Egy cégeladás története [Esettanulmány]

Cégeladás? Elérkezett az ideje a kilépésnek? Akárcsak egy vállalkozás kezdése esetén, a befejezésénél is hasonló dolgok számítanak. Egy jó ötlet. A meg tudod csinálni hozzáállás. Jó helyen lenni, jó időben, egy jó megoldással. Egy kis szerencse. 

Cégeladás a Babson College diákja szemszögéből

Mark Feber, a Babson College diákja azóta dolgozik a BRUW-on, a cégén, amely hideg kávét készít, mióta elkezdte a 10. osztályt a középiskolában. A vállalkozása növelésével akkor se foglalkozott kevesebbet, mikor elkezdte az egyetemet, kihasználva a jó lehetőséget egészen a Shark Tank-ig víve azt, ahol Mark Cuban-tól kapott hozzá befektetést.

Feber már régóta gondolkozott azon, hogy tovább kellene lépnie a BRUW-tól. Több faktor közül az egyik ami közrejátszott: a kiégés.

cégeladás esettanulmány


“Azt vettem észre magamon, hogy egyre több napon úgy kelek fel, hogy kifáraszt az üzlet. Nem éreztem azt az energiát, amit az elején. Maga a gondolat, hogy még több tőkét kell bevonni, vagy még jobban meg kell növelni a BRUW-t, nem volt többé izgalmas. Továbbra is szeretnék céget vezetni, és ugyanígy fejleszteni azt, nem veszített érdeklődést a szememben, de nem gondolom hogy a BRUW a megfelelő vállalkozás az életem jelenlegi pontjában.”

Amikor szerezni kell egy vevőt

Eljött az idő, hogy keressek valakit aki felvásárolja a cégem. De hogyan találok potenciális vevőt?

“Valaki egyszer azt mondta, hogy ahhoz hogy eladj egy céget, kell írnod egy 100-as listát, akikből 30-an talán érdeklődnek, és amiből végül egy vagy két vevő ajánlatot is tesz” – mondta Feber.

Ezt megfogadva elkezdett összeállítani egy listát, hideg hívásokat indított, és leveleket küldött.

“Ha újrakezdhetném, az indulást követően potenciális vevőkkel beszélgetnék, de legkésőbb a második, harmadik évnél elkezdeném felvenni velük a kapcsolatot. Jóval korábban, már azelőtt, hogy felmerül bennem az eladás lehetősége.”

Mivel nem sikerült komoly érdeklődőt találnia elsőre, ezért az cégeladási terveit parkolópályára tette Feber, és úgy gondolta, hogy egy új termékvonalat indít el: hidegen főzött teát. Felkereste a Shark Tank Alumni Facebook csoportot, és felvette a kapcsolatot egy másik Shark Tank vállalkozóval, Jenni-Lyn Williamssel, aki a SnarkyTea CEO-ja, és egy termékpartnerséget javasolt.

Feber úgy jellemezte Williamst, hogy jó vele dolgozni, és “nagyon fogékony” az új termékre. Az együttműködési folyamat közben félúton Jenni-Lyn azt mondta, “felmerült bennem a BRUW megvételének a lehetősége.” Febernek az új termék bevezetéséből a potenciális felvásárlásba átváltás nagyon meglepő fordulat volt. “Hónapok óta keresek valakit, aki felvásárolná a teljes céget, és csak úgy a derült égből megjelent. Ők vetették fel az ötletet, én még csak szóba se hoztam.”

Támogatás a csapattól

Felvásárlási módba váltva, Feber elkezdett véleményeket kérni a mentoraitól és befektetőitől, Cubant is beleértve. “Nagyon értékelem az ő véleményét” – mondta Feber. “Küldtem neki egy két oldalas emailt, ahol kifejtettem, mit kínálnak nekünk, és mi mivel rendelkezünk, itt van feketén-fehéren az összes személyes, üzleti, és pénzügyi indokom miért akarom eladni a céget a SnarkyTea-nak. Mit gondolsz?”

Cuban egysoros válasza a következő volt “Max, én támogatlak, bármit is csinálsz, ne aggódj emiatt.” Feber számára ez volt a legjobb válasz, amit kaphatott.

Feber a Babsontól is kapott támogatást.

“Beszéltem Spinelli Elnök Úrral is a felvásárlásról. Átirányított Len Green professzorhoz, és végül mindketten rengeteg tanáccsal és hasznos gondolatokkal láttak el.” Feber kiemelte Prof. Brad Johnsont és Joel Shulman támogatását is, utalva arra, hogy az egész egyetemi közösség támogatja őt.

“Egy másik iskolában nem lett volna három professzor, és az egyetem elnöke akik felsorakoztak mellettem támogatóként a cég eladásában, vagy adtak volna üzleti tanácsokat különórák keretében” – Max Feber, 21 éves

Febernek óriási segítséget nyújtott a könyvelői, pénzügyi, és tárgyalási órák anyagai, amiket a Babson College kurzusain tanult, ahogy a cégeladás részletein dolgozott.

“Tudnod kell, milyen adóvonzatai vannak annak, ha eladod a céget. Tudnod kell a cég valós értékét az eladást követően függően attól, hogy az adásvételt készpénzben szeretnéd vagy esetleg a másik cég részvényeinek egy részét szeretnéd” – ezek mind olyan dolgok, amiket egyszerűen tudnod kell. Ez a tudás és az emberi kapcsolatok a tanáraiddal, oktatóiddal azok, amik elválasztják a Babson College oktatását minden mástól.”

Egy hatalmas megkönnyebbülés

A cég 5 éves vezetését követően, Feber úgy írja le az érzést, hogy egy hatalmas megkönnyebbülés söpört végig rajta abban a pillanatban, hogy eladta a vállalkozását. “Kilépni a BRUW-ból a legnagyobb megkönnyebbülés. Amennyire szerettem foglalkozni a vezetésével, olyannyira felemelő érzés az, hogy nem kell aggódnom nap mint nap azon, hogy a cég megfelelő likviditással rendelkezik-e, az alkalmazottak rendben van-e vagy éppen a beszállítókkal vannak-e problémák.”

Ugyanebben a pillanatban a cégeladás érzése keserédes. “A BRUW, amit az elmúlt 5 évben vezettem, most egy pillanat alatt kilépett az életemből. A cég teljes egészében az életem legjavát képezte, azt amivel azonosultam évekig; nagyon fura érzés hogy már a részese. Annak ellenére, hogy nagyon izgatott vagyok, van bennem egy kevés valódi, mély szomorúság is.”

Hogyan tovább?

“Úgy terveztem, hogy az utolsó évemet kiélvezem, mint egy átlagos végzős diák.” – mondja Feber. “És aztán a Babson College után vagy szerzek egy munkát, vagy csinálok egy céget, vagy mindkettő. Biztosra veszem, hogy valamikor a jövőben alapítok egy másik céget, efelől nincs kétségem.”

A cikket írta Elizabeth Atwater, fordította Győri László András. Az eredeti cikket a Babson College Entrepreneurship of All Kinds oldalán találhatjátok. 

Wolf mindset feliratkozó link

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Farkas Dezső
Farkas Dezső
Farkas Dezső az F.W. Olin Graduate School of Business, Babson College MBA hallgatója, a Jövőt Építők Generációja Egyesület elnöke, valamint a Global Shapers Budapest Hub Alumni vezetője. Beválasztották az 50 tehetséges magyar fiatal közé. Templeton Fellow. Két TEDx előadás fűződik a nevéhez. Az ASEF Young Leaders Summit kiválasztottja Luxemburgban, valamint a Youth Leaders Forum alumnija.

Felkapott cikkek

Hasonló cikkek
Dezso Farkas

Top 10 társasjáték – A világ legtöbbet megvásárolt társasjátékai

Ahogy a jóléti társadalom egyre elterjedtebb lett a világban,...

Mi az a TEÁOR, és mit kell tudni róla?

Mi a TEÁOR szám jelentése, mik a jellemzői? Mit...

Bankszámlaszám felépítése [Minden, amit tudnod kell róla]

Aligha létezhet olyan vállalkozás és vállalkozó Magyarországon, aki ne...

Személyes találkozó! Tényleg szükséges?

„Rendben, találkozzunk és beszéljük meg”, gyakran hangzik el a...