége, mint a sakknak, de mégis évszázadok óta árulják!

Európában a középkorban vált népszerűvé, ahol dáma néven vált ismertté. „Kockás” (négyzetrácsos) táblán játsszák, lapos, korong alakú bábukkal. Sokszor sakktáblát és sakkfigurákat használnak, de elterjedt a sakktáblánál nagyobb, 10×10-es tábla is, amit „nemzetközi dámának” neveznek. A játéknak sok változata van, a cél minden esetben az ellenfél összes korongjának levétele, és a legtöbb változatban az is szabály, hogy csak a világos (vagy csak a sötét) mezőkre lehet lépni. A bábukat változattól függően három vagy négy sorban kell felállítani, de az ellenfelek korongjai között legalább két sort üresen kell hagyni.

A különböző játékváltozatokat itt ismerheted meg:

Top 10 társasjáték - Dáma3. Monopoly

A harmadik, előkelő helyet foglalja el a top 10 társasjáték listáján a 20. században feltalált Monopoly. A Monopoly az egyik legjobb társaságban játszható társasjáték 2-8 játékosig. A játék lényege, hogy a játéktáblán végighaladva ingatlanokat vásároljatok, és megpróbáljátok csődbe juttatni ellenfeleiteket azzal, hogy bérleti díjat számítotok fel, amikor azok a ti területetekre érkeznek. Ezáltal monopóliumot szerezz. A Monopoly nem csak az egyik legismertebb, de az egyike azoknak a játékoknak, amelynek a legtöbb különböző változata van a piacon. Állítólag több mint 1500 különböző Monopoly-játék létezik, és szinte minden elképzelhető tévéműsorhoz, filmhez vagy videojátékhoz készítettek egy verziót.

A játékot Elizabeth Magie találta fel 1904-ben Landlord’s Game néven. Először a Parker-testvérek adták ki 1935-ben Monopoly néven. Az eredeti játéktábla Atlantic City várost használja helyszínként. Szerveznek belőle világbajnokságot is kétévente.

Egy kis súgás: Egy amerikai számítógép-szakértő, Tom Friddel a játékelméletet felhasználva rámutatott, hogy a piros és a rózsaszín területek a legértékesebbek. Arra érdemes elsőként optimalizálni.

Top 10 társasjáték - Monopoly

4. Scrabble

A Scrabble inkább ügyességi, mint stratégiai játék. A társasjátékot 2-4 fő játszhatja. A játék abból áll, hogy a táblán a keresztrejtvényhez hasonlóan egymásba kapcsolódó szavakat alkotunk a betűzsetonok segítségével, melyeknek más és más értékük van. Kombinálva a betűket, a cél minél magasabb pontszámot elérni. Nagy élvezetes játékot játszhatsz anélkül, hogy túl sokat kellene gondolkodnod rajta. Sok játékos tudja, hogyan kell leírni a legkevésbé ismert szavakat, még akkor is, ha nem feltétlenül ismeri a jelentésüket. A scrabble-ben az is része a szórakozásnak, hogy új szavakat tanulhatsz, és próbára teheted a tudásodat a melletted ülő játékossal szemben!

A Scrabble valószínűleg azért a legkelendőbb játék, mert elég könnyű, hogy bárki megtanulja, de elég nagy kihívás ahhoz, hogy mindenki élvezze. Nem igényel különösebb jártasságot, így sokan gyorsan elsajátíthatják, és azonnal elkezdhetnek játszani. Valószínűleg a legtöbb ember, akivel találkozol, tudja, hogyan kell játszani ezt a játékot, így remek választás lehet egy játékestre vagy egy első randira.

A hivatalos versenyeken a szerencse szerepe teljesen kizárt, mert valamennyi játékos ugyanazt a betűrészt kapja. Ezt a változatot Scrabble Duplicate-nek is nevezik.

Top 10 társasjáték - Scrabble

5. Cluedo, vagy angolul Clue

A Cluedo (ejtsd: klúdó) egy szituációs, logikai társasjáték. A tábla helyszínt ad egy bűntény kinyomozásához, amelyben a történet szereplőit alakító játékosok az összegyűjtött adatok alapján jelölhetik meg a gyanúsítottjaikat.

A játék, akárcsak a rejtély, több fordulóban játszódik. A játékosok egyszerre dolgoznak együtt és egymás ellen, hogy megoldják a rejtélyt, hogy ki követte el a gyilkosságot. Stratégiát és kritikus gondolkodást igényel.

A játékosoknak a dedukciót és a kizárás folyamatát kell alkalmazniuk a rejtély megoldásához, és ez egy nagyszerű módja annak, hogy a családok vagy barátok összekovácsolódjanak azáltal, hogy együtt (vagy egymás ellen) dolgoznak.

A név az angol clue, jelentése kulcs és a latin ludo, jelentése játszom szavak összevonásából született.

Top 10 társasjáték - Cluedo

6. Csatahajó

Mi köze ennek a játéknak a csatahajókhoz, kérdezhetnéd? Nos, a játék eredeti változatában a játékosok számok helyett koordinátákat kaptak. A táblát egy rácsmintázatban rakták ki, és minden játékosnak ki kellett találnia, hol vannak az ellenfél hajói, hogy megtervezze, hogyan pusztítsa el őket! A játék könnyen tanulható, 2 játékos részére készült. Az átlagos játékidő kb. 15 perc.

A játékot gyerekek és felnőttek egyaránt könnyen játszhatják. A Battleshipnek évtizedek óta hódít a társasjátékok körében, és továbbra is minden évben sokat adnak el belőle.

Top 10 társasjáték - Csatahajó

7. Trivial Pursuit

A Trivial Pursuit már évtizedek óta létezik, és bár ez idő alatt nem maradt rendkívül népszerű, mégis milliókat sikerült eladni belőle. Ennek az ikonikus kvízjátéknak számos változata létezik, de mindegyik ugyanaz az általános koncepció körül forog – egyedi kérdések megválaszolása.

Ez a játék nem az alkalmi játékosoknak való, de ha szeretsz a barátaiddal és a családoddal kvízkérdésekkel csatázni, akkor ez a játék biztosan neked való!

Ez a játék azért maradt a legnépszerűbb, mert sokakat érdekel, hogy teszteljék tudásukat homályos tényekről és információkról. Jó móka megnézni, hogy mennyi mindenre emlékszel… vagy tudod gyakorolni a találgatás képességét!

A játék 1979. december 15-én készült, és végül 1981-ben adták ki. 2-6 fő számára játszható, és kb. 45-90 percig tart egy játék.

Top 10 társasjáték - Trivial

8. Backgammon, vagy magyarul Ostábla

A backgammon talán nem olyan gyakori játék, különösen a fiatalabb generáció számára. A 20. század közepén azonban rendkívül népszerű volt. Manapság a backgammon inkább egy hiánypótló piac, és a játékosoknak jellemzően már korábban is játszottak vele, vagy már egy ideje ismerik a játékot. Népszerűsége talán lassan halványul, de összességében még mindig évek óta a legkelendőbb játékok közé tartozik.

Bár nem olyan népszerű, mint a sakk vagy a dáma, a Backgammon még mindig megállja a helyét. A sakkhoz hasonlóan a backgammon is nemzetközi gyökerekkel rendelkezik.

Az ostábla, amelyet jellegzetes, 24 háromszögből álló táblán játszanak 2×15 koronggal és dobókockával. A játék célja, hogy az ellenfelek egymással szemben haladva valamennyi korongjukat saját szedőterületükre viszik, ezután pedig korongjaikat lepakolják a tábláról. A játék győztese az, aki elsőként viszi el valamennyi korongját, vagy az, akinek a tétemelését követően az ellenfél feladta a játékot.

Top 10 társasjáték - Backgammon

9. Candyland

Ez egy klasszikus és egyszerű játék, amely már több mint 50 éve létezik. Ki ne szeretné az ötletet, hogy mézeskalácsgyerekként egy cukornádas erdőben járjon?

Nemcsak egyszerű játék, de segíthet a kisgyermekeknek megtanítani a színkoordinációt és a párosítást is. A Candy Land hosszú évek óta népszerű játék a családok körében. Könnyen megtanulható, 2-4 fő részére szóló. A játékidő rövid, kb 30 perc. Elsősorban gyerekeknek készült. Erősen épít a forgass és mozgass mechanizmusra.

Top 10 társasjáték - Candy Land

10. Rummikub

A top 10 társasjáték listájába becsúszott holtversenyben a Rummikub. A holtversenyben lévő párját lentebb a Top 20 játék bemutatásánál látjátok. A Rummikub egy társasjáték, melynek a rablórömihez hasonló szabályai vannak, de lényeges különbség, hogy nem kártyalapokkal, hanem azokat helyettesítő műanyaglapokkal kell játszani, amiket kis tartókon vagy táblán kell elhelyezni, ezért táblás röminek is hívják. A játék 1980-ban elnyerte a Spiel des Jahres (Az év játéka) díjat. A játékot 2-4 játékos játszhatja.

Top 10 társasjáték - Rummykub

A top 20 társasjáték listája eladott darabszámokkal

Top 20 társasjáték
Forrás: www.fun.com

Ez az egyik társasjátékot is árusító nemzetközi oldalról vettem forrásként. A táblázat vége biztosan hibás, mert van jó pár játék, ami több millió példányban kelt már el, és nincs a listán. Pl. a Fedőnevek is 4 millió+ példányban kelt el.

De ettől függetlenül gondoltam, hogy érdemes berakni, mert jó kiindulópontot ad a nemzetközileg is sikeres és elfogadott társasjátékok színpadán.

A társasjátékfejlődés legfontosabb állomásai

Az alábbi lista szintén tud inspirációként hatni. Ez mutatja be a világháború után a társasjátékevolúciónak az legfontosabb mérföldköveit.

 • Monopoly (1934)
 • Rizikó (1959)
 • Diplomacy (1959)
 • Acquire (1968, szerző: Sid Sackson)
 • 1829 (1974)
 • Dungeons & Dragons (1974, szerepjáték, szerző: Gary Gigax)
 • Spiel des Jahres első odaítélése (Hase und Igel 1979)
 • Civilization (1980, szerzők: Francis Tresham, Mick Uhl)
 • Axis & Allies (1981)
 • Scotland Yard (1983) (magyar változatban: Police 07)
 • Magic: The Gathering (1993, szerző: Richard Garfield)
 • Catan telepesei (1995, szerző: Klaus Teuber)
 • El Grande (1995, ‘96-ban Spiel des Jahres győzelem; szerzők: Wolfgang Kramer, Richard Ulrich)
 • BoardGameGeek indulása (2000, a kezdeményezés a legnagyobb társasjátékos adatbázissá és közösségi oldallá nőtte ki magát)
 • Carcassonne (2000, szerző: Klaus-Jürgen Wrede)
 • Age of Steam (2002, szerző: Martin Wallace)
 • Puerto Rico (2002, szerző: Andreas Seyfarth)
 • Ticket to Ride (2004, szerző: Alan R. Moon)
 • Caylus (2005, szerző: William Attila)
 • Agricola (2007, szerző: Uwe Rosenberg)
 • Dominion (2008, szerző: Donald X. Vaccarino)
 • Pandemic (2008, szerző: Matt Leacock)

Mi a világ legnépszerűbb társasjátéka?

Bár a top 10 társasjáték listáján “csak” a harmadik helyet foglalja el, mégis a Gunniess-rekordok listája alapján a legnépszerűbb társasjáték a Monopoly. A rekordot 1999-ben állították fel, amikor világszerte 500 millióan játszottak vele. Ha játékestről van szó, nem lehet felülmúlni egy olyan klasszikust, mint a Monopoly, bár a számos tematikus Monopoly-kiadás egyikével is feldobhatod a hangulatot. A vándorolni vágyók egyetlen este alatt beutazhatják a világot a Monopoly Travel World Tour társasjátékkal. A Space Jam Edition Monopoly társasjáték a kilencvenes évek nosztalgiájára vágyók számára egy igazi telitalálat. És persze nem feledkezhetünk meg a Star Wars-rajongókról sem, akik mostantól a Mandalorian vagy Boba Fett Monopoly kiadásával játszhatnak. Melyik tematikus Monopoly-kiadással fogsz legközelebb játszani?

Összefoglalás

A Top 10 társasjáték cikkem célja az volt, hogy bemutassam röviden a legfontosabb társasjátékokat, ezzel inspirációt adva a hétköznapokra. Bár én is nagy társasjáték fan vagyok, a cikk elkészítését elsősorban az inspirálta, hogy beszélgettünk a témáról, hogy vajon mely társasok lehetnek a legnagyobb példányszámban eladott játékok, amikor elkezdtem kutakodni gyorsan a neten, és nem találtam magyarul összeszedett listát, ami nincs telenyomva reklámokkal, vagy éppen nem akarják elhitetni az adott társasról, hogy az a világ legjobbja, és azt vedd meg, pedig még csak nem is ismerem. Remélem, hogy tudtam segíteni ezzel nektek is, és kaptatok 1-2 olyan játékötletet, ami érdekes lehet számotokra, vagy a család számára! Jó játékot!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Farkas Dezső
Farkas Dezső
Farkas Dezső az F.W. Olin Graduate School of Business, Babson College MBA hallgatója, a Jövőt Építők Generációja Egyesület elnöke, valamint a Global Shapers Budapest Hub Alumni vezetője. Beválasztották az 50 tehetséges magyar fiatal közé. Templeton Fellow. Két TEDx előadás fűződik a nevéhez. Az ASEF Young Leaders Summit kiválasztottja Luxemburgban, valamint a Youth Leaders Forum alumnija.

Felkapott cikkek

Hasonló cikkek
Dezso Farkas

Mi az a TEÁOR, és mit kell tudni róla?

Mi a TEÁOR szám jelentése, mik a jellemzői? Mit...

Bankszámlaszám felépítése [Minden, amit tudnod kell róla]

Aligha létezhet olyan vállalkozás és vállalkozó Magyarországon, aki ne...

Személyes találkozó! Tényleg szükséges?

„Rendben, találkozzunk és beszéljük meg”, gyakran hangzik el a...

Hatékony ütemterv készítése lépésről lépésre

Az ütemterv elkészítése kritikus lépés a projektek megtervezése során,...