Babson College III. félév [4. rész] #Washington

A New York-Washington távolság megállókkal együtt 5 órát vett igénybe, így este érkeztünk meg. Richnovszky Ádám barátom segítségével kaptunk szállást, aki összekötött Basa Enikővel.

Enikő szülei emigráltak Amerikába. Nem Magyarországon született, és nem is itt nőtt fel, mégis megtanult folyékonyan beszélni. A háza tele volt szebbnél szebb magyar könyvekkel és képekkel. Neki sokat jelent magyarnak lenni. Az az érzés kapott el, hogy ő sokkal büszkébb a magyar származására, a magyarságára, mint sokan mások itthon.

Az egyik kedvenc képem, amit nála készítettem az alábbi:

magyar hímzések
A különböző hímzések

Ezt ő hímezte személyesen, és megtalálható rajta a különböző, híres minták a kalocsaitól kezdve a palóci mintáig.

Washington

Az Amerikai Egyesült Államok fővárosa, amit 1790-ben alapítottak. A nevét George Washingtontól kapta, az ország első elnökéről. A város az USA szövetségi kormányzata mindhárom hatalmi ágának a székhelye. Itt található többen között a Világbank, a Nemzetközi Valutaalap is. Gyakran mondják, hogy Washingon D.C. (korábban Federal City vagy Washington City neveket is hívták), aminek az az oka, hogy létezik egy Washington állam (a kanadai határ mellett található, amelynek a legnagyobb városa Seattle) és hogy ne keverjék össze a várost az állammal.

A szállásunk

Enikő egy sokemeletes nagy lakásban élt már több évtizede. Tulajdonképpen inkább volt hotel, mint lakóház. Fogadni lehetett vendégeket, viszont parkolót csak 1 napi engedélyre adtak ki – nesze megint pandémia. Úgyhogy ott tartózkodásunk során napi hagyománnyá vált a recepcióra leballagás reggelente. Minden nap kitöltöttünk egy színes – mindig másszínű – papírt rajta a szükséges adatokkal, és azt kirakhattam a kocsi szélvédőjére. Este sokáig beszélgettünk. Majd közel 11 felé Enikő elvonult pihenni, én pedig elkezdtem a szokásos esti programomat: tanulás, levelek megválaszolása stb.

Másnap metróval bevágtattunk a belvárosba, és egy ebéddel indítottuk meg városnéző napunkat. A tervezet már megvolt, fél napnyi aktív program. Elsőként a fehér háznál kezdtük…

Fehér ház

Sajnos a 2021. január 6-i Trump tüntetések miatt kordonnal el volt zárva, és csak távolabb lehetett megtekinteni az épületet.

A fehér ház az amerikai elnök hivatalos rezidenciája és munkahelye is (Ezt láthatod az amerikai húszdolláros bankjegyen is). 1790 határoztak úgy, hogy meg kell építeni, és az alapkövet 1792-ben rakták le. Egyértelműen le volt szögezve az építése során, hogy olyat alkossanak, ami félelmet kelt az emberekben és az oda látogató államfőkben. A földszintet és az emeletet a Leinster House ihlette, ami mellesleg jelenleg az ír parlamentnek ad otthont.

Mi legyen a neve?

Többféle neve is volt, eredetileg Presidential Palace (Elnöki Palota) vagy Presidential Mansion (Elnöki Kúria) néven nevezték, később Presidential Castle (Elnöki Kastély) , majd 1811 után elkezdték Fehér ház néven is emlegetni, köszönhetően a fehér színűre festett külsejének. De sokszor használták az Executive Mansion (Igazgatói Kúria) elnevezést is. Majd Theodore Roosevelt 1901-ben bevezette a levélpapírjain a Fehér Ház felirat használatát, és onnantól Fehér Ház lett a hivatalos neve.

Aztán tovább is robogtunk. A nagy emlékművek, épületek és szobrok egymáson vannak, ezért sokat nem kellett sétálnunk.

Közvetlenül a Fehér ház mellett található Washington-emlékmű és a Lincoln-emlékmű.

A Washington-emlékmű (angolul Washington Monument) az USA egyik nemzeti szimbóluma, egy obeliszk. Még 1848 és 1884 között építették, George Washingtonnak emléket állítva. Ezzel ez lett a világ legmagasabb kőépítménye és obeliszkje. A magassága 169 méter. Sokszor bele is csapott a villám 1934-ig, ezzel kicsorbítva a hegyét. Csökkentette 1,3 centiméterrel a magasságát… Ezért 1934-ben 8 villámhárító rudat szereltek fel a tetejére.

A Lincoln-emlékmű (angolul Lincoln Memorial) az USA 16. elnökének, Abraham Lincolnnak az emlékére épült a 20. század elején. A két emlékmű között fekszik a képekről és filmekben is híres National Mall.

A terület tele van amerikai nemzeti szimbólumokkal, amit évente több mint 25 millió ember látogat meg. Gigantikus nagyságúak, és végig olyan érzésem támadt, hogy Amerika ezzel egyértelműen jelezni akarja nagyhatalomi pozícióját; és ezt a hatalmas, erőt sugárzó szobrokban is szeretnék megmutatni. Véleményem szerint elérte a célját.

Emellett még több nagy emlékmű, szobor, múzeum található, nem kezdem el felsorolni, mert nehezen érnénk a végére.

Viszont közel a Világbank épületéhez, ez a megoldás azért megnevettetett. Lehet, hogy nem kaptak engedélyt az átalakításra, de ez nem zavarta őket, megépítették!

Vacsora Enikőnél

Este Enikő szervezett egy kis magyar estet, meghívta a Washingtoni Magyar Nagykövetség konzulját és egy matematikus professzort és családját. Érdekes volt hallgatnunk a kinti történeteket, életutakat. Ki és miért döntött így vagy úgy?

Betekintést nyerhettünk Enikő nemesi származásába és olykor hihetetlen, olykor szívfacsaró történetébe. Enikő már elmúlt 80 éves, de még úgy pörögtek a gondolatai és a lábai, mintha ügyet sem vetne arra a tényre, hogy elkezdett megöregedni.

Harpers Ferry

Másnap ellátogattunk egy faluba, Harpers Ferrybe. A West Virginia államban található, mindössze 285 fővel rendelkező falunak különös története van. Ugyanis 1859-ben itt volt a híres John Brown által vezetett felkelés, ahol elfoglalták a Fegyverraktárat. A pár napig tartó felkelést villámgyorsan leverték, és a felkelőket vagy a leverés során, vagy később kivégezték. Amiért fontos szerepet játszik Amerika történetében, hogy a felkelés a rabszolgaság ellen történt, és magát az eseményt a Polgárháború előszelének tekintik.

Ennek a kis történeti emléknek lehettünk a tanúi.

The Great Falls

A Great Falls, azaz a Nagy Vízesés Virginai állam és Maryland határán található. A Potomac folyó mentén sok kissebb és nagyobb vízesés található 23 kilométeren keresztül. A túrára Enikő is eljött velünk, hihetetlen, hogy mennyire bírta az egészet. Én is ilyen fitt szeretnék lenni ennyi idősen!

Cheesecake Factory

Este szerettem volna egy különleges programmal meglepni a feleségemet, így elvittem a Cheesecake Factorybe. Ez egy amerikai étteremlánc, aminek a nevéből eredően is a „fő fogása” a sajttorta. A közismertté válásában szerepet játszott többet között, hogy a Big Bang Theory nevezetű sorozatban (Márti kedvence) Penny és Bernadett itt dolgozott, mielőtt találkoztak volna férjeikkel, Leonarddal és Howarddal.

Bármilyen sajtortát szeretnél kiválasztani, egy szelet minimum 1050, maximum 1700 kalóriát tartalmaz. Egy szelet. Mi lelkesen hármat rendeltünk. Bár a tejtermékek tiltott lista, néha lehet kivételt tenni. Előtte bevettem pár laktóztablettát. Nem szeretném ecsetelni, de nem segített. Viszont megérte az élvezet, hihetetlenül finom volt.

Moncsi a világ túloldalán

Másnap folytattunk utunkat Washington szuper épületei között, és ehhez csatlakozott rég nem látott középiskolás osztálytársam, Moncsi is. Még a Vajda János Gimnáziumba jártunk együtt (én két évvel később a Zrínyi Miklós Gimnáziumba kerültem át), aki aztán kiköltözött a férjével. Első állomásunk a Kongresszus (Capitolium) épülete volt, ami az USA törvényhozó testülete. Vele szemben található a Legfelsőbb Bíróság és a Kongresszusi Könyvtár is. Enikő itt dolgozott korábban. Beültünk a könyvtár melletti kávézóba Moncsival. Furcsa érzés volt a világ másik oldalán találkozni egy gyerekkori ismerőssel. Közel érzed magad hozzá, mégis távolról sem tudsz semmit róla. Moncsival középiskolában szinte minden nap találkoztunk (ilyenek az osztálytásak…) és az egyetem alatt nemcsak ugyanazon szakra jártunk, de az egyik nagyon közeli barátom párja is volt, ezért sok időt is töltöttünk együtt. Órákat nosztalgiáztunk a középiskolás és egyetemi évekről. Örömről, bánatról, jó döntésekről, rossz döntésekről. A barátságról, bizalomról, a más általi megsebzésről. Érdekes, hogy kinek milyen tanítóleckéket ad az élet. Örömteli búcsú, őszinte ölelések és egy életre való jókívánság. Jó volt látni Moncsi!

National Air & Space és International Spy Museum

Aznap Mártival még meglátogattuk a National Air and Space Museum épületét, ami a repülés történetét és a világűr felfedezését bemutató múzeum, különleges rakétákkal, járművekkel és repülőgépekkel. Itt van a Wright fivérek gépe is kiállítva, amivel megtették sikeres repülőútjukat.

Majd órákat töltöttünk az International Spy Museumban, ami interaktív betekintést nyújt a kémkedés történetébe. Kiválaszthattunk egy kémszemélyiséget, és az 5 emeletes helyen játékokkal és feladványokkal ötvözve tudtunk kihívásokat teljesíteni. 17 órakor zárt a múzeum. Két órát töltöttünk ott, de mintha semmire se lett volna elég. A végén már rohanótempóban tettük meg.

A földszinten itt van kiállítva az egyik leghíresebb kém, James Bond autója is.

Az estéim és a vasárnapi napom szokásosan telt – órára való bejelentkezés, házi feladat, beadandó írása stb.

Philadelphiai megálló

Végül hétfőn felkészültünk a nagy utunkra, ugyanis Washington és Boston közötti távolság kb. 9 órát vesz igénybe. De izgatott voltam, már alig vártam, hogy útközben megálljunk Phildadelphiában is.

Mi van Philadelphiában?

Hát Rocky! A 72 lépcsőfokból álló híres lépcső felvezet Philadelphia Művészeti Múzeumának bejáratához, és úgy vált világszerte ismertté, mint a „Rocky Steps” (Rocky Lépcsők/lépcsőfokok.” Ugyanis a Rocky I. filmben itt futott fel az edzésjelenete alatt Sylvester Stallone.

Én sem tudtam megállni, hogy megkérjem Mártit, vegye fel a jelenetet, ahogy felfutok és ugrálok örömömben. Ezzel közel sem voltam egyedül, ugyanis számtalan embert inspirál a történet és veszik fel a híres jelenetet. Egy szórakoztató csatorna a világ „101 legcsodálatosabb pillanata a szórakoztatóiparban” (101 Most Awesome Moments in Entertainment)  rangsorolásán a 13. helyet szavazta meg ennek a jelenetnek.

Közvetlenül mellette található a Rocky szobor, ami a Rocky III. című filmben a lépcsőfokok tetején jelent meg a filmben, mielőtt áthelyezték.

Átszellemülve és megélve Rocky motiváltságát, inspiráltan és energikusan folytattuk utunkat Boston felé…

Van kérdésed? Ne habozz! Bármilyen visszajelzést szívesen fogadok.

Wolf mindset feliratkozó link

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Farkas Dezső
Farkas Dezső
Farkas Dezső az F.W. Olin Graduate School of Business, Babson College MBA hallgatója, a Jövőt Építők Generációja Egyesület elnöke, valamint a Global Shapers Budapest Hub Alumni vezetője. Beválasztották az 50 tehetséges magyar fiatal közé. Templeton Fellow. Két TEDx előadás fűződik a nevéhez. Az ASEF Young Leaders Summit kiválasztottja Luxemburgban, valamint a Youth Leaders Forum alumnija.

Felkapott cikkek

Hasonló cikkek
Dezso Farkas

Babson College IV. félév 2. negyedév – A lezárás

Az utolsó etap. A célegyenes. Az utolsó hónapok, napok....

Babson College IV. félév [1. negyedév]

A 2022. év eleje egy teljesen más fordulatot hozott...

Babson College III. félév [2. negyedév]

Az első negyedéves élmények elsöprő erővel hatottak, kettős érzéseket...

Babson College III. félév [6. rész] #Miami

Szeptemberben a hőmérséklet és a nap ereje gyilkos. Mégis...