Babson College III. félév [3. rész] #New York

A rokonunknak van egy ismerőse nem messze, körülbelül egy órányira New York belvárosától, egy kis faluban. Ott volt lehetőségünk lakni. A ház bent az erdőben található. Amikor késő este kocsival a ház felé hajtasz, hirtelen megérted a sok horrortörténetet az amerikai vásznakon. Nincsen közvilágítás errefelé több helyen, csak a házak pislákoló fényét látod. Kísérteties. És egyben nyugodt és csendes is. Ha el akarsz vonulni, akkor több, mint tökéletes. A levegő nagyon tiszta. A környék is kifejezetten gazdag, sok sztárnak van arrafelé háza. A szellemirtós táblát mókásnak találtam a ház falán.

Olivia és a párja volt otthon. Van egy kutyájuk is, Fin. Óriási kutya, ha neked dől, úgy érzed, hogy eltörik a lábad. Ha neked roham… Isten irgalmazzon neked! Viszont amilyen erővel rendelkezik, olyan bárány lelke van. Imádtam!

Az óriási Finnel

Késő éjjel a vacsora mellett beavatott Olivia, hogy a New Yorki parkolás nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. Érdemes előre kiválasztani a garázst, megvenni a napijegyet és úgy indulni reggel. Erre már külön applikációk és honlapok jöttek létre, amik összegyűjtik és összehasonlítják New York garázsait, mert csillagászati árakon lehet találni szabad helyeket. Foglaltunk egyet a Central Park mellett. Közben elintéztem 1-2 utalást a Randommal kapcsolatban, kiutaltam a fizetéseket, megválaszoltam a céges emaileket éjszaka, és megírtam a Babson házi feladatot is. Éjjel 3-ra sikerült ágyba kerülni. Megtanul az ember ilyenkor gyorsan, „sokat” aludni.

Korán reggel keltünk, indultunk New Yorkba.

New York

Az Amerikai Egyesült Államok legnépesebb városa, New York államban található. De sokszor hívják „New York City”-nek is, ezért láthatjátok NYC rövidítéssel. Vagyis New York városa New York államban van, ezért olvashatjátok a „New York, New York” kiírást is.

Nem csak Amerikában, de a Földön is az egyik vezető világvárosnak számít, az ország első számú üzleti, kereskedelmi, egészségügyi és oktatási központja, de vezető szerepe van a K+F, a technológia, a médiaipar és a turizmus területén is. Székhelye az ENSZ-nek és a világ egyik legnagyobb tőzsdéjének, ezért gazdaság-politikai centrum is egyben.

A lakossága agglomeráció nélkül 8,4 millió fő. 1624-ben alapították holland telepesek Új-Amszterdam néven. 1785-90 között a frissen alakult USA fővárosa volt, és 1790-től az ország legnagyobb városa. Öt nagy városrésze van: Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens és Staten Island.

Érkezés és ebéd

A reggeli hatalmas forgalom nem okozott nagy meglepetést, számítottunk rá. Éjjel egy órát írt az útvonaltervező, reggel ez pontosan dupla annyi időt vett el nekünk. Leparkolás után keresztül sétáltunk a Times Square negyedén.

Times Square

A Times Square Manhattan egyik legismertebb amerikai negyede, a napi látogató száma eléri a 330 ezer főt. Sok filmet forgattak itt, rengeteg reklám van, és a tévében is sokszor látható. Talán a legjobban a sok hirdetőtáblájáról ismerik fel az emberek, de itt található a híres Broadway Színház is, amely a világ szórakoztató iparágának egyik központi eleme. Korábban Longacre Square volt a neve, de amikor 1904-ben a New York Times átette a székhelyét a Times épületébe, át lett nevezve Times Square-re. A hely milliókat vonz szilveszter éjszakáján.

Bodrogi Andris

Gyors szétnézés a téren, majd rohantunk is tovább az első találkozásunkra. Bodrogi Andris barátommal egyeztettünk le egy ebédet. Andris New Yorkban dolgozik, róla már az előző cikkben tettem említést. Az ő lakásában laktam 2 napot Lauderdale-by-the-sea településén. Kértem tőle egy kis segítséget, mert 11 órára megbeszélt Teams tárgyalásom volt a JÉG elnökeként az MVM-mel a JÉG Diploma keretein belül az Action Learning elindításáról. Szükségem volt egy nyugodt helyre és működő internetre, úgyhogy felugrottunk a sokadik emeletre a cégéhez. Éppenhogy sikerült beesnem időben a megbeszélésre.

Megéheztem. Itt volt az ideje egy közös ebédnek. Andris a kellemes falatozások közepette beavatott New York pletykáiba, amivel azonnal otthonossá változtatta számunkra a várost. Egy közös fotó, katt, egy gyors búcsúzás, pusz-pusz, és már úton voltunk a városfelfedező kalandunkra. Felesleges volt a hosszú búcsúzás, tudtuk, hogy hamarosan látni fogjuk még egymást.

Elsőként a Grand Centrál Terminálba látogattunk el, amely számos romantikus filmnek ad otthont, főleg a közepén található óra, amely kedvelt találkozóhelye volt a pároknak a mobiltelefon és az internet létezése előtt.

Grand Central Terminal

vagy nem hivatalos nevén Grand Central Station Manhattanben, New York városában található nagy vasúti pályaudvara. A peronok száma alapján a világ legnagyobb pályaudvara. A város növekedésével túl értékessé váltak a vágányok által elfoglalt területek, ezért a föld alá süllyesztették őket és föléjük házak épültek. A BBC beválasztotta a világ tíz legszebb vasútállomása közé. A kedvelt filmforgatásokra használt helyszínen érdekesség, hogy az óra mellett a legtöbb felvételt a 34. vágánynál készítik. Ennek az az oka, hogy ez a platform az egyike annak a néhánynak, ahol nincsenek oszlopok.

Metlife

A vasútállomás egybe van építve a Metlife főépületével. Ami azért is különleges számomra, mert a testvérem, Juci ennél a cégnél dolgozik, valamint a Jövőt Építők Generációja egyik tanácsadói testületi tagja, Zolnay Judit, a Metlife magyarországi vezérigazgatója. A cég egyébként a világ egyik legnagyobb biztosítócége több mint 90 millió ügyféllel, több mint 60 országból. Még 1868-ban alapították, és jelenleg a 43. legnagyobb cégnek számít a Fortune 500 listán árbevétel alapján.

Metlife bejárata a Grand Central Station felől

Átsasszézva a Metlife épületébe, készítve 1-2 fotó, hogy megfelelően dokumentáljuk a látogatásunkat és megörökítsük Juditok számára, folytattuk utunkat a Szabadság-szobor felé.

Szabadság-szobor

A túrára előre foglaltunk jegyet. Elsőre meglepődve tapasztaltam, hogy olyan átvizsgálást kaptunk, mintha repülőre szállnánk. Aztán jobban belegondolva: Amerika egyik fontos jelképe és potenciális támadási felület, megértettem a szigorú vizsgálatok mivoltát.

A szobrot Franciaország ajándékozta USA részére a függetlenségének 100 éves évfordulójára, amely belső szerkezetének mérnöki munkáit a híres Gustave Eiffel tervezte. A nőként ábrázolt Szabadság egy fáklyát és egy táblát tart a kezében. A táblán a felirat July IV MDCCLXXVI – vagyis 1776. július 4., Amerika függetlenségének kikiáltása. A fején található korona hét ága a hét tengert és a hét kontinenst jelképezi. A tömege 204 tonna.

Szabadság-szobor képe a hajóról, amivel utaztam

De van egy érdekes magyar története is a szobornak: 1956. november 18-án magyarok tűztek ki egy 7 méter hosszú magyar zászlót a Szabadság-szobor tetején, a talapzatára pedig az alábbi nagy feliratot helyezték el: „STOP GENOCIDE, SAVE HUNGARY” (Vessetek véget a népirtásnak, mentsétek meg Magyarországot). A magyar zászló fél órán át lobogott a szobor tetején, mielőtt az őrök feljutottak. Az esemény világhír lett, a címoldalon hozták le másnap az amerikai lapok, és a nagy hírügynökségek világgá kürtölték.

Óriási csavarok a Szabadság-szobornál

Az odavezető hajóút kb. 30-40 percet vett igénybe. A talapzatában egy múzeum van beépítve, és órákat lehetne eltölteni a szigeten. A szoborból a látvány New York szigetére káprázatos. Mi majdnem elbambultuk, és lekéstük az utolsó járatot. Visszafelé aludtam is egyet a hajón. Rámfért már egy kis lazitás.

Pénzügyi szektor és a Wall Street

A szabadság-szoborhoz közel, mindössze pár száz méterre foglal helyet New York és a világ vezető pénzügyi cégeinek főépülete. Itt található a híres Wall Street is, amely egy kb. 600 méteres utca, és egyben Amerika gazdasági és pénzügyi erejének a jelképe, a kapitalizmus megtestesítője. A neve egyet jelent a részvény- és pénzpiacokkal annak ellenére, hogy a New York-i Tőzsde (New York Stock Exchange) bejárata már nem itt van, hanem áthelyezték a keresztező Broad Streetre.

A régi tőzsde bejárata

Honnan kapta a nevét a Wall Street?

A 17. században itt húzódott a város északi határa, és 1653-ban a hollandok egy védőfalat építettek az utca mentén. Eredeti holland nevéből ered: De Waal Straat.

Buttonwood Agreement

1792-ben a kereskedők a Wall Streeten írták alá a Buttonwood Megállapodást, amely a későbbi tőzsde alapját jelentette.

Charging Bull

Nem messze található a Charging Bull, magyarul Támadó bika, vagy másnéven a Wall Street bikája. Ez egy bronz bikaszobor a Bowling Green Park mellett. Az a vicces, hogy a bika úgy vált a Wall Street és a tőzsde egyik szimbólumává, hogy engedély nélkül rakták le oda.

Még 1989. december 15. éjjel Arturo De Modica olasz-amerikai származású művész helyezte el a barátaival a 3,2 tonnás bronzszobrot a tőzsde épülete elé. Ekkor még be lehetett hajtani a Broad Streetre, és a járműről emelték le a nagy szobrot. Másnap szórólapokon tette közzé a hírt, hogy a bikát az 1987-es tőzsdei fekete hétfő ihlette, és a jövőbe vetett hitet fejezi ki. A rendőrség lefoglalva a bronzszobrot, de az emberek nem tetszésüket fejezték ki és visszakövetelték. Jelenleg pár háztömbbel arrébb, a Bowling Green Parknál található.

A szobor Di Modica tulajdona maradt, aki hivatalosan csak kölcsönadta New Yorknak a művészi munkáját. 1993-ban felajánlotta, hogy megveheti a város, de New York nem fizetett érte. Mivel bronzszobor, ezért könnyen látható, hogy hol fogdossák az emberek. Vagy a szarvát, vagy az arcát elölről, vagy hátulról a tőkét fogják meg (Az utóbbit nem értem miért, talán szerencséhez kötik? – bármi is legyen az, én eltekintettem ettől a nemes lehetőségtől.)

Pózolás a Támadó Bikával

Természetesen a kép készítése nem volt olyan egyszerű, mint aminek látszik. Kb. 15 percet kellett sorban állni, és utána is a várakozók szúrós szemmel néztek, ahogy próbálsz minél több képet készíteni, hogy legalább egy elfogadható legyen közöttük.

A félelmet nem ismerő lány

2017 elején felállítottak egy másik szobrot a bikával szembe, a „Félelmet nem ismerő lány” szobrát, amely egy vállalat kérésére készült el, hogy a nemi egyenlőtlenség elleni küzdelmet szimbolizálja. Ez a szoborpáros egy új értelmezést adott a bikának is, ahogy a kislány szembeszáll a hatalmas, támadó bikával. 2018 novemberében eltávolították a kislány szobrát innen arra hivatkozva, hogy annyi turista jött fényképzeni, már zavarta a forgalmat. Átkerült a New York-i Tőzsdével szemben. A szobor egyébként beváltotta a hozzá fűzött reményeket, ugyanis csak a következő évben több mint 300 olyan cégnek bővült legalább egy taggal az igazgatótanácsa, ahol korábban csak férfiak ültek a vezetőségben.

A kínai negyed

A pénzügyi kerület után elsétáltunk a kínai negyedbe, ahol megettem életem egyik legfinomabb Ramen levesét. Bíztam a Google értékelésekben, és megnéztem, hogy melyik a legjobb „Ramen” értékelésű hely. Meglepődve tapasztaltam, hogy egy nagyon pici, mindössze 6-8 fő befogadására alkalmas konyháról van szó. Nagy adagot kaptunk, de olyan finom volt, hogy Mártiénak a felét is megettem. /Mint a One Punch Manben, degeszre zabáltam magam/

Szörnyű Starbucks élmény

Koradélután a többiekkel egy csoportmegbeszélésre voltam hivatott, amihez internetre, nyugodt helyre és áramra volt szükségem. Útközben rákerestem a kávézókra a környéken. Azt hittem, hogy leesek a székről (ha széken ültem volna, le is estem volna, akkorát ugrottam), amikor megláttam, hogy csak Starbucksok vannak a környéken. De végülis a célnak megfelel. A Starbucksban kell lennie internetnek/wifinek és konnektornak is.

Mivel nem volt más, elindultunk a legközelebbihez. Csak elviteles lehetőség volt. A másodiknál is. A harmadikra már egy nagyobbat néztem, ami biztos beülős. Odamentünk. Az eszem megállt, hogy nem volt wifi. Bent voltunk egy kb. 50-70 férőhelyes Starbucksban, és nem volt wifi. Sebaj, akkor marad a mobilnet. Akkor keressünk egy konnektort, mert a laptopom már nagyon merülőben van. És nem volt. Képzeljétek el, nem volt egyetlen konnektor sem, ahol tölteni tudtam volna a laptopomat. Nagyon kínosra sikerült az egész szituáció. Csoportmegbeszélést tartottunk egy hangos helyen, ahol mobilnettel erőlködtem, és miután lemerült a laptopon, telefonon csatlakoztam be és próbáltam meg a prezentációt betölteni és segíteni. Eldöntöttem: soha többet nem teszem be a lábamat Starbucksba.

Közben találkoztunk Pham Péterrel, a Babson egyik magyar származású alumnijával is. Miután végzett a Babson College alapszakjával, elkezdett kint dolgozni Amerikában, jelenleg pedig New Yorkban él párjával együtt. A feleségemmel beszélgetett, míg én a világfájdalmamban kínlódtam az osztálytársaim felé menteni a menthetőt azon a szörnyű helyen. Letettem a telefont, és annyit mondtam, hogy menjünk innen, de gyorsan. Hova? Akárhova! A közelben egy esti bárba ültünk be, vacsoráztunk egyet, és hosszasan elbeszélgettünk.

Benzin és a kihívásai

Az esti vacsi után útnak indultunk vissza a szállásunkra. Valahogy addig odáztuk el a tankolást, hogy hazainduláskor már sárga után pirossal villogott. Először azt írta ki, hogy 50 km maradt, utána pedig, hogy 10 km maradt. És végül már azt se… Beállítottam az első találatot Wazebe, de zárva volt. Kínos. Úgyhogy mehettünk a következőre, ezért is fogyott ki annyira a tartály. Az utolsó pár kilóméteren már próbáltam kihasználni a gurulás előnyeit, alig nyomtam a gázt. Éppen hogy sikerült begurulnunk egy töltőállomásra. Egyből eszembe is jutott Pákozdi Laci barátom, akivel ugyanígy jártunk, mikor Montenegróból jöttünk haza évekkel ezelőtt nyaralásból. Vicces történet.

Az éjjel a szokásos módon telt, parkolófoglalás másnapra, otthoni kapcsolattartás és szervezés, majd tanulás. Ilyenkor nehéz egyensúlyozni az egyetemi tanulmányokat és a városnézést, nah meg az alvást. Mindegyiket is kéne csinálni, de mindent nem lehet…

Másnap az első utunk a híres Empire State Buildinghez vezetett.

Empire State Building

Empire State Buildinghez közeledve

Az 1931-ben megnyitott épület 42 évig Amerika legmagasabb épülete volt, és New York állam becenevéről (Empire State) kapta a nevét. A magas toronyház John Jacob Raskob Wall Street-i pénzügyi szakember jóvoltából épült meg, akinek a nagy gazdasági válság kellős közepén sikerült 41 millió dollár finanszírozást szerezni rá. A terveket három építész, közöttük Bill Lamb készítette. Ahol a legenda szerint 1928-ban Jacob megkérdezte Billt, hogy „Bill, milyen magasra tudod építeni, hogy ne dőljön össze?” Sokáig nem is volt bérlője a legtöbb benne található irodának, ezért megkapta az első 10 évben az „Empty State Building” (Üres Állami Épület) gúnynevet. 1971-ben a World Trade Center ikertornyai vették át a világ legmagasabb épületei címet.

Empire State Building építése során a munkásokkal beszélgettem az élményeikről

A 86. emeleten és a 102. emeleten is van kilátóterasza, az utóbbira külön jeggyel lehet felmenni. A tetejéről nagyon szépen kirajzolódnak a pénzügyi szektor hatalmas épületei, de a háttérben a Central Park varázslatos zöld területét is ki lehet venni a képeken.

A kép közepén felül az a zöld folt a Central Park

Ahova egyébként a következő utunk is vezetett… Irány a Central Park!

Ez az óriási, a város közepén található park a világ egyik leghíresebb parkja. 150 éves is elmúlt már. Korábban a korrupt városvezetésnek köszönhetően hanyatlásnak indult és köztudottan veszélyes is volt. De mára a 25 millió éves látogatóra kevesebb mint 100 bűneset jut, és ezzel a világ egyik legbiztonságosabb parkjává vált. Egyszerre fura és különleges érzés a betondzsungelben a gigantikus zöld park, de ez is teszi különlegessé és világhírűvé.

Kitekintés a Central Park belsejéből

Mi begyűjtve a tapasztalatokat, utunkat Washington felé vettük…

Kérdésed van? Ne habozz! Tedd fel. Szívesen fogadok minden visszajelzést!

Wolf mindset feliratkozó link

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Farkas Dezső
Farkas Dezső
Farkas Dezső az F.W. Olin Graduate School of Business, Babson College MBA hallgatója, a Jövőt Építők Generációja Egyesület elnöke, valamint a Global Shapers Budapest Hub Alumni vezetője. Beválasztották az 50 tehetséges magyar fiatal közé. Templeton Fellow. Két TEDx előadás fűződik a nevéhez. Az ASEF Young Leaders Summit kiválasztottja Luxemburgban, valamint a Youth Leaders Forum alumnija.

Felkapott cikkek

Hasonló cikkek
Dezso Farkas

Babson College IV. félév 2. negyedév – A lezárás

Az utolsó etap. A célegyenes. Az utolsó hónapok, napok....

Babson College IV. félév [1. negyedév]

A 2022. év eleje egy teljesen más fordulatot hozott...

Babson College III. félév [2. negyedév]

Az első negyedéves élmények elsöprő erővel hatottak, kettős érzéseket...

Babson College III. félév [6. rész] #Miami

Szeptemberben a hőmérséklet és a nap ereje gyilkos. Mégis...