Babson College III. félév [5. rész] #Boston

Boston

A nyár során, ahogy korábbi cikkemben is írtam, megpróbáltam mindent megtenni, hogy támogatást tudjak szerezni a második évem elindulásához. Sok követ megmozgattam, hogy valamilyen szinten előrébb lépjek és lehetővé tegyem a 2. félévem elkezdését.

Gács család

Elküldtem az üzenetemet a bostoni magyarok vezetőjének, Virga Ágnesnek is, aki körbe küldte levelem és történetem. Nem sokkal később hozta a galamb a jó hírt, Veress Fruzsina és férje felajánlotta, hogy lakhatok náluk, amikor Bostonban tartózkodom.

Ők Needhamban laknak, Wellesley mellett lévő szomszédos faluban. Kocsival kb. 7 percre van a suli, amely teljesen ideális távolság. Fruzsi és férje, Gács Péter több mint 40 évvel ezelőtt költöztek ki Amerikába. A férje nyugalmazott professzor a Bostoni Egyetemen (Boston University). Mindhárom gyerekük már Amerikában él, és az unokáik is itt születtek. Az unokák egy kivételével teljesen értenek és beszélik a magyart is.

Washingtonból – rövid megálló Phildelphiában – Boston közelében, Needhamben este 11-kor gurultunk be a garázskapu elé. Fruzsiék még ébren voltak, örömmel fogadtak minket. Aznap este bemutatkoztunk, feleségemmel meséltünk egy kicsit magunkról. Betekintést nyújtottam az egyetemről szerzett élményekről, kihívásokról, az elmúlt 1 év okozott örömeiről, sikereiről és a sok financiális stresszről, amely az út része volt.

Az emeleten laktunk. Berendezkedtünk a szobánkban, és készültem a másnapra. Reggel a szokásos zabtej, zabpehely páros után bepattantunk a kocsiba, és irány újra a suli.

Ed

Ahogy korábban is, most is jó érzés volt a Babson főépületében elmenni órára. Megkérdeztem Edet, hogy beülhetek-e az egyik tanórájára. Korábban már bemutattam a legendás tanárt az előző bostoni cikkemben. Már nem volt a tanárom, de úgy éreztem, hogy egy ilyen embertől tudást ismételni sosem vétek.

Nagyon gyakorlatias esettanulmányai vannak, amit kiegészít a brutálisan őszinte tapasztalataival. És aki az USA leggyorsabban növekvő cégét tulajdonolta, majd egy vagyonért adta el, annak elég hiteles a szájából hallani a vállalkozással kapcsolatos kihívások leküzdésének történeteit.

Phil

A másik nap Phil Kim professzorral találkoztam egy ebéd erejéig. Phil jelenleg a sabbaticalt tölti, ami azt jelenti, hogy ez bizonyos idő után (talán 5-10 év?) a tanárok elmehetnek 1 év fizetett szabadságra. Leadják, hogy mivel szeretnének foglalkozni, kutatni, és arra tudnak koncentrálni, mellette pihenni és utazni a világban. Se tanári, se adminisztratív teendőik.

Phil Brooklineban lakik, Boston külvárosi részében. Ő volt az első tanárom. Még 2020 augusztusában volt az első online találkozásunk, amikor éppen a legénybúcsúm volt. Szombat délután az első, ismerkedős online eseményen még mobilnetről jelentkeztem be. Ez a művelet Debrecen mellett egy kis faházikóban, téglafalas háttérrel öt órán át tartott. A többiek addig gondoskodnak a saját alkoholszintjükről. Phil a „Vállalkozás és Innováció” nevezetű tárgyat tanította nekünk, ahol megismertük többek között a Design Thinking metodológiát.

Suzanne

A délutáni programra Márti is csatlakozott. Suzannenel találkoztunk. Németországból származik, de már sok éve a Babson College alkalmazottja, karriertanácsadással foglalkozik. Amikor elkezdtem az MBA képzést, akkor 4 lehetőség közül tudtam választani: alkalmazott szeretnék lenni, vállalkozó szeretnék lenni, karrierváltás előtt állok, vagy nem tudom, hogy mi akarok lenni. Én a vállalkozó szeretnék lenni lehetőséget választottam, és elkezdtünk vele együtt dolgozni. Ennek első lépéseként megírtam az MBTI és a CareerLeader teszteket. Azt hivatott ellenőrizni, hogy valóban a vállalkozás területe illik-e legjobban a személyiségemhez. És így haladtunk tovább a közös munkával, de elsősorban csak online egyeztettünk és találkoztunk. Viszont most jó volt személyesen is látni és beszélgetni.

Bob

Találkoztam Bobbal is, aki a Pénzügyi Számvitel tantárgyat tanította. Nagyon izgalmas óra volt! Mi, egy számvitel óra izgalmas? Ugye? Nekem is fura volt a magyar képzés után…

Bob arra mutatott rá, hogyan lehet észrevenni a nagyvállalatoknál a „számviteli csalásokat”, és hogy trükköznek a nagy tőzsdei cégek a számokkal és a tételekkel. Vettünk pár híres esettanulmányt is ebben a témában. Imádtam őket!

Hungarian Science Club

Péntek este Fruzsiéktól kaptunk egy különleges meghívást. A Hungarian Science Club (Magyar Tudósklub néven fut Bostonban) hirdetett meg egy eseményt. Mindig is szerettem időt tölteni okos emberek között, így egy másodpercre se volt kérdéses, hogy elfogadjuk. Beszambáztunk Boston belvárosába a Northeastern University egyik épületébe, amely a helyet adta az aznapi találkozóra Barabási Albert-Lászlónak köszönhetően.

Az egyik előadónk Kerepesi Csaba volt a Harvard Medical Schooltól, akinek a témája az „Öregedés és megfiatalodás kutatása bioinformatikával és gépi tanulással”. A másik előadó Barabási Dániel volt, a Harvard Biophysics Programját végző diák, akinek a témacíme az Algoritmikus Agyfejlődés: Veleszületett Viselkedések volt.

A témák, a bizonyítások és levezetések érdekfeszítőek voltak, annak ellenére, hogy a felét nem értettem. De laikusként aktívan figyeltem és mentálisan jegyzeteltem. Ez volt a magam házi feladata, hogy jobban képbe kerüljek a témákban. Utána egy házi piknikszerűséget tartottuk, batyus parti, mindenki hozott valamit. Élmény volt hallgatni a hihetetlen személyes történeteket, ki miért van Bostonban, mit csinál és mi a célja.

Newport és az a bizonyos hajó

Másnap egy különleges túrára indultunk. Az előző bostoni cikkemben meséltem Edward Marramról, a kávézásunkról, a sajtok történetéről és az Apple felé való utazásról. Ed meghívott minket a hajójára, az órája után pedig megadta a címet is. Felvértezve a célállomás ismeretével, Newport felé vettük az irányt.

New Port

New Port 1,5 órára van kocsival Bostontól. Már nem Massachussets államban, hanem Rhode Islanden található. Rhode Island az egyik legkisebb állam Amerikában, a mérete szinte megegyezik Győr-Moson-Sopron megye területével.  A város különleges elhelyezkedése miatt közkedvelt célponttá vált nyaralók építésére és sportesemények megrendezésére is. 1930 és 1983 között helyet adott a U.S. Open tornáknak teniszben és golfban is. De különösen híres a kialakult vitorláskultúrájáról és történelmi kastélyairól.

A nagyon sok, Amerikában komolynak számító kastély közül úgy döntöttünk, hogy mi is meglátogatunk egyet. Ha ellátogattál már Írországban, Skóciában kastélyokba, vagy éppen a személyes kedvencem, a Neuschweinsteini Kastélyba, akkor okoznak nagy megdöbbenést az amerikai kastélyok.

The Breakers

A „The Breakers” nevezetű épület mellett tettük le a voksunkat, amely 1895-ben épült neo-reneszánsz stílusban. Az épület a nyári rezidenciája volt Cornelius Vanderbilt II-nek, a dúsgazdag Vanderbilt család tagjának. A kastélynak van magyar kötődése is, ugyanis Vanderbiltnek és feleségének, Alice Gwynne Vanderbiltnek a lánya, Gladys Moore Vanderbilt, Széchenyi grófnő volt. Ugyanis Gladys hozzáment feleségül Széchenyi László grófhoz. A grófnőnek a képét meg is találtuk a kastélyban, azonnal felfigyeltem a „Széchenyi Countess” kifejezésre. Vissza is mentem külön lefényképezni, nem is értették a mögöttem álló lelkes turisták, hogy mit találok ilyen érdekesnek abban a képben.

A kastély meglátogatása után akadt még időnk bőven a találkozó előtt. A parton szerettem volna ebédelni, vágytam a garnélarákra. Sokáig kutattam, hogy melyik legyen a választott helyszínünk a megfelelő értékelés és a megközelíthetőséget is figyelembe véve. Arra már Bostonban rájöttem, hogy itt aztán értenek a garnélákhoz. Sikerült kifognunk egy zseniális éttermet, a „The Mooring Seafood & Kitchen Bar” nevezetű helyet. A kastély színvonalához illő fogásokban volt részünk. Nem mondom, hogy a legolcsóbb hely, de boldogsággal töltött el a kulináris élvezet.

Nem sokkal később átsuhantunk Goat Islandre, azaz a kecskék szigetére. Ed hajója itt horgonyzott. Még a találkozó előtt a kocsiban egy kis szunya is belefért. Muszáj volt ilyen pihenőket beiktatnom, hogy bírjam az utazás-munka-tanulás-magánélet négyesét.

Majdnem ledobtam a láncot, amikor megláttam Ed hajóját. A magánélet tiszteletben tartása miatt csak egy képet töltök fel, ebben el tudjátok már képzelni a hajót. Hajót? Yachot. A saját személyzet mellé tartozott szakács is, és Michelin-csillagos kiszolgálásban volt részünk. Annak rendje és módja szerint minden fogásnál kaptunk egy bemutatást az ételről, annak különlegességeiről, és mellé fogáshoz illő bort kortyolgattuk. A több órás beszélgetés és vacsora nagyon kellemes időtöltés volt.

Ed felesége jelenleg is egy informatikai cég tulajdonosa, szenzorokkal foglalkoznak. Emellett 4 hangszeren kiválóan játszik, köztük a zongorán is. Ezért a yacht egyik szintjén volt egy zongora is, amin, ha kedve támad, akkor szórakoztatja magát és a hallgatóságot is.

Este Márti vette át a sofőr szerepét, én pedig a dumázós részét vállaltam. Én azért elkortyoltam egy kis rövidet és az ételekhez kínált boroknak sem tudtam ellenállni. Jó hangulatom megalapozott volt.

Boston belvárosa

Másnap a belvárosban ebédeltünk egy olasz étteremben. Kevés helyen lehet nagyon jó tésztát és finom tengeri herkentyűket enni egyaránt. Be kell látni, hogy Boston erre kiválóan alkalmas.

Mike’s Pastry

A jóllakottság kajakómát idézett elő, amit csak tetőzött, hogy átbandukoltunk a Mike’s Pastry nevezetű helyre.

Az 1946-ban alapított családi vállalkozás Boston történelmi belvárosában lett alapítva. Az itt kapható híres “cannoli” páratlan, 30-40 perces sort kellett kiállnunk, hogy megkostolhassuk ezt a mennyei csodát. Bár sokat kellett rá várni, de megérte. Aki Bostonba jár, annak javaslom mindenképpen ennek a kipróbálását.

Boston Trail 2. felvonás

USS Constitution

A belvárosi barangolásunk utolsó állomásként megnéztük a USS Constitutiont, amit 1797 október 21-én indítottak útjának. Ez jelenleg a világ legrégebbi, jelenleg is aktív, vízen lévő hajója. Bostonban épült, és a kikötőben megtekinthető. Jelenleg 2022 január 21-től Billie J. Farrel lett a kapitánya a hajónak, az első nő, aki kapitányként szolgál a hajón 224 éves fennállását és történelmét figyelembe véve.

Duxbury, Andris

Délután elutaztunk meglátogatni Bodrogi Andris barátomat és a családját, akik Bostontól kb. 40 percre laknak Duxburyben. Andrist már több cikkben is említettem. Nála laktam Miami mellett, vele találkoztam New Yorkban egy ebédre. És most Boston mellett. Kimentünk a partra is sétálni egyet, ahol később megmutatta az egyik kedvenc elfoglaltságának, a kiteolásnak a helyszínét. Később átmentünk vacsorázni Plymouthba. Olyan finom garnélarákot ettem! Említettem már, hogy szeretem? 😊

Este elsétáltunk megnézni a híres Plymouth kővet (Plymouth Rock). A kőre egy 1620-as dátum van írva, és a legenda szerint itt léptek először partra a Pilgrimek, miután partra szálltak a Mayflower nevezetű hajóval.

A Pilgrimek, vagy másnéven Pilgrimi atyák (Pilgrim Fathers) angliai telepesek voltak, akik a Mayflower hajóval érkeztek, és megalapították a Plymouth kolóniát. A hajóval Angliából az Új világba 1620-ban az óceánon való 10 hetes hánykolódás után 102 utazóval és kb. 30 fős legénységgel értek partot.

Este még egy gyors, de üdítő kitérőt tettünk hazafelé Duxburyben. Találkoztunk szüleivel és beszélgettünk célokról, Amerikáról, üzletről és miértekről.

Majd gáz, fék, gáz, fék, vissza a szállásunkra. Ugyanis a tanulás és a munka sem várathatott magára. Most hogy írom ezeket a sorokat, mintha nem is tanultam volna ezeket a napokon… de annyira beivódott a mindennapi életbe a folyamatos tanulás, hogy egy-egy mondatnál többet nem áldoztam rá.

Zászló – 2. felvonás

Másnap a Babson College campusán töltöttük a napot. Újra elővettem a zászló problémáját, mert nem hagyott nyugodni. Még mindig nem találtam a magyar zászlót a téren a 114 zászló közül, és ez nagyon frusztrált. Ennek a történetnek az elősztoriját a korábbi bostoni cikkemben találod. Mivel most velem volt Márti is, ezért megkértem, hogy segítsen, hátha valahol elbújik az a trükkös magyar zászló, és én nem veszem észre a hollétét. Keresgéltük egy darabig, de eredménytelenül.

Aztán Márti meglátott felvetett egy érdekes eshetőséget. Mi van, ha fordítva tették fel? Tessék, mondom? Hmm… ugyanis volt egy zászló az egyik sarokban, az első zászló. Zöld, fehér, piros színekben pompázott. És nincs más ilyen zászló, ilyen sorrendben, vízszintesen. Bazz… tényleg fordítva rakták fel!

Úgyhogy ideje volt megírni második levelemet, de ezt már célzottan, fényképpel, bizonyítóerővel. És a levelem célba is írt! Villámgyorsan érkezett is a válasz!

European Graduate Club

Megalapítottam az Európai Merterszakos Klubot, amelynek Lidija Polutnik, korábban Jugoszlávia, jelenleg szlovéniai származása tanára lett a tanácsadóm. Zseniális erővel, dinamikával rendelkező asszony. A energiája magával ragadó. Örömmel találkoztam vele személyesen is, és számoltam be a Klubot érintő eddig változásokról. Meg is beszéltük a következő két alkalmat: novemberben az első hibrid európai konferencia megszervezése, valamint márciusban Milanoban egy Babson Alumni Találkozó. Szurkoljatok!

Tokaji

Képzeljétek, a Wholemartban felfedeztem egy magyar bort, találtam Disznókő 5 puttonyos tokaji aszót, amit 49,44 dollárért árultak (kb. 16 ezer forint), és 100-ból 92-es értékelést adtak neki, ami szupernek számít.

Este elköszöntünk Fruzsiéktól és Péteréktől. Összepakoltunk, és már Boston betonútját koptattuk a repülőtér felé, hogy nászutunk, nagy utazásunk utolsó célállomását elérjük, Miamit… Merthogy jött a következő F2F alkalom.

Welcome to Miami!

Ha van kérdésed, vagy bármi észrevételed, szívesen fogadom hozzászólásban!

Wolf mindset feliratkozó link

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Farkas Dezső
Farkas Dezső
Farkas Dezső az F.W. Olin Graduate School of Business, Babson College MBA hallgatója, a Jövőt Építők Generációja Egyesület elnöke, valamint a Global Shapers Budapest Hub Alumni vezetője. Beválasztották az 50 tehetséges magyar fiatal közé. Templeton Fellow. Két TEDx előadás fűződik a nevéhez. Az ASEF Young Leaders Summit kiválasztottja Luxemburgban, valamint a Youth Leaders Forum alumnija.

Felkapott cikkek

Hasonló cikkek
Dezso Farkas

Babson College IV. félév 2. negyedév – A lezárás

Az utolsó etap. A célegyenes. Az utolsó hónapok, napok....

Babson College IV. félév [1. negyedév]

A 2022. év eleje egy teljesen más fordulatot hozott...

Babson College III. félév [2. negyedév]

Az első negyedéves élmények elsöprő erővel hatottak, kettős érzéseket...

Babson College III. félév [6. rész] #Miami

Szeptemberben a hőmérséklet és a nap ereje gyilkos. Mégis...